Dodaj do ulubionych

Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ...

• hugow Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 14:03
      Ponieważ zabrakło w tym zestawieniu Grzegorza - artykuł uważam za godny uzupełnienia
    • mrmarhol Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... 09.12.10, 14:07
      a ja wiem, że wszystkie Anie są łatwe...
      • Gość: piotr [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 18:43
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bowierz Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... 09.12.10, 14:24
      inne z galerii "wyszukanych":Żaneta,Brajan,Denis,Vanessa,Ivetta,Inez...
    • lejla81 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 14:27
      Słuchajcie, bo trochę się chyba zagalopowaliśmy w krytyce tego artykułu. Tu nie chodzo o to, czy przykładowa Mariolka jest rzeczywiście głupia czy nie, tylko o ludzkie skojarzenia. Z tego co wiem, te badania wyglądają tak, że panie ankieterki mówią człowiekowi jakieś imię i przedstawiają ileś tam cech do wyboru. Ankietowany ma zaznaczyc te, które mu się z danym imieniem kojarzą. No i w świetle tych badań Mariolka, czy Danuta (znam kilka Danut, żadna obiektywnie nie jest głupia) większośc ludzi ocenia jako imiona osób mało rozgarniętych. Nie oznacza to, że my - ludzie bądź co bądź światli wink - mamy się kierowac tymi stereotypami, bo to odmiana rasizmu w czystej postaci. Z góry uważanie Mariolki za głupią nie różni się w niczym od nietolerancji osoby czarnoskórej.
      • Gość: Joanna K. Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.internetia.net.pl 21.12.10, 16:56
        zgadzam się, to była inteligentna wypowiedź, w przeciwieńsiwie do większości, zwł. tych obczerniających i ośmieszających kogoś
    • arahat1 nastepni eksperci wciskaja kit plebsowi ktory to 09.12.10, 15:45
      kupi....tak jak kupil pzyczyne kryzysu..
    • kamelia04.08.2007 watek powinien byc na forum o imionach 09.12.10, 15:47
      zgadzam sie ogólna teza, ze imiona sie przyklejaja do człowieka i niestety dzieci ponoszą konswkwencje radosnej fantazji rodziców. Moze niekoniecznie Ewa czy Franciszek, ale na pewno Brajan, kewin, Dzesika, Nikola oraz Olivia, Maximilian itp
    • modarz co za brzydkie dziecko w artykule 09.12.10, 15:57
      co za brzydkie dziecko na zdjeciu w artykule. Nie dziwie sie, takiej paskudzie sie daje paskudne imie, np Oskar, Oliwier, Patryk, Marcel i Barbara, Angelika, Marcela, Wioletta
      • kamelia04.08.2007 Re: co za brzydkie dziecko w artykule 09.12.10, 16:14
        dziecko akurat wyglada przecietnie, ani brzydkie, ani ładne, po prostu normalne. Tylko nie wiadomo jakim imieniem go rodzice uszczesliwili
      • Gość: ane Re: co za brzydkie dziecko w artykule IP: *.home.aster.pl 11.12.10, 00:17
        Taka prostacka wypowiedź (zresztą nieuzasadniona) więcej mówi o Twoim stosunku do świata, niż o dziecku i jego walorach. Mądrzy ludzie ważą słowa, by kogoś nie zranić, chyba nie po to ich się używa...
      • Gość: d Re: co za brzydkie dziecko w artykule IP: 204.136.16.* 28.06.11, 09:02
        heh a ja mam 2 synow: patryka i Marcela wink najmadrzejsi chlopcy i najpieknejsze imiona smile
    • sselrats A co z imionami takimi jak 09.12.10, 15:58
      Fart czzy Pjuk?
    • marceli_zg Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... 09.12.10, 16:05
      to fakt, chociaż najbardziej "kultowym" imieniem jest dla mnie Andżelika. Od razu wiadomo z kim ma się do czynienia. Pamiętam jak ostatnio wpadliśmy z żoną do Biedronki na zakupy, stoimy w kolejce a na kasie siedzi blond-lola z odrostami , hardcorowym makijażem i czarnymi namalowanymi kreseczkami zamiast brwi. Na jej widok powiedziałem do żony: "patrz jaka Andżelika za kasą" , dochodzimy do kasy, patrzymy a na plakietce tej pani jest napisane : Andżelika jakaśtam. Moja żona w trybie nagłym musiała wyjść ze sklepu, bo nie ogarnęła ze śmiechu, a ja starając się zachować powagę, grzecznie zapłaciłem i czym prędzej opuściłem sklep rechocząc jak głupismile
      • Gość: ech Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.50.classcom.pl 20.12.10, 22:59
        No to Ty kulturą też nie grzeszysz. Zrobiła Ci coś złego ta kobieta?
      • Gość: j. Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 13:41
        boże ludzie postarajcie się nie myśleć tak stereotypowo! otwórzcie trochę umysły! widziałeś jedną andżelikę i już myslisz, że wszystkie są takie same! akurat ja znalam andżelikę, która była/jest brunetką a brwi wcale nie wyrywała i nie malowała się, no i coo? a tak wogóle to łatwo obrabiać ludzi za plecami lub na "forumach", a może niech każdy z piszących podpisuje się swoim imieniem, bo jak mówiłam do każdego można się jakos tam przyczepić, to pośmiejemy się tu nawzajem ze swoich imion, a nie z "nieobecnych"?? nieladnie
      • Gość: mm Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.fbx.proxad.net 27.06.11, 23:04
        Wyglada na to, ze Andżelika na kasie ma wiecej klasy niz Marceli_Zg, klient Biedonki sad(
      • Gość: Gieniek Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.dsl.scarlet.be 28.06.11, 00:15
        Obciach to nie imie Andzelika, a zakupy w Biedronce.
    • jasmina.cz Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... 09.12.10, 17:04
      Osobiście jestem posiadaczką nietypowego imienia: Jaśmina. Zawsze przynosiło mi więcej korzyści niż pecha. Byłam jedyna taka w szkole i nauczyciele zawsze mnie zapamiętywali. Na studiach to samo. Oryginalne imię może pomóc w życiu. Nie zginie się w tłumie Ann i Kasiek. Ładne, nietypowe imię może też sprawić, że nie ma na jego temat utartych stereotypów. A poza tym moje imię jest w kalendarzu smile
      Chciałabym zauważyć, że obcobrzmiące imiona typu Dżesika i Kevin mają odpowiedniki w języku polskim. Dlaczego rodzice takich po prostu nie wybierają?
      A swoją drogą podobno kiedyś popularnym serialowym imieniem była Izaura? Dlaczego żadnej nie spotkałam chociaż podobno tą telenowelę puszczano w latach osiemdziesiątych i powinno być pełno takich w podobnym wieku do mnie?
      • krapheika Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 17:37
        B.ladne imie, znam jedna Jasmin, ale ona nie mieszka w Polsce.Eee tam z tymi telenowelami to przereklamowane jesttongue_out w "Klanie" jest Bozenka, a ja ani jednej malej Bozenki nie znam, no i tych Nicoli tez nie znam.Andzeliki byly dwie w mojej szkole,jedna z rodziny wielodzietnej,druga z normalnej,srednio sytuowanej.
        Mi nie podoba sie,ze obce imiona ulegaja spolszczeniu to lepiej nadac oryginalna forme albo polski odpowiednik,niz tworzyc takiego Dzastinatongue_out
        • jakw Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 28.12.10, 01:21
          krapheika napisała:

> Mi nie podoba sie,ze obce imiona ulegaja spolszczeniu to lepiej nadac oryginaln
          > a forme albo polski odpowiednik,niz tworzyc takiego Dzastinatongue_out
          Mi też się coś takiego nie podoba, w końcu w polskim jest imię Justyn. Równie dobrze możnaby nadać chłopcu imię Chuan czy Dżon, a nasza zimowa mistrzyni olimpijska mogłaby nazywać się Dżastina Kowalczyk wink.
      • nowi-jka Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 21:07
        Jasmina piekne imie
        Jakbym niemiala Jasia w domu to niemiałabym problemu z imeiniem dla fasolki co siedzi pod serduchem ale Jas i Jasmina to byłaby przesada i brak wyobrazni smile
      • Gość: hela Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.4web.pl 14.02.11, 23:26
        Nie znasz Izaury, ale zapewne znasz jakieś Malwiny...., a to imię noszą 4 (w podobnym wieku jakieś 24-25 lat) moje znajome, których mamusie naprawdę zainsprowały się serialem, o którym piszesz.
        Dla Ciebie fajnie, że masz rzadkie imię to super, sama rzadkość jego wytępowania, to dla mnie odmienna rzecz, gdyż 1 przyjacółka, dziewczyna ze szkoły i córeczka koleżanki, mają tak na imię.
    • drupal Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... 09.12.10, 18:40
      Scenka z serialu "Friends": Joey do nowonarodzonego synka Rossa: "Ben, Ben!... Nie reaguje. To chyba nie jego imię.(I don't think it's his name.)"

Imię Joey (Józio) też nie jest chyba popularne (nawet w formie Joseph) w USA.

Za to Marta jest tam kojarzona ze starą babcią albo zołzowatą ciotką. Nawet jest o tym piosenka Toma Waitsa.
    • bzdigniew Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... 10.12.10, 10:41
      Ludzie w artykule chodzi o stereotypy! Kazdy moze chyba podac przyklady osob o trefnych imionach, ktore przecza tym stereotypom, ale ogolnie wyobrazamy sobie, ze np. Bozena to pani z biura, Mariola slodka idiotka, a Nikola bezrobotny. Pardon, jesli kogos obraze. W kazdym kraju sa imiona kojarzone pozytywnie i negatywne, mody zmieniaja sie tez i z latami (w moich czasach namnozylo sie Beat), rozne sa w roznych regionach. Np. Kevin jest popularny w Irlandii, a wysmiewany w Niemczech. Tutaj (tj. w Niemczech) nawet utarlo sie powiedzenie, ze Kevin to nie jest imie, lecz diagnoza. Diagnoza niskiego stausu spolecznego rodzicow. Podobnie z Chantal. Nawet pisze sie ironicznie o "kewinizmie" lub "chantalizmie", a wiec sklonnosci rodzicow do nadawania dzieciom dziwacznych imion, ktore utrudniaja im dalsze zycie. Aleksander, Maksymilian, Jakub, Charlotte, Maria, Emme, Katarzyna kojarza sie dobrze, a Chantal, Justin, Dennis, Marvin, Jaquelin i Kevin zle. A jesli ktos nazywa sie Ronny, Maik (Mike), Sandro, Mario, Sandy, Mandy, Doreen, Kathleen, Sindy (Cindy) to jest najprawdopodobniej "Ossi".
      • kamelia04.08.2007 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 10.12.10, 16:17
        bzdigniew napisał:

> A jesli ktos nazywa sie Ronny, Maik (Mike), Sandro, Mario, Sandy, Mand
        > y, Doreen, Kathleen, Sindy (Cindy) to jest najprawdopodobniej "Ossi".
        >

a ja myslałasm, że nie "Ossi" (w kontra do "Wessi), ale po prostu zwykła niepismienna patologia, imigranci w negatywnym znaczeniu czy tez nastolatka, której centum zycia było w dyskotece.
        Takie toto osobniki wydaja te biedne dzieci na swiat i nawet nie potrafia wpisac poprawnie (w sensie zgodnie z ortografia) ich imion albo nie znaja pełnej formy imienia i wpisuja jakies skrótowce czy zdrobnienia.

Wyjatkiem z tej grupy imion jest kathleen
        • Gość: kasiakasia Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.lan.bermudy.net 17.12.10, 22:39
          zwykła niepismienna patologia, imigranci w negatywnym znaczeniu czy tez nastolatka, której centum zycia było w dyskotece.
          Takie toto osobniki wydaja te biedne dzieci na swiat i nawet nie potrafia wpisac poprawnie (w sensie
          -----brawo pani LEPSZA!!!- jak możesz używać takich określeń!? - takie toto, osobniki, zwykła patologia. Osobniki!
          • kamelia04.08.2007 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 18.12.10, 16:37
            Gość portalu: kasiakasia napisał(a):

> -----brawo pani LEPSZA!!!- jak możesz używać takich określeń!? - takie toto, os
            > obniki, zwykła patologia. Osobniki!

pani zakompleksiona, moze by pani napisała cos sensownego
    • Gość: bezzzka Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 13.12.10, 11:53
      Nadałam córce imię Jadwiga, staropolskie, piękne, "godne". Mam wykształcenie wyższe, mąż doktorat i jest pracownikiem naukowym. Jestem z jednego z największych m,iast w Polsce. Kolezanka z pracy mnie wyśmiała, jak mogłam TAKIE imię nadać dziecku. Powszechnie kojarzy się one ze swojską Jadźką ze wsi, ale co mi tam- nam podoba się królowa Jadwiga: dobra, mądra, szlachetna. Czy naprawdę to imię budzi same negatywne skojarzenia?
      • annajustyna Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 13.12.10, 15:03
        Z calym szacunkiem, ale Rzeszow nie jest jednym z najwiekszych miast w PL wink. A powaznie - nie porownuj Jadwigi (byc moze faktycznie troche staromodnej) z Nicola czy Dzastinem...A kolezanka niech sie swoimi dziecmi zajmie.
        • Gość: bezzzka Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.rzeszow.vectranet.pl 13.12.10, 15:16
          jestem z krakowa, obecnie mieszkam w rzeszowie. Chodziło mi o to, że nie mam wiejskich korzeni, a nadałam córce imię o takiej proweniencji i nie porównuję z żadną Nicolą tylko byłam ciekawa opinii innych o Jadwidze.
          • gaudencja Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 13.12.10, 23:01
            Gość portalu: bezzzka napisał(a):

> adną Nicolą tylko byłam ciekawa opinii innych o Jadwidze.

Przeszukaj sobie nasze forum, a znajdziesz sporo opinii na ten temat.
          • annajustyna Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 17.12.10, 20:00
            Jadwiga to piekne imie.
          • Gość: kasiakasia Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.lan.bermudy.net 17.12.10, 22:27
            A ja nadałam mojemu synkowi imię Józef i też spotkałam się z taką reakcją, że mu krzywdę wyrządziłam! Jedna taka, że Józek kojarzy się z pijakiem! Co za bzdury! Początkowo denerwowały mnie takie gadki-szmatki, a teraz mam to gdzieś! To imię nosił Piłsudski i Czapski - wybitni ludzie. A do mojego synka bardzo pasuje.
            • three-gun-max [...] 27.06.11, 13:08
            • three-gun-max [...] 27.06.11, 13:44
            • three-gun-max [...] 27.06.11, 13:54
            • three-gun-max [...] 27.06.11, 14:15
            • three-gun-max [...] 27.06.11, 14:32
            • three-gun-max [...] 27.06.11, 15:22
            • three-gun-max [...] 27.06.11, 19:05
      • kamelia04.08.2007 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 15.12.10, 15:45
        Gość portalu: bezzzka napisał(a):

> Nadałam córce imię Jadwiga, staropolskie, piękne, "godne". Mam wykształcenie wy
        > ższe, mąż doktorat i jest pracownikiem naukowym. Jestem z jednego z największyc
        > h m,iast w Polsce. Kolezanka z pracy mnie wyśmiała, jak mogłam TAKIE imię nadać
        > dziecku. Powszechnie kojarzy się one ze swojską Jadźką ze wsi,

przyczepic sie moge jedynie do tego, ze Jadwiga to nie staropolskie imie, a imie pochodzenia germańskiego, znane istotnie w PL juz od sredniowiecza (vide: królowa i jednoczesnie swieta Jadwiga Andegaweńska), a że koleżanka uważa, że to wiejska Jadźka - no cóz niektórym to sie wszystko z (__.__) kojarzy (znane polskie powiedzenie).
        Idąc tym tropem, to i Katarzyna, Maria, Barbara, Krystyna, Zofia to tez typowo wiejskie imiona, bo Kachna, Maryś, Baska (ta w dodatku miała fajny biust), Krycha, Zocha itp. Te wymienione przeze mnie imiona oraz twoja Jadwiga to sa imiona rozpowszechnione we wszystkich grupach społecznych, od rodzin królweskich po wiejskie warstywy społeczne, one należa po prostu do kanonu imion.
        Oczywiscie masz racje, bo imie jest piekne i godne, choc ja osobiscie nie jestem jego fanką. A koleżanka cóz, dla niej piekne i godne jest widac Oliwia, Weronika i Nikola....

Z tym Rzeszowem to tez troche sie zagalopowałaś, owszem miasto niemałe, ale do jedneho z najwiekszych to mu brakuje (21. miejsce w PL). Kraków to oczywiscie co innego.
        • luska.s Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 19.12.10, 09:34
          kamelia04.08.2007 napisała:
          > Oczywiscie masz racje, bo imie jest piekne i godne, choc ja osobiscie nie jeste
          > m jego fanką. A koleżanka cóz, dla niej piekne i godne jest widac Oliwia, Weron
          > ika i Nikola....

Co złego jest w imieniu Weronika??

• kamelia04.08.2007 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 21.12.10, 17:43
            źle mi sie kojarzy, nie ze wzgledu na dziecko, ale na matkę. Poza tym nie lubie tego imienia
          • Gość: j. Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 13:56
            a co chcesz od oliwii ?? to imię z tradycjami i równie godne jak każde inne wpisz sobie hasło w internet, np. tu : www.znaczenieimion.org/imiona-zenskie/znaczenie-imienia-oliwia/
            • 4litery Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 27.01.11, 10:40
              www.znaczenieimion.org/imiona-zenskie/znaczenie-imienia-oliwia

"Planeta, która przypisana jest imieniu Oliwia to wnosząca w życie Oliwii artystyczne zdolności Wenus."

JKJP
              • Gość: PanienkaZbankowego Kto takie imiona przepuścił? IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 15:52
                Mój sąsiad nazwał córki Paula i Jessica. jego żona pracowała jako fryzjerka w Niemczech, no i wszystko jasne. Teoretycznie... Sęk w tym, że córki rejestrowali w Polsce. Wyobraźcie sobie, jak trudno mi było opanować śmiech (smiech przez łzy) jak dumny sąsiad pochwalił się, że Jessica jest zapisana jako "Drzesika"...
                Zastanawia mnie tylko, jakim cudem przekonali urzędniczki do takiego zapisu. Z czego wyczytałam tutaj: magiaimion.pl/blog/8/Jak,nadawac,imiona,dzieciom? to nie wolno "hamerykańskim" imionom nadawać polskiej pisowni...
                • Gość: ana Re: Kto takie imiona przepuścił? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 21:12
                  > Zastanawia mnie tylko, jakim cudem przekonali urzędniczki do takiego zapisu.
                  > Z czego wyczytałam tutaj: to nie wolno "hamerykańskim" imionom
                  > nadawać polskiej pisowni...

a jaki przepis ustawy tego zabrania?
        • Gość: gość Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 13:51
          No sorry, co masz do Weroniki? To imię biblijne, nie jest wymyślne. Ludzie, puknijcie się w czoło!
      • three-gun-max [...] 27.06.11, 13:06
    • agape-mama Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... 13.12.10, 22:10
      Też zauważam podobieństwo między osobami o tym samym imieniu. Wybierając imiona dla dzieci jednym ze wyznaczników byli znajomi o tym samym imieniu. Imię kiepskich znajomych źle się kojarzy i trudno to przemóc.
    • Gość: ja Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 11:35
      zauważyłem prawidłowość,
      cudaczne imiona przeważnie łączą sie z bardzo plebejskimi nazwiskami, komiczne połączenia.
      Takie imie dziecka wiele mowi o jego rodzicach...
    • Gość: Adolf Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... IP: *.bj.uj.edu.pl 16.12.10, 12:18
      Po co zaraz Nicola? Mikolaja prosze.
      A najpiekniejsze tio Adolf. Dolfus.
    • Gość: Adolf Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... IP: *.bj.uj.edu.pl 16.12.10, 12:20
      niedola bylo Jadwidze,poszla do lasu na rydze itd...
      Moze byc Jadwiga,co to jednego rydza znalazla i zaraz na niego wlazla...
      Do kazdego imienia mozna sie ...kazde mozna zohydzic...
    • Gość: mamaS Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... IP: 89.204.153.* 16.12.10, 14:54
      Na całe szczęście nie znalazłam tu imienia mojej niespełna 1,5rocznej córki. A mianowicie - Sara. Ja mam prostą zasadę, jeśli chodzi o imiona - nie ulegać modom! Wtedy mamy szansę na oryginalność, jeśli o nią nam chodzi. Nadałam to imię, ponieważ po prostu mi się podoba. Jest w miarę międzynarodowe, więc nie będzie problemu poza granicami (zresztą obecnie nie mieszkam w PL). W dodatku ma swoją etymologię i to też brałam pod uwagę. I proszę mi nie sugerować filmu "Sara", choć bardzo go lubię, nie był bodźcem.smile
      • annajustyna Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 17.12.10, 20:01
        Ale Sara - choc imie ladne - jest jednym z najbardziej dzis popularnych?
    • Gość: ewox Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.10, 11:28
      czesc, jestem Ewa. po czesci sie zgadzaja Twoje cechy, jestem przedsiebiorcza, ale niestety ze zrownowazeniem troche tak kiepsko u mnie smile. mam brata Adama, ktory fakt jest egocentrykiem, ale jest taki porzadny i dokladny, ze moze uchodzic za wzor! jego dom wyglada o wiele lepiej niz moj, w ktorym ciagle panuje tworczy chaos smile
      pozdrawiam!
    • Gość: kot ik redaktorzy - jakiego LODA?mówi się LODY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 18:05
      Może redaktorzy nauczą się zasad języka polskiego? Przykład: "postrzegają świat trochę jak loda przez szybę" - jakiego loda - w sensie erotycznym? Patrzą na loda, a potem ubierają spodnia i wycinają dziury nożyczką? Do szkoły redaktorzy!
      • Gość: Magda Następnym razem zajrzyj do słownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 15:19
        Następnym razem zajrzyj do słownika. Lód - potocznie porcja lodów, dopełniacz = biernik. Poza tym to cytat, a skoro nie było błędu, nie było powodu, aby go zmieniać.

> Może redaktorzy nauczą się zasad języka polskiego? Przykład: "postrzegają świat
        > trochę jak loda przez szybę" - jakiego loda - w sensie erotycznym? Patrzą na l
        > oda, a potem ubierają spodnia i wycinają dziury nożyczką? Do szkoły redaktorzy!
    • black_halo Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 20.12.10, 17:16
      Moja ciotka ma na imie Ewa i naprawde nie znam osoby, ktora moglaby byc wieksza zyciowa niedorajda niz ona.
      • twitti Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 22.12.10, 14:28
        Ja nadalam corce imie Arnika. Nie ma go w ksiazkach, filmach. A mimo to sporo osob je nosi w Polsce. Moge przyznac ze imie do niej idealnie pasuje. Ale nikt jej nie okresli charakteru na podstawie imienia. Najpierw bedzie musial ja poznac.
        • three-gun-max [...] 27.06.11, 13:14
        • three-gun-max [...] 27.06.11, 14:15
        • three-gun-max [...] 27.06.11, 14:31
        • three-gun-max [...] 27.06.11, 15:22
      • Gość: Misiek Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.06.11, 14:17
        To tak jak, niestety, moja siostra. Strasznie żałuję, że tak ma pod górkę, staram się pomóc, ale jednostronne działania są mało co warte.
      • Gość: ewa Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.244.71.175.smlw-legionowo.pl 27.06.11, 20:25
        toś mnie pocieszył tongue_out
    • Gość: R Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 15:26
      Co kto lubi. Moim zdaniem imie powinno byc przede wszystkim praktyczne.
      Osobiscie mam na imie Radoslaw, szczerze go nienawidze i zastanawiam sie nad zmiana - powoli zaczynaja mi sie snic te wielkie oczy robione przez wszystkich obcokrajowcow, ktorym sie przedstawiam. Pod tym wzgledem imiona zagraniczne sa niezle i mysle, ze nie ma co od razu gromic za to rodzicow.

A jak przeczytalem wypowiedz pana "oswieconego menedzera" to prawie padlem ze smiechu.
      • Gość: iwona Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 19:41
        Ja tam uwielbiam imię Radosław. I wszystkie Radki (których znam) to fajne chłopaki są wink
    • Gość: Aga Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... IP: *.newt.cable.virginmedia.com 27.12.10, 20:50
      mój syn ma na imię Justin, dla autorki artykułu Dżastin...imię wybrał dla niego jego tata, który jest Anglikiem...wśród mojej rodziny nazywałam go Justyn, Justyś, ale wszyscy stwierdzili, że nie ma co dziecku w głowie mieszać i lepiej, żeby już wołać go jednakowo brzmiącym imieniem Justin...hm...w UK to normalne imię, a w Polsce, ja jako matka, będę narażona na opinię głupiej blondyny w różowym topiku, a synek będzie "skazany na niepowodzenie w życiu"...trudno...
      • gaudencja Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 28.12.10, 00:36
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> jego tata, który jest Anglikiem...wśród mojej rodziny nazywałam go Justyn, Jus
        > tyś, ale wszyscy stwierdzili, że nie ma co dziecku w głowie mieszać i lepiej, ż
        > eby już wołać go jednakowo brzmiącym imieniem Justin

Niesłusznie - dziecko jest w stanie zrozumiec różnicę w wymowie między dwoma językami.
      • Gość: iza Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.radom.vectranet.pl 27.06.11, 16:55
        To nie chodzi o to, że dla autorki artykułu Dżastin, tylko o to, że niektórzy rodzice właśnie takie imiona nadają - ze spolszczoną pisownią. Sama kiedyś widziałam dziecko o imieniu Brajan. Jeśli ojciec jest obcokrajowcem, to Justin jest jak najbardziej na miejscu.
    • Gość: ewko Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.elartnet.pl 28.12.10, 00:29
      sama jestem ewą i znam kila innych ew - wszystkie są choleryczkami ale z 2 strony uśmiechnięte i zawsze pomocne szalone a i trochę artystki
    • Gość: zewsząd i znikąd Nowo-modne imiona IP: 178.73.48.* 28.12.10, 15:39
      Nie czepiałabym się jakoś strasznie Nikoli czy Oskara - te imiona już od jakiegoś czasu się u nas pojawiają. Imienia Kewin (Kevin) osobiście i tak nie lubię, trochę mnie śmieszy swoją "telewizyjnością", ale to jeszcze pół biedy. Moim zdaniem wśród tych "prostackich" modnych imion najgorsze są te, które zmuszają do wygibasów ortograficznych. Imiona takie jak "Brajan" czy "Dżastin" oczywiście da się zapisać po polsku, ale wyglądają karykaturalnie. I radziłabym rodzicom wybierającym imię dla dziecka wziąć pod uwagę także ten czynnik: nie tylko brzmienie, ale i to, jak imię wygląda w wersji pisanej. Polski Dżastin fonetycznie mało się różni od angielskiego, za to wygląda żałośnie.
      Natomiast niezbyt mi się podoba promowanie imion "neutralnych" jako wspaniałej odtrutki na "imiona discopolowe". Anna to imię tak popularne, że wprost nudne - Ań i Kaś zawsze było w klasach od groma. Można wymyślić coś ciekawszego i nie trzeba w tym celu sięgać ani po Dżesikę, ani po Gromisławę.
      • annajustyna Re: Nowo-modne imiona 29.12.10, 12:58
        Bo Dzastin to po polsku poprawnie Justyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.