Gość: jeden-z-wielu IP: *.kielce.vectranet.pl 15.08.11, 17:38 Witajcie! Ostatnio spotkałam się z dziewczyna, której młodszy bart ma na imię Lucyfer i przyznam się, że pierwsze co to zaczęłam współczuć temu chłopcu. Jest to niezwykle rozbrykany 2 latek, na którego wszyscy wołają ,,Luki". Początkowo nie zdziwiło mnie to zdrobnienie, ponieważ myślałam, że to od angielskiej formy imienia Łukasz albo od Lucjana lub tp. Kiedy w końcu zapytałam się jaka jest pełna wersja tego imienia aż mnie zatkało. A wy co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polonica7 Re: Lucyfer? 15.08.11, 18:20 z łac. - niosący światło.... znaczenie ładne ale mnie się kojarzy jednoznacznie z jednym z upadłych aniołów, czyt. diabełkiem . Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Lucyfer? 15.08.11, 19:06 jeszcze się powinien braciszków Belzebuba i Boruty dorobić. generalnie brzmieniowo brzmi nawet fajnie, ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Lucyfer? 15.08.11, 20:15 No, nieźle. Tu masz burzliwy wątek nt. Lucyfera sprzed 2 lat forum.gazeta.pl/forum/w,12924,98717415,,Lucyfer_vel_Lucjan.html?s=0 Generalnie uważam, że mało jest krzywdzących imion,ale Lucyfer może temu chłopcu nieźle utrudnić życie... o ile ten chłopiec naprawdę jest Lucyferem-tzn może on miał na imię np. Lucjan lub Łukasz, a ten Lucyfer to tak w żartach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Lucyfer? IP: *.cdma.centertel.pl 15.08.11, 21:46 Umarłam. No ale skoro w ameryce południowej jezus to normalne imie to i lucyfer może być. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Lucyfer? 15.08.11, 22:55 kierownik USC był chyba analfabetą - w zaleceniu RJP wyraźnie napisano, że nie można nazwać syna Lucyfer, bo jest to sprzeczne z ustawą (chodzi o to, że imię budzi w zasadzie jednoznacznie negatywne skojarzenia). Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Lucyfer? 17.08.11, 05:45 Rodzicow chyba porabalo, urzednika tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Lucyfer? IP: 194.183.33.* 17.08.11, 11:13 Tacy ludzie mają nierówno pod sufitem. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Lucyfer? 17.08.11, 12:47 Jeśli chodzi o brzmienie, to bardzo mi się podoba. Piękne imię. Ale imię to nie tylko brzmienie, ale też skojarzenia, kontekst kulturowy, interakcje z otoczeniem. Może nadałabym czarnemu, niesfornemu psu, ale dziecku na pewno nie. Dla dziecka Lucjusz. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lucyfer? 30.08.11, 13:05 No ... rodziców zdecydowanie poniosło. W tym wypadku zdecydowanie można mówić o skrzywdzeniu dziecka imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: W Rosji również... 17.10.14, 15:22 Podnoszę temat, gdyż znalazłam taka oto informację: joemonster.org/art/29640/Jak_nazwala_swoje_dziecko_parka_satanistow_ Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: W Rosji również... 17.10.14, 21:39 O mój Boże............. współczuje dziecku rodziców i ich wyboru dotyczącego imienia Odpowiedz Link Zgłoś