25.10.13, 14:48
Lambert – imię męskie pochodzenia germańskiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego "ziemia', "rola".

Lambert imieniny obchodzi: 14 kwietnia, 16 kwietnia, 26 maja, 22 czerwca, 22 sierpnia i 17 września.

Odnotowano 63 Lambertów.

Co myślicie o tym imieniu?

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Lambert 25.10.13, 15:59
      Mam z nim problem, podobnie jak z Samborem. Niby oba w porządku, ale jednak zbyt nazwiskowo mi się kojarzą.
    • florianne Re: Lambert 25.10.13, 16:21
      U kogoś bardzo ok,ale ja nie nadałabym,gdyż jednak trochę kojarzy mi się z lamą.
    • agjato Re: Lambert 25.10.13, 16:30
      O tym samym sobie pomyślałam. Dla mnie Lambert również zbyt "nazwiskowy", mimo że w historii było przecież przynajmniej kilku znanych powszechnie Lambertów.
      • agjato Re: Lambert 25.10.13, 16:31
        Dodam, że Sambor już mi się tak nie kojarzy.
    • vi0let Re: Lambert 25.10.13, 18:11
      Oczywiste skojarzenie z nazwą hotelu i nazwiskiem, sama bym nie nadała, ale u kogoś może być.
    • liliowewzgorze Re: Lambert 25.10.13, 23:46
      nie podoba mi się, brzmi zbyt nazwiskowo.
    • adriankaa.s Re: Lambert 26.10.13, 15:45
      Mi się kojarzy raczej z nazwiskiem, a nie imieniem.
    • gaudencja Re: Lambert 27.10.13, 12:45
      Bardzo mi się podoba, ale są imiona, które podobają mi się jeszcze bardziej. U kogoś odebrałabym bardzo pozytywnie, to imię ma dla mnie posmak średniowiecza.
    • ksiezna_pani1 Co myślicie o tym zestawy imion dla braci? 27.10.13, 13:57
      Lambert, Wawrzyniec i Klemens/Nikon/Sykstus/Cyryl ?
      • florianne Re: Co myślicie o tym zestawy imion dla braci? 27.10.13, 14:09
        Całkiem mi się podoba,jest bardzo ciekawy.W sumie tylko Nikon i Sykstus mi nie leżą,reszta bardzo na tak.Jednak ja osobiście z podanych imion ułożyłabym trochę inny zestaw-Wawrzyniec,Klemens i Cyryl.
      • dalenia Re: Co myślicie o tym zestawy imion dla braci? 27.10.13, 14:35
        Lambert, Wawrzyniec i Klemens - całkiem nieźle, choć te 2 pierwsze zupełnie nie w moim stylu. Cyryl też mi się podoba, Nikon ujdzie - Sykstus za to zupełnie mi nie pasuje.
        • ksiezna_pani1 Re: Co myślicie o tym zestawy imion dla braci? 27.10.13, 21:07
          Z Klemensem mam mały problem, bo coś mi się gryzie z Wawrzyńcem i Lambertem.
          • dalenia Re: Co myślicie o tym zestawy imion dla braci? 28.10.13, 09:22
            Może i coś w tym jest? Tzn. Lambert i Wawrzyniec wydają mi się być tacy ... rustykalni, wiejscy, zieleń, chłopstwo, natura .... wink A z kolei Klemens jest tu bardzo "mieszczański", elegancki, wytworny.

Nie wiem, czy Tobie też to właśnie nie gra, ale ja teraz doszłam do takich wniosków.
            • ksiezna_pani1 Re: Co myślicie o tym zestawy imion dla braci? 28.10.13, 10:10
              Mnie chodziło o to, że Klemens jest popularniejszy niż Wawrzyniec i Lambert, i w porównaniu z nimi, wydaje się być taki przyziemny.
              • dalenia Re: Co myślicie o tym zestawy imion dla braci? 28.10.13, 10:22
                A widzisz, Ty w ten sposób to przeanalizowałaś smile Generalnie biorąc pod uwagę popularność, to mnie tu Lambert nie pasuje! Klemens i Wawrzyniec to imiona ludziom znane, niepopularne, ale znane. Lambert właśnie niekoniecznie.
            • emnilda.wolna Re: Co myślicie o tym zestawy imion dla braci? 08.11.24, 08:59
              dalenia napisała:

> Może i coś w tym jest? Tzn. Lambert i Wawrzyniec wydają mi się być tacy ... rus
              > tykalni, wiejscy, zieleń, chłopstwo, natura .... wink A z kolei Klemens jest tu
              > bardzo "mieszczański", elegancki, wytworny.

Odkopuję, przy okazji szukania zdrobnień Lamberta. Mam skojarzenia wręcz odwrotne - Lambert jest jednoznacznie królewski, a Klemens to Klimek, poczciwy chłopak z podhalańskiej wioski... big_grin
    • remigia1 Re: Lambert 09.11.24, 00:17
      ksiezna_pani1 napisała:

>
      > Co myślicie o tym imieniu?

Za bardzo kojarzy mi się z angielskim nazwiskiem.
    • aequoreavictoria Re: Lambert 09.11.24, 19:45
      Kojarzy mi się z lamblią😬
    • misha.parajanov Re: Lambert 09.11.24, 21:41
      Trudno mi jednoznacznie ocenić to imię. Z jednej strony kojarzy mi się z Mieszkiem II Lambertem, Mieszkiem I (mam osobisty sentyment do tej postaci), pierwszymi Piastami i w ogóle z czymś książęco-królewskim. Z drugiej strony jednak Wielka Emigracja, Hotel Lambert i polski romantyzm, którego z osobistych powodów nie znoszę. "Nazwiskowo" mi się nie kojarzy, może dlatego, że nie kojarzę żadnej osoby o takim nazwisku. Niemniej jednak na pewno bym doceniła, gdybym spotkała jakiegoś Lamberta wink
    • losninos Re: Lambert 10.11.24, 15:53
      Bardzo mi się podoba!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.