21.02.13, 10:51
Ostatnio "chodzi za mną" Tekla smile Kilka wątków o tym imieniu znalazłam, ale wszystkie zarchiwizowane, więc zakładam nowy.

Generalnie sytuacja wygląda tak - Tekla ma dla mnie rewelacyjne brzmienie. Nie wiem o co chodzi, ale mogłabym ją wymawiać i wymawiać! Brzmieniowo pasuje mi chyba nawet bardziej niż "moja" Józefina! smile To chyba to "-kla" mi się tak podoba, nie wiem - w każdym zaczęłam ją nawet rozważać dla ewentualnej córki. No i tu się pojawił problem, bo jak sobie myślę, że miałabym się tak zwrócić do córki, to mam wrażenie, że mówiłabym do niej jakimś przezwiskiem, a nie imieniem uncertain Nawet nie wiem o co mi dokładnie chodzi - mam jakieś przeświadczenie, że Tekla może być jakaś ... bo ja wiem - obraźliwa? Prześmiewcza? No coś mi nie pasuje ....

No i tu pytanie do Was - co Wy na ten temat sądzicie? Podoba Wam się Tekla? Macie jakieś skojarzenia (te z pajęczycą akurat są mi niestraszne)? I co byście sobie gdzieś tam w duchu pomyśleli słysząc na ulicy "Tekla, chodź no tu do mamy"? wink
Obserwuj wątek
    • anais10 Re: Tekla 21.02.13, 11:27
      Pomyślałabym o niestrasznej Tobie pajęczycy i uśmiechnęłabym się. Imię ok, raczej bym na nie nie wpadła, ale zupełnie normalne. Gdybym miała Teklę, to drugiej córce dałabym Tola smile
    • ksiezna_pani1 Re: Tekla 21.02.13, 11:49
      Tekla bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba smile . Mam ją na swojej liście imion dla córki. Uważam, że to imię jest: a) piękne, b)tajemnicze. c) pasuje do malej dziewczynki, do nastolatki i dorosłej kobiety. d) imię Tekla jest połączeniem fajnego staroświeckiego uroku z nutą nowoczesności (tak samo jak: Klara, Laura etc.), oczywiście wg mnie.

I co byście so
      > bie gdzieś tam w duchu pomyśleli słysząc na ulicy "Tekla, chodź no tu do mamy"?
      > wink

Ze imię jest piękne, a rodzice dziewczynki dokonali dobrego wyboru (wg mnie).
      • ksiezna_pani1 Re: Tekla 21.02.13, 14:09
        ksiezna_pani1 napisała:

Mam ją na swojej liście imion dla córki.

Właśnie sobie uświadomiłam, że w moich stronach Tekla jest synonimem plotkary uncertain
    • monaliss Re: Tekla 21.02.13, 11:56
      Oryginalne.
      Ale nie mam zdania, bo dla mnie właśnie brzmi jak nie imię smile Nie to, że mi sie nie podoba czy podoba, po prostu mam mieszane uczucia.

Natomiast, gdyybm usłyszala na ulicy "Tekla, choc do mamusi" na pewno z ciekawością poszukałabym wzrokiem dzieciaczka smile
    • abiela Re: Tekla 21.02.13, 12:53
      Uwielbiam Teklę i gdybym miała jeszcze jedną córkę byłaby baaardzo wysoko na liście.
      • olianka Re: Tekla 21.02.13, 12:54
        Świetnie się komponuje z imionami Twoich starszaków, więc działaj wink
        • abiela Re: Tekla 21.02.13, 16:17
          olianka napisała:

> Świetnie się komponuje z imionami Twoich starszaków, więc działaj wink

Ja juz jednak zakończyłam udzielanie się w tej dziedzinie, pałeczkę przekazuję Tobiewink
    • olianka Re: Tekla 21.02.13, 12:53
      Podoba mi się.
    • annthonka Re: Tekla 21.02.13, 14:26
      No to ja się wyłamię, niestety.
      Myślę Tekla i przed oczami widzę oschłą zasuszoną staruszkę.
      Nie wiem, skąd mi się to wzięło, żadnej Tekli w życiu nie znałam, ale skojarzenie jest bardzo nieprzyjemne.
    • dasza_dm Re: Tekla 21.02.13, 17:19
      Lubię Teklę, zwłaszcza zdrabnianią do Tesi i Teli. Kojarzy mi się bardzo miło, bo z moją 97-letnią sąsiadką, bardzo sympatyczną panią.
      • uwierz_mirando Re: Tekla 21.02.13, 18:45
        Mam podobne zdanie do Annthonki. Często zgadzam się z forumowymi opiniami Dalenii, ale akurat Tekla jest dla mnie okropna, szczerze przepraszam każdego, kto czuje się tym stwierdzeniem dotknięty, ale dla mnie to jedno z brzydszych imion żeńskich.
        • dalenia Re: Tekla 21.02.13, 19:20
          Żaden problem przecież! smile Ja też mam imiona, których wybitnie nie lubię, a innym forumowiczom się podobają - życie. Generalnie podejrzewałam, że Tekla może być dość kontrowersyjna - i tak dziwią mnie te w większości pozytywne opinie smile Trochę mnie one podbudowały i czekam na więcej (tych negatywnych też!).
    • gaudencja Re: Tekla 21.02.13, 20:53
      Tekla przez dłuższy czas kilka lat temu silnie za mną chodziła i choć podchodziłam do niej na początku jak pies do jeża, oswoiłam ją i później już nie widziałam niczego dziwnego w potencjalnym nazwaniu tak córki. Teraz nadal mi się podoba, ale już nie chodzi, w odróznieniu od Telesfora, który teraz się do mnie przyczepił (przedtem był, z podobnymi i pokonanymi odczuciami, Kleofas) i od dłuższego czasu walczę z własnie z podobnym odczuciem, jak Ty masz w stosunku do Tekli. Może jego tez oswoję, tylko zupełnie nie mam go na liście imion rodzinnych i w tym jest problem.
      Tekla i Kleofas, co Ty na to? wink
      • ksiezna_pani1 Re: Tekla 21.02.13, 20:59
        gaudencja napisała:

> Tekla i Kleofas, co Ty na to? wink

Nie wiem, co o Tym zestawie myśli Dalenia, ale wg mnie jest wspaniały smile
      • dalenia Re: Tekla 23.02.13, 19:00
        gaudencja napisała:
        > Tekla i Kleofas, co Ty na to? wink

Niestety Kleofas zupełnie mi się nie podoba. Ale nie zaprzeczę - naprawdę ładnie komponuje się z Teklą smile
    • olinininka Re: Tekla 21.02.13, 21:01
      Dla mnie skojarzenia z taką starszą ciotką klotką taki typ kobiety starszej w koku w okularach troszkę ,,wrednej" . Nie mam pojęcia dlaczego tak mi się kojarzy.
      Kiedyś miałam petentkę o imieniu Tekla Zyta (do tego dwa nazwiska z dwóch różnych ,,worków") cały zestaw był totalnie odjechany.
    • niwius Re: Tekla 21.02.13, 21:39
      Kojarzy mi się ze zwariowaną ciotkę wink Imię podoba mi się średnio, ale fajnie, że jest nietypowe.
    • corianna Re: Tekla 22.02.13, 09:21
      Imie mi sie zupelnie nie podoba. Kolarzy mi sie z niezgodna zawzieta staruszka, ktora obmawia kolezanki.
      Ta sama sylaba kla ladniej brzmi w imieniu Klara
      • annthonka Re: Tekla 22.02.13, 10:32
        A swoją drogą ciekawe, czemu kilku z nas Tekla kojarzy się właśnie z nieprzyjemną staruszką.
        • monaliss Re: Tekla 22.02.13, 18:04
          to wszystko przez "MAJĘ!!!" tongue_out
    • florianne Re: Tekla 23.02.13, 08:35
      Nie przepadam za tym imieniem,chociaż skojarzenie z pająkiem mi nie przeszkadza .Ale słysząc "Tekla, chodź no tu do mamy" ucieszyłabym się ,że wreszcie słyszę jakieś oryginalne imię .
    • wimperga Re: Tekla 23.02.13, 17:10
      Kiedy byłam dzieckiem wydawało mi się strasznie groźne - od pajęczycy Tekli z bajki o pszczółce Maiwink. A teraz doceniam: charakterne i stanowcze imię.
    • cancao Re: Tekla 24.02.13, 05:23
      No jednak mam skojarzenie ze starą, rzępolącą na skrzypcach pajęczycą...
    • minerwamcg Re: Tekla 25.02.13, 00:01
      Bardziej podoba mi się zdrobnienie - Teklunia.
      Mój ojciec miał ciotkę o tym imieniu. Była Teklą jedynie w papierach - cała rodzina mówiła na nią Zośka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.