Dodaj do ulubionych

POMOCY!! GOŁĘBIE, JAJA I MRÓZ -15

01.03.18, 23:23
Witam. Proszę bardzo o radę co zrobić żeby pomóc parze gołębi, które na przełomie lutego i marca (najgorszy możliwy mróz) postanowiły złożyć dwa jaja w donicy na balkonie. Donica stoi na szafie. Do tej pory włożyłam im siana do donicy oraz kupiłam karmę dla papug i ja im daje i trochę letniej wody. Nie wiem co mogę zrobić więcej żeby tak nie marzły i żeby bezpiecznie wykluły się pisklaki, ale też żeby za bardzo ich nie stresować . Myślałam o zrobieniu jakiejś budki choćby z kartonowego pudła żeby trochę osłonić je przed mrozem ale nie wiem czy to dobry pomysł. Nie chcę żeby czuły się zagrożone i zostawiły jaja... Pomocy !!!
Obserwuj wątek
    • palczak.madagaskarski Re: POMOCY!! GOŁĘBIE, JAJA I MRÓZ -15 02.03.18, 14:06
      Możesz nie robić nic i pozwolić działać naturze (dokarmianie - jeśli robiłaś to już wcześniej - to max co możesz zrobić) albo, jeśli bardzo nie chcesz patrzyć na dramaty na Twoim balkonie, wyrzucić jaja, póki pisklaki się nie wykluły, i nie dopuścić do powstania kolejnego gniazda, póki nie będzie cieplej. Grzebanie przy lęgu nie jest dobrym pomysłem. Gołębie niestety tak mają, że potrafią gniazdować przez okrągły rok. Co nie znaczy, że są skazane na porażkę, tym bardziej że ma iść ocieplenie podobno.
    • antrop Re: POMOCY!! GOŁĘBIE, JAJA I MRÓZ -15 03.03.18, 13:35
      Gołębi ci u na dosyć! Gołębie domowe zdziczałe przynoszą same straty w środowisku, każdy ubytek to dobra sytuacja. Ze względu na fakt ze nie boją się ludzi włażą wszędzie i są niezdrowa konkurencją dla innych ptaków. Dokarmiam na balkonie więc wiem - ponieważ szuflują co parę minut to przepłoszyły stado wróbli, 2 pary sierpówek, kosową. Sikorki korzystają z niemieckich butelek z wysypem na szyjce więc ich nie ruszają ale też często ich niepokoją. Ponadto gołębiarze (hodowcy gołębi) mordują ptaki drapieżne które są pod ochroną. Po wojnie nie było gołębi więc sierpówki mogły się rozprzestrzenić obecnie ledwo wytrzymują konkurencję. Przecz ze zdziczałymi gołębiami domowymi!
    • antwren Re: POMOCY!! GOŁĘBIE, JAJA I MRÓZ -15 18.03.18, 10:11
      Za póżno zobaczyłem Twój post. Jeśli mróz przekracza minus 10 stopni - nic nie poradzisz, jajka zostaną wyziębione(wiem to z praktyki).Gdy gołębie porzucą je, wtedy usuń je z gniazda, wówczas gołebie złożą nowe jaja.Najlepiej dokarmiać mieszanką różnych ziaren.Podstawowe z nich to kukurydza, groch, pszenica, proso.Najlepiej kupić worek z gotową mieszanką w sklepach zoo, a jeszcze taniej na ptasich giełdach.. Do picia zimą rzeczywiście- ciepła woda, latem odwrotnie.Dobrze byłoby dodać ćwierć tabletki multywitaminy na litr wody, ale ja zaparzam herbatki z ziół, które latem suszę. Są to pokrzywa, krwawnik,rdest, mlecz......Można zaparzyć startej marchewki, buraczka.Unikaj warzyw ze szklarni-mogą poważnie zaszkodzić.Gdybyś chciała założyć drugie gniazdo, to co najmnej pół metra odstęp(żeby się nie biły).Mogę Ci przesłać mailem dobry podręcznik.Na stronie www. pzhgridi.pl znajdziesz darmowe miesięczniki o chowie ptaków a także mój artykuł., a to moja strona www/kestrel.sunphoto.ru

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka