summerland 04.05.20, 00:56 Mam pytanie czy ktos wie dlaczego ptaki glosno spiewaja o swicie a potem chyba wraz ze wschodem slonca spiew zanika i robi sie cisza. Bardzo mnie to ciekawi dlaczego tak sie dzieje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nukula4 Re: Spiew ptakow 04.05.20, 08:31 Odpowiadam: 1. Po nocy należy się rozruszać (ja się przeciągam) 2. Kosmetyka poranna (cały dzień trzeba latać stąd ważna jest kosmetyka skrzydeł) 3.Gdy ktoś jest piękny to może sobie pośpiewać - robale też muszą się zagrzać by wyruszyć w teren. Wieczorem ptak po całodziennym zapi..laniu (np. przynoszeniu żarcia dla 12 małych sikorek) nie ma siły ruszyć ręką ani nogą idzie spać! mam nadzieję że dostatecznie ten problem wyjaśniłem? Odpowiedz Link
miostatyna Re: Spiew ptakow 07.05.20, 12:40 z dwóch powodów: 1. rankiem jest na tyle cicho ,że warto śpiewać, gdyż głos dotrze dalej nie zagłuszony 2. samiec śpiewający rano "na pusty żołądek" ( nie miał czasu się najeść ) udowadnia ,że jest silny (mimo głodu daje radę ) Odpowiedz Link
summerland Re: Spiew ptakow 07.05.20, 17:13 U mnie wczesnie rano spiewa duzo ptakow ale chodzi mi o to dlaczego nagle przestaja spiewac i robi sie kompletna cisza. Chyba wlasnie w momencie wschodu slonca tak sie dzieje. Dlaczego? Tak jest codziennie. Odpowiedz Link
miostatyna Re: Spiew ptakow 08.05.20, 12:30 wyruszają na śniadanie ( niektóre, zawsze jest tzw. nadmiar śpiewających samców bez lęgów) pozostałe do obowiązków rodzinnych ( nie samym śpiewem ptaki/samce żyją !) Odpowiedz Link