dasza_dm 09.03.12, 21:04 Co sądzicie o tym "artykule"? wolnemedia.net/kulturoznawstwo/dlaczego-nie-nadajemy-dzieciom-polskich-imion/ Mnie zdziwiła Tamara wymieniona w kalendarzu jako słowiańskie imię (3. czerwca)... Poza tym uważam, że autor nie wiedział o czym pisał, bo przecież Staś wcale nie jest postrzegany jako wieśniacki, jego nadawalność jest wysoka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Słowiańskość 09.03.12, 23:22 Tia. Dlaczego nie dajemy dzieciom takich polskich imion, jak Owietomira, a z zastosowaniem tradycyjnych polskich liter - θwietomira, którą dawni Polacy zapisywali niesłusznie jako Świętomir(z)a? Dlaczego nie dajemy takich historycznych imion, jak Mocisław, notowanych już w 876 roku w wyobraźni autora? Dlaczego tak rdzennie polskie imiona, jak Jurand, pochodzący w prostej linii od staropolskiego Arnolda, są dziś pomijane? I dlaczego wreszcie ludzie piszą banialuki o polskich imionach, nic o nich nie wiedząc? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Słowiańskość 10.03.12, 00:05 > I dlaczego wreszcie ludzie piszą banialuki o polskich imionach, nic o nich nie > wiedząc? > Dokładnie to samo pomyślałam, Gaudencjo. A wracając do Juranda i Arnolda - czy niepodobna sytuacja ma się z Jadwigą? Tzn. powszechnie twierdzi się, ze to "typowo polskie" imię, a czy nie jest ono tak naprawdę germańskie? (Hedwig) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Słowiańskość 10.03.12, 00:12 Jadwiga jest germańska, pochodzi od staroniemieckiego słowa oznaczającego walkę. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Słowiańskość 10.03.12, 00:19 Co za bzdurka. hmm, Tamara to imię semickie MZ. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Słowiańskość 10.03.12, 20:07 Cóż za fenomenalny artykuł! I cóż za niesamowicie "słowiańskie" imiona są tam wymienione, coś pięknego! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Słowiańskość 10.03.12, 22:30 mnie chyba najbardziej zachwycił ten słowiański Oleg, Olga zresztą też niczego sobie swoją drogą, Jantarka to imię męskie czy żeńskie? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Słowiańskość 10.03.12, 22:39 Właśnie miałam na myśli Olgę i Olega W inne imiona się nie wczytywałam tak bardzo, ale Jantarka jest ciekawe! Ja stawiam, że to męskie, ale błędnie napisane. Zapewne to Jan Tarka, jak Franciszek Salezy np! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Słowiańskość 10.03.12, 22:40 no właśnie, jak może być Jan Kanty, to i Jan Tarka! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Słowiańskość 10.03.12, 20:20 brzmi jak popłuczyny po naszym lubomiro Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Słowiańskość 10.03.12, 21:43 Nawet zastanawiałam się, czy to nie on, ale autor mimo wszystko ma chyba nieco większa wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Słowiańskość 10.03.12, 22:07 no i piętnuje amerykańskie, nie germańskie Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Słowiańskość 10.03.12, 21:42 Wydaje mi się, że w tym artykule autor pomylił imiona słowianskie z tymi, które wpisały się w naszą tradycję i w sumie można je okreslić jako polskie od wielu wieków, to jednak nie jest to samo, co rdzennie pochodzące z tych terenów. Ludzie bardzo często mylą te pojęcia. Chciałabym mieć słowiańskie imię, ale dla kobiet nie ma zbyt wielu ładnych (w mojej opinii oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 10.03.12, 22:56 Cieszy mnie to, że coraz więcej ludzi w Polsce zdaje sobie sprawę, że polska słowiańska kultura imiennicza jest niszczona przez germanofilizm i makaronizm zakompleskisonego społeczeństwa, które zapatrzone jest w zachód jak mucha w g. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:11 szkoda tylko, że zarówno Ty, lubomiro, jak i autor artykułu, bronicie tej idei w sposób kompletnie do niej zniechęcający. nie zyskujecie jej nowych popleczników, przeciwnie. jest to wszystko mocno niestrawne. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:17 Super fajnie, że promuje się imiona z naszego kręgu kulturowego i jest moja wybrana dla córy Dobrawa Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:32 promocja polegałaby jednak raczej na zachęcaniu po "akcji promocyjnej" jaką lubomiro od jakiegoś czasu uskutecznia, jak słyszę "imię słowiańskie" to mi się włącza - delikatnie mówiąc - odruch kaktusa weźmy choćby tę Dobrawę - piękne imię, które można doskonale zeszpecić, nadając je nie dlatego, że się podoba, tylko dlatego, że jest "antygermańskie" Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:41 Bynajmniej nie dal tego je nadajemy, a dal tego, ze nam się podoba, jest rzadko spotykane a to że jest typowo słowiańskie to dodatkowy + - nie wiem jaki wkład w popularyzację czy zniechęcanie ma tu lubomiro - ale samo to że się o tych imionach mówi daje ludziom możliwość wyboru. Sama się zdziwiłam, że np zamiast Witolda można nadać Witomir [który nam się bardziej podobał]. Sądzę, że wiele osób po prostu nie zna tych imion i ich brzmienia, a jak sobie przeczytają to może coś im się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 14:39 patrysho, nie piłam do Was tylko do lubomiro, który wielokrotnie wyśmiewał tutaj na forum osoby nadające imiona spoza tych akceptowanych przez niego, w słowach, które tu zacytowałam. to naprawdę może obrzydzić wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 11.03.12, 12:43 przepraszam za przestawione literki i braki ż - nie wiem czemu tak mi się dzieje.... Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 15.03.12, 23:11 przeprosiny przyjęte ;P Odpowiedz Link Zgłoś
maga_eukaliptus Re: Staropolskie imię dla dziecka - odrodzenie 15.04.12, 21:00 lubomiro napisał: > Cieszy mnie to, że coraz więcej ludzi w Polsce zdaje sobie sprawę, że polska sł > owiańska kultura imiennicza jest niszczona przez germanofilizm i makaronizm zak > ompleskisonego społeczeństwa, które zapatrzone jest w zachód jak mucha w g. Według mnie na polską kulturę składa się nie tylko słowiańskość, ale też to, co wspólne Europie - mamy dług u starożytnych Greków, Rzymian, wpłynęło na nas chrześcijaństwo - poza tym istnieje nieskończenie wiele czynników, które wiążą ze sobą kultury różnych krajów. Np. nie uważam, żeby słowiańska Milena była bardziej "polska" od etruskiej Emilii. To jest zapatrzenie w zachód jak mucha w g.? Może spróbuj dbać o polski język i kulturę, nie używając wulgaryzmów Odpowiedz Link Zgłoś