26.06.12, 20:56
Nie wiem czy już był wątek o tym imieniu, bo w wyszukiwarce nic nie ma. Co myślicie o Goplanie? Wiem, że teraz to nazwa firmy od czekolady, ale jak byłam mała bardzo podobało mi się to imię, od momentu kiedy pierwzy raz usłyszałam je na języku polskim.
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Goplana 26.06.12, 20:59
      Dla mnie to tylko bombonierasmile
      • dalenia Re: Goplana 26.06.12, 21:43
        abiela napisała:
        > Dla mnie to tylko bombonierasmile

Dla mnie także.
        • betty842 Re: Goplana 17.12.13, 10:24
          dalenia napisała:

> abiela napisała:
          > > Dla mnie to tylko bombonierasmile

>
          > Dla mnie także.

Dla mnie teżsmile.
    • ksiezna_pani1 Re: Goplana 26.06.12, 21:02
      Uważam, że ładnie brzmi. Kojarzy mi się z operą Żeleńskiego, z jeziorem Gopło, Nimfą no i z czekoladą, a ja bardzo lubię czekoladę wink
      • rose01 [...] 26.06.12, 21:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bohemiere Re: Goplana 26.06.12, 21:50
      Dla mnie skojarzenie z czekoladą również jest pozytywne smile Rose0 - co dla jednego jest krzywdą, dla drugiego nagrodą. Dla mnie krzywda to nazywać się Justyna, a moja koleżanka zmieniła kiedyś imię właśnie na Justynę. Ja wolałabym być Goplaną. Czy nazwę tak dziecko kiedyś - nie mam pojęcia, jeszcze mam dużo czasu na przemyślenia.
      • magducha78 Re: Goplana 26.06.12, 22:17
        bomboniera jak nicwink
    • aneladgam Re: Goplana 26.06.12, 23:03
      jak Nazaria i Magdalena smile))
      dla mnie jednoznacznie literackie
    • niwius Re: Goplana 26.06.12, 23:31
      Nie. Pomijając fakt, że kojarzy mi się z bombonierką, to jest dla mnie takie za bardzo odprzymiotnikowe - od Gopła.
    • gaudencja Re: Goplana 27.06.12, 00:08
      Nie kojarzę w ogóle Goplany z nadawalnym imieniem.
      • bohemiere Re: Goplana 27.06.12, 09:41
        No właśnie ja też nie, a przynajmniej nie słyszałam o tym, aby ktoś się tak nazywał. Jednak skoro występuje literacko imieniem jest i chyba nadać je można - coś jak przypadek z Grażyną - najpierw literackie, ale znaleźli się chętni do nadawania, więc zaczęło być użytkowe.
      • szarrak Re: Goplana 27.06.12, 13:15
        Mam to samo, Goplanę odbieram jako tak samo nadawalną jak, no nie wiem, Dratewka big_grin
    • corianna Re: Goplana 27.06.12, 11:48
      Wedlug mnie, nie do nadania, dopoty, dopuki jednoznacznie kojarzy sie li tylko z czekoladkami
      • mmk9 Re: Goplana 27.06.12, 15:34
        corianna napisał(a):

> Wedlug mnie, nie do nadania, dopoty, dopuki jednoznacznie kojarzy sie li tylko
        > z czekoladkami

Carmen kojarzy mi się z przedpotopowymi papierosami bardziej niż z tą Cyganką z opery, Mercedes to samochód. Były pyszne czekoladki "Danusia". A Ariel? Tak, wiem, że to imię, szekspirowskie, a jakże. Jednak jeszcze bardziej proszek do prania. "Goplana" też najpierw była imieniem /literackim/ , a potem fabryką czekolady. Czekoladowe skojarzenia nic a nic tu nie szkodzą. Samo brzmienie imienia nieszczególnie mi się podoba, ale gdyby znalazło się więcej odważnych do jego nadawania, przyzwyczaiłabym się, tak, jak przyzwyczaiłam się do okropnej Żanety. Znacznie gorszych mogę wymienić sporo, z Dżesiką i Nadią na czele.
        • bohemiere Re: Goplana 27.06.12, 20:17
          Wiele imion ma jakieś pierwowzory i są jakieś skjarzenia - chociażby Pawełek - mój ulubiony batnik i jednocześnie brat koleżanki. A Goplana mogłaby być moją córką i jednocześnie bombonierką, bo dla mnie to identyczna sytuacja, reszta to kwestia osłuchania smile Jednak rozumiem, że to nieco ekscentryczny pomysł na imię.
        • aneladgam Re: Goplana 27.06.12, 20:18
          mmk9 napisała:

> corianna napisał(a):
          >
          > > Wedlug mnie, nie do nadania, dopoty, dopuki jednoznacznie kojarzy sie li
          > tylko
          > > z czekoladkami
          >
          > Carmen kojarzy mi się z przedpotopowymi papierosami bardziej niż z tą Cyganką z
          > opery, Mercedes to samochód. Były pyszne czekoladki "Danusia".

"Pawełek" to tylko batonik, "Kasia" to margaryna, "Fabia" to samochód...
          ciekawe czy zostałoby jakiekolwiek imię do nadania big_grin
      • aneladgam Re: Goplana 27.06.12, 20:17
        mam nadzieję, że nie znam żadnej dorosłej osoby, dla której czekoladki to jedyne skojarzenie przy Goplanie
        • bohemiere Re: Goplana 27.06.12, 20:40
          Ja się obawiam, że jest masa takich osób i jest to w zasadzie jedyne 'nie' które idzie za tym imieniem jak dla mnie, bo ogolnie podoba mi się i jeśli miałabym zostać w kraju, to mogłabym tak nazwać córkę.
          • aneladgam Re: Goplana 27.06.12, 21:02
            przepraszam, Balladyna jest omawiana trzykrotnie: w podstawówce, w gimnazjum i w liceum.
            chcesz powiedzieć, że imię Goplany jest w stanie umknąć? to ci ludzie muszą mieć naprawdę niezłe sito. w głowie.
            • abiela Re: Goplana 27.06.12, 21:43
              Tylko, że Pawełków i Danuś jest mnóstwo i na pewno te imiona były nadawane i znane zanim wyprodukowano odpowiednie batoniki. Goplana to fabryka produkująca cały asortyment słodyczy, a imię jest ekstremalnie rzadkie.
            • bohemiere Re: Goplana 28.06.12, 10:10
              Chyba przy najbliższej okazji zapytam o to swoją koleżankę - podejrzewam, że ona też tego nie kojarzy. Znam masę ludzi, którzy niestety ze szkoły nie pamiętają nic, albo rzadko do niej chodzili. Ja już swoją szkołę skończyłam i wydaje mi się, że ten utwór omawialiśmy raz - tylko w podstawówce i właśnie z podstawówki tak dobrze go pamiętam. Mickiewicz byl potem tylko w LO, ale inne utwory (głownie Dziady), w gimnazjum było co innego. Może zależy to od lat, w których chodziło się do szkoły?
              • aneladgam Re: Goplana 28.06.12, 10:42
                może
                na przykład w mojej szkole mówiono, że to nie Mickiewicz napisał "Balladynę"
                przekonałaś mnie smile
                kończę smile
                • abiela Re: Goplana 28.06.12, 10:54
                  U mnie w szkole "Balladyna" (Słowackiego) była raz, w podstawówce.
                  • aneladgam Re: Goplana 28.06.12, 12:30
                    za moich czasów gimnazjów nie było, ale omawialiśmy Słowackiego w liceum też, "Balladynę" również
                    • bohemiere Re: Goplana 28.06.12, 19:14
                      Straszną gafę strzeliłam, pewnie mnie żywcem zjecie, ale trudno, niestety jestem osobą rozkojarzoną i co rusz to mi się w życiu zdarza faux pas. A panowie Mickiewicz i Słowacki zawsze w parze omawiani, jednak Słowackiego było znacznie mniej. I teraz myślę jak ja mogłam pomylić autora, skoro sam tekst tak dobrze pamiętam?
                      • ariella Re: Goplana 29.06.12, 06:52
                        goplana ok, z fabryka mi sie wogole nie skojarzyla...
                        • ksiezna_pani1 Re: Goplana 04.07.12, 22:03
                          Coraz bardziej podoba mi się Goplana. A na marginesie powiem, że bardzo podoba mi się Dziewanna wink
                          • dalenia Re: Goplana 05.07.12, 10:16
                            Goplana to jeszcze jako tako - ujdzie w sumie. Ale Dziewanna i ta słynna o niej bajka? Neveeeeer!
    • ksiezna_pani1 Re: Goplana 02.02.13, 21:03
      Od pewnego czasu chodzą za mną trzy "imiona": Dobrowianka, Muszynianka oraz Świtezianka, która nie ma nic wspólnego z produktami spożywczymi. Świtezianko, Świtezianko - cud, miód i orzeszki. smile
      • dolcevita007 Re: Goplana 17.12.13, 00:16
        Nigdzie nie znalazlam , ze istnieje takowe. Oprocz Balladyny to nie spotkalam sie, zeby bylo ono gdziekolwiek np. w kalendarzu . O czekoladzie wiem oczywiscie, ale nie jest to moje jedyne skojarzenie, swego czasu chcialam grac role nie Aliny, nie Balladyny tylko byc Goplana taka wydawala mi sie zjawiskowa. Jako imie nie byloby zle, ale czy istnieje mozliwosc nadania ? Osobiscie znam ladniejsze, ale u kogos podobaloby mi sie.
    • adriankaa.s Re: Goplana 17.12.13, 23:40
      Ja nawet nie wiedziałam o istnieniu takiego imienia.. Mi kojarzy się tylko ze średnio smaczną czekoladą... Nie nadała bym dziecku ! Swoją drogą jakie są od tego skróty ?
      • rosynanta Re: Goplana 18.12.13, 11:06
        adriankaa.s napisała:

> Ja nawet nie wiedziałam o istnieniu takiego imienia.. Mi kojarzy się tylko ze ś
        > rednio smaczną czekoladą... Nie nadała bym dziecku ! Swoją drogą jakie są od te
        > go skróty ?

Może byłaś chora, kiedy w szkole omawialiście "Balladynę"...
        Skracać można do Lany na przykład.
        Mnie się podoba, chociaż nie nadałabym ze względu właśnie na skojarzenia większości ludzi. Na tej samej zasadzie platonicznie lubię Violę z "Wieczoru Trzech Króli" (dla chorujących w szkole - wyjaśniam, że to sztuka Szekspira): sympatia dla postaci przekłada się na sympatię do imienia.

Swoją drogą, kiedyś czasopismo "Tina" ogłosiło konkurs dla rodziców, którzy nazwą tym imieniem swoje córki. Było zaskakująco dużo chętnych...
        • dolcevita007 Re: Goplana 19.12.13, 15:12
          Podoba mi sie zdrobnienie Lana. Chyba najciekawsze. Ciekawe ile razy byla nadawana?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.