nati_28 08.09.12, 18:12 Niedawno naszym znajomym urodziła się córeczka. Przez całą ciążę miała być Dobusią, lecz ostatecznie została Jadwigą. Jak Wam się podoba to imię? Dla mnie jest jednak zbyt poważne, ale lepsza Jadzia niż kolejne mega popularne imię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Jadzia 08.09.12, 18:39 Mnie się podoba. Jadwiga była na moje (ale tylko mojej ) liście potencjalnych imion. Nie uważam jej za zbyt poważne Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Jadzia 08.09.12, 18:51 Nie lubię Jadzi ani Jadźki, ale podoba mi się Jadwinia, Jadwisia... Fajnie, że rodzice wybrali coś oryginalnego Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jadzia 08.09.12, 18:54 Nati - czytasz mi w myślach!! Właśnie przechodzę okres fascynacji Jadwigą. Wg mnie imię jest świetne i bardzo elastyczne pod względem zdrobnień - może być Jadzia, Jadźka, Jadwinia (moje ulubione), Jadwisia, Jaga, Iga, Wiga, Wiżka ... Że za poważne? Wg mnie tak samo poważne jak Krzysztof, Magdalena czy Stanisław. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomkazlasu Re: Jadzia 08.09.12, 19:12 Nie przepadam za imieniem Jadwiga. Ale pewnie, że lepsza Jadwiga niż kolejna Julia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jadzia 08.09.12, 19:16 nati_28 napisała: > Niedawno naszym znajomym urodziła się córeczka. Przez całą ciążę miała być Dobusią, A Dobusia to od czego? Odpowiedz Link Zgłoś
bociannakominie Re: Jadzia 08.09.12, 19:21 Uwielbiam to imię! Jest super w każdej odsłonie, od przaśnej Jadźki, poprzez słodką Jadwinię aż po romantyczną, szlachetną Jadwigę. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Jadzia 08.09.12, 19:55 > A Dobusia to od czego? Literówka. Dobrusia (Dobromiła) Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jadzia 09.09.12, 07:36 nati_28 napisała: > > A Dobusia to od czego? > > Literówka. Dobrusia (Dobromiła) Dziękuję. Tak przypuszczałam, jednak wolałam się upewnić- może poznałabym jakieś nowe imię? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Jadzia 08.09.12, 19:47 Dwa lata temu byłam zafascynowana Jadwigą, ale później mi przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala [...] 08.09.12, 19:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bociannakominie Re: Jadzia 08.09.12, 20:28 > caly ten motloch "kochajacy" tradycje Moim zdaniem ta wypowiedź powinnna zostać usunięta. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jadzia 08.09.12, 20:38 Dziękuję za informację. Milamala to znany forumowy troll działający z Holandii, również pod nickiem dmuchawcelatawce, i - do czego sama się kiedyś przyznała - także pod innymi nickami w miarę możliwości skorzystania z komputerów o innym IP. Ze względu na nią administracja forum wprowadziła kilka miesięcy temu obowiązkowe logowanie na WoI. Aktualnie nie widzę jej postów, ale już zmieniam ustawienia i kasuję. Odpowiedz Link Zgłoś
bociannakominie Re: Jadzia 08.09.12, 20:57 Dziękuję, również za nowe dla mnie (krótki mam tu staż...) informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Jadzia 08.09.12, 22:02 Tak, krotki staz, gaudencja cie tak ladnie o wszsytkim poinformoawla, a szkoda, ze nei zdradzila ile wpisow bylo pod tekstem wnoszacym o jej usuniecie jako moderatorki. Oczywiscie moj post zostanie usuniety, bo prywata, ale jej nie, choc wyraza prywatne opinie o forumowiczu. Sobie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Jadzia 08.09.12, 22:12 Znam dorosłą Jadwigę .Ona i ja nie przepadamy za tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Jadzia 08.09.12, 22:31 Sama zapewne nie nazwałabym tak córki, ale od dzieciństwa to imię bardzo ciepło mi się kojarzy ze słynną Ciocią Jadzią i jej koncertami w Filharmonii Warszawskiej Odpowiedz Link Zgłoś
makarcia Re: Jadzia 08.09.12, 23:04 Moja mama Jadwiga dla koleżanek i starych ciotek, Jadwisia/Jadwinia ,no i babcia Jadzia brzmi pięknie . Dopiero po 30 r.ż. zaczęłam doceniać to imię ale teraz córce bym nie dała. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jadzia 09.09.12, 00:24 Bardzo mi się podoba, jednak ja Jadwigę zdrabniałabym do Wigi. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Jadzia 09.09.12, 08:51 Bardzo mi się podoba, również przez wzgląd na moją babcię. Moja mała Jadwiga byłaby Jadwinią i Wisią Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Jadzia 09.09.12, 12:14 Jadwiga, jedno z moich ulubionych imion zenskich Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Jadzia 09.09.12, 12:43 Moja mam ma na imię Jadwiga. Ale dla mnie to imię jest zbyt twarde. Na mamę mówią Jadzia, Wisia. Dla mnie imię dla dziewczynki brzmi zbyt ostro. Nawet zdrobnienie Jadzia, poprzez "dzi" jest nadal twarde. W językach obcych imię jest równie twarde. Ja czasem żartobliwie mówię na mamę Hedwiś od Hedwig. Choć nie gustuję w słowiańskich imionach, z tych dwóch wybrałabym Dobrusię Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Jadzia 09.09.12, 14:15 Nie lubię zdrobnienia Jadzia. Wolę Jadwinię, Jadwisię, Wisię, Igę... Ale Dobromiła podoba mi się znacznie bardziej niż Jadwiga. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jadzia 11.09.12, 15:11 nati_28 napisała: > Moja mam ma na imię Jadwiga. Ale dla mnie to imię jest zbyt twarde. Na mamę mów > ią Jadzia, Wisia. Dla mnie imię dla dziewczynki brzmi zbyt ostro. Widzę, że lubisz słodycze . Więc pewnie będzie Emila. > Nawet zdrobnienie Jadzia, poprzez "dzi" jest nadal twarde. A dla mnie jest akurat Za to nie znoszę wręcz końcówki -dzia w innych imionach- Madzia- brrr, Matyldzia- koszmar. A Jadzia mi nie przeszkadza. Choć wybrałabym pewnie inne formy, gdybym miała kogoś znajomego o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jadzia 09.09.12, 16:30 żadne z tych imion mnie nie zachwyca, ale gratuluję znajomym radości z posiadania córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Jadzia 10.09.12, 10:49 Jadzia, po prostu Jadzia, ale jak to brzmi! Pewnie jedna z moich córek nosiłaby to imię, ale mężowi się bardzo źle kojarzy, więc odpadło. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Jadzia 10.09.12, 17:43 Ja to imię lubię, nie wiem dlaczego. Mam do niego jakiś sentyment. Ostatnio nazwalam tak lalkę mojej 4-letniej córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.g Re: Jadzia 10.09.12, 17:57 chyba lepiej niz Dobusia, ale jakos mnie to nie powala. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Jadzia 10.09.12, 22:26 mnie się nie podoba wcale, mam sąsiadkę o tym imieniu mówią do niej Jagoda, żeby było ładniej Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Jadzia 11.09.12, 08:29 Piękne eleganckie imię. Balabym sie nadac z uwagi na to, ze wiele zdrobnien bardzo mi sie nie podoba ( np Jadzia, Jadzka ) ale u kogos bardzo doceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: Jadzia 11.09.12, 13:29 Nie muszą zdrabniać Jadzia. Mogą mówić: Jaga, Jagoda, Wisia, Jadwisia, Jadwinia. Jest dużo zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
molly_bloom Re: Jadzia 17.09.12, 11:10 Ja mam córeczkę Jadwigę. Na razie w rodzinie zdrabniana do Jadziołka i Jadzinki, ma dopiero półtora roku Też nie chciałam zdrabniać do Jadzi, ale już widzę, że tego nie unikniemy, bo obcy tak właśnie zdrabniają. Trudno. Ogólnie imię wywołuje pozytywne reakcje i dobrze się "nosi". No i pasuje rewelacyjnie do tej konkretnie osóbki. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jadzia 18.09.12, 10:38 Znałam tylko jedną Jadwigę i niestety mówiono na nią Dzidka. Przyznam szczerze , jak dla mnie okropnie brzmiące drobnienie To mnie jakoś zniechęciło do tego imienia. Choć główna forma jest bardzo ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: Jadzia 18.09.12, 12:58 Przypomina mi się książka pt Tancerze - tam bohater spotykał się z dwiema Jadziami. Na jedną wołano Dzidka Dla mnie imię jest za twarde, podoba mi się skrót Jagienka i Jadwinia. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Jadzia 22.09.12, 08:58 znam 2 Jadwigi - na jedną wołano Jaga, a druga posługuje się od dzieciństwa imieniem Jagoda (nie rozumiem nadawania 1 imienia, żeby potem używac w stosunku do dziecka drugiego np. Jadwiga funkcjonująca jako Jagoda, albo Iga "bo ładniej" ) mnie samo imię w pełnej formie niezbyt się podoba, ale Jadwinia brzmi super Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jadzia 22.09.12, 10:51 ginger.ale napisała: > np. Jadwiga funkcjonująca jako Jagoda, albo Iga "bo ładniej" Wg mnie Jagoda i Iga to poprostu zdrobnienia od Jadwigi a nie formy zastępcze. Co do imienia, to mam do niego duży sentyment, sama wybrałam je zresztą na bieżmowanie. Córce chyba jednak bym nie nadała, bo nie do końca zachwyca mnie samo jego brzmienie. U kogoś postrzegam jednak bardzo pozytywnie i nie uważam, że jest za poważne. Wolę zresztą poważne imiona, które można łatwo zdrobnić, od form skrótowych w funkcji pełnego imienia. Dzięki temu w szkole dziewczynka może być Jadzią a w przyszłości babcią Jadwigą Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Jadzia 22.09.12, 09:25 Nie podoba mi się ani pełna forma,ani zdrobnienie Jadzia . Odpowiedz Link Zgłoś