Dodaj do ulubionych

Jemiołuszki

30.11.05, 10:49
Dziś , czyli 30.11.05 na drzewie między Bojanowem a Gołaszynem , mój
ornitologiczny przyjaciel naliczył stadko 21 jemiołuszek.
Obserwuj wątek
    • niwela.zj Re: Jemiołuszki 21.12.05, 19:34
      >stadko 21 jemiołuszek.

Wczoraj w Kielcach w centrum miasta widziałem stado jemiołuszek liczące śmiało
      kilkaset sztuk. A dzisiaj w Lublinie u mnie na osiedlu stadko ok.kilkudziesięciu
      sztuk. Wszystkie kręciły się wokół jarzębin.

Pozdr.
      • niemed Re: Jemiołuszki 21.12.05, 20:53
        Rok temu wyczytałem gdzieś ( nie wiem czy nie na tym forum ), że jemiołuszki
        trzeba cierpliwie zachęcić i przykeca do karmnika. Zgodnie z zaleceniem
        nazbierałem owoców głogu, jarzębiny i kaliny i obwiesiłem kiściami owoców
        karmnik. Wiosną wyrzuciłem nietknięte, a w tym czasie koleżanka widziała
        właśnie to samo co opisane powyżej: stado jemiołuszek latające jak szarańcza z
        drzewa na drzewo i czyszczące je z owocówsmile
    • cereusfoto Re: Jemiołuszki 22.12.05, 07:41
      Zazdroszczę!
    • yggdrassill Re: Jemiołuszki 22.12.05, 11:15
      w Warszawie widziano stada liczace ca2500 osobnikow
      • uwazna Re: Jemiołuszki 25.12.05, 14:58
        Nie miałam szczęścia widzieć tak wielkiego stada. Dzisiaj rano (25 grudnia)w
        Warszawie na Mokotowie widziałam stado ok. 70 szt. Godzinę później nieco
        mniejsze widziałam na cmentarzu Stare Powązki. Ciekawe, że oba stada żerowały
        wyłącznie na jemiole, ignorując zupełnie rosnące w pobliżu jarzębiny i rajskie
        jabłonie.
        • cereusfoto Re: Jemiołuszki 26.12.05, 16:08
          No w końcu skądś się wzięła ich nazwa - prawda?
          • uwazna Re: Jemiołuszki 26.12.05, 18:18
            cereusfoto napisała:

> No w końcu skądś się wzięła ich nazwa - prawda?
            ...co nie oznacza, że innych owoców nie tykają. Wręcz przeciwnie. Zwykle
            widywałam jemiołuszki żerujące na jabłoniach i jarzębinie. Częściej niż na
            jemiole...
    • groha Re: Jemiołuszki 27.12.05, 01:38
      To widocznie nastąpił jakiś masowy zlot jemiołuszek w Kielcach, bo w wigilijne
      południe oglądałam duże stado, które przysiadło na brzozie pod moim oknem,
      pewnie celem chwilowego odpoczynku. Na oko - była ich co najmniej setka. Cudne!
      Naoglądałam się za wszystkie czasy. I nasłuchałam też, bo świergoliły, jakby
      ktoś rozwiesił w powietrzu delikatne, szklane dzwoneczki. Potem przenosiły się
      grupkami na rosnące na osiedlu jarzębiny. Przeurocze i śliczne ptakismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka