tu-jaa 08.05.12, 22:14 Nie znalazłam żadnego wątku w wyszukiwarce na temat Bazylego. Co myślicie o tym imieniu? Jak można je zdrabniać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Bazyli 08.05.12, 22:22 Było ich trochę, ale wszystkie poarchiwizowane, np.: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,13765041,,Bazyli_.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,65849177,,Bazyli.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,83600589,,A_co_sadzicie_o_imieniu_Bazyli_.html?v=2 Cały czas Bazyli podoba mi się, choć teraz już z mniejszym entuzjazmem - po prostu znam więcej imion, które jeszcze bardziej mnie uwiodły. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Bazyli 08.05.12, 22:30 załamałam się sobą, pierwsze skojarzenie mam dokładnie to samo, co cztery lata temu normalnie zatrzymałam się w rozwoju na etapie "Alicji w Krainie Czarów" ładne Odpowiedz Link Zgłoś
tu-jaa Re: Bazyli 08.05.12, 22:35 Gaudencjo, dziękuję! Czy zdrobnienia ograniczają się jedynie do Bazylka, ewentualnie Bazyliszka? Aneladgam, ja to bym właśnie chciała, żeby mi się nie zmieniało - w moim przypadku strach wybrać imię dla dziecka, bo pół roku później już mi się coś innego podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bazyli 09.05.12, 00:02 tu-jaa napisała: > Gaudencjo, dziękuję! Czy zdrobnienia ograniczają się jedynie do Bazylka, ewentu > alnie Bazyliszka? Myślę, że można wymyślić cokolwiek A dawne zdrobnienia notowane na obszarze Polski są jednak wschodniosłowiańskie, tj. np. Wasylek, Wasylko, Waśko/Waszko, Wach. Myslę, że przynajmniej część można zaadaptować do formy na B-, tj. posługiwać się formą Bazylko, Bażko. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Bazyli 08.05.12, 22:56 spotkałam kiedyś jednego na huśtawce. podoba mi się, ale pewnie nie odważyłabym się nadać bo bazylem by trącił. Odpowiedz Link Zgłoś
seidhee Re: Bazyli 09.05.12, 09:10 Mnie się podoba. W ogóle podobają mi się imiona, które kojarzą się z ziołami i kwiatami Trochę brzmi jak imię dla starszego, zdziwaczałego wujka, ale jeszcze parę lat temu tak samo było z obecnie szalenie popularnymi imionami typu Franciszek czy Antoni. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Bazyli 09.05.12, 13:56 Podoba mi się,ale nie odważyłabym się nadać . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Bazyli 09.05.12, 17:11 Miałam go nawet swego czasu na liście, dopóki nie dotarło do mnie co oznacza "bazyl" w młodzieżowym środowisku. Od tego czasu już nie jestem nim taka zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Bazyli 09.05.12, 18:27 Dobrze, że to napisałaś, bo już śpieszyłam z wyjaśnieniem słowa bazyl ;] Nie, nie pdooba mi się. Nawiązuje w dodatku do ksywy pewnego nielubianego w mojej szkole nauczyciela... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Bazyli 09.05.12, 19:37 Ja słyszałam, jak słowem "bazyl" określano kogoś niezbyt urodziwego, łagodnie mówiąc. Wy to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
amanitavirosa Re: Bazyli 09.05.12, 23:42 mi się kojarzy z filmem "Niewinni czarodzieje" i Łomnickim. kto nie oglądał - bohaterowie, grając ze sobą, chcąc pozostać dla siebie anonimowi, przedstawili się sobie imionami Pelagia i Bazyli. Odpowiedz Link Zgłoś
herbaataa Re: Bazyli 11.05.12, 17:24 Meża brat ma na imię Bazyli. Sam chyba nie jest imieniem zachwycony, bo w nowym towarzystwie zwykle przedstawia sie imieniem Marek chociaż ma prawie blisko 40 lat. Moim zdaniem imię fajne, oryginalne i zdrobnień tez jest wiele. My mówimy do niego, Baj, Baźik a żona Bajuś. Odpowiedz Link Zgłoś