makaryna 27.01.04, 14:33 Przeczytalam kilka postow i jestem zdumiona jak wiele osob probuje nazwac swoje dzieci w sposob pretensjonalny i po prostu..................smieszny !!!! Silicie sie na oryginalnosc, a nie zdajecie sobie sprawy, ze nasze slowianskie imiona sa naprawde piekne i mozemy sie pochwalic nimi wszedzie !!!! W mojej rodzinie od paru pokolen praktykuje sie nadawanie imion tylko slowianskich !!!! Mojej corce kolezanki zazdroszcza imienia ( od 16 lat mieszkamy zagranica) i wiele z nich juz postanowilo, ze tak dadza na imie swoim corkom w przyszlosci !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcsi Re: Imiona staroslowianskie 27.01.04, 17:01 Droga Makaryno, To bardzo fajna tradycja. Czy możesz podać przykłady imion, które występują w Twojej rodzinie? A tak na marginesie - chyba trochę za ostre są Twoje słowa. Czy nie zdajesz sobie sprawy, że nasze słowiańskie imiona nie każdemu się muszą podobać? Pozdrawiam, Marcsi Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia staroslowianskie 27.01.04, 23:56 tia .... prapraszam, że zapytam, ale czy wiesz, co to są imiona starosłowiańskie? czytałaś/oglądałaś np. "Starą baśń"? starosłowiańskie imiona np. Dzierżysława, Dobrochna, Dziwa (tak, tak), Jarogniew, Sędzimir, Bożydar, Gniewko nadanie ich dziecku w wieku XXI byłby raczej śmieszne, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: staroslowianskie 28.01.04, 11:32 jo_asia napisała: > tia .... > > prapraszam, że zapytam, ale czy wiesz, co to są imiona starosłowiańskie? > czytałaś/oglądałaś np. "Starą baśń"? > > starosłowiańskie imiona np. Dzierżysława, Dobrochna, Dziwa (tak, tak), > Jarogniew, Sędzimir, Bożydar, Gniewko > > nadanie ich dziecku w wieku XXI byłby raczej śmieszne, nie sądzisz? Po pierwsze, Kraszewski nie jest wyrocznią, jeśli chodzi o starosłowiańskie imiona. Radziłabym raczej zajrzeć do Glogera, i o ile pamiętam Dziwy tam się nie uświadczy. Po drugie, tych imion jest o wiele więcej, i naprawdę jest z czego wybierać. Po trzecie, nie ma się czego bać. Nie widziałam jakoś cudzoziemców trzymających sie za brzuchy, kiedy mowa była o jednym z najlepszych wiolonczelistów świata, Mścisławie (Mstislavie) Rostropowiczu. Takoż i imię Stanisław zostało adaptowane do wielu języków zachodnich, a nawet było okresowo popularne. Wiecej wiary w siebie, a wszystko będzie wyglądac lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: staroslowianskie 28.01.04, 11:35 Aha, jeszcze jedno. Znam jedną dorosłą Dobrochnę, mowi się na nią Dobrusia, i imę to wywołuje same zachwyty. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Imiona staroslowianskie 28.01.04, 09:27 Dlaczego śmieszne...Mi się bardzo podobają. Znam jednego małego Mieszko. Gniewko też ładne, na pewno ładniej brzmi niż jakiś wymyślny Andżelo... Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Imiona staroslowianskie 28.01.04, 11:20 Witajcie ! Te imiona staroslowianskie moze w Polsce nie sa smieszne,ale zagranica na pewno. Wlasnie siedzi u mnie moja przyjaciolka "Niemka"Poprosilam ,zeby wypowiedziala takie wlasnie imie-i teraz nie mozemy sie opamietac ze smiechu.Ona nie potrafi nawet poczatku wypowiedziec-a gdzie tu dalej?Nawet normalne niektore polskie imiona sa ciezkie do wymowienia dla obcokrajowcow.Wiec nie mozna przesadzac z tym nadmiernym Patriotyzmem. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Imiona staroslowianskie 28.01.04, 11:27 itsola napisała: > Witajcie ! > Te imiona staroslowianskie moze w Polsce nie sa smieszne,ale zagranica na pewno > . > Wlasnie siedzi u mnie moja przyjaciolka "Niemka"Poprosilam ,zeby wypowiedziala > takie wlasnie imie-i teraz nie mozemy sie opamietac ze smiechu.Ona nie potrafi > nawet poczatku wypowiedziec-a gdzie tu dalej?Nawet normalne niektore polskie > imiona sa ciezkie do wymowienia dla obcokrajowcow.Wiec nie mozna przesadzac z > tym nadmiernym Patriotyzmem. Pa Ola Słusznie! Patriotyzm i tradycje tak, ale dopóki nie śmieszy to cudzoziemców! Oczywiscie cudzoziemcy mają prawo do własnego patriotyzmu i tradycji. A teraz popatrz na to, co napisałaś, na konsekwencje Twojej postawy, i zastanów się: jak taki brak dumy z własnego kraju i poddawanie wszystkiego wyższej instancji w postaci osądu cudzoziemców ma wpływ na naszą samoocenę jako Polaków; na to, czy dobrze się czujemy sami ze sobą i we własnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Imiona staroslowianskie 28.01.04, 11:50 boniedydy napisała: > > > Słusznie! Patriotyzm i tradycje tak, ale dopóki nie śmieszy to cudzoziemców! > Oczywiscie cudzoziemcy mają prawo do własnego patriotyzmu i tradycji. > > A teraz popatrz na to, co napisałaś, na konsekwencje Twojej postawy, i > zastanów się: jak taki brak dumy z własnego kraju i poddawanie wszystkiego > wyższej instancji w postaci osądu cudzoziemców ma wpływ na naszą samoocenę > jako Polaków; na to, czy dobrze się czujemy sami ze sobą i we własnym kraju. Wiesz co ? Pomimo-b.dlugiego pobytu zagranica-jestem Polka i jestem z tego bardzo dumna!!!Przestrzegam polskie tradycje itd.ale jestem matka i nigdy nie dopuszcze ,zeby mojemu dziecku dziala sie krzywda-bo w przedszkolu i szkole bedzie przezywany i osmieszany ze wzgledu na swoje imie.A jakbys dobrze przeczytala pierwszy post "makaryny ",ktora twierdzi,ze nawet zagranica niktorzy sa zachwyceni slowianskimi imionami i dali by dziecku tak na imie - zrozumialabys dlaczego poprosilam moja kolezanke o wymowe niektorych imion-co nie znaczy ,ze mi sie one nie podobaja.Pozdr. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
makaryna Re: Imiona staroslowianskie 28.01.04, 12:10 itsola napisała: > boniedydy napisała: > > > > > > > > Słusznie! Patriotyzm i tradycje tak, ale dopóki nie śmieszy to cudzoziemcó > w! > > Oczywiscie cudzoziemcy mają prawo do własnego patriotyzmu i tradycji. > > > > A teraz popatrz na to, co napisałaś, na konsekwencje Twojej postawy, i > > zastanów się: jak taki brak dumy z własnego kraju i poddawanie wszystkiego > > > wyższej instancji w postaci osądu cudzoziemców ma wpływ na naszą samoocenę > > > jako Polaków; na to, czy dobrze się czujemy sami ze sobą i we własnym kraj > u. > > Wiesz co ? Pomimo-b.dlugiego pobytu zagranica-jestem Polka i jestem z tego > bardzo dumna!!!Przestrzegam polskie tradycje itd.ale jestem matka i nigdy nie > dopuszcze ,zeby mojemu dziecku dziala sie krzywda-bo w przedszkolu i szkole > bedzie przezywany i osmieszany ze wzgledu na swoje imie.A jakbys dobrze > przeczytala pierwszy post "makaryny ",ktora twierdzi,ze nawet zagranica > niktorzy sa zachwyceni slowianskimi imionami i dali by dziecku tak na imie - > zrozumialabys dlaczego poprosilam moja kolezanke o wymowe niektorych imion-co > nie znaczy ,ze mi sie one nie podobaja.Pozdr. Ola I tu bym sie z Toba nie zgodzila. 1. Jezeli dziecko jest w szkole przezywane, to jest to kwestia jego osobowosci i nie ma to nic wspolnego z jego imieniem !!!! Oczywiscie jezeli ma przy tym imie bardzo wymyslne, to dzieci sie na tym koncentruja. Z drugiej strony, jezeli nie umie wspolzyc w grupie, to nawet najbardziej proste imie w niczym mu nie pomoze !!!! Zwykla "Ania" moze byc przezywana, a jezeli "Mscislawa" ma silna osobowosc albo potrafi znalezc sie w grupie, to i jej imie bedzie wzbudzalo szacunek !!!! 2. To, ze cudzoziemiec nie potrafi wymowic imienia slowianskiego nie jest dla mnie zadnym argumentem !!! Niech sie naucza !!! Moja corka ma imie akurat latwe do wymowienia dla cudzoziemcow. Gorzej z nazwiskiem !!!! Ale jakos dziwnie i tego potrafili sie nauczyc !!! Troche wiary w zdolnosci lingwistyczne obcokrajowcow !!!! Oni tworzac swoje imiona nie brali pod uwage, czy inne narodowosci moga je wymowic. Dlaczego my mamy sie podporzadkowac ?! Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia do makaryny 28.01.04, 12:12 makaryna napisała: > Silicie sie na oryginalnosc, > (...) > W mojej rodzinie od paru pokolen praktykuje sie nadawanie imion tylko > slowianskich !!!! 1. nikt sie nie sili, po prostu gusta są różne, a i czasy się zmieniają 2. proszę o wymienienie imion z Twojej rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: do makaryny 28.01.04, 12:37 Czesc ! Masz szczescie,ze Twoja corka ma imie latwe do wymowienia.Jestem ciekawa co bys powiedziala jakby miala takie prawdziwe STAROslowianskie imie jak np;Dzierżysława, Dobrochna, Dziwa wtedy bysmy sobie pogadali!!! A co do obcokrajowcow oni maja inny humor jak polacy i potrafia sie smiac takze ze swoich imion. I moze jeszcze inny przyklad:piekna,gadatliwa,dusza towarzystwa 6 letnia Marzenka normalne polskie imie.Najpierw wszyscy lamali sobie jezyk aby wymowic to imie.Wtedy zeby sobie ulatwic przedszkolanka nazwala ja MARGA.No a dzieci jak to dzieci MARGARINE.Jest to naprawde potrzebne -mysle,ze nie!!!!!Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
makaryna Re: do makaryny 28.01.04, 13:07 itsola napisała: > Czesc ! > Masz szczescie,ze Twoja corka ma imie latwe do wymowienia.Jestem ciekawa co bys > > powiedziala jakby miala takie prawdziwe STAROslowianskie imie jak > np;Dzierżysława, Dobrochna, Dziwa wtedy bysmy sobie pogadali!!! Moja corka ma "prawdziwe imie staroslowianskie" : Dobrawa Podane przez Ciebie "Dobrochna", czy "Dziwa" (to imie jest sztucznie stworzone przez Kraszewskiego) sa bardzo latwo wymawiane przez cudzoziemcow. > A co do obcokrajowcow oni maja inny humor jak polacy i potrafia sie smiac takze > ze swoich imion. > I moze jeszcze inny przyklad:piekna,gadatliwa,dusza towarzystwa 6 letnia > Marzenka normalne polskie imie.Najpierw wszyscy lamali sobie jezyk aby wymowic > to imie.Wtedy zeby sobie ulatwic przedszkolanka nazwala ja MARGA.No a dzieci > jak to dzieci MARGARINE.Jest to naprawde potrzebne -mysle,ze nie!!!!!Pa Ola Z imieniem "Marzena" tez nie ma problemu. Bedzie byc moze wymawiane bardziej jak "Maszena". I to tylko przez doroslych a nie prez dzieci w wieku przedszkolnym !!! Na miejscu matki Marzeny zwrocilabym uwage przedszkolance, zeby nie zachecala dzieci do przekrecania imion (co ewidentnie ma miejsce w podanym przez Ciebie przykladzie). Dzieci w wieku przedszkolnym bardzo latwo przyswajaja sobie nowe wyrazy i ich wymowe (stad tez idealnie i z prawidlowa wymowa ucza sie jezykow obcych !!!). Tu widzimy wyraznie zla wole przedszkolanki !!! A swoja droga, skoro jestes taka ostrozna i zwracasz uwage na takie rzeczy, to dlaczego Twoj syn ma na imie Dennis ?! Mnie rymuje sie to ............ Nie bierz sobie tego do serca !!! To tak na marginesie.......... pozdrowienia Makaryna Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: do makaryny 28.01.04, 13:20 makaryna napisała: > W mojej rodzinie od paru pokolen praktykuje sie nadawanie imion tylko > slowianskich > (...) > Moja corka ma "prawdziwe imie staroslowianskie" : Dobrawa prosimy o inne imiona z Twojej rodziny (jeden przykład to troche mało) żeby nie było wątpliwośći: ja nie mam nic przeciwko Twojej rodzinie, to tylko dyskusja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: do makaryny 30.01.04, 17:34 Bo to jeszcze zależy, o jakich cudzoziemców chodzi... Gdyby na przykład losy rzuciłyby mnie do Hiszpanii (nie miałabym nic przeciwko... ), nie nadałabym córce na imię Marzena, bo w hiszpańskim nie ma ani dźwięku "rz", ani "sz" (Bush to w dziennikach "presidente Buss"). Wymowa stanowiłaby więc spory problem, tym bardziej, że kombinacje liter typu "rz" także w tym języku nie funkcjonują. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: do makaryny 23.06.04, 12:29 hmm wszystko fajnie ale marzena to nie jest imie staroslowianskie. to sredniowieczna przerobka malgorzaty, ewentualnie marii. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: do makaryny 23.06.04, 13:11 pejsaty napisał: > hmm wszystko fajnie ale marzena to nie jest imie staroslowianskie. to > sredniowieczna przerobka malgorzaty, ewentualnie marii. A nie jest forma urobioną od Marzanny, która jest imieniem jak najbardziej słowiańskim? ludowa etymolożka boniedydy Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Marzena 23.06.04, 13:22 Tak twierdzi Bogdan Kupis Marzena- imie zenskie pochodzenia czeskiego jedna z form imienia Maria\ Tu warto dodac, ze spotykane imie Marzanna nie ma nic wspolnego ani z miotlogia, ani z antroponimia slowianska; jest tworem sztucznym, wymyslonym, podobnie jak i rzekomo slowianski zwyczaj topienia Marzanny na wiosne. A Jan Grzenia uwaza, to zdrobnienie od Malgorzaty. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Marzena 23.06.04, 13:31 szczekuszka napisała: > Marzena- imie zenskie pochodzenia czeskiego jedna z form imienia Maria\ > Tu warto dodac, ze spotykane imie Marzanna nie ma nic wspolnego ani z > miotlogia, ani z antroponimia slowianska; jest tworem sztucznym, wymyslonym, > podobnie jak i rzekomo slowianski zwyczaj topienia Marzanny na wiosne. Ooo, bardzo ciekawe! Dzięki szczekuszko, zawsze sie czegoś od Ciebie dowiem Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia kilka imion słowiańskich 28.01.04, 12:37 żeby nie było, że powołuję się WYŁĄCZNIE na "Starą baśń", to proszę: oto kilka przykładów imion słowiańskich ze strony serwisy.gazeta.pl/edziecko/0,42567.html Mieczysława, Masława sławna mieczem (słowiańskie) Małomir mały pokój (słowiańskie) Miłosława ta, która kocha sławę (słowiańskie) Miłowan umiłowany lub miłujący (słowiańskie) Miłowit miłowany przez władcę lub miłujący władcę (słowiańskie) Miłun miły (słowiańskie) Miłochna miła (słowiańskie) Miłogost miły gościom lub sławie (słowiańskie) Mirogniew słynący z gniewu (słowiańskie) Mirogniewa pokój i gniew (słowiańskie) Mojmira mój pokój, mój świat (słowiańskie) Mysław, Mysława myślący o sławie lub miłujący sławę (słowiańskie) Myślibor, Myślimir, Myślisław myślący o walce, pokoju lub sławie (słowiańskie) Sambor walczący samotnie (słowiańskie) Siemirad, Siemisław oby przysparzał pociechy lub sławy swojej rodzinie (słowiańskie) Skarbimir martwiący się, troszczący się o pokój (słowiańskie) Sobiesław ten, który dba o swoją sławę (słowiańskie) Spycimir Spytek dosłownie: nadaremny pokój (słowiańskie) Stanibor ten, który stanie się dzielnym wojownikiem (słowiańskie) Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: kilka imion słowiańskich 28.01.04, 13:02 No i o co właściwie chodzi? Miłosława, Miłowit, Miłun, Miłochna, Miłogost, Myślibor, Siemirad to bardzo piękne imiona. Starczy już dla siódemki dzieci, a przecież imion starosłowianskich jest o wiele, wiele więcej. Naprawdę jest z czego wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola DO MAKARYNY 28.01.04, 15:37 Wiesz co ? Kiedys juz pisalam i chyba ty tez,ze dzieci znajda zawsze powod do wysmiewania z najnormalniejszej Ani zrobia Banie itd.Ale jak imiona sa bardzo ciezkie do wymowy to tym bardziej.I O TO WLASNIE NA SAMYM POCZATKU CHODZILO. Druga sprawa - piszesz "A swoja droga, skoro jestes taka ostrozna i zwracasz uwage na takie rzeczy, to dlaczego Twoj syn ma na imie Dennis ?! Mnie rymuje sie to ............" Nie biore sobie tego do serca ,bo po to jest forum.Nie kazdy ma takie kruzowate mysli jak Ty (nie urazajac) ha,ha .Druga sprawa:Imie Dennis wymawia sie nie Denis jak ty to robisz ale DENNES z inna pisownia.Po trzecie tego imienia nie wybieralam ja,bo Dennis nie jest moim rodzonym synem.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Maciej.. 28.01.04, 16:49 Tez jest stare. Kiedys mojego meza kolega uslyszal, jak wolalam "Maciek" i przerobil to po swojemu na "Magic". Teraz wszyscy meza koledzy z pracy wolaja na Niego "Magic", a i Maciej tez potrafia bardzo ladnie wypowiedziec.. A, ze dzieci sa namolne: ja pod koniec podstawowki i cale liceum bylam wyzywana od pszczolek i spiewano ciagle za mna piosenke Wodeckiego - poprostu tak trafilo i nie mialo nic do czynienia z rymowanka do mojego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: DO MAKARYNY 28.01.04, 17:06 itsola napisała: > Wiesz co ? > Kiedys juz pisalam i chyba ty tez,ze dzieci znajda zawsze powod do wysmiewania > z najnormalniejszej Ani zrobia Banie itd.Ale jak imiona sa bardzo ciezkie do > wymowy to tym bardziej.I O TO WLASNIE NA SAMYM POCZATKU CHODZILO. Imiona skomplikowane w wymowie zawsze mają zdrobnienia - np. Franciszek- Franek; Maksymilian - Maksio. A np. wszystkie imiona typu "Miłosław - Miłosława" zdrabniają się na "Miłek- Miłka", więc nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Imiona staroslowianskie 28.01.04, 17:11 Dla Wszystkich zainteresowanych www.uni-bel.elblag.com.pl/boguslawscy/imiona.htm I tak tam nie ma mojego ulubionego słowiańskiego imienia- Miłochna. Moje typy to: Bogna, Luba, Miłosz, Bogusz, Grzymisława;P. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Imiona staroslowianskie 28.01.04, 17:17 Dodam, ze nie wiem czemu uznali za slowianskie imie-Olga. Byc moze, ze św. Olga w latach 945-950 rozpoczela proces chrystianizacji Rusi Kijowskiej. Jednak to blad uznac, ze to jest imie slowianskie. Polecam tez strone klub.chip.pl/wsd/pl/index.php?go=imiona#Mz Odpowiedz Link Zgłoś