pytajacakinga 26.06.17, 23:02 Dzien dobry na moim oknie zrobily gniazdo jaskolki dlatego chciała bym zapytać czy kiedy odleca na zime powinnam gniazdo zniszczyć czy one wracają do swoich starych gniazd czy buduja nowe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antrop Re: Jaskolki pytanie 27.06.17, 08:48 Wracają. Jeśli ci przeszkadzają to zobacz jak zabezpieczyć gniazdo żeby ci nie zas..ły balkonu - pl.wikipedia.org/skrzynka lęgowa jest dział o jaskółkach. Ja na 7 piętrze mam szpaki i jerzyki. Jaskółki są dwa piętra niżej ważne też by nie wieszać na balkonie sznurów do bielizny do 1,5 metra jeśli wieszasz w łazience albo w blokowej suszarni to nie ma problemu. Ich okres lęgowy trwa krótko - można wytrzymać. Odpowiedz Link
pytajacakinga Re: Jaskolki pytanie 27.06.17, 11:54 Ja je tak bardzo lubię że właśnie już się martwię czy wrócą. Czyli nie zdejmować gniazda jesienią wrócą do tego samego.Moje są w rogu okna nie na balkonie .Można je czymś dokarmiac czy same sobie podradza? Odpowiedz Link
antrop Re: Jaskolki pytanie 27.06.17, 13:25 Same sobie poradzą, byle w okolicy nie pryskali od komarów. Nawet jaskółki oknówki mogą korzystać z budek. Możesz ją zawiesić dla dwóch-trzech par. Okno pewnie trzeba będzie otwierać i nieszczęście gotowe. Lepiej zrobić podstawkę jak na WIKI i powiesić obok, wtedy osiedlą się nowe a te będzie można usunąć na jesieni. Odpowiedz Link