Dodaj do ulubionych

"Coraz mniej ptaków"

04.08.06, 08:57
portalwiedzy.onet.pl/6127,1,0,0,1,galeria_media.html
Obserwuj wątek
    • marta_znawca Re: "Coraz mniej ptaków" 05.08.06, 19:08
      Dokładniesad Byłam w lesie a tam nic niesłychaćsad tylko głucha cisza...sad
      • strix1 Re: "Coraz mniej ptaków" 05.08.06, 20:11
        Jejku bez przesady, ja też liczę ptaki w MPPL i nie zauważyłem w swoim
        kwadracie że jest ich mniej. Oczywiście nie podważam tego raportu, sporządzony
        został przez fachowców duzej klasy, mających dostęp do wielu danych i prawdą
        jest że z ptakami jest gorzej, ale nie udezajmy w grobowe tony.
        Ale marto na miłość boską, jaka "głucha cisza" ja też byłem dzis na polu i w
        lesie na godzinnym spacerku i naliczyłem 21 czy 22 gatunki. W tym te, które
        wymierają min oknówki, było ich całkiem sporosmile)
        5 lat w badaniach populacyjnych to mało, byc może mamy doczynienia z jakimiś
        cyklicznymi wahaniami. Zresztą Marta "wymierają" głównie ptaki krajobrazu
        rolniczego a nie leśnego. Ta "głucha cisza" ( w która nie wierzę) mogła być
        spowodowana pogodą, zreszta mamy już sierpień jest po sezonie legowym niektóre
        ptaki juz migrują stąd i bardziej cicho w lesie. W sierpniu już nie ma
        wspaniałych śpiewów godowych, sierpień to raczej głosy kontaktowe ptaków czy
        niepokoju ale żeby głucha cisza to chyba w jakimś zaczarowanym lesie.
        Zamiast sie zamartwiać wymyslmy wszyscy cos mądrego dla ptaków. Każdy u siebie
        i wszyscy razem pomyslmuy co można zrobić dla takiego np. kopciuszka.

• blotniak32 Re: "Coraz mniej ptaków" 06.08.06, 08:51
          Właśnie...Dla kopciuszka. Np.wywiesić pół otwartą budkę lęgową gdzieś pod
          okapem nowego domu. Ze względu na termorenowację starych (i nowych)
          budynków,czyli docieplanie styropianem i pokrywanie elewacji cienkowarstwowymi
          tynkami -eleganckimi np.typu "Kornik" uszczelnia się wszelkie otwory w
          budynkach i ptakom tym brakuje miejsc do gniazdowania.
          A w tym artykule wyczytałem ,że niewiadomo jakie są przyczyny zmniejszania się
          populacji Kopciuszka.Wydaje mi się ,że to jest jedna z głównych przyczyn.
          Pozdrawiam. Tomek
          • strix1 Re: "Coraz mniej ptaków" 06.08.06, 16:18
            I to są właśnie dobre pomysły. Ja bym dorzucił do tego jeszcze wykładanie na
            wiosnę materiału na gniazda typu pióraka, włókno, nitki (byle tylko krótko
            pocięte).
            Gorsza sprawa ze szczygłem czy makolągwą choć akurat tej ostatniej miałem w tym
            roku w swoim ogrodzie dwa lęgi dwóch par w sumie wszystkie cztery zakończone
            sukcesem.
            Kto ma pomysł czego może brakować szczygłom???
            Pozdrawiam Paweł
        • marta_znawca Re: "Coraz mniej ptaków" 06.08.06, 14:05
          strix1 napisał:

> Jejku bez przesady, ja też liczę ptaki w MPPL i nie zauważyłem w swoim
          > kwadracie że jest ich mniej. Oczywiście nie podważam tego raportu,
          sporządzony
          > został przez fachowców duzej klasy, mających dostęp do wielu danych i prawdą
          > jest że z ptakami jest gorzej, ale nie udezajmy w grobowe tony.
          > Ale marto na miłość boską, jaka "głucha cisza" ja też byłem dzis na polu i w
          > lesie na godzinnym spacerku i naliczyłem 21 czy 22 gatunki. W tym te, które
          > wymierają min oknówki, było ich całkiem sporosmile)
          > 5 lat w badaniach populacyjnych to mało, byc może mamy doczynienia z jakimiś
          > cyklicznymi wahaniami. Zresztą Marta "wymierają" głównie ptaki krajobrazu
          > rolniczego a nie leśnego. Ta "głucha cisza" ( w która nie wierzę) mogła być
          > spowodowana pogodą, zreszta mamy już sierpień jest po sezonie legowym
          niektóre
          > ptaki juz migrują stąd i bardziej cicho w lesie. W sierpniu już nie ma
          > wspaniałych śpiewów godowych, sierpień to raczej głosy kontaktowe ptaków czy
          > niepokoju ale żeby głucha cisza to chyba w jakimś zaczarowanym lesie.
          > Zamiast sie zamartwiać wymyslmy wszyscy cos mądrego dla ptaków. Każdy u
          siebie
          > i wszyscy razem pomyslmuy co można zrobić dla takiego np. kopciuszka.
          >
          >

Ja tez widziałam mnustwo oknówek ale niemówie o krajobrazie rolniczym ale
          lesie, a przecież np. lerki żyja w lasach... w tamtym roku pod koniec wakacji
          słyszałam w lesie lerki i świstunki a teraz nic! I raczej niechodzi tu o
          pogode...
          • strix1 Re: "Coraz mniej ptaków" 06.08.06, 16:11
            Marto ja się będę z Tobą spierał, akurat w sprawie lerki Raport MPPL potwierdza
            znane od kilku lat tendencje wzrostowe tego gatunku, natomiast w
            kwestiiświstunki to ona już leci, jej migracja zaczyna się już w trzeciej
            dekadzie lipca. W ogóle jeśli chodzi o świstunki to wykazują się one niezwykle
            silnymi wahaniami dochodzącymi do 12-krotności poprzedniej liczebności (podaje
            za prof. Tomiałojciem) więc z nią może być różnie.
            Ale generalnie raport MPPL wspomina o tendencji wzrostowej wśród ptaków,
            leśnych. Pełny tekst raportu do poprania na stronie OTOP.
            • marta_znawca Re: "Coraz mniej ptaków" 06.08.06, 18:04
              strix1 napisał:

> Marto ja się będę z Tobą spierał, akurat w sprawie lerki Raport MPPL
              potwierdza
              >
              > znane od kilku lat tendencje wzrostowe tego gatunku, natomiast w
              > kwestiiświstunki to ona już leci, jej migracja zaczyna się już w trzeciej
              > dekadzie lipca. W ogóle jeśli chodzi o świstunki to wykazują się one
              niezwykle
              > silnymi wahaniami dochodzącymi do 12-krotności poprzedniej liczebności
              (podaje
              > za prof. Tomiałojciem) więc z nią może być różnie.
              > Ale generalnie raport MPPL wspomina o tendencji wzrostowej wśród ptaków,
              > leśnych. Pełny tekst raportu do poprania na stronie OTOP.

No tak... ale niechodzi mi tu o pojedyncze ptaki. Byłam w 3 lasach i tak samo-
              CISZA. Możliwe że ptaki już przestały śpiewać ale ja NIC niesłysze(choć
              niejestem głuchawink! Dosłownie żadnego ptaka! Raz usłyszałam wilge... ale to
              jeden raz! nawet kosa niesłyszałam...sad
              • strix1 Re: "Coraz mniej ptaków" 06.08.06, 20:02
                No to ja już niewiem co Ci napisać. Wysyłam Ci e-maila na adres gazetowy.
                Pozdrawiam Paweł
                • blotniak32 Re: "Coraz mniej ptaków" 06.08.06, 20:26
                  A wiecie co ja widziałem wczoraj...? "Modliszkę" Może to nie ptak ,ale
                  wyczytałem ,że to jest owad niesamowicie żadki. Może to gdzieś zgłosić??? Tylko
                  gdzie...
                  Pozdr.Tomek
                  • marta_znawca Re: "Coraz mniej ptaków" 06.08.06, 20:34
                    Ale masz fajniesmile Modliszki fajnie wygladają ale nielubie oglądać w TV jak
                    jedzą swoje ofiary... szczególnie kiedy zaczynają od głowy...uncertain
                  • strix1 Re: "Coraz mniej ptaków" 06.08.06, 20:35
                    Kurcze gratuluję, sam niestety nigdy nie widziałem. Gdzie ty mieszkasz że masz
                    takie fajne owady. Co do zgłoszenia trzeba się rozejżeć w sieci. Może jakieś
                    towarzystwo entomologiczne, a może jak z ptakami działa jakaś komisja
                    entomologów. jeszcze raz gratuluję obserwacji.
                  • wrexham modliszka :) 11.08.06, 14:03
                    bylam kiedys w izraelu na wykopkach; pierwszy sezon, wyrywanie chwastow i
                    trawy - malo archeologiczne zajecie; ale... znalazlam modliszke; przynajmniej
                    tak mi sie wydaje, ze to byla modliszka jesli one wystepuja na wgorzach golan smile
                    wzielam ja na reke (uzbrojona w gruba rekawice) podnioslam na wysokosc oczu, a
                    ona.... przekrecila glowe w moja strone i spojrzala mi prosto w oczy - slabo mi
                    sie zrobilo mowie wam smile))
                    pozdrawiam wrex.
                    • strix1 Re: modliszka :) 11.08.06, 21:45
                      W izraelu występują. pytanie spoza forum Wrex czy Ty jesteś czynnym
                      archeologiem?
                      • wrexham strix1 - odp na poczcie 15.08.06, 17:12

• strix1 Re: strix1 - odp na poczcie 17.08.06, 10:11
                          masz wiadomość
    • sliwka1977 Re: "Coraz mniej ptaków" 09.08.06, 22:49
      No, a nasz "mądry" premier stwierdził, że natura się tak rozprzestrzeniła, że
      nie ma już gdzie budować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka