22.07.12, 17:08
Zauważyłam, że nie było jeszcze tematu poświęconego w całości Zenobii, więc pozwoliłam sobie założyć smile Zenobia od pewnego czasu "chodzi za mną" i nie może się odczepić smile
"Zenobia — imię żeńskie pochodzenia greckiego, żeński odpowiednik imienia Zenobiusz, złożonego z członów Dzeno- (homerycka forma imienia Zeusa) i bios ("życie"). Zenobia jest zatem imieniem teoforycznym. Patronką tego imienia jest św. Zenobia, siostra św. Zenobiusza, żyjąca w czasach cesarza Dioklecjana."
W XX wieku odnotowano je 11893 razy (12218 wg Grzeni); Zenobia zajmuje 257 pozycje na liście frekwencyjnej.
Imieniny: 20 II, 30 X, 24 XII

Co myślicie o tym imieniu?

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Zenobia 22.07.12, 17:19
      Też planowałam założyć wątek o Zenobii i za mną także od jakiegoś czasu ona "chodzi"! smile

Zauroczyła mnie jej pełna wersja i zdrobnienia - Zenia, Zesia, Zenobijka smile Ale chyba jeszcze muszę się z nią trochę osłuchać, bo nadal bym jej nie nadała. Kiedyś miałam tak z Eugenią - w teorii ok, ładne brzmienie, zdrobnienia w porządku, ale odbierałam ją jako "obciachową" jednak. A teraz Eugenia widnieje na mojej liście, więc mam nadzieję, że kiedyś "dojrzeję" i do Zenobii.

PS: Podobną sytuację mam z Euzebią - piękna, ale jeszcze nie do nadania smile
      • ksiezna_pani1 Re: Zenobia 23.07.12, 20:59
        dalenia napisała:

> Też planowałam założyć wątek o Zenobii i za mną także od jakiegoś czasu ona "ch
        > odzi"! smile

smile

> Zauroczyła mnie jej pełna wersja i zdrobnienia - Zenia, Zesia, Zenobijka smile

Zenobijka - cudne smile

Ale
        > chyba jeszcze muszę się z nią trochę osłuchać, bo nadal bym jej nie nadała. Ki
        > edyś miałam tak z Eugenią - w teorii ok, ładne brzmienie, zdrobnienia w porządk
        > u, ale odbierałam ją jako "obciachową" jednak. A teraz Eugenia widnieje na moje
        > j liście, więc mam nadzieję, że kiedyś "dojrzeję" i do Zenobii.

Z Eugenią przeszłam podobną drogę. Na poczatku uważałam ją za obciachową, później stwierdziłam, że jest fajna, ale tylko w teorii (tzn. podobała mi się, ale nie planowałam nazwać tak córki), a teraz wylądowała na liście "imiona dla córki" smile

• olianka Re: Zenobia 22.07.12, 22:32
      Bardzo podoba mi się Zenobia.
    • gaudencja Re: Zenobia 22.07.12, 22:54
      Podoba mi się bardziej niż kiedyś, ale na pewno nie na tyle, ze rozwazałabym ją jako imię dla córki.
      • domi_33 Re: Zenobia 22.07.12, 23:44
        podobać nie bardzo, ale mam sentyment bo moja pani od fizyki tak miała na imię. smile i to taka jedyna fajna w mojej fizycznej karierze. big_grin
        • ksiezna_pani1 Re: Zenobia 25.07.12, 22:18
          domi_33 napisała:

> podobać nie bardzo, ale mam sentyment bo moja pani od fizyki tak miała na imię.
          > smile i to taka jedyna fajna w mojej fizycznej karierze. big_grin

A moja jedyna fajna fizyczka miała na imię Hanna smile
          • theodorka Re: Zenobia 11.09.12, 21:32
            ksiezna_pani1 napisała:

> domi_33 napisała:
            >
            > > podobać nie bardzo, ale mam sentyment bo moja pani od fizyki tak miała na
            > imię.
            > > smile i to taka jedyna fajna w mojej fizycznej karierze. big_grin
            >

> A moja jedyna fajna fizyczka miała na imię Hanna smile

A moja Irenka, ale uczniowie od pokoleń zwali ją Sabriną i właściwie nikt nie wiedział, jak ma naprawdę na imię i nazwisko wink
            • gaudencja OT 11.09.12, 21:39
              Theodorko, przebóg! Co u Ciebie słychać?
    • abiela Re: Zenobia 23.07.12, 00:27
      Niestety mnie się nie podoba.
    • paula.anna Re: Zenobia 23.07.12, 12:59
      Na razie średnio mi się podoba wink
      • magducha78 Re: Zenobia 23.07.12, 21:34
        nie bandzowink
        • uwierz_mirando Re: Zenobia 24.07.12, 11:29
          Niestety, dla mnie obciachowa i z kategorii imię-"żart", podobnie mam np. z Genowefą.
    • wiki11110 Re: Zenobia 12.09.12, 09:52
      Mi sie nie podoba. Rzecz gustu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.