merche 28.03.14, 10:28 Wiem już, że będzie chłopak i tak ostatnio zaczął mi chodzić po głowie Gustaw. Co o tym sądzicie? Jakie zdrobnienia (poza Guciem i Gutkiem) proponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna.perla Re: Gustaw 28.03.14, 10:33 Gustaw- lubię to! Bardzo lubię też Augustyna zdrabnianego do Gucia. Po co więcej zdrobnień? Same z czasem "się wymyślą". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gustaw 28.03.14, 10:45 Uwielbiam Gustawa, a zdrobnienia Gucio i Gutek są IMO wystarczające. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gustaw 28.03.14, 10:48 Bardzo mi się podoba. Gdybym miała mieć jeszcze jakiegoś syna do nazwania, na dziś byłby Gustawem lub Witoldem. Inne zdrobnienia nie przychodzą mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Gustaw 28.03.14, 11:04 Ja się wyłamię. Dla mnie to imię nie ma uroku, nie jest w moim guście. Choć ma plus u mnie - nie jest nadmiernie popularne Ale jak już w jakimś wątku pisałam jednym będzie się podobać drugim nie. To Twój syn więc Tobie ma się podobać a nie sąsiadce. Jak pasuje do nazwiska to nadawaj śmiało Można zdrabniać Guslik, Gustawek, Gumiś Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Gustaw 28.03.14, 11:04 Pełna forma jest przepiękna, ale brak zdrobnień mnie trochę by przeszkadzał. Gucio to słodkie zdrobnienie dla niemowlaka i przedszkolaka, ale dla nastolatka raczej odpada. Gutek w ogóle mi się nie podoba, a do tego jeszcze rymuje się z "sutek" i "fiutek" - nieeeeee. Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: Gustaw 28.03.14, 11:14 no właśnie te zdrobnienia trochę mi przeszkadzają, muszę się z nimi lepiej osłuchać. A macie może alternatywne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gustaw 28.03.14, 14:43 merche napisała: > no właśnie te zdrobnienia trochę mi przeszkadzają, muszę się z nimi lepiej osłu > chać. A macie może alternatywne propozycje? Ja uważam, że Gucio jest super, ale także używałabym pełnej formy imienia. Gustlik na Śląsku jest popularny i ma swój urok. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Gustaw 28.03.14, 11:43 Wychowałam się na Górnym Śląsku, więc Gustliki mnie atakowały zewsząd - nienajlepiej odbieram to zdrobnienie. Sam Gustaw wydaje mi się w porządku, tylko trochę mało uniwersalny. Guciem można nazywać niemowlaka, Gutkiem kilkulatka, a później? "Gustaw, wynieś śmieci"? Wolałabym Gwidona, ostatnio podoba mi się też Gilbert. Z tej samej bajki co Gustaw wydają mi się też Helmut, Bernard i Gerard/Gerald. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gustaw 28.03.14, 11:50 > Sam Gustaw wydaje mi się w porządku, tylko troch > ę mało uniwersalny. Guciem można nazywać niemowlaka, Gutkiem kilkulatka, a późn > iej? "Gustaw, wynieś śmieci"? No ja bym tak mówiła. W końcu tak brzmi to imię Lubię imiona które nie wymagają zdrobnień, skróceń, tzn są nie za długie, takie "poręczne" na co dzień. Gustawa właśnie do takowych zaliczam. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Gustaw 28.03.14, 15:02 Tylko "Gustaw, wynieś śmieci" brzmi mniej więcej jak "Fryderyku, wynieś śmieci". Nie ten "rejestr", że to tak określę - Gustaw to imię dobre dla króla Szwecji, a nie dla chłopca kłopotającego się samodzielnym wynoszeniem śmieci Zreszą już pal licho śmieci - myślisz, że koledzy przy grze w piłkę będą wołać "Gustaw, podaj"? Czy raczej młody Gustaw szybko dorobi się łatwego w wymowie pseudonimu ("Gusto, podaj!")? Poręczne imiona na codzień to dla mnie np. Paweł albo Adam. Gustaw aż prosi się o zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gustaw 28.03.14, 17:52 sangrita napisała: > Poręczne imiona na codzień to dla mnie np. Paweł albo Adam. Gustaw aż prosi się > o zdrobnienia. A widzisz, dla mnie Adam zupełnie nie jest poręczny I uważam, że "Adam, podaj piłkę" brzmi zupełnie tak samo jak "Gustaw, podaj piłkę". No ale to już kwestia subiektywnych odczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gustaw 29.03.14, 08:45 > Zreszą już pal licho śmieci - myślisz, że koledzy przy grze w piłkę będą wołać > "Gustaw, podaj"? Czy raczej młody Gustaw szybko dorobi się łatwego w wymowie ps > eudonimu ("Gusto, podaj!")? No właśnie tak, Gustaw podaj, nie widzę tu kłopotu. Dla mnie to imię "nie prosi się o zdrobnienia" wcale. Czy dorobi się ksywki? Kto to wie? Mam Matyldę, tez wołam na nią bardzo często tą formą, nawet w aspekcie sprzątania A Gustaw do wg mnie imię dobre nie tylko dla króla Szwecji, nawet mi to przez myśl nie przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gustaw 29.03.14, 08:47 sangrita napisała: > Tylko "Gustaw, wynieś śmieci" brzmi mniej więcej jak "Fryderyku, wynieś śmieci" > . Nie ten "rejestr", że to tak określę - Gustaw to imię dobre dla króla Szwecji > , a nie dla chłopca kłopotającego się samodzielnym wynoszeniem śmieci A tak przy okazji, z żeńskimi imionami też tak masz? Czy generalnie połączenie facet i śmieci ci nie gra Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Gustaw 03.04.14, 14:46 > A tak przy okazji, z żeńskimi imionami też tak masz? > Czy generalnie połączenie facet i śmieci ci nie gra "Konstancjo, wynieś śmieci" nie gra mi jeszcze bardziej, bo śmieci to męska robota. Ja na przykład nie dotknę Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gustaw 08.04.14, 14:30 > "Konstancjo, wynieś śmieci" nie gra mi jeszcze bardziej, bo śmieci to męska rob > ota. Ja na przykład nie dotknę To dla mnie zupełnie nowy aspekt wyboru imienia dla dziecka Imię a polecenie wyniesienia śmieci. Choć jesli sama nie tkniesz, to dzieciom chyba też nie każesz? Masz od tego specjalnych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Gustaw 08.04.14, 15:41 > Choć jesli sama nie tkniesz, to dzieciom chyba też nie każesz? Masz od tego spe > cjalnych ludzi? Tak, faceta Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gustaw 29.03.14, 10:48 A ja jeszcze sobie pomyślałam, że różnicę tu robi użycie imienia w odpowiednim przypadku. O ile "Paweł/Adam/Fryderyk/Gustaw, wynieś śmieci" brzmią wg mnie zupełnie naturalnie, o tyle "Pawle/Adamie/Fryderyku/Gustawie, wynieś śmieci" już średnio. Nawet "Jakubie, wynieś śmieci" brzmi jakoś ... dziwnie Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Gustaw 03.04.14, 14:23 sangrita napisała: > Tylko "Gustaw, wynieś śmieci" brzmi mniej więcej jak "Fryderyku, wynieś śmieci" > . Nie ten "rejestr", że to tak określę - Gustaw to imię dobre dla króla Szwecji > , a nie dla chłopca kłopotającego się samodzielnym wynoszeniem śmieci Nawet nie chodzi o te śmieci, bo "Gustaw, chodź na obiad" też mi jakoś nie brzmi Poza tym lubię używać wołacza. "Gustawie, wynieś śmieci" do dorosłego człowieka brzmi trochę jak rozkaz dla kamerdynera > Zreszą już pal licho śmieci - myślisz, że koledzy przy grze w piłkę będą wołać > "Gustaw, podaj"? Czy raczej młody Gustaw szybko dorobi się łatwego w wymowie ps > eudonimu ("Gusto, podaj!")? Gusto jest super Może być jeszcze Gucci Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Gustaw 04.04.14, 09:12 rosynanta napisał(a): > Wychowałam się na Górnym Śląsku, więc Gustliki mnie atakowały zewsząd - nienajl > epiej odbieram to zdrobnienie Ja mieszkam na G.Śląsku i własnie imię Gustaw od razu nasuwa mi Gustlika. Sam Gustaw jest mi obojętny (ani grzeje ani ziębi) ale już Gustlik mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Gustaw 04.04.14, 09:42 betty842 napisała: > rosynanta napisał(a): > > > Wychowałam się na Górnym Śląsku, więc Gustliki mnie atakowały zewsząd - n > ienajl > > epiej odbieram to zdrobnienie > > Ja mieszkam na G.Śląsku i własnie imię Gustaw od razu nasuwa mi Gustlika. Sam G > ustaw jest mi obojętny (ani grzeje ani ziębi) ale już Gustlik mi się nie podoba. Jest kilka takich imion, które mają śląskie zdrobnienia - żadne mi się nie podoba, chociaż pełne formy tych imion czasem lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Gustaw 28.03.14, 14:52 Imię jak dla mnie zbitka słów "gust" i "staw" tak średnio mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Gustaw 28.03.14, 17:21 uwielbiam gustawa - nawet rozważałam dla syna... co do zdrobnień/skrótów poza oczywistymi (gucio i gutek) przychodzi mi do głowy jeszcze: gustek, gusti, gustuś... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gustaw 28.03.14, 17:51 Bardzo mi się podoba! Mój Gustaw byłby Guciem, Gutkiem i przede wszystkim Gustlikiem, za którym przepadam. I wcale nie uważam, że "Gustaw, wynieś śmieci" brzmi źle czy dziwnie. "Fryderyk, wynieś śmieci" też mnie zresztą zupełnie nie razi Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Gustaw 28.03.14, 18:24 Gustaw bardzo mi się podoba. Kiedyś nawet myślałam, że mogłabym nazwać tak trzeciego syna jakby się trafił. Gustaw - imię chyba dość osłuchane i znane (choćby z literatury) ale niezbyt (chyba jeszcze) popularne pasowałoby do dość popularnych (chociaż w starszych rocznikach) imion moich synów. I ma świetne zdrobnienia - Gucio, Gutek, Gustlik (już wspomniane), Gucinek. Poza tym dla mnie "Gustaw wynieś śmieci" brzmi równie dobrze/niedobrze (niepotrzebne skreślić ) jak np. "Tomasz wynieś śmieci". Moim zdaniem to tylko kwestia osłuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Gustaw 28.03.14, 21:10 Bardzo mi się to imię podoba. Gusto, Gustlik, Gut? Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Gustaw 30.03.14, 20:09 Pełna wersja imienia jest bardzo ładna, ale jak dla mnie brakuje ładnych zdrobnień. Gucio, Gutek czy Gustlik zupełnie mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Gustaw 03.04.14, 16:09 Bardzo lubię to imię, należy do moich ulubionych. Uważam, że w pełnej formie brzmi świetnie i nie widzę problemu w nazywaniu kogoś pełną formą, nie zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: Gustaw 03.04.14, 17:08 No, do noworodka trudno raczej zwracać się per "Gustawie" - tak jak i do Witka nie mówię Witoldzie, tylko Witusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gustaw 04.04.14, 10:07 merche napisała: > No, do noworodka trudno raczej zwracać się per "Gustawie" - tak jak i do Witka > nie mówię Witoldzie, tylko Witusiu. Ale można po prostu Gustaw Choć wiem, że jestem w mniejszości, nie jestem fanką zdrobnień i jeśli imię się do tego nadaje, jak wymieniana już Matylda czy omawiany Gustaw, to używam pełnej formy, bardzo często. Dla mnie GustawIE brzmi nienaturalnie, niezależnie od wieku odbiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gustaw 04.04.14, 11:35 To tez kwestia przywiązania językowego. Jestem przyzwyczajona do nazywania dzieci pełnymi imionami, nie razi mnie to, że Julian jest zawsze Julianem, Antonia Anotnią, Gustaw Gustawem a Ludwik Ludwikiem. Gdy jednak jestem w Polsce i rozmawiam tylko w jednym języku, czuję lekki dysonans. Odpowiedz Link Zgłoś
kuku1978 Re: Gustaw 03.04.14, 17:09 Podoba mi się. Znam 7 latka o tym imieniu, rodzice wołają na niego Gucio, Gut, Gutek. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Gustaw 04.04.14, 13:03 Podoba mi się Gustaw Nie lubię zdrabniać imion, więc Gustaw byłby dla mnie Gustawem, niezależnie czy jest małym dzieckiem, nastolatkiem czy też starszym panem. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Gustaw 07.04.14, 14:12 Mnie sie nie specjalnie podoba, ale rozumie, ze ogolnie sie podobac moze. Mialam znajomego Gustawa i byl po prostu Gutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Gustaw 08.04.14, 20:56 dla mnie Gustaw jest super i przy mojej tendencji do zdrobnien bylby Gustawsonem pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia OT 09.04.14, 15:33 Czyżby Ziemek skończył wczoraj 5 lat? Wszystkiego najlepszego dla niego! Odpowiedz Link Zgłoś