gru.mpy 31.03.12, 15:12 Dzień dobry! Uwielbiam imiona we wschodnim klimacie. Mam córkę Anastazję, która jest również Nastazją, Nastią i Nastinką Obecnie oczekuję drugiego dziecka. Chłopiec dostanie na imię Iwo albo Igor (jedyne wspólne typy z mężem), natomiast z dziewczynką mamy mały problem. Bardzo chciałam Olgę, ale mąż się nie zgodził, szukamy więc dalej. Rozpatrujemy: - Oksana - zdecydowany faworyt. Ksenia nam się nie podoba. - Larysa (Lara). - Tatiana. - Tamara. - Olena - w rodzinie jest już Lena, więc raczej odpada. Co sądzicie? Może coś zaproponujecie? Koniecznie w podobnym klimacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyczyny Re: Siostra Anastazji? 31.03.12, 15:29 chyba jedyne wschodnie imię, które mi się podoba i na polskim gruncie nie brzmi obco (oprócz Anastazji) to Zoja (Zojka) Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Siostra Anastazji? 31.03.12, 16:00 tylko, jak sobie spiewam "Kalinka, Kalinka, Kalinka maja...", ale faktycznie choćby z tego względu można zaproponować i to imię... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Siostra Anastazji? 31.03.12, 15:59 Nie podoba mi się żadne rozważane (z wyjątkiem Olgi, która odpadła). Dla chłopca podrzucam jeszcze Aleksego. Dla dziewczynki może Tacjanna (to polska Tatiana), Zofia (można cudnie zdrabniać do Sofijki), Daria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Siostra Anastazji? IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.12, 16:00 Olga najpiękniej! Zamiast Tatiany wybrałabym Tacjanę/Tacjannę jak już. No i moim zdaniem Ksenia o wiele ładniejsza od Oksany, która brzmi bardzo obco. Może Roksana? Teraz często nadawane są Nadia i Natasza, ale nie jestem ich zwolenniczką Ponadto są to zdrobnienia od Nadziei i Natalii. Od siebie może dorzucę: Nina, Ariadna, Neoniła, Eudoksja, Irena, Walentyna, Daria, Diana, Zoja, Karina, Ludmiła, Milena. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Siostra Anastazji? 31.03.12, 16:22 Zamiast Tatiany wolałabym Tacjanę. Poza tym żadne mi się nie bardzo podoba z Waszej listy. Bardzo lubię wschodnio brzmiące imiona. Podoba mi się Anastazja bardzo i lubię jeszcze Zoję więc ją proponuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Siostra Anastazji? 31.03.12, 16:31 Popieram Aleksego, propozycję Olianki. Z żeńskich nic mi się nie podoba, moje propozycje to Ludmiła, Kalina i Zoja. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Siostra Anastazji? 31.03.12, 19:00 Dla chłopca zdecydowanie Igor. Dla diewczynki żadne mnie jakos specjlanie nie przekonuje. Na pewno odrzuciłabym Olenę, bo tych Len jest juz duzo za duzo. Szkoda ze nie podoba ci się Ksenia, sama wybrałabym chyba Larysę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siostra Anastazji? 31.03.12, 22:01 Z nich wybrałabym tylko Larysę, ale jeszcze chętniej Tacjan(n)ę. Tamara na gruncie polskim niby też jest OK, ale nie podoba mi się. Olena, Oksana i Tatiana na gruncie polskim są MSZ równie pretensjonalne, co Majkel. Z imion o wschodniej konotacji mamy jeszcze Eudoksję i Prascewię. Imiona popularne w Rosji obecnie to np. Zofia, Daria, Maria, Paulina, Elżbieta, Anna, Wiktoria, Waleria, Aleksandra, Irena, Ksenia, Barbara, Katarzyna, Milana, Alina, Julianna, Bazylisa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super-czarna.1 Re: Siostra Anastazji? IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.12, 22:15 Najbardziej podoba mi się Larysa . Proponuję jeszcze Tacjanę. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Siostra Anastazji? 01.04.12, 17:55 Proponuję Kalinę. Z męskich popieram imię, które już padło - Aleksy. Może Sergiusz, Olgierd, Witold? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Siostra Anastazji? 01.04.12, 18:13 Imiona które mi kojarzą się rosyjsko: Elena Oksana Sonia/ Zofia Tatiana Taisa Kira Ksenia Wiera Nadzieja/Nadia Ludmiła Anisja Eudokia Raisa Ałła Daria Eugenia Łarysa Margaryta Luba Nina Olga Pelagia Paraskiewa Serafina Świetłana Teodozja Teofania Walentyna Weronika Zenobia Zenoida Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Siostra Anastazji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 22:10 Tatiana,moja faworytka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama.san Re: Siostra Anastazji? IP: *.adsl.net.t-com.hr 01.04.12, 22:38 Z Twoich typow moim faworytem jest Larysa, na 2 miejscu Tamara / Tatiana (proponowana wersja Tacjanna mi sie nie podoba) i na koncu Oksana. Oprocz Twoich propozycji podobaja mi sie jeszcze z zaproponowanych wyzej Zoja, Nadia, Anisja, Nina i Elena. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: Siostra Anastazji? 01.04.12, 23:23 Wszystkie twoje propozycje są do niczego. Tylko Konstancja dorówna Anastazji. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Siostra Anastazji? 01.04.12, 23:25 poznałam kiedyś Orlenę, ale pochodzenia imienia nie znam, trzeba zapytać goo... może Kasjana, pasuje to Anastazji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Siostra Anastazji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 17:24 Anastazja i Teodozja Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Siostra Anastazji? 05.04.12, 23:57 Najbardziej z wymienionych podoba mi się Larysa ,potem Tamara . Odpowiedz Link Zgłoś