Dodaj do ulubionych

Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy

16.06.08, 10:54
U mnie w ogrodzie. Jak zwykle na wyciągnięcie ręki. Rozpoznają mnie chyba po białej chusteczce, bo ani im w głowie się bać. Tańce godowe podobno płochliwych wilg wokół mojego tarasu i nad głowami, grubodzioby na gałęziach jesionów na wysokości 1m, godzina sów to 9.00 wieczorem. Zanim zaczną łowy siadają na gałęzi i przyglądają mi się jakby chciały potwierdzić rozpoznanie. Potem dalej na myszy i nornice. Niech im to sowi Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi! Kwiczoły są najgorsze. Wrzask od rana do wieczora, obrażanie się kiedy wchodzę na ich teren, nawet ataki na naszego psa - który Bogu ducha winny wogóle nie uznaje ptaków jako godnych zainteresowania partnerów.

Takie mamy życie w naszej dziczy.
Obserwuj wątek
    • wk1957 Re: Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy 16.06.08, 11:46
      Trafna obserwacja kwiczołów, takie właśnie są. Moje koty nie mają wstępu do pobliskiego lasku, bo są przepędzane przez ptasią straż, z kwiczołami na czele. Chwała Ci za przyjazny stosunek do ptaków.
      Pozdr. W.K.
      • morgana_le_fay Re: Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy 16.06.08, 13:13
        Ch
        > wała Ci za przyjazny stosunek do ptaków.

Jeśli przeżyłam w tym roku trzykrotne sianie warzyw, bo amatorzy nasion tylko przebierali nogami na gałęziach w oczekiwaniu na moment mojej nieuwagi, to stosunek mam rzeczywiście przyjazny i świętą cierpliwość wink
        W fasolce gustuje para wielkich gołębi. Zięby nie są wybredne. Biorą wszystko: dynie, kabaczki, ogórki. A drozdy miały radochę, bo się do nowalijek przywabiały ślimaki. Wystawiwszy się na widok publiczny tłuste winniczki były porywane i rozdłubywane na dużej starej karpie po ściętym drzewie - taka droździa stołówka.
    • sylwia.g21 Re: Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy 16.06.08, 12:11
      morgana...jak ja ci zazdroszczę...a gdzie ta twoja dzicz ..jesli można zapytać...
      • morgana_le_fay Re: Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy 16.06.08, 12:58
        Moja dzicz na pograniczu Mazowsza i Podlasia. Odpryski Puszczy Białej, dorzecze Bugu. Dzikusieńko.
        smile
        • cereusfoto Re: Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy 16.06.08, 21:09
          Bajka! U mnie w mieście ptaki do ogrodu zaglądają przeważnie w
          poszukiwaniu wody ( w zimie mnóstwo - wiadomo darmocha ). Dobrze, że
          poidło jest, to często zwłaszcza w upały po kilka razy dziennie
          kąpią się: szpaki ( nr1! ), kosy, sikorki, czyżyki, wróble, czasem
          przyleci zamoczyć nogi synogarlica.
          • sylwia.g21 Re: Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy 17.06.08, 15:53
            oj morgana...ale masz suuuper..ja obserwuję ptaki tylko w czasie pobytów na
            swojej działce na Mazurach..a w W-wie to tylko gołębie..na balkonie paskudzą..a
            niech tam..trudno
    • nuova Re: Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy 18.06.08, 10:21
      morgana_le_fay, najb. zazdorszczę Ci tych sów smile
      U mnie ani wilgi ani grubodzioby nie mieszkają, nawet zięby czy pliszki to nie
      częsty widok, choc są, nie powiem ;]
      Kwiczoły to dopiero jest "szurnięta" ekipa wink
    • nuova Re: sowy 18.06.08, 10:25
      A jakie to sowy?

Kurcze, na pewno zostawiają u Ciebie prezenty, czyli piórka smile a ja zbieram
      piórka smile
      • morgana_le_fay Re: sowy 19.06.08, 21:38
        No, właśnie jeszcze nie rozgryzłam tych sów. Kiedyś były płomykówki(!) ale się chyba wyprowadziły. Te obecne, to jakieś puszczykowate(?) ale raczej szczekają i piszczą niż pohukują. Siedzące wyglądają jak koty perskie szylkretowe, szarobeżowobrązowe. Wyraźne szlary, dość duże (jak kot napuszony). Pióra pewnie zostawiają ale nie zwracałam uwagi, głównie zostawiają wypluwki, szczególnie w okresach kiedy pod naszą nieobecność zasiedlają ganek i taras. Wtedy tych wypluwek wymiatam kopiaste szufelki.

Teraz niestety nie mam z nimi kontaktu sad bo mnie choroba zmogła i siedzę w mieście w oczekiwaniu na operację. Tęsknię za skurczybykami.
        • nuova Re: sowy 20.06.08, 11:12
          może takie: tiny.pl/kph3 ?
          • morgana_le_fay Re: sowy 22.06.08, 21:46
            nuova napisała:

> może takie: tiny.pl/kph3 ?

Nooo, jakby takie! To pójdźki?
            • nuova ta sowa to puszczyk. EOT 24.06.08, 13:20

• strix1 Re: sowy 20.06.08, 16:25
          jeśli szczekają i piszczą, a nie pohukuja to moga być raczej pójdźki. Dbaj o nie smile, mało ich ostanio.
          Pozdrawiam P.
    • joewel Re: Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy 19.06.08, 16:01
      masz super : )
      również chciałbym mieć tak : )
      U mnie w blokowisku po ociepleniu bloku zostały tylko gnieżdzące się gołębie (
      a i tak przeszkadzają "lokatorom")
      Miałem jeszcze z 2 lata temu na przeciwko gniazdujące Kawki, po skosie w moim
      bloku Wróble, parę bloków dalej były Jaskółki, a także Jerzyki a teraz prawie
      nic i to jeszcze przeszkadza !sad
      " A mnie jest szkoda lata" : (
      Pozdrawiam serdecznie
    • blotniak32 Re: Grubodzioby, wilgi, kwiczoły i sowy 21.06.08, 21:10
      A gdzie Ty właściwie mieszkasz...? smile Gdzie są te sowy które można sobie
      codziennie oglądać? I jaki to gatunek? smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka