04.03.11, 14:41
Takie imię wpisał córce w urzędzie sc urzędnik big_grin Bo myślał że we Włoszech poczęta. Jak mąż zaprotestował, to się spytał koleżanek czy na pewno jest takie imię jak Idalia (a Italia niby jest???). Panie chórem odpowiedziały, że jest, ale u nas w mieście jeszcze nikt takiego imienia nie nadał smile i że są same Maje i Leny wink
Obserwuj wątek
    • uwierz_mirando Re: Italia ;) 04.03.11, 15:04
      Przy Idalii miał wątpliwości, ale Italię chciał wpisać bez problemu, ech... Ja chyba urzędniczką w USC zostanę big_grin
    • wyczyny Re: Italia ;) 04.03.11, 15:30
      niesamowite...tylko facet chyba jest zdolny do takich pomysłów wink choć z drugiej strony Twoja córka byłaby jedyna w całej Polsce, a może i na świecie!
      • quasi.modo Re: Italia ;) 04.03.11, 23:40
        wyczyny napisała:

> choć z drugiej strony Twoja córka byłaby jedyna w całej Polsce,

wątpię wink

> a może i na świecie!

bardzo wątpię smile

Fajny urzędnik.
        • aka10 Re: Italia ;) 05.03.11, 10:12
          www.behindthename.com/name/italia
          Czyli dopuszczaja takie imiewink
          W Szwecji jest 27 kobiet majacych tak na imie.
          Imieniny obchodza 9/6
          • gaudencja Re: Italia ;) 05.03.11, 12:14
            W Polsce zalecenia RJP dla urzędów stanu cywilnego określają przeciwwskazania do nadawania imion pochodzących od nazw geograficznych.
            • quasi.modo Re: Italia ;) 05.03.11, 21:13
              gaudencja napisała:

> W Polsce zalecenia RJP dla urzędów stanu cywilnego określają przeciwwskazania d
              > o nadawania imion pochodzących od nazw geograficznych.

Gaudencjo, ja wiem. Ale znając kompetencje urzędników, nie zdziwiłabym się ani trochę, gdyby takie imię zostało jednak nadane i to nie raz. Zresztą, co tu gadać, założycielka wątku o mało nie przekonała się na własnej skórze wink
    • zum.zum.zone Re: Italia ;) 04.03.11, 17:40
      Kiedys pytalam sie na forum fr o odbior imienia Idalia i chorem odpowiedziano mi: Italia ;D
    • chce_bobo Re: Italia ;) 04.03.11, 21:08
      czyli w kawałach o głupich urzędniczkach jest troche prawdy... big_grinbig_grin
      • panna.w.drodze Re: Italia ;) 08.03.11, 15:58
        o problemach z tekstem czytanym również ...
    • aneladgam Re: Italia ;) 04.03.11, 21:50
      no nie mogę...
    • dalenia Re: Italia ;) 04.03.11, 22:40
      To, że zamiast Idalii usłyszał Italię to jeszcze mogę zrozumieć. Ale że Italię ochoczo wpisał, a przy Idalii miał jakiś kłopot, to już nie bardzo ... tongue_out
      • gaudencja Re: Italia ;) 05.03.11, 00:27
        Otóż to. Nawiasem mówiąc, Rymut nie notuje Italii, ale za to po jednej: Italianie, Italinie i Italisie.
        • olik1980 Re: Italia ;) 05.03.11, 07:47
          A niech to, to trzeba było Italię zostawić wink

(w sumie o tej historii i tak do niej mówimy Italia big_grin )
    • liliowewzgorze Re: Italia ;) 05.03.11, 00:33
      hehe wolałbym już Polonię tongue_out
      • olik1980 Re: Italia ;) 05.03.11, 07:48
        No jakby się kierować miejscem poczęcia to powinna mieć na imię Materaca Ikea albo coś w ten deseń wink
        • aneladgam Re: Italia ;) 05.03.11, 16:44
          olik, masz na sumieniu moją świeżo wyprasowaną bluzkę
          zaplułam kawą big_grin
    • Gość: jk Re: Italia ;) IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 05.03.11, 02:23
      Gratuluje oryginalnosci.
    • Gość: megi79 Re: Italia ;) IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 05.03.11, 06:56
      Naszą też raz czy dwa nazwano Italią,a jak mąż ją rejestrował też było "takiego imienia nie ma"-"to proszę sprawdzić"-"tak,jest".I to było w W-wie,gdzie już przecież kilka Idalii urodziło się przed naszą.Szykuj się na inne przeinaczenia,taki jest jedyny problem z Idalią.
      Pozdrsmile
      • ewa9717 Re: Italia ;) 05.03.11, 07:26
        Nie o Italii, ale trochę jakby. Osobiście znam faceta (i oglądałam jego dowód osobisty) o imionach Maria Renata. Faktycznie we Włoszech poczęty, rodzice chcieli Mario Renato, a na taką obczyznę urzędnik się nie zgodził, więc chłopak nosi dwa żeńskie imiona. Nieważna płeć, ważne uczucie ...
        • gaudencja Re: Italia ;) 05.03.11, 12:12
          ...a przecież po polsku to Mariusz Renat.
        • aneladgam Re: Italia ;) 05.03.11, 16:45
          ludzie, Wy sumienia nie macie ;D
      • pupcikalapupa Re: Italia ;) 05.03.11, 14:12
        A gdy ja rejestrowalam corunie, pani urzedniczka na zadane pytanie "jakie imiona bedzie nosilo dziecko?" uslyszala Anastazja Idalia i nie zastanawiajac sie ani przez chwilke wpisala Anastazja (i) Dalia smile)) Po naszym protescie zmienila nie ukrywajac zdziwienia i zapytala o pochodzienie tego ( drugiego ) imienia. Przyjela do wiadmosci i po krzyku. To bylo w Poznaniu smile
        • donmari-2 Re: Italia ;) 05.03.11, 15:13
          Z Idalią są tego typu problemy, gdyż to imię jest, delikatnie mówiąc, mało popularne. Cokolwiek by o nim jednak nie powiedzieć, jest piękne, kobiece i z klasą. Olik, gratulacje, Idalia b. fajnie brzmi zarówno w pojedynkę, jak i w duecie z siostrą! A Idalka ma drugie imię? Jeśli tak, to jakie, bom ciekawa. Gaudencjo-a propos Renata. W poniedziałek na propedeutyce filozofii mówiliśmy o Rene (czyli Renacie) Dscartes. Wtem wykładowca powiedział, na wpół do nas, na wpół do siebie"Rene Descartes, czyli Ireneusz Descartes". Dusiło mnie w środku ze śmiechu z tego Ireneusza, bo wiem, że to Renat...
          • gaudencja Re: Italia ;) 05.03.11, 15:24
            Donmari, trzeba było sprostowac! Po co człowiek ma tkwić w błędzie smile
          • Gość: megi79 Re: Italia ;) IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 05.03.11, 16:09
            Idalia jest mało znana,ale dzięki formie "Ida",którą zna każdy,nie jest "udziwniona"(nasza Idalia jest najczęściej nazywana Idą,a Lilianna Lilą).7 lat temu jak nazwaliśmy starszą Lilianna,też ludzie się nieco dziwili,a teraz co tydzień w warszawskim "Witajcie"widzę przynajmniej jedną Lilkę,więc kto wie czy i Idalia nie stanie się częściej nadawana?)
          • olik1980 Re: Italia ;) 05.03.11, 16:12
            Idalia ma drugie imię po mojej mamie, czyli Judyta, Kornelia po mamie męża, czyli Elżbieta. Taki mamy w rodzinie zwyczaj, że drugie daje się po przodku, więc nie myśmy wybierali wink Ale uważam że Idalia Judyta i Kornelia Elżbieta i tak brzmią fajnie.
            • Gość: megi79 Re: Italia ;) IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 05.03.11, 17:25
              Fajnie brzmią,dziewczynki mają oba imiona oryginalnesmileElżbieta ładna i kiedyś była popularna,ale teraz wśród maluchów wcale,Judytę znam tylko jedną,w moim wieku,imię odbieram jako rzadkie,ale ciekawe.
        • Gość: megi79 Re: Italia ;) IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 05.03.11, 16:03
          Anastazja też ładna!
    • mossiam Re: Italia ;) 05.03.11, 18:36
      olik1980 napisała:

> Panie chórem odpowiedziały, że jest, ale
      > u nas w mieście jeszcze nikt takiego imienia nie nadał smile

Olik, a czy mogłabyś zdradzić, jakiej wielkości jest Wasze miasto, w jakiej części Polski jest położone? smile A jak rodzina, znajomi reagowali na imię?

Pozdrawiam... i życzę niejednej wyprawy do Italii w towarzystwie Idalii (i rzecz jasna Kornelii wink )
      • olik1980 Re: Italia ;) 05.03.11, 19:54
        48 tys. mieszkańców, woj. pomorskie wink

Rodzina się zdziwiła, poprosiła o powtórzenie, zaakceptowała. Znajomi niektórzy nie mogli zapamiętać wink
        • mossiam Re: Italia ;) 05.03.11, 20:10
          Zatem życzę jak najwięcej pozytywnych reakcji i jak najmniej problemów z nietypowym imieniem wink A przede wszystkim, żeby dzidzia rosła zdrowo i radośnie! smile
    • panna.w.drodze Re: Italia ;) 08.03.11, 16:04
      dobrze że mąż przytomny i nie na bani wink bo przypuszczam że niestopowana fantazja urzędnika podpowiedziałaby np Italię Romę ...
      • olik1980 Re: Italia ;) 08.03.11, 16:26
        Mąż pępkowego nie organizował wink

Ale Idalia zwana jest już Itką wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.