Dodaj do ulubionych

Słowiańskość

09.03.12, 21:04
Co sądzicie o tym "artykule"?

wolnemedia.net/kulturoznawstwo/dlaczego-nie-nadajemy-dzieciom-polskich-imion/
Mnie zdziwiła Tamara wymieniona w kalendarzu jako słowiańskie imię (3. czerwca)...
Poza tym uważam, że autor nie wiedział o czym pisał, bo przecież Staś wcale nie jest postrzegany jako wieśniacki, jego nadawalność jest wysoka...
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Słowiańskość 09.03.12, 23:22
      Tia. Dlaczego nie dajemy dzieciom takich polskich imion, jak Owietomira, a z zastosowaniem tradycyjnych polskich liter - θwietomira, którą dawni Polacy zapisywali niesłusznie jako Świętomir(z)a?
      Dlaczego nie dajemy takich historycznych imion, jak Mocisław, notowanych już w 876 roku w wyobraźni autora?
      Dlaczego tak rdzennie polskie imiona, jak Jurand, pochodzący w prostej linii od staropolskiego Arnolda, są dziś pomijane?

I dlaczego wreszcie ludzie piszą banialuki o polskich imionach, nic o nich nie wiedząc?
      • dasza_dm Re: Słowiańskość 10.03.12, 00:05
        > I dlaczego wreszcie ludzie piszą banialuki o polskich imionach, nic o nich nie
        > wiedząc?
        >

Dokładnie to samo pomyślałam, Gaudencjo.

A wracając do Juranda i Arnolda - czy niepodobna sytuacja ma się z Jadwigą? Tzn. powszechnie twierdzi się, ze to "typowo polskie" imię, a czy nie jest ono tak naprawdę germańskie? (Hedwig)
        • abiela Re: Słowiańskość 10.03.12, 00:12
          Jadwiga jest germańska, pochodzi od staroniemieckiego słowa oznaczającego walkę.
    • polifonia1983 Re: Słowiańskość 10.03.12, 00:19
      Co za bzdurka.
      hmm, Tamara to imię semickie MZ.
    • dalenia Re: Słowiańskość 10.03.12, 20:07
      Cóż za fenomenalny artykuł! I cóż za niesamowicie "słowiańskie" imiona są tam wymienione, coś pięknego!
      • aneladgam Re: Słowiańskość 10.03.12, 22:30
        mnie chyba najbardziej zachwycił ten słowiański Oleg, Olga zresztą też niczego sobie

swoją drogą, Jantarka to imię męskie czy żeńskie?
        • dalenia Re: Słowiańskość 10.03.12, 22:39
          Właśnie miałam na myśli Olgę i Olega smile

W inne imiona się nie wczytywałam tak bardzo, ale Jantarka jest ciekawe! Ja stawiam, że to męskie, ale błędnie napisane. Zapewne to Jan Tarka, jak Franciszek Salezy np!
          • aneladgam Re: Słowiańskość 10.03.12, 22:40
            no właśnie, jak może być Jan Kanty, to i Jan Tarka!
    • aneladgam Re: Słowiańskość 10.03.12, 20:20
      brzmi jak popłuczyny po naszym lubomiro
      • gaudencja Re: Słowiańskość 10.03.12, 21:43
        Nawet zastanawiałam się, czy to nie on, ale autor mimo wszystko ma chyba nieco większa wiedzę.
        • aneladgam Re: Słowiańskość 10.03.12, 22:07
          no i piętnuje amerykańskie, nie germańskie smile
    • bohemiere Re: Słowiańskość 10.03.12, 21:42
      Wydaje mi się, że w tym artykule autor pomylił imiona słowianskie z tymi, które wpisały się w naszą tradycję i w sumie można je okreslić jako polskie od wielu wieków, to jednak nie jest to samo, co rdzennie pochodzące z tych terenów. Ludzie bardzo często mylą te pojęcia. Chciałabym mieć słowiańskie imię, ale dla kobiet nie ma zbyt wielu ładnych (w mojej opinii oczywiście).
    • lubomiro Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 10.03.12, 22:56
      Cieszy mnie to, że coraz więcej ludzi w Polsce zdaje sobie sprawę, że polska słowiańska kultura imiennicza jest niszczona przez germanofilizm i makaronizm zakompleskisonego społeczeństwa, które zapatrzone jest w zachód jak mucha w g.
      • aneladgam Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:11
        szkoda tylko, że zarówno Ty, lubomiro, jak i autor artykułu, bronicie tej idei w sposób kompletnie do niej zniechęcający. nie zyskujecie jej nowych popleczników, przeciwnie. jest to wszystko mocno niestrawne.
      • patrysha1 Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:17
        Super fajnie, że promuje się imiona z naszego kręgu kulturowego smile i jest moja wybrana dla córy Dobrawa big_grin
        • aneladgam Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:32
          promocja polegałaby jednak raczej na zachęcaniu
          po "akcji promocyjnej" jaką lubomiro od jakiegoś czasu uskutecznia, jak słyszę "imię słowiańskie" to mi się włącza - delikatnie mówiąc - odruch kaktusa

weźmy choćby tę Dobrawę - piękne imię, które można doskonale zeszpecić, nadając je nie dlatego, że się podoba, tylko dlatego, że jest "antygermańskie"
          • patrysha1 Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:41
            Bynajmniej nie dal tego je nadajemy, a dal tego, ze nam się podoba, jest rzadko spotykane a to że jest typowo słowiańskie to dodatkowy + - nie wiem jaki wkład w popularyzację czy zniechęcanie ma tu lubomiro - ale samo to że się o tych imionach mówi daje ludziom możliwość wyboru. Sama się zdziwiłam, że np zamiast Witolda można nadać Witomir [który nam się bardziej podobał]. Sądzę, że wiele osób po prostu nie zna tych imion i ich brzmienia, a jak sobie przeczytają to może coś im się spodoba smile
            • aneladgam Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 14:39
              patrysho, nie piłam do Was smile
              tylko do lubomiro, który wielokrotnie wyśmiewał tutaj na forum osoby nadające imiona spoza tych akceptowanych przez niego, w słowach, które tu zacytowałam.
              to naprawdę może obrzydzić wszystko.
          • patrysha1 Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:43
            przepraszam za przestawione literki i braki ż - nie wiem czemu tak mi się dzieje....
            • lubomiro Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 15.03.12, 23:11
              przeprosiny przyjęte ;P
      • maga_eukaliptus Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 15.04.12, 21:00
        lubomiro napisał:

> Cieszy mnie to, że coraz więcej ludzi w Polsce zdaje sobie sprawę, że polska sł
        > owiańska kultura imiennicza jest niszczona przez germanofilizm i makaronizm zak
        > ompleskisonego społeczeństwa, które zapatrzone jest w zachód jak mucha w g.

Według mnie na polską kulturę składa się nie tylko słowiańskość, ale też to, co wspólne Europie - mamy dług u starożytnych Greków, Rzymian, wpłynęło na nas chrześcijaństwo - poza tym istnieje nieskończenie wiele czynników, które wiążą ze sobą kultury różnych krajów.

Np. nie uważam, żeby słowiańska Milena była bardziej "polska" od etruskiej Emilii.

To jest zapatrzenie w zachód jak mucha w g.? wink
        Może spróbuj dbać o polski język i kulturę, nie używając wulgaryzmów tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.