Dodaj do ulubionych

Ratunku-sroka

20.09.05, 13:03
Ratunku. Przy moim domu w murowanym śmietniku, na worku ze śmieciami siedzi
sroka, która chyba jest chora. Nie ucieka, nie wychodzi z tamtąd. Co mam
robić? Kogo wezwać? Sama nie wezmę jej w ręce - no coż, boję się.
Obserwuj wątek
    • marta_znawca Re: Ratunku-sroka 20.09.05, 13:12
      Jest młoda????Kiedy ją zauwazylaz???? Widzialas inne sroki kolo niej?????
      • haritka Re: Ratunku-sroka 20.09.05, 14:21
        Czy to mloda sroka ? Jesli nie ma innych srok obok i ptak wyglada na
        chorego najlepiej oddac go do lokalnego ptasiego azylu.
        Ptaka bezpiecznie mozna zlapac zarzucajac na niego jakas lekka szmate -
        duza ,potem do kartonu i schroniska. Jesli chcesz leczyc srokew domu to
        wizyta u weterynarza i pamietaj Sroki przywiazuja sie do swoich opiekunow jak
        psy. Sama mam sroke od pisklaka w domu . W kazdym badz razie musisz jej
        pomoc.Skad jestes?
        • wasil_ka Re: Ratunku-sroka 20.09.05, 15:28
          Mieszkam w Warszawie na Natolinie, nie wiem czy sroka jest młoda, bo się
          kompletnie nie znam na tym, siedzi w śmietniku od wczoraj (chyba)- co jakiś
          czas pojawia się tam inna sroka. Gdzie ją zawieśc? Nie wiem co to jest ptasi
          azyl.
          • wrexham Re: Ratunku-sroka 20.09.05, 15:58
            ptasi azyl jest w zoo warszawskim
          • wrexham azyl jest w zoo 20.09.05, 15:59
            • marta_znawca Re: Niebierz jej!!!! 20.09.05, 20:07
              Jak co kawalek przylatuje inna sroka to znaczy ze to jej rodzice!!!!!!!!!!
              Chociaz niewiem czy ona jest młoda... Ja już niewiem co zrobić. Jak ją wezmirz
              ją a będzie mloda to jej rodzice będom zrospaczeni!! Skoleji jak to ranna sroka
              to dobrze jak ją wezmierz. Może sprawdz czy jest ranna?????
              • haritka jak siedzi w smietniku a nie w gniezdzie to cos 21.09.05, 08:49
                Ja mialam podobna sytuacje, przez dwa dni mloda sroka byla poza gniazdem (
                wypadla podczas paskudnej wichury. Tez radzono mi by jej nie brac ale w koncu
                nie wytrzymalam i pojechalam z nia do weterynarza. Okazalo sie ze ptak ma
                tzw "krecika" wirusowe zap. opn mozgowych- cos do tego podobne. Leczenie albo
                u nas labo w azylu( ale tam mieli nadmaiar ptakow, wiec wzielismy do domu)

Dzisiaj sroka ma dwa lata i jest ulubiencem rodziny,swobodnie lata na zewnatrz
                domu ale na noc zawsze wraca do chaty, rzadzi psem i kotem tzn zawsze
                pierwsza je( lubi kocie amciu). Rozpoznaje sasiadow, krewnych nawet auta
                kojarzy ze znazjomymi, oczywiscie tez lubi blyskotki i nasladuje glosy ... A
                co do jej prawdziwych rodzicow to jej starzy od kilku lay maja u nas
                gniazdo wiec nasz Kuba nadal zyje w rodzinnych stronach.
                Kazdy musi sam zdecydowac czy czeka czy pomaga . Mlode sroki i tak
                opuszczaja rodzicow a jak ptak zdechnie bo nikt nie udzieli mu pomocy.
                Wiem ze niektorzy traktuja sroki jak szkodniki ale uwierzcie mi sroka to
                cudownie wesoly ptak a codzienne obserwowanie jego rytualow i charakteru jest
                nawieksza nagroda za bycie mamka.

• wrexham Re: jak siedzi w smietniku a nie w gniezdzie to 21.09.05, 10:57
                  fantastyczna historia!! az sie wierzyc nie chce!! mieszkasz na wsi? czy sroka
                  wlatuje na 5 pietro codziennie na noc? smile)) pozdrawiam serdecznie
                  • haritka Re: jak siedzi w smietniku a nie w gniezdzie to 22.09.05, 12:53
                    Mieszkam w centrum miasta(II pietro) przy duzym parku .
                    Jak to bywa sa tez minusy zawsze otwarty lufcik ( czasami zimno) i no wrzaski
                    Kuby bo sroka niezle potrafi nakrzyczec.
                    Ale codzienne powitania ,taniec indianski z rozlozonymi skrzydlami, iskanie
                    naszych glow , przewracanie srubek w skrzynce narzedziowej i inne sa warte
                    wszelkiej pomocy.

Znam jeszcze 3 rodziny z sroczym domownikiem i wszedzie jest podobnie a i
                    bogaciej bo sroki przynosza rozne skarby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka