natanmelka 02.05.13, 11:49 co myślicie o imieniu NOEL dla chłopca jak sie wam podoba ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milamala Re: imie dla chłopca 02.05.13, 12:04 Jak podaje wikipedia polski odpowiednik to Natal. Oba nie brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imie dla chłopca 02.05.13, 12:55 Nie Natal, tylko Natalis. Noel nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: imie dla chłopca 02.05.13, 17:28 Nie Natal, tylko Natalis. Noel nie podoba mi się. A doczytalas co kryje sie pod haslem Natalis? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imie dla chłopca 02.05.13, 18:35 Wprawdzie w "Słowniku imion i świętych" Frosa i Sowy widnieją święci Natalowie, jednak w "Słowniku imion" Ossolineum znaleźć można już tylko Natalisa (i Nataliana) i do poprawności krótszej formy nie jestem przekonana. Podobnie w języku polskim mamy Witalisa, a nie Witala, Fidelisa, a nie Fidela. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: imie dla chłopca 02.05.13, 18:52 "> Wprawdzie w "Słowniku imion i świętych" Frosa i Sowy widnieją święci Natalowie, > jednak w "Słowniku imion" Ossolineum znaleźć można już tylko Natalisa (i Natal > iana) i do poprawności krótszej formy nie jestem przekonana. > Podobnie w języku polskim mamy Witalisa, a nie Witala, Fidelisa, a nie Fidela. " Zatem sprawa nie rozwiazana, wiec nie ma co popadac w taki moralizatorski ton, skoro o tym czy ma by tak albo inaczej decyduje wlasne przekonanie. Odpowiedz Link Zgłoś
natanmelka Re: imie dla chłopca 04.05.13, 13:41 nie doczytałam sie mozesz mi powiedziec nie słuszalam o natalis Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: imie dla chłopca 02.05.13, 13:46 Nie podoba mi się. Wg mnie, Noel jest mało męski. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imie dla chłopca 02.05.13, 15:30 Ni mnie ziębi, ni grzeje. Dziecka tak nie nazwę, ale nie skrzywiłabym się, gdybym spotkała na ulicy małego Noela. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: imie dla chłopca 05.05.13, 15:31 Nie jest złe. Są dużo gorsze imiona Odpowiedz Link Zgłoś
aga.czarodziejka Re: imie dla chłopca 06.05.13, 11:56 Raczej nie, ale wole od dziadkowych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla chłopca 08.05.13, 22:25 Zupełnie mi się ta forma nie podoba jako imię męskie. Po francusku to "Boże Narodzenie". Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: imie dla chłopca 09.05.13, 15:50 Jeśli to imię ma funkcjonować w Polsce, to jestem zdecydowanie na nie. Równie pretensjonalnie brzmi jak Alan, Kevin czy Justin. Jeśli mieszkasz za granicą, i tam to imię jest znane, to pewnie ujdzie. Aczkolwiek, jeśli chodzi o brzmienie, to mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: imie dla chłopca 21.08.21, 19:48 A dziś wspomnienie św. Natala/Natalisa. Noel - brzmienie mi się podoba. Pozytywne skojarzenie z Noelem Gallagherem. Natal - najmniej. Pewnie byłby mylony z Natanem, który też mnie nie zachwyca. Natalis - a ten z kolei miło mi się kojarzy z Witalisem. Myślę, że jako drugie imię byłby idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: imie dla chłopca 21.08.21, 19:59 Bardzo ładne imię, świeże i oryginalne. Natalis brzmi komicznie w dzisiejszych czasach. Nie wiem skąd pomysł by wszystkim imionom szukać na siłę polskiego odpowiednika. Żyjemy w zjednoczonej ( poki co ) Europie. Różnorodność jest fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: imie dla chłopca 21.08.21, 20:12 Nie podoba mi sie. Jest miekkie i takie mielenie jezykiem. Wole juz tego Natalisa. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: imie dla chłopca 21.08.21, 20:26 Mnie też nie przekonuje. Do tego mam pewne negatywne osobiste skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś