mama_malej_nikolki 23.12.10, 11:00 Dziewczyny proszę o wypowiedź w moim wątku na kilka ostatnich postów bo jedna z dziewczyn twierdzi ze zgotowałam mojej córce los beznadziejny nadając jej imię Nikola i to o nia powinnam sie martwic a nie o to czy zdecydowac sie na kolejna drugą ciąże... Też tak uważacie?Bo dla mnie imię nie świadczy o człowieku ani o tym co osiągnie itd.Imię mi sie po prostu podobało i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 11:11 Juz sam fakt, ze sie martwisz takimi pie...mi swiadczy o schizie przedciazowej! Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 11:16 mama_malej_nikolki napisała: > Dziewczyny proszę o wypowiedź w moim wątku na kilka ostatnich postów bo jedna z > dziewczyn twierdzi ze zgotowałam mojej córce los beznadziejny nadając jej imię > Nikola i to o nia powinnam sie martwic a nie o to czy zdecydowac sie na kolejn > a drugą ciąże.. Nigdzie nie napisałam, że masz nie decydować się na kolejną ciążę ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ziga_zaga Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 11:29 nie chciałabym, żeby moja córka miała imię jak rumuński chłopiec, ale co kto lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 11:39 Rozumiem,że jesteś znawcą imion i imię w wersji NIKOLA- występuje tylko w Rumunii i jest nadawane tylko i wyłącznie chłopcom- rusz zadek gdzieś dalej niż tylko Rumunia- przyda ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Moim zdaniem 23.12.10, 11:37 To twoje dziecko i ty decydujesz o tym jak ma na imię. Imię jak imię, a że mało popularne ? no cóż nie każda dziewczynka musi być Kasia czy Ania. Nie wyobrażam sobie nadać swojemu dziecku imię tak żeby się otoczeniu podobało. A wypowiedzi w stylu "żenua", na ten temat świadczą tylko i płytkości wypowiadających się i tym,że raczej oni swoim dzieciom nic konkretnego nie przekażą-żadnych wartości. Bo dziecko zwróci uwagę na "inność" drugiej osoby tylko wtedy gdy mu rodzice na tą "inność" zwrócą uwagę. Ja bym się tam na twoim miejscu głupimi komentarzami nie przejmowała. Odpowiedz Link Zgłoś
nymeriia Re: Moim zdaniem 23.12.10, 12:00 boo-boo napisała: Imię jak imię, a że mało > popularne ? no cóż nie każda dziewczynka musi być Kasia czy Ania. Tu się wtrącę, bo Nikola (i bliskobrzmiące) jest imieniem aktualnie bardzo "na czasie" www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,6904559,Najpopularniejsze_imiona_w_2009_roku.html W kwestii nadawania imion wyznaję dowolność, wszak de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Moim zdaniem 23.12.10, 15:57 Chociaz w tej kwestii mam podobne zdanie co boo-boo. Chociaz nie zgadzam się że Nikola to imię mało popularne. Znam 3 dziewczyki o tym imieniu a koleżanka,która jest w ciąży ma to imię wybrane w przypadku córeczki. Dla mnie Nikola jest tak samo popularnym imieniem co Oliwia,Wiktoria czy Julia. Bo dziecko zwróci uwagę na "inność" drugiej osoby tylko wtedy gdy > mu rodzice na tą "inność" zwrócą uwagę. Dokładnie tak. Jeżeli np w przedszkolu w grupie jest 1 Adaś,1 Kubuś i 1 Amadeusz to niby skąd dziecko ma wiedzieć że Amadeusz jest nietypowym imieniem? Kiedyś był wątek,w którym dziewczyna napisała,ze chce nazwać córkę Lola. Oj,ale jej sie oberwało,że krzywdę robi dziecku itp. Ale wg mnie Nikoli do Loli nie ma nawet co porównywać. Tak szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam,że w Polsce można nadać imię Lola... Odpowiedz Link Zgłoś
klara154 Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 11:59 Autorko wątku. Daj sobie spokój z przejmowaniem się. Ja uważam, że jak się robi dobry uczynek, to on wraca do nas pod jakąś pozytywną postacią. Ze złośliwościami według mnie jest podobnie. Co do imienia Nikola, myślałam że jest ono popularne, bo bez przerwy słyszę o jakiejś Nikoli w przedszkolu czy szkole, więc to nie jest super oryginalne imię w dzisiejszych czasach. Ciesz się ciążą, zdrowiem i Małą Nikolą. Reszta jest mało ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 12:12 Czym Ty sie przejmujesz? Jakiekolwiek imie bys nadala, znajdzie sie ktos, komu sie ono nie spodoba, wszystkim nie dogodzisz, a chyba juz najmniej liczy sie glos obcej osoby, na dodatek tak zgryzliwej, jak mia siochi. A krzywde dziecku to mozna zrobic najwyzej bedac wrednym, zlym czlowiekiem i dajac mu taki przyklad jak mia siochi. Odpowiedz Link Zgłoś
aagje Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 15:25 problem z obecnie modnymi imionami mają najwyżej rodzice innych dzieci. same dzieci nazywają swoich kolegów i koleżanki tymi imionami, nie robiąc przy tym żadnego halo. jakoś w latach '70 podobnie jak teraz Nikola, do Polski weszło imię Aneta. czy kiedykolwiek naśmiewałaś się z Anety, że ma żenujące imię? nie sądzę. imię jak imię. faktycznie na tym forum kilka dziewczyn ma przyjemność we wspisywaniu złośliwych komentarzy. rozumiem, że to może wyprowadzić z równowagi, albo zaskoczyć tak bezinteresowną zgryźliwością. olej. co do imion - jest na gazecie forum "wszystko o imionach". forum fajne i bardzo ciekawa. tylko panuje tam swoiste 'pfff' właśnie na imię Nikola, Brajan, czy Kewin. więcej uśmiechów. trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 19:12 Nie przejmuj się, każdy popełnia błędy. A jak dziecko dorośnie będzie mogło zmienić swoje imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 19:21 gazeta_mi_placi napisała: > Nie przejmuj się, każdy popełnia błędy. > A jak dziecko dorośnie będzie mogło zmienić swoje imię. No. Na Dżesika. Odpowiedz Link Zgłoś
czaarodziejka Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 19:54 Ojej, daj sobie spokój z tym,co ktoś uważa o imieniu, jakie nadałaś córce.Wybrałaś i już.Każdy rodzic ma swoje pomysły czy tam wychowuje dziecko po swojemu i głupiego wtrącania nie należy brać do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1975 Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 20:22 Witaj, Na negatywny odbior imienia moga miec wplyw np opinie tzw ekspertow: www.edziecko.pl/rodzice/1,102740,8775986,Imiona_stygmatyzuja___Nikola_i_Dzastin_skazani_na.html Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 20:45 Ten artykuł właśnie jej w tamtym wątku zacytowałam i o to się obraziła ;D Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 23.12.10, 21:00 To Tobie/Wam ma się podobać ale ... szczerze to mi Nikola brzmi sztucznie, zapewne kilka lat i się przyzwyczaję bo jest bardzo popularna... ale obecnie uważam je za pretensonalne, nic na to nie poradzę w przypadku tego imiena ważne też jak macie na nazwisko a tu coś do poczytania pl.wikipedia.org/wiki/Nikola jeżli się wahasz nazwij córcię imieniem pozwalającym skracać ją do Niki/Nikoli Berenika/Dominika/Weronika/Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoja Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 22:55 Zazdroszczę Wam takich problemów...Najważniejsze by dziecko było zdrowe,a imion jest dlatego tyle,by różne gusta miały w czym wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 24.12.10, 11:34 nikt nie pisze że nieważne jest zdrowie ... dlaczego więc nie pozwolić Mamie Nikoli świadomie wybrać? imię to również ważna sprawa (świadomie, bo Nikola to takie skrajne imię albo je bardzo lubisz albo nie cierpisz) Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 24.12.10, 09:26 > bo jedna z > dziewczyn twierdzi ze zgotowałam mojej córce los beznadziejny nadając jej imię > Nikola i to o nia powinnam sie martwic a nie o to czy zdecydowac sie na kolejna > drugą ciąże... Też tak uważacie? Ty serio pytasz? jeśli tak, to ile masz lat?! Nikola jest na I miejscu mojej czarnej listy imion, nie znoszę go, ale widać Tobie się podoba i tak ma być, wszystkim nigdy nie dogodzisz wg mnie imię nie determinuje losów noszącej je osoby. choć na pewno często w jakiś sposób wpływa na to jak inni postrzegają daną osobę. ale przecież jest wiele osób, które podobnie jak Ty, lubią to imię. w końcu ostatnio nadań jest bardzo dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 24.12.10, 09:28 aha i miło byłoby gdybyś zalinkowała wątek, o którym wspominasz... Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 24.12.10, 09:32 Bardzo nie podoba mi się imię Nikola, podobnie jak Oliwier etc. Ale to Twój biznes jakie imię nosi Twoja córka. Moja córa obecna i przyszła ma/będzie miała imię dosyć na tym forum lubiane a w realu raczej budzą zdziwienie a nawet pytania "To jest takie imię??? (Idalia)". Cóż, takie życie, wszystkim nie dogodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 do olik1980 IP: 212.180.168.* 24.12.10, 15:57 Napisz jak Idalka się urodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: do olik1980 24.12.10, 22:29 Postaram się Póki co otoczenie oswajamy z tym, że będzie Idalia. Mam czasami wątpliwości, czy sobie i jej życia nie utrudnimy, ale skoro już Kornelia nawet do brzucha "Ida" mówi, to co ja dziecku mieszać w głowie będę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: do olik1980-Idalia IP: 212.180.168.* 25.12.10, 08:12 "Mam czasami wątpliwości, czy sobie i jej życia nie utrudnimy."- myślę,że nie utrudnicie,chyba,że za utrudnienie uważa się,że ludzie mogą się pytać-najczesciej przez telefon- "jak?jak to się pisze?",ale to zdarza nam się i przy starszej Liliannie,a to imię przecież wydaje się znane i (niestety)coraz częściej nadawane.Dla mnie Idalia jest tak pięknym imieniem,z tradycjami,że warto przetrzymać takie utrudnienie.Poza tym,nasza już chodzi do przedszkola i tam jest najczęściej Idusią lub Idą,t.j.starsza w szkole jest Lilą;pełnych form rzadko kto używa,ale są wg mnie ładniejsze od skrótowych.Możesz też dać Idalii na drugie coś popularnego obecnie,t.j.my daliśmy-żeby w razie czego miała wybór,ale nie wydaje mi się,by chciała zmienić;nasza lubi swoje imię,przedstawia się najczęściej "Ida",a to przecież krótkie i proste, a więc łatwe do wymówienia i zapamiętania,t.j.Ola czy Iga.U niej w grupie jest np.Ernest czy Media(!),więc Idalka nie jest najoryginalniejsza,a już Ida nikogo nie dziwi. Spotkaliśmy się dwa lub trzy razy z negatywną reakcją,tzn.raz "o krzywdzie dla dziecka"(pisałam na forum o tym),drugi raz,"że takiego imienia nie ma",a nie zlicżę ile razy słyszałam,że imię jest piękne. Jak masz nadal wątpliwości,mogę Ci na priva wysłać(w 95% pozytywne) opinie różnych Idalii z nk,których pytałam jak im się nosi imię Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: do olik1980-Idalia 26.12.10, 07:20 Dziękuję za opinię Odwrotu już nie ma i tak Drugie imię będzie tradycyjnie (jak dla mnie) po przodku, czyli po babci - Judyta. Też rzadkie imię i jednak Idalia brzmi o niebo lepiej. Jak masz chwilę to możesz mi podesłać te opinie od Idalii z NK, chętnie poczytam, a nawet podeślę swojej mamie, która wolałaby mieć wnuczkę o imieniu Ania lub Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 24.12.10, 11:51 Powiem tak, mnie się Nikola wyjątkowo nie podoba. Ale Tobie się podoba, więc ok - w końcu to Twoje dziecko. Jak to kiedyś przeczytałam na forum, każde imię jest piękne, jeśli tylko wypowiada się je z miłością - a ja wierzę, że Ty właśnie w taki sposób zwracasz się do córki, w końcu wybrałaś najlepiej jak mogłaś. No i te Twoje rozmyślania, czy zdecydować się na drugie dziecko - naprawdę tak się tym przejmujesz ?! Trochę to niepoważne. Zajmij się świętami i nie myśl o takich głupotach, bo szkoda na nie czasu Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 24.12.10, 15:16 skoro ci się podoba to je nadaj, dziecka nie skrzywdzisz.. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 25.12.10, 20:04 Dla mnie jest to potworek językowy , a nie imię.... Ale to twoje dziecko i twój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoja Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 09:48 Skrzywdzić można dziecko nie oryginalnym imieniem,ale np.maltretowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 26.12.10, 11:33 Dziewczyno! nie przejmuj się takimi komentarzami! Chociażby popularnośc Nikoli świadczy o tym, ilu osobom podoba się to imię. Imię mojej córki też jest na forum mocno krytykowane i co? I nic, wcale się tym nie przejmuję. Dla mnie to najpiękniejsze imię na świecie, świetnie do niej pasuje i nie wyobrażam sobie żeby miała inaczej na imię. Najważniejsze żeby się Tobie podobało, żebyś nie wstydziła się imienia córki, a wręcz była z niego dumna. Tak jak jesteś dumna ze swojej córeczki. I jeszcze Ci napiszę, że moja córcia jest tak cudowną "do zjedzenia" dziewczynką, że "niestety" poznanie jej przyczynia się do rosnącej popularności jej imienia Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 26.12.10, 16:24 imie brzydkie, wrecz tandetne, a do tego jezykowo jest potworkiem (pisownia i doklejenie na siłe na końcu -a), bo jest to zeńska forma Mikołaja, czyli po polsku powinna byc Mikołajką/Mikołają. Imie wybiera sie nie tylko takie jakie sie nam podoba, ale trzeba je dopasowac do nazwiska i jeszcze kierowac sie tym, by nasza radosna twórczosc nie obrzydziła zycia dziecku, bo to dziecko bedzie musiało sie uzerac z konsekwencjami wyboru rodziców. A imie owszem nie zawsze swiadczy o człowieku, który je nosi (lub sie z nim zmaga), ale za to duzo swiadczy o jego rodzicach. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: przeczytajcie wątek"Pytanie do mam w ...." 26.12.10, 16:57 A ja proponuje zebys zrobila wszystko co w Twojej mocy, aby znow polubic imie jakie nadalas corce. Bo co jej powiesz, gdy spyta dlaczego tak a nie inaczej sie nazywa? Jak sie poczuje, gdy dowie sie ze Tobie te imie sie wcale nie podoba? Wtedy to bedzie porazka! Bo jesli bedziesz od malego powtarzac swojej corce, ze ma piekne imie, ze dla Ciebie ma znaczenie i inne powody, dla ktorego je nadalas, Twoja corka bedzie dumna z tego ze nosi takie imie. I nikt nigdy jej nie namiesza w glowie, mowiac najgorsze rzeczy o jej imieniu. Bo ona bedzie pewna, ze nosi imie, ktore jest jej czescia. Tak wiec przestan sie zamartwiac!Przypomnij sobie powod, dlaczego imie Nadia tak bardzo Ci sie spodobalo, i olej wszystkich ktorzy tak zle sie wypowiadaja. Kazdy czlowiek ma swoja pule imion, ktore mu sie pododaba i takich ktorych nieznosi. NIe mozna wymagac ze kazdemu sie beda podoba te same imiona. Inaczej wszyscy by sie nazywali jednakowo Glowa do gory i koniec z tym rozmyslaniem Ps. A w najgorszym wypadku, jak skonczy 18 lat zawsze moze je sama zmienic Odpowiedz Link Zgłoś