Dodaj do ulubionych

Imię dla siostry Ignasia

15.05.12, 20:54
Jakiś czas temu byłam prawie zdecydowana. Teraz zamierzam zupełnie obiektywnie przyjrzeć się ewentualnym propozycjom. Bez dopasowywania do nazwiska, czy brania pod uwagę popularności imienia.
Jakie Wam przychodzą pomysły na imię dla siostry Ignacego.
Obserwuj wątek
    • ksiezna_pani1 Re: Imię dla siostry Ignasia 15.05.12, 21:04
      Klementyna, Józefina, Florentyna, Konstancja, Felicja, Antonia, Antonina, Olimpia.
      • ksiezna_pani1 Re: Imię dla siostry Ignasia 15.05.12, 21:07
        I jeszcze: Eleonora, Salomea, Lawinia, Eryka, Aurora, Aurelia i ... Klara. Co myślisz o moich propozycjach?
    • blue-karakan Re: Imię dla siostry Ignasia 15.05.12, 21:05
      Antosia, albo Marcelina
    • mossiam Re: Imię dla siostry Ignasia 15.05.12, 21:09
      Antonina
      Marianna
      Helena
      Łucja
      Urszula
      Aniela
      Michalina
      Matylda
      Marcelina
      Rozalia
      Apolonia
      Janina
      Klementyna
      Idalia
    • wyczyny Re: Imię dla siostry Ignasia 15.05.12, 21:45
      hmmm.....spontanicznie to: Klara, Łucja, Helena, Rozalia, Hanna, Michalina, Anastazja, Antonina...w sumie sporo imion pasujesmile
    • dalenia Re: Imię dla siostry Ignasia 15.05.12, 22:28
      Dużo imion pasuje, szczególnie te typowo retro smile

Aurelia, Adela, Anastazja, Aniela, Alina, Barbara, Cecylia, Dagna, Eleonora, Elżbieta, Franciszka, Florentyna, Faustyna, Felicja, Honorata, Helena, Hanna, Idalia, Irmina, Irena, Józefina, Julianna, Janina, Klara, Klementyna, Konstancja, Leonia, Ludwika, Łucja, Marianna, Marcjanna, Melania, Rozalia, Róża, Stefania, Teresa, Teodozja, Wanda, Waleria
    • aneladgam Re: Imię dla siostry Ignasia 15.05.12, 22:53
      pierwsza myśl to Aniela smile
      • uwierz_mirando Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 00:09
        Dopasowanie do nazwiska powinno być jednym z najważniejszych kryteriów. No, ale tak w ciemno, to proponuję:
        Anatolię, Anielę, Antoninę, Bogumiłę, Celestynę, Dobromiłę, Eunikę, Felicję, Florentynę, Gaję, Helenę, Jagnę, Jaśminę, Józefinę, Kalinę, Klarę, Klementynę, Konstancję, Kornelię, Laurę, Ligię, Ludmiłę, Łucję, Matyldę, Melanię, Miłosławę, Nawojkę, Oktawię, Rozalię, Różę, Stefanię, Walerię, Wandę.
      • ksiezna_pani1 Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 12:15
        aneladgam napisała:

> pierwsza myśl to Aniela smile

Wg mnie pasuje świetnie.
    • olinininka Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 07:43
      Dziewczyny podały już dużo fajnych propozycji. Też jestem za dopasowaniem do nazwiska.
      Ale moja pierwsza myśl to Aniela.
      Znam następujące zestawy:
      Ignacy i Dominika
      Ignacy i Ewa
      w WnŚ Ignacy i Iga (dla mnie za podobne)
    • anastazjaniebieska Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 08:19
      Barbara, Małgorzata, Marianna
    • tadea Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 12:04
      Leonia
    • jagodzianka30 Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 12:11
      moja pierwsza myśl
      Idalia

a pasuje mi jeszcze
      Marcelina
      Joanna <moi pradziadkowie mieli na imię Joanna i Ignacy właśniesmile>
      Nastazja
      Aniela
      Ewa
    • ksiezna_pani1 Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 12:22
      Pozwolę sobie wrzucić link do Twojego poprzedniego wątku smile

forum.gazeta.pl/forum/w,12924,134335061,,Emilia_Estera_Rozalia_Antosia.html?v=2
      • dasza_dm Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 13:22
        Helena
        Lucyna
        Melania
        Rita
        Róża
        Teresa
        Waleria
        Wanda
    • monika_irl Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 13:36
      Marcelina
      • monika_irl Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 13:39
        i jeszcze Michalina mi pasuje
        • florianne Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 15:50
          Jadwiga (pod warunkiem ,że nie byłaby zdrabniana do Igi)
          Julianna
          Adela
          Adelajda
          Teodora

• bir.ke Re: Imię dla siostry Ignasia 08.06.12, 12:27
        monika, skojarzenia to przeklenstwowink
        u mnie miala byc matylda, siostra ignasia, ale wyszedl kajetanwink
        • bir.ke Re: Imię dla siostry Ignasia 08.06.12, 12:28
          przepraszam za nieusuniecie sygnaturki.
    • water_mcg Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 16:03
      hmn może Anastazja
    • niwius Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 20:48
      Aurora, Adelajda, Aurelia, Brygida, Celina, Elżbieta, Eleonora, Marta, Urszula, Luiza, Hiacynta, Franciszka, Greta, Rozalia
      • rose01 Re: Imię dla siostry Ignasia 16.05.12, 23:53
        Marysia i Basia
    • agjato Re: Imię dla siostry Ignasia 18.05.12, 09:51
      Ignaś i Helenka. Moja babcia Helena miała brata Ignacego i tak mi się od razu nasunęło.
      • polonica7 Re: Imię dla siostry Ignasia 18.05.12, 11:53
        Pierwsza do głowy przyszła mi Aniela.
    • kleo881 Re: Imię dla siostry Ignasia 05.06.12, 21:50
      Mój Ignaś 'miałby' siostrę o imieniu Klara lub Aniela.
      • blue-karakan Re: Imię dla siostry Ignasia 06.06.12, 10:07
        ta Aniela narzuca się bo Shejbal tak dzieci nazwała
        a dziadek mojej koleżanki Ignacy miał siostre Weronikę
    • abiela Re: Imię dla siostry Ignasia 06.06.12, 10:58
      Antonina
      Marianna
      Klara
      Rozalia
      • ksiezna_pani1 Re: Imię dla siostry Ignasia 06.06.12, 11:20
        abiela napisała:

> Klara

Klara odpada, bo cytuje: " mamy już w rodzinie"- z poprzedniego tematu.
        • ksiezna_pani1 Re: Imię dla siostry Ignasia 06.06.12, 11:25
          Nati, nie żebym się czepiała, ale Ty masz dwóch synów, wiec powinno być "imię dla siostry Ignacego i ..." wink
          • misiu.stefan Re: Imię dla siostry Ignasia 06.06.12, 11:28
            Bardzo przypadła mi do gustu wyżej podana propozycja - Ignacy i Ewa.

• nati_28 Re: Imię dla siostry Ignasia 06.06.12, 22:47

> Nati, nie żebym się czepiała, ale Ty masz dwóch synów, wiec powinno być "imię d
            > la siostry Ignacego i ..." wink

Tak, ale Misiek za kilka miesięcy będzie miał 18 lat. Jest dorosły. Nawet łazienkę robimy mu wspólną z nami na piętrze. Bardziej identyfikuje się z nami jako prawie dorosły. A maluchy to Igi i jego siostra smile
            • ksiezna_pani1 Re: Imię dla siostry Ignasia 08.06.12, 14:05
              nati_28 napisała:

> Tak, ale Misiek za kilka miesięcy będzie miał 18 lat. Jest dorosły. Nawet łazie
              > nkę robimy mu wspólną z nami na piętrze. Bardziej identyfikuje się z nami jako
              > prawie dorosły. A maluchy to Igi i jego siostra smile

OK, rozumiem, uważam jednak, że to trochę ... dziwne. Bo Misiek (Michał?) jest bratem Ignacego i maleństwa, które się urodzi, więc powinno być "Imię dla siostry Ignacego i Miska (Michała?) - ale to tylko moje zdanie.
              Wybrałaś już imię ?
    • laandryneczkaa Re: Imię dla siostry Ignasia 07.06.12, 21:00
      Klara, Zosia, Rozalia, Matylda, Zuzia
      • eo_wina Re: Imię dla siostry Ignasia 08.06.12, 13:53
        Nie wiem, czemu, ale natychmiast nasunela mi sie Łucja wink
        Ignacy i Łucja
        • murter1 Re: Imię dla siostry Ignasia 08.06.12, 23:35
          Nasuneło ci się może z powodu Jeżycjady? Choc oni nie byli rodzeństwem.
    • nati_28 Propozycje 09.07.12, 10:50
      "Brzuszek" nazywamy Emilią, ale nie do końca zdecydowaliśmy. Stąd podbijam wątek, gdyż niespodziewanie zaczęły do mnie przemawiać również inne imiona.

Marysia - spotkałam ostatnio dwie śliczne, małe Marysie i bardzo spodobało mi się to imię. Niestety ciocia tak ma na imię, a to dla mnie przeszkoda do nadania (moja chrzestna, z którą często się spotykamy)

Felicja - podoba mi się coraz bardziej. Tak jednak miała na imię babcia męża i to imię pewnie też odpadnie

Zosia - tak ma na imię teściowa

Emilia wydaje się najbardziej pasująca na tą chwilę, najbardziej neutralna. Gdyby jednak nie przeszkody, o których napisałam, to brałabym jeszcze pod uwagę: Marysię, Felicję i Zosię.

Co sądzicie o tych imionach? I co sadzicie o nadawaniu imienia z kręgu imion najbliższej rodziny?
      • nati_28 Re: Propozycje 09.07.12, 10:51
        Wciąż też jeszcze bierzemy pod uwagę Antosię
        • sauerapfel Re: Propozycje 09.07.12, 11:23
          Felicja

• paula.anna Re: Propozycje 09.07.12, 11:45
        > Felicja - podoba mi się coraz bardziej. Tak jednak miała na imię babcia męża i
        > to imię pewnie też odpadnie

Dlaczego pewnie odpadnie?
        Podoba mi się, a że po babci- to tym lepiej smile. Drugie dajcie po Twojej babci, będzie sprawiedliwie wink

> Emilia wydaje się najbardziej pasująca na tą chwilę, najbardziej neutralna.

Dla mnie Emilia jest mdła i nijaka uncertain, taka słodka i nic więcej... A do tego popularna.
        Jednak ważne, żeby to Tobie imię się podobało smile. Jeśli to jest TO imię, to jest i już.

Antosia dla mnie też już robi się zbyt popularna, chyba, że od Antonii, wtedy jestem za.
        Marię zamieniłabym na Mariannę.
        Zosia- mnie się już przejadła no i ja nie nadałabym swojemu dziecku imienia po teściowej, bo za nią nie przepadam...

> I co sadzicie o nadawaniu imienia z kręgu imion najbliższej rodziny?

Podoba mi się taki pomysł. Sama chciałam nadać imię mojej babci- Eleonora. A jeśli przytrafi nam się syn, ma być Feliks- po moim dziadku. Drugie do dyskusji, pewnie byłoby coś ze strony męża.
        Mąż i jego brat mają drugie imiona po ojcu- starszy na drugie ma pierwsze imię ojca, młodszy drugie.
      • olianka Re: Propozycje 09.07.12, 11:52
        Bardzo mi się podoba Felicja. My też będziemy brać pod uwagę imię nieżyjącej babci męża smile
        • sauerapfel Re: Propozycje 09.07.12, 12:11
          > Dla mnie Emilia jest mdła i nijaka uncertain, taka słodka i nic więcej... A do tego popularna.

Podzielam zdanie kolezanki.
          • ksiezna_pani1 Re: Propozycje 09.07.12, 15:03
            sauerapfel napisała:

> > Dla mnie Emilia jest mdła i nijaka uncertain, taka słodka i nic więcej...
            > A do tego popularna.
            >
            > Podzielam zdanie kolezanki.

To może Emilian(n)a?
      • gaudencja Re: Propozycje 09.07.12, 13:40
        Emilkę lubię, ale dla mnie jest - jak wiesz - zbyt popularna. Lepsza jest pod względem (mniejszej) popularności wchodząca w modę Antonina (którą także bardziej lubię).
        Jestem za Felicją - to bardzo fajnie nazwać dziecko po prababci. Sama też to rozważałam (ale urodził się synek, a dla niego wcześniej miałam inne imię). Nazywać dzieci po babci natomiast (Zosia) to dla mnie za wcześnie.

Za Marią wyjątkowo nie przepadam; to imię, które na szerszą skalę zaczęło byc nadawane dopiero w XIX wieku, a aspirujące do tradycyjnego; poza tym poza Marysią nie ma ono MSZ ładnych zdrobnień ani zdrobnień odpowiednich dla nastolatki albo do stosowania w półoficjalnych sytuacjach wobec osoby doroslej. Zetknęłam sie jednak ze zdrabnianiem w ten sposob Marianny i to właśnie imię gorąco bym polecała. Mozna je jeszcze zdrabniac do Mani. Przy okazji dziecko będzie się nazywać inaczej, niż Twoja ciocia.
        • ewela345 Re: Propozycje 09.07.12, 14:57
          Jestem za Felicją. Uwielbiam to imię.
          Jest w mojej ścisłej czołówce dla potencjalnej córki w przyszłości.
      • dasza_dm Re: Propozycje 09.07.12, 16:01
        Felicja! Jedno z moich ulubionych imion smile ma piękne znaczenie
      • agjato Re: Propozycje 09.07.12, 17:43
        nati_28 napisała:

> Felicja - podoba mi się coraz bardziej. Tak jednak miała na imię babcia męża i
        > to imię pewnie też odpadnie

Nie doczytałam tego fragmentu. Ja noszę imię po mojej prababci (babci mojego taty) i bardzo to sobie cenię.
        Tak więc moim zdaniem Felicja, oprócz Marianny i Emilii, jak najbardziej do rozważenia.
      • ronalilly Re: Propozycje 09.07.12, 18:33
        Felicja jest fantastyczna, pewniak dla mojej przyszłej córy (imię to nosiła również siostra mojego dziadka, więc to kolejny plus).
        Pozostałe Twoje propozycje trochę nudne, chociaż do Ignasia pasują brzmieniowo.
      • corianna Re: Propozycje 10.07.12, 00:25
        Marysia - slicznie. Jeszcze ladniej i ciekawiej -Marianna. W podobnym stylu - Rozalia, Janina !
        Zosia - jesli po tesciowei to od razu bym soebie odpuscila , tylko z tego powodu ze to zbyt bliska rodzina i imiona moga sie mylic
        Emilka - ladnie ale bez rewelacji. Imie mile, bezpieczne, godne powaznego zastanowienia.
        Felicja - piekne imie. Sama chcialabym je miec. Jednak dopiero po 30ce smile. Moim zdaniem, dac na imie Felicja to tak samo jak dac Jozefina. Imiona brzmia pieknie, ale czy spodobaja sie coreczce? wszak to ona bedzie je nosic. czy nie spowoduje dyskomfortu? Fela czy Jozia daja bardzo wiejskie skojarzenia. Jezdzi tez po drogach samochod o nazwie Felicja i jest, szczerze mowiac, bardzo sredniej klasy....
        Ale to tylko garsc refleksji
        • paula.anna Re: Propozycje 10.07.12, 12:36
          corianna napisał(a):

> Jezdzi tez po drogach samochod o nazwie Felicja i jest, szczerze mowiac, bardzo sredni
          > ej klasy....

To ważna uwaga big_grin
          A ja jeździłam skodą felicją i nie narzekałam. Wręcz miło wspominam ten samochód.
          Cóż, to może mercedes albo jakiś maybach, dla bardziej wymagających wink

> Moim zdaniem, dac na imie Felicja to tak samo jak dac Jozefina. Imiona brzmia pie
          > knie, ale czy spodobaja sie coreczce? wszak to ona bedzie je nosic. czy nie sp
          > owoduje dyskomfortu?

Moim zdaniem nigdy nie wiemy, co spodoba się naszym dzieciom. Popularne i "bezpieczne", czy wręcz przeciwnie- tego nie przewidzimy.
          A czy bycie kolejną Emilką nie wywoła dyskomfortu???
          Moja koleżanka ma Emilia na II i nienawidzi tego imienia, a takie podobno bezpieczne.
          Za to jeśli nam się imię podoba, to dziecko będzie to czuło i jest spora szansa, że też je polubi i będzie nosić z dumą.
          Dlatego uważam, że nie warto wybierać na siłę imion "bezpiecznych", podobających się "większości", by uniknąć jakichś domniemanych przykrości...
      • dalenia Re: Propozycje 10.07.12, 15:17
        Emilia - no mnie nadal nie przekonuje; również uważam, że jest dość mdła i nijaka, a jeszcze jak mają z niej w przyszłości zrobić Emilę, to już w ogóle ...

Marysia - chciałam proponować Mariannę zamiast Marii, ale jeśli ciocia Maria jest Marysią i Wasza Marianna też miałaby być Marysią, to chyba niewiele to da

Felicja - "miała" to rozumiem, że babcia już nie żyje? Jeśli tak, to wg mnie bardzo fajnym gestem byłoby w pewien sposób "uhonorowanie" babci; ja sama mam na liście imię mojego śp. Dziadka

Zofia - no jeśli teściowa ma tak na imię, to chyba bym odrzuciła; to jednak wg mnie zbyt bliska rodzina, a poza tym druga babcia mogłaby się czuć urażona

Co do samego nadawania imion "rodzinnych" to ja mam swoją zasadę. Otóż, jestem skłonna nadać tylko imiona po zmarłych już krewnych. I tak, jak już wspominałam, mam na liście imiona po zmarłym dziadku, pradziadkach itp. Imion po żyjących członkach rodziny, nawet tej dalekiej, nie planuję nadawać. Co więcej, mogę nadać Włodzimierza po moim ukochanym dziadku - wszyscy będą wiedzieli, że to po nim, ale mi to zupełnie nie przeszkadza, bo chcę dziadka w pewien sposób uhonorować. Ale z drugiej strony, nie nadałabym Aliny, którą bardzo lubię, bo jest to imię żony mojego wujka, z którą nie mam tak bliskich relacji emocjonalnych i chyba jednak przeszkadzałoby mi to, że ludzie myśleliby iż to po niej to imię.

Uff, mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodziło smile Podsumowując - imiona zmarłych krewnych- tak, imiona żyjących krewnych - nie. Imiona krewnych bliskich mojemu sercu - tak, imiona, nawet lubiane przeze mnie, ale po krewnych dość mi obojętnych - nie.
    • agjato Re: Imię dla siostry Ignasia 09.07.12, 17:39
      Jestem za Emilką, albo jak wcześniej zaproponowała Gaudencja - mniej popularną od Emilii Marianną. Moja znowu chrzestna, siostra mojej mamy, jest Marianną Teklą.
      Felicja też bardzo mi się podoba.
      Aniela, mam wrażenie, coraz popularniejsza.
      • uwierz_mirando Re: Imię dla siostry Ignasia 10.07.12, 12:07
        agjato napisała:

> Aniela, mam wrażenie, coraz popularniejsza.

Autorka wątku rozważa Antosię, nie Anielkę wink Antonina, fakt, coraz popularniejsza. Anielka jeszcze nie.

Ja jestem za Felicją. Fakt, że to imię po prababci dziecka byłby dla mnie plusem smile
        Emilia podoba mi się, ale jest bardzo popularna.
        Popularność Zofii tym bardziej zastraszająca, ale jeśli chcesz uhonorować teściową, to dlaczego nie. Tylko czy Twojej mamie nie będzie wtedy przykro? wink
        W przypadku Marii jest na nie - w każdym pokoleniu popularna, w dodatku skoro widujesz się z ciocią o tym imieniu, to lepiej nie powtarzać.
        Antonina podoba mi się, chociaż jak dla mnie, wraz z Ignacym tworzy taki "oczywisty" zestaw.
        • nati_28 Re: Imię dla siostry Ignasia 10.07.12, 14:56
          Za to jeśli nam się imię podoba, to dziecko będzie to czuło i jest spora szansa, że też je polubi i będzie nosić z dumą.

To prawda. Ignaś uwielbia swoje imię i my je uwielbiamy. Jest piękne, dostojne, nieczęste (choć coraz częściej spotykane). Za to pasuje i do dziecka i do nastolatka i do dorosłego faceta. Skróty też ma świetne.

Natomiast najstarszy - Michał - sam mi kiedyś powiedział, że choć lubi swoje imię, wolałby mieć bardziej unikatowe. Denerwowało go, gdy w klasie było trzech Michałów. Dlatego nie chcę nadać popularnego imienia dziecku. A wówczas takie mi pasowało, gdy ujrzałam go po porodzie, podobnie jak mężowi. Nie zastanawialiśmy się wtedy nad popularnością tego imienia.

Popularność Zofii tym bardziej zastraszająca, ale jeśli chcesz uhonorować teściową, to dlaczego nie. Tylko czy Twojej mamie nie będzie wtedy przykro?

Nie będzie, bo mojej mamie też podoba się to imię i je sugerowała, ale jednak nie pasuje mi nadawanie imienia po teściowej. Choć ją właściwie lubię, ale to nie ma w tym wypadku znaczenia. Poza tym nie czuję tego imienia tak do końca, choć podoba mi się.

Co do Skody Felicji. Cóż, mamy batony Pawełki, Grześki, czekoladki Michałki. Firmę meblową Emilia Sp.z o.o. i wiele jeszcze imion wykorzystanych na nazwy firm. Zatem tym tokiem myślenia wybór imienia bardzo nam się ogranicza.

Czujemy mocno tę Emilię, ale nie tak pewnie aby nie poddawać wyboru wątpliwościom. Właściwie to dla dziewczynki nie mam takiego pewnika jak Ignacy. To imię dla mnie brzmi dostojnie, z niczym się nie kojarzy (choć na upartego też pewnie ktoś by się przyczepił), jest w miarę nieczęsto nadawane. Emilia nie ma tego "pazura", choć imię dziewczynki może być z założenia delikatniejsze (jak dla mnie, nie każdy może się z tym zgodzić).

Antonina, ładnie, bardzo nawet, ale w moim otoczeniu są przynajmniej dwie (jedna w przedszkolu u Ignasia, gdzie np. Emilii nie ma żadnej), druga - dopiero co urodzona córeczka znajomych (nie są to tak bliscy znajomi, z którymi spotykamy się na przyjęciach, ale mamy kontakt)

Maria - faktycznie w tym wypadku odpada. Paradoksalnie mama byłaby zszokowana, że tak jak ma na imię jej siostra (z którą różne maja kontakty, a ostatnio nieciekawe) została nazwana moja córka. Choć, przyznam, że nie miałoby to dla mnie znaczenia, gdybym szalenie czuła to imię. To przecież mój wybór i moje dziecko, nie mamy.
          Wracając jednak do tego imienia, właściwie to podobają mi się najbardziej jego zdrobnienia dla małej dziewczynki. Ale już dla nastolatki czy dorosłej kobiety niekoniecznie. Pamiętam jak mój wujek inaczej nie nazywał cioci jak Maryśka. Z kolei niektóre znajome zwracały się: "Pani Mario". Nie brzmi to już tak ładnie.

Felicja przekonuje ze względu na niewielką ilość nadań, choć obecnie chyba jednak szokuje. Pamiętam jednak, że w 2006 r pani w rejestracji była zszokowana jak nazwaliśmy syna (Ignacy). Teraz nie spotykam się z żadnym zdziwieniem. Może to dzięki kolejnym znanym osobom nadającym to imię. Nie wiem jak to będzie z Felicją, ale może ona już nie szokować za kilka lat. Trudno to przewidzieć.

Problem jednak w tym, że męża to imię nie przekonuje, choć nie jest całkowicie na "nie". Zatem wszystko jeszcze może się zdarzyć smile

A czy znacie jakąś malutką Felicję? Chyba była tu na forum mama Felicji. Natomiast nie spotkałam się z tym imieniem w przedziale wiekowym nastolatek.
        • nati_28 Re: Imię dla siostry Ignasia 12.07.12, 09:15
          Nie rozważam Anieli, choć mi się podoba, ale jest taka miękka, dla mnie zdecydowanie bardziej miękka aniżeli Emilia. Poza tym z Anią mi się kojarzy, a to imię przekroczyło już wszelkie normy popularności.
          • paula.anna Re: Imię dla siostry Ignasia 12.07.12, 09:36
            O widzisz, a dla mnie Aniela jest dużo bardziej "charakterna" od Emilii.
            Na pewno nie odbieram jej jak bardziej miękkiej. I z Anną mi się nie kojarzy...
            To już Emilia postanowiona?
            • nati_28 Re: Imię dla siostry Ignasia 12.07.12, 10:55
              Emilia "chodzi" za nami od początku. Ale od niedawna za mną "chodzi" Felicja i naprawdę bardzo mi się podoba, z dnia na dzień bardziej. Gorzej z mężem. Ale nie jest zupełnie na "nie"

Felicja to prawie niespotykane imię i to jego atut. Na razie nic jeszcze nie jest postanowione.

Nie znam jednak żadnej Felicji. To imię praktycznie zamarło i może teraz zacznie się mizernie odradzać, bo widzę, że spotyka się z uznaniem. Jednak prawie nikt tego imienia nie nadaje. Dziwi mnie dlaczego tak jest, gdyż imiona brzmiące bardziej oryginalnie, bardziej szokująco dla niektórych są jednak nadawane chyba ciut częściej. Nie wiem od czego to zależy i dlaczego "Felicja" została tak odrzuconym imieniem
              • paula.anna Re: Imię dla siostry Ignasia 12.07.12, 11:58
                Hmm. Nie wiem, czy "została odrzuconym imieniem", ani czy brzmi szokująco wink
                Ja jej tak nie odbieram. Jest (bardzo?) rzadko nadawana, ale żeby zaraz odrzucona???

Feliks rośnie w siłę, może i Felicja zostanie przypomniana?
                A może to imię "dla tzw. odważnych" tongue_out?
                W każdym razie u nas prawdopodobna, jeślibyśmy wpadli a Feliks okazałby się kolejną dziewczynką...

Miłego szukania!
                • nati_28 Re: Imię dla siostry Ignasia 12.07.12, 12:17
                  Dla mnie nie brzmi szokująco. Są natomiast imiona, które mogą pozornie bardziej szokować, a są częściej nadawane. Nie wiem od czego to zależy. Alicja brzmi zupełnie zwyczajnie, Felicja różni się tylko dwiema literami zamiast Al mamy Fe. Bardziej szokowałaby mnie Feliksa, a ponoć właśnie Felicja pochodzi od Feliksy.

Pamiętam, gdy byłam w ciąży z Ignasiem, dopiero w okolicy 7/8 miesiąca to imię do mnie "przemówiło", a ostatecznie zdecydowaliśmy po porodzie. To imię pasowało do naszego synka jak ulał.

Zatem fakt, że Emilia "chodziła za nami" od początku, niczego jeszcze nie przesądza. Choć wciąż jest brana pod uwagę. Podobnie jak teraz Felicja smile
                  • paula.anna Re: Imię dla siostry Ignasia 12.07.12, 12:31
                    > Są natomiast imiona, które mogą pozornie bardziej
                    > szokować, a są częściej nadawane. Nie wiem od czego to zależy. Alicja brzmi zu
                    > pełnie zwyczajnie, Felicja różni się tylko dwiema literami zamiast Al mamy Fe.

Moda?
                    Gust nadających?
                    Myślę, że jednak głównie moda... Alicja jest MODNA wink
                    A to, co kogo szokuje też zależy. Jednych to, co niepopularne, nieznane im (przepraszam- wydumane, napuszone i z pretensjami smile), innych zupełnie co innego

Kiedy ktoś (w sensie większa grupa ludzi) zacznie nadawać Felicję, może się zrobić nawet stosunkowo popularna kiedyś. Choć ja wolałabym nie wink, niezależnie od tego, że pewnie jej nie wykorzystam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.