Dodaj do ulubionych

Szukam atlasu ptaków

02.05.07, 13:52
Moja żona chętnie podgląda ptaki i często zastanawia się co to za ptak.

Chciałbym jej zrobić prezent urodzinowy (może ornitologia będzie jej nową
pasją?), dobry atlas ptaków (byłoby super gdyby były w nim również nagrania
dźwiękowe); możecie coś polecić?

Obserwuj wątek
    • lurban Re: Szukam atlasu ptaków 02.05.07, 16:48
      Polecam Ptaki Polski t. 1 i 2. Każdy tom ma CD z głosami ptaków. Niestety koszt
      2 x ok. 80 zł, ale to świetne książki są.
      A w teren najlepiej zabierać mały atlasik. Ja używam dwóch, które wzajemnie się
      uzupełniają:
      Kieszonkowy atlas ptaków, Jonathan Elphick, John Woodward (ok. 35 zł)
      Rozpoznawanie ptaków Peter Hayman, Rob Hume (ok. 30 zł) - tu są rysunki, ale
      dokładne i wyczerpujące (ptaki w różnych odmianach upierzenia w zależności od
      płci i pory roku).
      No i koniecznie lornetka - najlepiej z przybliczeniem między 10x a 15x.
      • abstrakt2003 spokojnie :) 04.05.07, 17:30
        ty polecasz zestaw dla fanatyka. A tu człowiek prosi coś dla początkującego
        oglądacza.
        Jest cała masa różnego rodzaju przewodników. Każdy woli coś innego dlatego
        trudno coś polecać. Z tego co piszewsz wynika ża żona twoja ogląda ptaki w
        warunkach miejskich dlatego polecał był jakiś kieszonkowy przewodnik pod
        tytułem "Ptaki w ogrodzie" ze zdjęciami ptaków.
        Jeśli żonie siespodoba ta zabawa to będziesz miał okazję kipić jej jeszcze
        kilka ciekawych prezentów o których wspomniał mój przedmówca.
        • niwela.zj Re: spokojnie :) 04.05.07, 19:09
          Polecam od razu jakąś pozycję dobrą, a nie dla przedszkola.
          Ja np. mam Encyklopedię kieszonkową Ptaki, Nicolai Singer/Wothe i w domu, Ptaki
          Europy, wydanie starsze.
          Lornetka jest niezbędna.

Pozdr.
          • abstrakt2003 Re: spokojnie :) 04.05.07, 21:05
            bez lornetki na początkiu można się obejść. Nie każdego stać na sprzęt.
      • lombokspicy Re: Szukam atlasu ptaków 06.10.15, 08:39
        Czy ksiązki o których piszesz są autorstwa Andrzeja Kruszewicza?
        • hustlewings Re: Szukam atlasu ptaków 26.11.15, 12:05
          Nie chcę zakładać osobnego tematu, gdyz też szukam atlasu, czy też ksiażki dla taty - jest fanem ornitologii, ma już dwa atlasy o ptakach polski i europy, chciałabym mu kupić prezent na gwiazdkę i szukam czegoś co mogłoby mu się spodobać myślałam nad Ptaki Polski - Dominik Marchowski ponoć są w nim wszystkie obecnie występujące gatunki w Polsce oraz nad Ptaki przewodnik Collinsa. Co myslicie? Która książka byłaby lepsza? Czy może szukać czegoś innego, bo w sumie po co dwa atlasy o ptakach Polski czy Europy... Ale wiem że się pewnie duzo pozmieniało a te jego książki już kilka(naście) pewnie latek mają...
    • peem66 Re: Szukam atlasu ptaków 05.05.07, 10:08
      Dzięki za odpowiedzi.

Wczoraj zamówiłem w netcie oba tomy (Ptaki Polski). Cena niemała, ale miałem
      odłożone zaskórniaki, radość żony bezcenna (mam nadzieję).

Dzięki za podpowiedź w sprawie lornetki. Poczytałem trochę i wiem co znaczą
      oznaczenia typu 10x50. Czy dla amatora lornetka 10x50 jest optymalna? Nie za
      ciężka i "coś" w niej widać? Czy jest inaczej?
      • niwela.zj Re: Szukam atlasu ptaków 05.05.07, 13:29
        > oznaczenia typu 10x50. Czy dla amatora lornetka 10x50 jest optymalna? Nie za
        > ciężka i "coś" w niej widać? Czy jest inaczej?

W zupełności wystarczy. Ja mam od ok. 30lat lornetkę 8x30 prod. radzieckiej,
        ciężka metalowa z optyką zeissowską i nie będę zmieniał. Obecne konstrukcje na
        pewno są lżejsze, optycznie też pewno lepsze i lepiej leżą w ręce.

Pozdr.
        • abstrakt2003 to jest naprawdę dobra lornetka 05.05.07, 19:39
          kiedyś taką miałem.
    • cereusfoto Re: Szukam atlasu ptaków 05.05.07, 18:18
      Łącznie z CD to mnie się kojarzy Atlas Kruszewicza. Tu można go kupić:
      www.allegro.pl/search.php?string=Kruszewicz
    • ptasior05 Re: Szukam atlasu ptaków 13.05.07, 18:15
      A ja gorąco polecam "Ptaki europy i obszaru śródziemnomorskiego." Lars
      Jonnson,wydawnictwo muza s.a. Zdecydowany numer 1 na rynku,dla początkujących i
      profesjonalistów,polecam.
      • cereusfoto Re: Szukam atlasu ptaków 14.05.07, 13:59
        No tak tylko, że obszar śródziemnomorski to nie Polska. A rozumię, że osoba,
        która ma się uczyć rozpoznawania ptaków będzie to robić ( przynajmniej na
        początku ) na przykładzie rodzimej fauny.
        • ptasior05 Re: Szukam atlasu ptaków 14.05.07, 15:55

Ptaki z obszaru śródziemnomorskiego często na przelotach goszczą w naszym
          rejonie,doskonałe ilustracje w tym podręczniku pozwolą rozwiać niejedne
          wątpliwości,pozdrawiam.

Jeśli to ma być Niebo , to ja stąd spadam...
          • mirek113 Re: Szukam atlasu ptaków 14.05.07, 16:43
            Jest to książka "Ptaki Europy i obszaru śródziemnomorskiego" Na ilustracjach są
            więc wszystkie gatunki europejskie (w tym polskie) oraz północna Afryka i bliski
            wschód.
            Jest to obecnie najlepsza pozycja w j. polskim, w miarę dostępna za ok. 60-70
            zł. polecam!!!
    • nothing-nic Re: Szukam atlasu ptaków 24.11.15, 19:10
      Wejdż na stronę www.gutenberg.org i ściągniesz za darmo kilka atlasów. Gdybyś miał trudności, to wyślę Ci mailem też za darmo.Moje ptaki możesz tu obejżeć kestrel.sunphoto.ro/WYSTAWA_WARSZAWA_2012
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka