03.02.13, 17:28
Co myślicie o tym imieniu? Nawoja kiedyś bardzo mi się podobała, później tylko podobała i teraz na nowo zaczęła mi się bardzo podobać.
Nawoja — staropolskie imię żeńskie, żeński odpowiednik imienia Nawoj. "Na" posiada liczne znaczenia, m.in. nazywające kogoś, ze względu na kogo dzieje się jakaś akcja. W źródłach polskich poświadczone od XV wieku (1411 rok). Bardziej znana jest zdrobniała forma tego imienia, które nosiła pierwsza studentka Uniwersytetu Krakowskiego - Nawojka. Nawoja imieniny obchodzi 12 maja.
Do 1994 roku to imię nadano 9 razy, dla porównania zdrobnienie Nawojka zarejestrowano 22 razy.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Nawoja 03.02.13, 18:06
      Bardzo mi się podoba Nawoja, mam ją nawet na swojej liście smile Zdrabniałabym ją do Nawojki oczywiście i mojej ukochanej Wojki.

Swoją drogą, o ile spodziewałam się znikomej liczby Nawoj, to o tyle myślałam, że Nawojek jest jednak trochę więcej niż 22.
      • wimperga Re: Nawoja 03.02.13, 19:02
        Nawoja podoba mi się umiarkowanie, za to zdrobnienie Nawojka - bardzo (kojarzy mi się z dzielną dziwczyną od oczywiście Nawojki - pierwszej dziewczyny studentki).
      • dalenia Re: Nawoja 08.03.25, 20:14
        Nadal ją lubię, choć z różnych względów nie rozważałabym już dla własnej córki.
    • dasza_dm Re: Nawoja 03.02.13, 19:02
      Nie podoba mi się. Kojarzy mi się z "nawijką".
    • makuffka Re: Nawoja 03.02.13, 19:28
      Ja lubię Nawojkę, choć nie wiem, czy bym nadała. Nawoja nie podoba mi się wcale.
    • polifonia1983 Re: Nawoja 03.02.13, 19:40
      Uwielbiam Nawojkę, Nawoję zdecydowanie mniej. Gdybym miała nadać imię córce, pewnie wybrałabym Nawojkę, mimo krzyków, że to zdrobnienie.
      rjp
      • uwierz_mirando Re: Nawoja 04.02.13, 02:20
        Nawojka bardzo mi się podoba, Nawoja nie.
    • jowita771 Re: Nawoja 04.02.13, 10:43
      Nawoja mnie nie zachwyca, Nawojka za to bardzo. Mogłabym rozważyć to imię dla córki, ale męża nawet nie muszę pytać, wiem, że walczyłby z tym pomysłem do upadłego.
    • niwius Re: Nawoja 04.02.13, 19:16
      Podoba mi się Nawojka, Nawoja mniej. Chociaż możliwe, że zmieniłabym zdanie po osłuchaniu się.
    • gaudencja Re: Nawoja 05.02.13, 20:49
      Podoba mi się.
    • sulimira Re: Nawoja 10.07.24, 06:39
      Jestem troche pod wrazeniem, ze samych Nawoi w 2024 jest 30, a Nawojek 99. Jak na polskie imie zenskie, ktore nigdy nie bylo popularne to duzy wzrost
      • muezza Re: Nawoja 10.07.24, 08:54
        Mam w tym udział, dostarczyłam jedną Nawoję do statystyk 🤣
        • sulimira Re: Nawoja 10.07.24, 18:41
          Bardzo dziekuje, uwielbiam to imie ♥
        • gaudencja Re: Nawoja 08.03.25, 16:04
          Bardzo Ci się to chwali! smile
      • muezza Re: Nawoja 10.07.24, 08:57
        Ale trzeba przyznać, że przyrost zacny - ciekawe, jak będzie dalej!
        • sulimira Re: Nawoja 11.03.25, 04:12
          Miejmy nadzieje, ze podobnie. Lubie to imie tak bardzo, ze nie chcialabym, zeby stalo sie popularne i zbrzydlo mi.
    • remigia1 Re: Nawoja 10.07.24, 14:42
      Nie podoba mi się. Trochę zbyt twarde, ostre i kojarzy mi się z wyrażeniem: "na wojnę!".
    • misha.parajanov Re: Nawoja 10.07.24, 14:56
      Nawoja (autokorekta zmieniła na "Nawija" - głupi telefon...) w pełnej formie za bardzo kojarzy mi się z wyrażeniem "na woja", gdzieś z tyłu głowy odzywa się Kajko i Kokosz 😆

Nawojka w tej formie za to coraz bardziej mi się podoba.
    • aequoreavictoria Re: Nawoja 10.07.24, 16:54
      Bardzo lubię, nie kojarzy mi się z wojną, tylko z... powojem.

No i ma fajną patronkę.
      • sulimira Re: Nawoja 10.07.24, 20:51
        Mi z konwaliami i nie wiem dlaczego nawet
    • niii Re: Nawoja 10.07.24, 22:19
      Dźwiękowo kojarzy się też z nawijaniem, nabojami i dzwonkowymi kwiatami.
      Skróty i zdrobnienia:
      Nawojka ( uwielbiam również jako samodzielne imię), Naja, Najka, Nawka, Nawa, Woja, Wojka, Naka, Nawi, Nawo, Nasia, Nawunia, Nawcia, Nawinka, Nawusia, etc.
    • mysz_w_malinach Re: Nawoja 09.03.25, 02:25
      Wiem, że tu na forum bardzo się to imię podoba, ale ja jakoś kompletnie nie dostrzegam tego uroku. Kojarzy mi się z jakimś okrzykiem bojowym ("Na woja!"), nawijaniem (a świstak siedzi i Nawoja je w te sreberka) oraz czymś co się wije. Do tego żadne sensowne zdrobnienia nie przychodzą mi do głowy (Nawa? Nawka? Nawcia? Wojka? Wojcia? Ojka?). Fajnie byłoby pewnie spotkać jakąś Nawoję, bo lubię się natykać na oryginalne imiona "na żywych organizmach", ale sama nie chciałabym się tak nazywać, ani nie nadałabym dziecku.
      • gaudencja Re: Nawoja 09.03.25, 14:01
        mysz_w_malinach napisała:

> tego żadne sensowne zdrobnienia nie przychodzą mi do głowy (Nawa? Nawka? Nawci
        > a? Wojka? Wojcia? Ojka?). Fajnie byłoby pewnie spotkać jakąś Nawoję, bo lubię s
        > ię natykać na oryginalne imiona "na żywych organizmach",

Nawojka
        • mysz_w_malinach Re: Nawoja 10.03.25, 05:40
          Nawojka jako pełna forma też mi jakoś nie leży. Brzmi trochę tak jakby nazwać dziecko Nadziejka zamiast Nadzieja. Jako spieszczenie Nawoi jest OK, ale nie zmienia faktu, że wybór zdrobnień tego imienia nadal pozostaje mizerny.
      • muezza Re: Nawoja 09.03.25, 15:57
        Nawojka, Nawojcia. A moja mama lubi mówić do młodej Wojenka. No i nie ma obowiązku zdrabniać, Nawoja w pełnej formie brzmi ok.
        • mysz_w_malinach Re: Nawoja 10.03.25, 05:36
          Wiem, że nie ma obowiązku zdrabniać, ale ja akurat z tych, którzy lubią to robić. Dlatego brak fajnych zdrobnień jest jednym z powodów, dla których nie leży mi to imię.
          • gaudencja Re: Nawoja 10.03.25, 23:22
            mysz_w_malinach napisała:

> ć. Dlatego brak fajnych zdrobnień jest jednym z powodów, dla których nie leży m
            > i to imię.

Zdrobnienia pojawiają się w praktyce - przeróżne. Różnica między Nawoją a popularniejszymi imionami jest taka, że w przypadku popularniejszych imion ktoś już je nadał i wykonał pracę słowotwórczą.
        • sulimira Re: Nawoja 11.03.25, 04:07
          Wojenka- super. Ja zdrabnialabym Nawoje do Nawojki, Nawojci, Naji, Naweny, Nawusi i pewnie wiele wiecej. Naja bylaby najkrotsza pewnie forma.
          • muezza Re: Nawoja 13.03.25, 09:03
            Wyjątkowo Naja nie leży mi w kontekście mojego osobistego dziecka, ale Wojka, Wojenka i nawet Wojna - definitywnie bliżej są jądra tego małego człowieka 😂
            • sulimira Re: Nawoja 13.03.25, 18:28
              Ja tez wole bardziej zadziorne zdrobnienia jak Wojenka, ale wiekszosc ludzi lubi takie slodkie, a nawet mdlejace zdrobnienia szczegolnie dla dziewczynek. Nawojka tez zadziorna dosyc.
      • aequoreavictoria Re: Nawoja 09.03.25, 18:22
        Zdrobnienie od Nawoi to Nawojka, a od Nawojki... też Nawojka.
        • mysz_w_malinach Re: Nawoja 10.03.25, 05:33
          Czyli tak jak myślałam, nie ma żadnych przyjemnych zdrobnień. 🙃 Przecież to tak jakby twierdzić, że Agnieszka to fajne zdrobnienie Agnieszki, no bez sensu.
          • muezza Re: Nawoja 13.03.25, 08:58
            Jak wiele innych imion🤷 Forma "Nawojka" jest zdrobnieniem imienia "Nawoja", ale jest przyjęte jako pełne imię, więc zdrobnienia od Nawojki jako podstawowego imienia nie będą oczywiste - albo raczej osłuchane, bo imię jest rzadkie. Ale takich imion jest na pęczki, w sensie typu, a percepcja jest bardzo indywidualna, odbiór subiektywny.
    • annthonka Re: Nawoja 09.03.25, 14:23
      Wyjątkowo nie lubię tego imienia, nie powiem jak mi się kojarzy.
      • kaga9 Re: Nawoja 09.03.25, 22:32
        To samo razy dwa 😉
    • sulimira Re: Nawoja 11.03.25, 04:09
      A jednak jedna Nawoja zostala nadana w 2024, bo jest ich w 2025- 31. Nawojek jest 104.
      • kocynder Re: Nawoja 13.03.25, 09:20
        Nawoję bardzo lubię. Nawojka też mi się podoba, ale tylko jako zdrobnienie. No, nic nie poradzę. Oczywiście, można dać dziecku na imię Zuza i upierać się, że to zupełnie inne imię niż Zuzanna, albo nadać Kubę i upierać się, że to całkiem inne imię niż Jakub, ale...
        • sulimira Re: Nawoja 13.03.25, 18:18
          Ja tez uwazam Nawojke na zdrobnienie i tak ja traktuje. Sliczne zdrobnienie, ale wlasnie.
        • muezza Re: Nawoja 14.03.25, 00:12
          Mnie dzisiaj uderzyło, że w grupie słowiańskich imion jest dużo zabaw z przekształceniem form imion w postaci właśnie uznania form skróconych albo zdrobnieniowych za pełne imiona jak i swobodne traktowanie imion, które brzmią jakby były zdrobnieniowe. Dla przykładu z kategorii zdrobnieniowej np. Mieszko, skrócenia np. Wisław, Witosz od Witosława i jako przykład pełnego imienia, które brzmi jakby było zdrobnione - Leszek. Nasi przodkowie chyba mieli duża otwartość w przyjmowaniu różnych form imion! Może ich w ogóle by nie zaskoczyła moda na nadawanie imion typu Kuba zamiast Jakuba? 😛
          • sulimira Re: Nawoja 14.03.25, 02:14
            Uwazam, ze nasi przodkowie byli bardzo tworczy z imionami. O ile nadawali po przodkach, tak rownie chetnie tworzyli nowe gdy chcieli jakies specyficzne zyczenie nadac dziecku. Radosz, Sulim, Tolim, Bogusz itp. to zdrobnienia, ktore mialy zyczenie i znaczenie (lub okreslenie osoby poprzez charakterystyczna ceche) wywodzac sie tylko z jednego czlonu. Nie wpadliby chyba na nadanie imienia Dosz zamiast Radosz (Kuba-Jakub porownanie), bo Dosz nie ma zadnego znacznia, a znaczenie imienia bylo bardzo wazne, magiczne. Wiec Witosz czy Nawojka chyba by nie mieli problemu nadac, bo maja znaczenie.
            Nawet te imiona, ktore sie zachowaly szokuja mnie swoja roznorodnoscia i brzmieniem, a jezeli zalozymy, ze rozne regiony mialy nieraz troche inne okreslenia jak Miestwin= Msciwuj, Mszczuj i inne lubane lub pozadane cechy to musialo tych imion istniec tysiace. Nasi przodkowie byli poetami ♥ Wlasnie dlatego nie mam problemu z tworzeniem nowych imion ze znanych nam czlonow, bo dokladnie tak zdaje sie robili nasi przodkowie tylko nie zostaly zapisane. Dla mnie to takie kontynuowanie tradycji slowotworczych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.