Gość: ann IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 09:28 jakie są zdrobnienia od imienia Wincenty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dolmadakia Re: Skrót od imienia Wincenty? IP: 188.117.135.* 25.02.10, 09:32 Wincek,Wicek,Wicio,Wicuś) imię jest piękne w podswaowej postaci.Zdrobnienia jakoś mu odbierają dużo urody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła1 Re: Skrót od imienia Wincenty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 14:54 Wicek,Wicuś,Wicio Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Skrót od imienia Wincenty? 25.02.10, 19:34 Gość portalu: dolmadakia napisał(a): > postaci.Zdrobnienia jakoś mu odbierają dużo urody Poważnie? A kto tak powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Skrót od imienia Wincenty? 25.02.10, 19:47 Winek (moze byc tez skrotem Winicjusza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atenaneta Re: Skrót od imienia Wincenty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 20:35 Ja znam 29-letniego Wincentego zwanego najczęściej Wiko lub Wicek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Skrót od imienia Wincenty? IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 26.02.10, 10:54 Wicek Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Skrót od imienia Wincenty? 26.02.10, 16:12 Moi znajomi mowia Wincek na swojego synka Wincentego. Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje Wich 08.06.10, 14:38 Wicek, Wich, Wicuś. INNE FORMY: Wincentyn. OBCE FORMY: Vincentinus (łac.), Vincent (ang.), Vincent, Vincentius, Vinzenz, Vinzent (niem.), Vincent (fr.), Vincente (hiszp.), Vincenzo, Cencio, Enzio, Enzo (wł.), Vikentij (ros.), Vincenc, Čenek (czes.), Vincent (słowac.), Vincentij, Vićentije, Vikentije, Vinko (połud.-słow.). Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Skrót od imienia Wincenty? 08.06.10, 18:13 Wicek Poza tym muszę to wreszcie powiedzieć... Drażni mnie mylenie zdrobnień ze skrótami. Według mnie skrótem jest forma prof. od profesora lub ul. od ulicy. Idąc tym tropem, skrótem od imienia Wincenty mogłoby być W. lub Winc. - z kropką właśnie. Zdrobnienia natomiast nie zawsze pełnią rolę skrótów, nie zawsze są zresztą krótsze od form postawowych. Ba, niektóre są od pełnych imion dłuższe, np. Mateusz - Mateuszek, Kamil - Kamilek. Zdrobnienia to przede wszystkim zdrobnienia, czyli forma spieszczająca, familiarna, zarezerwowana dla bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Skrót od imienia Wincenty? 08.06.10, 18:30 Wic, Wik, Wini. Poprzednikowi/poprzedniczce polecam termin "hipokorystyk". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Skrót od imienia Wincenty? 08.06.10, 21:57 quasi.modo napisała: > Poza tym muszę to wreszcie powiedzieć... Drażni mnie mylenie zdrobnień ze > skrótami. Według mnie skrótem jest forma prof. od profesora lub ul. od ulicy. > Idąc tym tropem, skrótem od imienia Wincenty mogłoby być W. lub Winc. - z kropk > ą > właśnie. > Zdrobnienia natomiast nie zawsze pełnią rolę skrótów, nie zawsze są zresztą > krótsze od form postawowych. Ba, niektóre są od pełnych imion dłuższe, np. > Mateusz - Mateuszek, Kamil - Kamilek. Zdrobnienia to przede wszystkim > zdrobnienia, czyli forma spieszczająca, familiarna, zarezerwowana dla bliskich. A dla mnie Mateuszek to spieszczenie. Mati zaś, zdrobnienie. Może mylny mam tok rozumowania, ale tak dla mnie jest i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Skrót od imienia Wincenty? 09.06.10, 07:39 dalenia napisała: > A dla mnie Mateuszek to spieszczenie. Mati zaś, zdrobnienie. Może mylny mam tok rozumowania, ale tak dla mnie jest i tyle. Ja z kolei nie widzę za bardzo różnicy między zdrobnieniem a spieszczeniem. Chyba, że za spieszczenia uznać te zdrobnienia, których nie używa się wobec dorosłych. Na przykład nikt nie powie "Panie Mateuszku" a "Panie Kaziu" już tak. W myśl tej definicji faktycznie trudno znaleźć zdrobnienie dłuższe od formy podstawowej, które nie jest spieszczeniem. Niemniej jednak gros zdrobnieniem jest przynajmniej tej samej długości, np. Tomasz - Tomek, Hanna - Hanka i nadal trudno je uznać za skróty. Do autorki wątku: Nie chciałabym, żebyś odczytała moją wypowiedź jako czepanie się, bo zdaję sobie sprawę, że jest to kwestia niedoskonałości wyrażenia. Zachęcam jednak do przemyślenia fenomenu zdrobnień, które charakteryzują przede wszystkim języki słowiańskie. Co oprócz wygody, sprawia że ich używamy? Jaka jest różnica jeśli zwracam się do kogoś: "Kazimierzu" lub "Kaziu", itd. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Skrót od imienia Wincenty? 09.06.10, 12:21 quasi.modo napisała: > Niemniej jednak gros zdrobnieniem > jest przynajmniej tej samej długości, np. Tomasz - Tomek, Hanna - Hanka i nadal > trudno je uznać za skróty. Co do zdania o skrótach, to zgadzam się z Tobą w 101%. A jeśli chodzi o zdrobnienia, to teoretycznie masz rację, bo nawet wiki mówi "Zdrobnienie (deminutivum) - wyraz utworzony za pomocą odpowiedniego formantu oznaczającego rzecz albo osobę mniejszą od nazywanej wyrazem podstawowym." Jednak w praktyce stosuję ten swój podział Odpowiedz Link Zgłoś