wilhelmina.slater 23.05.12, 12:19 Witam, przeszukałam archiwum, ale nic nie znalazłam na temat tego imienia. Bardzo bliska mi osoba ma tak na imię i rozważałabym je jako np. drugie dla dziecka. Na pewno nie w wersji angielskiej. Czy istnieje polski odpowiednik tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Harvey 23.05.12, 20:43 Witaj! Jest polski odpowiednik tego imienia, a jest nim Herweusz. IMO ładnie,a jak się Tobie podoba? Tak mówi słownik Ossolineum i wszystko wskazuje na to, że ma rację: www.behindthename.com/name/harvey www.deon.pl/imieniny/imie,1364,herweusz.html Wystarczy porownać znaczenie i wersję francuską. Też nadałam drugie imię synowi na cześć ważnej osoby - obcokrajowca i też jest to polski odpowiednik imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelmina.slater Re: Harvey 24.05.12, 00:08 Brzmi prawie jak Heweliusz Przyznam, ze pierwszy raz je słyszę, ale wydaje się ciekawe. Spokojnie mogłabym je nadać na drugie. Jesli mogłabym jeszcze wykorzystać twoją ogromną wiedzę Gaudencjo i podpytać o Duncana i Declana. Czy można pod te imiona podczepić jakieś polskie odpowiedniki? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Harvey 24.05.12, 21:29 Ossolineum podaje Dunkana jako odpowiednik Duncana, a Declana w ogóle nie uwzględnia, jednak ponieważ nie wygląda na to, by miał on jakiś sensowny odpowiednik, pewnie i tak proponowany byłby Deklan. Próbowałam znaleźć jakiś jego odpowiednik znaczeniowy np. niemiecki, ale wychodzi mi na to, że musiałby to być przykładowo Brunar Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Gary 22.08.12, 22:35 Zastanawiam się, czy Gary ma polski odpowiednik? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Gary 22.08.12, 22:49 ksiezna_pani1 napisała: > Zastanawiam się, czy Gary ma polski odpowiednik? Zawsze kojarzył mi się z Ansgarym, ale czy oba imiona mają ze sobą coś wspólnego to nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gary 23.08.12, 20:39 Poniekąd mają. Gary to imię odnazwiskowe, ale to nazwisko pochodziło od członu "ger" z imion germańskich dwuczłonowych, takich jak Gerard, Notger czy Ansgary. Z tym, że BTN raczej łączy to nazwisko z imionami o pierwszym takim członie. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro a propos Harveya 22.08.12, 23:04 wilhelmina.slater napisała: > Witam, > > przeszukałam archiwum, ale nic nie znalazłam na temat tego imienia. Bardzo blis > ka mi osoba ma tak na imię i rozważałabym je jako np. drugie dla dziecka. Na pe > wno nie w wersji angielskiej. > > Czy istnieje polski odpowiednik tego imienia? wykorzystując ten wątek: dlaczego w tym kraju na siłę lansowane są i promowane anglosasko-amerykańskie imiona, czy mało mamy swoich własnych słowiańskich i biblijnych imion? Skąd się bierze ta dziwna moda? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a propos Harveya 23.08.12, 20:36 Lubomiro, tu się rozmawia o wszystkich imionach, a jesli chcesz mieć forum o imionach słowiańskich, to je sobie załóż. Będziesz wycinać wątki o wszystkich innych imionach. Odpowiedz Link Zgłoś