abiela 10.07.04, 01:14 Co sadzicie o tym imieniu? Mam znajoma Szwedke, ktora wlasnie tak sie nazywa. Moj slownik imion podaje, ze Marita to szwedzka forma imienia Marit oraz hiszpanskie zdrobnienie imienia Maria. Jak sadzicie nadaje sie na warunki polskie? Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Marita 10.07.04, 04:36 abiela napisała: > Jak sadzicie nadaje sie na warunki polskie? Nadaje się, to jasne. Osobiście jestem za implantowaniem do polskiego imion, które w mniejszym stopniu przypominają już funkcjonujace imiona polskie, ale to już jest bardzo restrykcyjny poglad Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Marita 10.07.04, 10:41 Nadaje się - kończy się na "a", wymawia się, tak jak się pisze. Połączenie "ri" mało polskie, ale do zaakceptowania. Imię dużo ładniejsze od nadawanej chyba częściej Mariki (której wyjątkowo nie znoszę). Jest jeszcze Marisa... Inną sprawą jest nasz prywatny gust - mnie bardziej podoba się zwykła Maria czy Marianna niż Marita... Ale nie ma IMHO żadnych przeciwskazań do nadawania imienia Marita) Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 do tawananna 10.07.04, 15:35 Sorry,ze wykażę się być może ignorancją , ale czy możesz mnie oświecić co oznacza "IMHO"? A co do Marity, to bardziej podoba mi się Marika. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: do tawananna 10.07.04, 15:55 > Sorry,ze wykażę się być może ignorancją , ale czy możesz mnie oświecić co > oznacza "IMHO"? Eee, chyba to ja raczej nie popisałam się słownictwem . IMHO to angielski skrót od "Moim skromnym zdaniem", często używany przez internautów. > A co do Marity, to bardziej podoba mi się Marika. Dla mnie Marika jest jakaś taka... hmm, niedokończona . Ale skojarzyło mi się imię, chyba z książki Lindgren, które podoba mi sie bardziej - Madika. Mimo to nie jestem zwolenniczką żadnej "iki" . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: do tawananna 10.07.04, 20:29 Wiec moze jakas przyzsla mama skusi sie na Marite? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: do tawananna 11.07.04, 16:43 Miałam w podstawówce (czyli ładnych paręnaście lat temu) koleżankę Maritę. Jakoś nikt tego imienia nie traktował w kategoriach "oryginalne". A jest to jedyna Marita, jaką znam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Marita 11.07.04, 23:24 Uwielbiam imiona hiszpańskie, ale w Hiszpanii. W Polsce to już jakoś nie to samo Nie znosze imion z kombinacją "ri" - brzmią mi strasznie obco i nowomodnie. Za to bardzo lubię imie Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Marita 12.07.04, 17:34 Moje 1-sze skojarzenie... Przebiegła i wredna Marita ze Złotopolskich ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Marita 13.07.04, 11:58 Podoba mi się zarówno Marita jak i Marika. PA Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Marita 13.07.04, 12:15 Oprócz Marity, Mariki i Marisy jest jeszcze Marina (brr). No i Marita kojarzy mi się trochę z Mariettą (imię jednej z opiekunek siostrzenic mojego chłopaka). Zdecydowanie mi się nie podobają te imiona. BTW, 'Madika z Czerwcowego Wzgórza' to była jedna z moich ulubionych książek z dzieciństwa! Astrid była bogiem książek dla małych dziewczynek (moja ukochana to 'Mio, mój Mio'). Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Marita 13.07.04, 18:47 Ojej, "Mio, mój Mio" chyba nie czytałam... Ja lubiłam "Madikę", ale przede wszystkim - wszystkie tomy przygód detektywa Bloomkvista (chyba pisze się to jakoś inaczej ) - muszę jeszcze poszukać i przypomnieć sobie . Marietta podoba mi się bardziej od Marity. Odpowiedz Link Zgłoś