sylwia.g21 01.04.06, 14:59 dziś o 9.30 widziałam lecące nad Warszawą bociany, dużo,dużo bocianów..nareszcie wiosna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjot1 Już są 01.04.06, 18:33 Ruszyliśmy dziś z Moją Zdecydowanie lepszą Połową na rekonesans by sprawdzić, co też dzieje się w bobrzym królestwie. Las już się uwolnił od zalegającej jeszcze kilka dni temu grubej warstwy śniegu i powoli zaczyna żyć... Ptaszęta świergolą już nie tylko na naszej polance. Rudnica wychynąwszy z głębi mrowiska grzeje swój mrówczy grzbiet w słoneczku. Pośród szarych drzew niczym świetlne „zajączki” radośnie tańczą cytrynki. Z mokradeł muskanych ciepłymi promyczkami słońca niesie się cichy pomruk żab. „Nasze” krucze gniazdo w tym sezonie niestety pozostało pustostanem, ale para „krążowników” myszołowów rysując na niebie spiralki i kwiląc radośnie napełnia nadzieją, że a nuż i w tym roku doczekamy się myszołowiątek. Bobrze królestwo po wielkiej wodzie z ostatnich roztopów przedstawia się raczej nieciekawie. Wszystko utrzymane w tonacji szaroburej, jeszcze uśpione, lecz gotowe już do wybuchu zieloności. I właśnie tam go zobaczyliśmy. Dostrzegliśmy go w chwili, gdy (jak zwykle czujny) poderwał się z rozlewiska i pomknął wzdłuż bagiennej wyrwy pośród drzew. Poczym zawrócił i zataczając kręgi zaczął wzbijać się coraz wyżej i wyżej... Nasz pierwszy tegoroczny bocian. I to w locie! Co prawda to tylko hajstra, ale przecie też się chyba liczy? Najniższe ukłony! Wraz z otoczeniem coraz to radośniejszy M.J. Odpowiedz Link
mjot1 Re: 02.04.06, 08:58 „a gdzie to jest”? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12827&w=17326285&a=20279760 Najniższe ukłony! Nadal sobie spokojnie dziczejąc M.J. Odpowiedz Link
sylwia.g21 Re: 02.04.06, 10:40 zazdroszczę ci tego "dziczenia"...dla mnie sezon dziczenia dopiero się zaczyna..tzn.czas wyjazdów na moją działkę na Mazurach..ale niestety wciąż muszę wracać do cywilizacji.. pozdowiam wiosennie z W-wy Odpowiedz Link
zoomaniak Re: wracają bociany... 02.04.06, 20:17 Tak Bocianków już sporo Cały czas podglądam bocianki w kamerach online i niektóre z nich już nawet wysiadują Jak interesują Cie bocianki to zaglądnij na strone Klub Ciconia. Znajdziesz tam kilkadziesiąt kamer do gniazd online Adres do katalogu kamer masz tu: klubciconia.avx.pl/portal/index.php?module=pages&id=16 Zapraszam też na nasze forum: www.klubciconia.avx.pl/forum Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
windows3.1 lecą, lecą... 03.04.06, 09:40 byłem wczoraj w okolicach Mielnika i Niemirowa, włóczyłem się po obu stronach Bugu. Najpierw zobaczyłem je w locie, dużo, dużo... A wsi Gnojno, na lewym brzegu, już dwa gniazda są zamieszkane. Załaczam linki do filmików: www.youtube.com/watch?v=MyV3JF5nOb0 www.youtube.com/watch?v=cZhJPnaioEI Odpowiedz Link
agaaah Re: wracają bociany... 07.04.06, 12:29 Pierwsze boćki w tym roku! Wczoraj koło 19 stadko ok. 15 szt wylądowało u sąsiada który wprawdzie nie zaczął się jeszcze budować ale już zdążył wykopać dość pokaźną sadzawkę..)) Dziś rano też były, ale tylko trzy... I jak tu sie nie spóźnić do pracy..? Aga Odpowiedz Link
niwela.zj Już są i gniazdują........ 19.04.06, 19:39 W Chybach mają 5 jajek. Można zobaczyć tutaj: www.bociany.kalinski.pl/ Pozdr. Odpowiedz Link