hanka2501 20.06.10, 09:40 Co sądzicie o tym imieniu?? Wpadło mi wczoraj ni stąd ni zowąd do głowy. Pamiętam jak kiedyś u mnie w bloku mieszkała mała dziewczynka na którą koleżanki wołały Wisia i Isia. Podobało mi się ale za chiny nie wiedziałam co to za imię. Dowiedziałam się po latach, że ta obecnie już kobieta to Wisława. Mnie się podoba , szczególnie zdrobnienia a Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Wisława 20.06.10, 11:05 bardzo lubię i pełną wersję (choć zazwyczaj -sławy mi się nie podobają), i zdrobnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Wisława 20.06.10, 12:09 Niezłe, chociaż wolałabym chyba Jadwigę zdrabnianą właśnie do Wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isla Re: Wisława IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.10, 16:25 Hmm, ciekawe, staroświeckie imię. Kojarzy mi się oczywiście z Szymborską, co jest bardzo pozytywne. Osobiście nie dalabym takiego imienia córce, bo nie jest ono w moim stylu, ale znam kobietę która dała córce (obecnie 1,5 roku) na imię Hanna Wisława. Fakt zdrobnienie Isia jest urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Wisława IP: 80.54.252.* 20.06.10, 21:34 Zdrobnienie bardziej podoba mi się od pełnego... Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Wisława 20.06.10, 22:50 Bardzo mi się podoba, chociaż wolę Ludwikę zdrabnianą do Wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wisława 21.06.10, 18:09 Już kiedyś o tym pisałam : bardzo podoba mi się Wisia, Wisława ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wisława IP: 82.160.11.* 22.06.10, 12:58 niestety ale wcale mi sie nie podoba ani długa wersja ani zdrobnienie, dzieciaki z Wisi zaraz zrobią Wiesie i bedzie Wieśka.... zresztą uważam, że nie powinno się decydować na imię, którego podoba nam się tylko zdrobnienie. Rodzice będą wołać na szkraba jak chcą, ale dziecko podrośnie, pójdzie do szkoły i tam już różnie będą na nią wołać. ja bym odradzała. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wisława 22.06.10, 13:17 Gość portalu: aaa napisał(a): > niestety ale wcale mi sie nie podoba ani długa wersja ani zdrobnienie, dzieciak > i > z Wisi zaraz zrobią Wiesie i bedzie Wieśka.... sorry, ale chyba wyobraźnia Cię poniosła w mojej klasie była jedna Wisława i nikt nie nazywał jej "Wieśką" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wisława IP: 82.160.11.* 22.06.10, 13:41 w mojej klasie był Maciej i nazywali go Maciora... sama na takie coś w życiu bym nie wpadła, ale uważam że lepiej starać się przewidzieć takie sytuacje niż ma nasze dziecko poźniej z powodu swojego imienia się wstydzić. a "Wisława" od razu mi sie skojarzyła z "Wiesią", stąd moja uwaga. ale każdy ma swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Wisława 22.06.10, 14:08 Ja jestem Hanna i nazywali mnie Hanela a moją koleżankę Andżelikę Andrzejką. Na każde imię da się coś wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wisława 22.06.10, 19:41 Bardzo mi się podoba - i pełna wersja, i zdrobnienia, a kojarzy się pozytywnie z Szymborską. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Wisława 08.04.22, 12:22 Pełna forma mi się podoba, ale zdrobnienia - już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wisława 08.04.22, 12:33 Wisia brzmi uroczo, ale pełna forma niestety zupełnie do mnie nie przemawia. Jeśli chciałabym mieć Wisię, nadałabym Ludwikę i tak zdrabniała Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wisława 08.04.22, 18:28 Chyba jedyna "-sława", którą bym mogła nadać. 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wisława 08.04.22, 23:39 Kojarzy mi sie pozytywnie z Szymborska. Pelna forma srednio mi sie podoba, ale Wisia, Isia czy nawet Wisienka brzmi uroczo. Odpowiedz Link Zgłoś
brulion Re: Wisława 22.04.22, 19:27 Znam kobietę, ok. 45 lat, która nosi imię Witosława - ojciec chciał jej nadać Wisława, po poetce, ale urzędniczka upierała się, że nie ma takiego imienia i wpisała Witosławę. Tak czy inaczej dla mnie to zbyt blisko Wiesławy A zdrobnienie Isia może być też od Jadwigi - jest taka postać w "Weselu" Wyspiańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś