Dodaj do ulubionych

budki legowe - mazury

08.03.07, 23:35
Witam serdecznie, zawiało mnie na forum ornitologia razem z palącym pytaniem - jakie budki lęgowe
najlepiej zainstalować na drzewach na działce tuż obok jednego z dużych jezior mazurskich? Są tam
duże populacje kawek i wron, drobiazgu jeszcze nie rozróżniam, są też dziecioły i ptaki aktywne nocą,
cokolwiek by to było. Budki różnią się wymiarami, a drzew nie za wiele, stąd pytanie - jaką ptaszynę
czy ptaszysko wspierać?
Z góry dziekuję, wraz ze mną wdzięczny wam będzie przychówek tegorocznych piskląt w nowych
budkachsmile
Obserwuj wątek
    • kasiajn Re: budki legowe - mazury 09.03.07, 17:49
      Podnosze pytanie. Nie postepujcie wedle zasady, ze kto nie wie, ten mowi, a kto wie - ten milczysmile Nikt
      nie podpowie, jakie ptaki uhonorowac budkami na Mazurach? Budki juz znalazlam, musza miec rozne
      wymiary wylotow, tylko nie wiem, czy dla wrobli, czy sikorek, a moze dzieciolow?
    • cereusfoto Re: budki legowe - mazury 09.03.07, 21:04
      Kilka ciekawych linków:
      www.rgabrysz.konin.lm.pl/domek.html
      www.pwg.otop.org.pl/chronic1.php
      www.panex.pl/budki.html
      www.eko.org.pl/wydawnictwa/poradnik/budki_dla.html
      Na robienie budek samemu o tej porze już za późno. Pora wieszania budek
      właściwie już minęła ( robimy to w lutym ). Możesz spróbować zawiesić dla
      sikor, mazurków i wróbli, dla kopciuszków buduje się natomiast półotwarte
      skrzynki lęgowe.
      Wrony budują gniazda same. Dla kawek masz budkę w jednym z linków powyżej.
      Pamiętaj nie dawaj zbyt gęsto budek. Odległość jednej od drugiej ok. 30 m!
      Wysokość min. 3 m nad ziemią. Ważne jest również, by otwór wlotowy był
      skierowany na wschód lub na zachód! Ma to ogromne znaczenie.
      • kasiajn Re: budki legowe - mazury 09.03.07, 21:20
        Bardzo dziekuje za pomoc, juz sie wgryzam w linki; zmartwila mnie ta odleglosc - 30 metrow! Dla
        wrobli rowniez? One chyba bardziej zespolowo lubia dzialac, moze nie mialyby nic naprzeciwko, zeby
        zamieszkac nieco blizej siebie? Jesli jednak jest tak, jak piszesz, tylko jedna, dwie zawiesze, bo drzewa
        tworza niewielka grupe nad rzeczka. Na forum o ogrodach pisza, ze budki mozna wieszac do konca
        marca - byc moze nieslusznie. Tak czy owak, ktos tam zamieszka, predzej czy pozniej, na co bardzo
        licze. I mam nadzieje, ze nie bedzie to tylko rodzina pajakowsmile
        Pozdrawiam serdecznie.

• cereusfoto Re: budki legowe - mazury 10.03.07, 08:20
          Daj znać jak coś zamieszka. I oczywiście zapraszam na to forum częściej. A może
          zamieszka jakiś rzadki ptak wówczas koniecznie napisz.
          • kasiajn Re: budki legowe - mazury 10.03.07, 10:18
            Jasne, naprawde bardzo bym sie cieszyla, gdyby taka ptasia rodzinka zechciala sie u mnie zadomowic.
            Wikt i opierunek zapewniony! Mam jak dotad wylacznie doswiadczenia z kawkami i zazdrosnym okiem
            spogladam na sasiada, ktoremu jaskolki wylepily gniazdko nad oknem. Jeszcze raz dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka