ksiezna_pani1 20.01.14, 20:26 Tespezja wywodzi się od greckiego słowa Thespésios oznaczającego osobę „boska”, „nadludzka”, „obwieszczająca boskie rzeczy”, „natchniona”. Męskimi odpowiednikami tego imienia jest Tespezy i Tespezjusz. Imieniny obchodzi wraz ze swoimi męskimi odpowiednikami: 1 czerwca i 20 listopada. Nie miała nadań. Co myślicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adriankaa.s Re: Tespezja 24.01.14, 02:43 Nie nadała bym.. Kojarzy mi się z jakąś chorobą.. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Tespezja 24.01.14, 12:29 Nie podoba mi się. Brzmi jak nazwa poważnej choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia_k Re: Tespezja 25.01.14, 15:09 oj nie... dla mnie też rodzaj choroby z dokumentacji medycznej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Tespezja 25.01.14, 20:18 Ja też mam skojarzenia z chorobą, pewnie przez końcówkę -zja. Coś jak afazja albo amnezja. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Tespezja 01.02.14, 15:59 Bardzo mi się podoba. Jeżeli chodzi o skojarzenia to bardziej skłaniałabym się (brzmienie końcówki) do skojarzenia z poezją . Bardzo podobają mi się imiona żeńskie rozpoczynające się od liter "te" - Teresa, Tekla, Terencja, Teonilla, Tespezja. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Tespezja 01.02.14, 16:22 agjato napisała: Bardzo podobają mi się imiona > żeńskie rozpoczynające się od liter "te" - Teresa, Tekla, Terencja, Teonilla, T > espezja. I jeszcze Teofila. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Tespezja 02.02.14, 01:16 Ładne znaczenie, ale samo brzmienie mi nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś