ksiezna_pani1 22.07.12, 17:08 Zauważyłam, że nie było jeszcze tematu poświęconego w całości Zenobii, więc pozwoliłam sobie założyć Zenobia od pewnego czasu "chodzi za mną" i nie może się odczepić "Zenobia — imię żeńskie pochodzenia greckiego, żeński odpowiednik imienia Zenobiusz, złożonego z członów Dzeno- (homerycka forma imienia Zeusa) i bios ("życie"). Zenobia jest zatem imieniem teoforycznym. Patronką tego imienia jest św. Zenobia, siostra św. Zenobiusza, żyjąca w czasach cesarza Dioklecjana." W XX wieku odnotowano je 11893 razy (12218 wg Grzeni); Zenobia zajmuje 257 pozycje na liście frekwencyjnej. Imieniny: 20 II, 30 X, 24 XII Co myślicie o tym imieniu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Zenobia 22.07.12, 17:19 Też planowałam założyć wątek o Zenobii i za mną także od jakiegoś czasu ona "chodzi"! Zauroczyła mnie jej pełna wersja i zdrobnienia - Zenia, Zesia, Zenobijka Ale chyba jeszcze muszę się z nią trochę osłuchać, bo nadal bym jej nie nadała. Kiedyś miałam tak z Eugenią - w teorii ok, ładne brzmienie, zdrobnienia w porządku, ale odbierałam ją jako "obciachową" jednak. A teraz Eugenia widnieje na mojej liście, więc mam nadzieję, że kiedyś "dojrzeję" i do Zenobii. PS: Podobną sytuację mam z Euzebią - piękna, ale jeszcze nie do nadania Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Zenobia 23.07.12, 20:59 dalenia napisała: > Też planowałam założyć wątek o Zenobii i za mną także od jakiegoś czasu ona "ch > odzi"! > Zauroczyła mnie jej pełna wersja i zdrobnienia - Zenia, Zesia, Zenobijka Zenobijka - cudne Ale > chyba jeszcze muszę się z nią trochę osłuchać, bo nadal bym jej nie nadała. Ki > edyś miałam tak z Eugenią - w teorii ok, ładne brzmienie, zdrobnienia w porządk > u, ale odbierałam ją jako "obciachową" jednak. A teraz Eugenia widnieje na moje > j liście, więc mam nadzieję, że kiedyś "dojrzeję" i do Zenobii. Z Eugenią przeszłam podobną drogę. Na poczatku uważałam ją za obciachową, później stwierdziłam, że jest fajna, ale tylko w teorii (tzn. podobała mi się, ale nie planowałam nazwać tak córki), a teraz wylądowała na liście "imiona dla córki" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenobia 22.07.12, 22:54 Podoba mi się bardziej niż kiedyś, ale na pewno nie na tyle, ze rozwazałabym ją jako imię dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Zenobia 22.07.12, 23:44 podobać nie bardzo, ale mam sentyment bo moja pani od fizyki tak miała na imię. i to taka jedyna fajna w mojej fizycznej karierze. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Zenobia 25.07.12, 22:18 domi_33 napisała: > podobać nie bardzo, ale mam sentyment bo moja pani od fizyki tak miała na imię. > i to taka jedyna fajna w mojej fizycznej karierze. A moja jedyna fajna fizyczka miała na imię Hanna Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Zenobia 11.09.12, 21:32 ksiezna_pani1 napisała: > domi_33 napisała: > > > podobać nie bardzo, ale mam sentyment bo moja pani od fizyki tak miała na > imię. > > i to taka jedyna fajna w mojej fizycznej karierze. > > A moja jedyna fajna fizyczka miała na imię Hanna A moja Irenka, ale uczniowie od pokoleń zwali ją Sabriną i właściwie nikt nie wiedział, jak ma naprawdę na imię i nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Zenobia 24.07.12, 11:29 Niestety, dla mnie obciachowa i z kategorii imię-"żart", podobnie mam np. z Genowefą. Odpowiedz Link Zgłoś