Dodaj do ulubionych

Skrót od imienia Wincenty?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 09:28
jakie są zdrobnienia od imienia Wincenty?
Obserwuj wątek
    • Gość: dolmadakia Re: Skrót od imienia Wincenty? IP: 188.117.135.* 25.02.10, 09:32
      Wincek,Wicek,Wicio,Wicuśsmile) imię jest piękne w podswaowej
      postaci.Zdrobnienia jakoś mu odbierają dużo urody
      • Gość: wesoła1 Re: Skrót od imienia Wincenty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 14:54
        Wicek,Wicuś,Wicio
      • gaudencja Re: Skrót od imienia Wincenty? 25.02.10, 19:34
        Gość portalu: dolmadakia napisał(a):

> postaci.Zdrobnienia jakoś mu odbierają dużo urody

Poważnie? A kto tak powiedział?
    • kasienka.3 Re: Skrót od imienia Wincenty? 25.02.10, 17:55
      Wincent
      • aka10 Re: Skrót od imienia Wincenty? 25.02.10, 19:47
        Winek (moze byc tez skrotem Winicjusza)
    • Gość: atenaneta Re: Skrót od imienia Wincenty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 20:35
      Ja znam 29-letniego Wincentego zwanego najczęściej Wiko lub Wicek
    • Gość: Maria Re: Skrót od imienia Wincenty? IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 26.02.10, 10:54
      Wicek
      • kotkowa Re: Skrót od imienia Wincenty? 26.02.10, 16:12
        Moi znajomi mowia Wincek na swojego synka Wincentego.
    • ten_co_ma_racje Wich 08.06.10, 14:38
      Wicek, Wich, Wicuś.

INNE FORMY: Wincentyn.

OBCE FORMY: Vincentinus (łac.), Vincent (ang.), Vincent, Vincentius, Vinzenz,
      Vinzent (niem.), Vincent (fr.), Vincente (hiszp.), Vincenzo, Cencio, Enzio, Enzo
      (wł.), Vikentij (ros.), Vincenc, Čenek (czes.), Vincent (słowac.), Vincentij,
      Vićentije, Vikentije, Vinko (połud.-słow.).
    • quasi.modo Re: Skrót od imienia Wincenty? 08.06.10, 18:13
      Wicek

Poza tym muszę to wreszcie powiedzieć... Drażni mnie mylenie zdrobnień ze
      skrótami. Według mnie skrótem jest forma prof. od profesora lub ul. od ulicy.
      Idąc tym tropem, skrótem od imienia Wincenty mogłoby być W. lub Winc. - z kropką
      właśnie.
      Zdrobnienia natomiast nie zawsze pełnią rolę skrótów, nie zawsze są zresztą
      krótsze od form postawowych. Ba, niektóre są od pełnych imion dłuższe, np.
      Mateusz - Mateuszek, Kamil - Kamilek. Zdrobnienia to przede wszystkim
      zdrobnienia, czyli forma spieszczająca, familiarna, zarezerwowana dla bliskich.
      • ewa9717 Re: Skrót od imienia Wincenty? 08.06.10, 18:30
        Wic, Wik, Wini.
        Poprzednikowi/poprzedniczce polecam termin "hipokorystyk".
      • dalenia Re: Skrót od imienia Wincenty? 08.06.10, 21:57
        quasi.modo napisała:

> Poza tym muszę to wreszcie powiedzieć... Drażni mnie mylenie zdrobnień ze
        > skrótami. Według mnie skrótem jest forma prof. od profesora lub ul. od ulicy.
        > Idąc tym tropem, skrótem od imienia Wincenty mogłoby być W. lub Winc. - z kropk
        > ą
        > właśnie.
        > Zdrobnienia natomiast nie zawsze pełnią rolę skrótów, nie zawsze są zresztą
        > krótsze od form postawowych. Ba, niektóre są od pełnych imion dłuższe, np.
        > Mateusz - Mateuszek, Kamil - Kamilek. Zdrobnienia to przede wszystkim
        > zdrobnienia, czyli forma spieszczająca, familiarna, zarezerwowana dla bliskich.

A dla mnie Mateuszek to spieszczenie. Mati zaś, zdrobnienie. Może mylny mam tok rozumowania, ale tak dla mnie jest i tyle.
        • quasi.modo Re: Skrót od imienia Wincenty? 09.06.10, 07:39
          dalenia napisała:

> A dla mnie Mateuszek to spieszczenie. Mati zaś, zdrobnienie. Może mylny mam
          tok rozumowania, ale tak dla mnie jest i tyle.

Ja z kolei nie widzę za bardzo różnicy między zdrobnieniem a spieszczeniem.
          Chyba, że za spieszczenia uznać te zdrobnienia, których nie używa się wobec
          dorosłych. Na przykład nikt nie powie "Panie Mateuszku" a "Panie Kaziu" już tak.
          W myśl tej definicji faktycznie trudno znaleźć zdrobnienie dłuższe od formy
          podstawowej, które nie jest spieszczeniem. Niemniej jednak gros zdrobnieniem
          jest przynajmniej tej samej długości, np. Tomasz - Tomek, Hanna - Hanka i nadal
          trudno je uznać za skróty.

Do autorki wątku: Nie chciałabym, żebyś odczytała moją wypowiedź jako czepanie
          się, bo zdaję sobie sprawę, że jest to kwestia niedoskonałości wyrażenia.
          Zachęcam jednak do przemyślenia fenomenu zdrobnień, które charakteryzują przede
          wszystkim języki słowiańskie. Co oprócz wygody, sprawia że ich używamy? Jaka
          jest różnica jeśli zwracam się do kogoś: "Kazimierzu" lub "Kaziu", itd.
          • dalenia Re: Skrót od imienia Wincenty? 09.06.10, 12:21
            quasi.modo napisała:

> Niemniej jednak gros zdrobnieniem
            > jest przynajmniej tej samej długości, np. Tomasz - Tomek, Hanna - Hanka i nadal
            > trudno je uznać za skróty.

Co do zdania o skrótach, to zgadzam się z Tobą w 101%. A jeśli chodzi o zdrobnienia, to teoretycznie masz rację, bo nawet wiki mówi "Zdrobnienie (deminutivum) - wyraz utworzony za pomocą odpowiedniego formantu oznaczającego rzecz albo osobę mniejszą od nazywanej wyrazem podstawowym."

Jednak w praktyce stosuję ten swój podział smile
    • iryska84 Re: Skrót od imienia Wincenty? 10.06.10, 12:46
      Ja bym mówiła Wincent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.