28.03.14, 10:28
Wiem już, że będzie chłopak i tak ostatnio zaczął mi chodzić po głowie Gustaw. Co o tym sądzicie? Jakie zdrobnienia (poza Guciem i Gutkiem) proponujecie?
Obserwuj wątek
    • czarna.perla Re: Gustaw 28.03.14, 10:33
      Gustaw- lubię to! Bardzo lubię też Augustyna zdrabnianego do Gucia.
      Po co więcej zdrobnień? Same z czasem "się wymyślą".
      • abiela Re: Gustaw 28.03.14, 10:45
        Uwielbiam Gustawa, a zdrobnienia Gucio i Gutek są IMO wystarczające.
    • paula.anna Re: Gustaw 28.03.14, 10:48
      Bardzo mi się podoba. Gdybym miała mieć jeszcze jakiegoś syna do nazwania, na dziś byłby Gustawem lub Witoldem.
      Inne zdrobnienia nie przychodzą mi do głowy.
    • olinininka Re: Gustaw 28.03.14, 11:04
      Ja się wyłamię. Dla mnie to imię nie ma uroku, nie jest w moim guście. Choć ma plus u mnie - nie jest nadmiernie popularnesmile
      Ale jak już w jakimś wątku pisałam jednym będzie się podobać drugim nie. To Twój syn więc Tobie ma się podobać a nie sąsiadce. Jak pasuje do nazwiska to nadawaj śmiałosmile
      Można zdrabniać Guslik, Gustawek, Gumiś
    • sangrita Re: Gustaw 28.03.14, 11:04
      Pełna forma jest przepiękna, ale brak zdrobnień mnie trochę by przeszkadzał. Gucio to słodkie zdrobnienie dla niemowlaka i przedszkolaka, ale dla nastolatka raczej odpada. Gutek w ogóle mi się nie podoba, a do tego jeszcze rymuje się z "sutek" i "fiutek" - nieeeeee.
      • merche Re: Gustaw 28.03.14, 11:14
        no właśnie te zdrobnienia trochę mi przeszkadzają, muszę się z nimi lepiej osłuchać. A macie może alternatywne propozycje?
        • abiela Re: Gustaw 28.03.14, 14:43
          merche napisała:

> no właśnie te zdrobnienia trochę mi przeszkadzają, muszę się z nimi lepiej osłu
          > chać. A macie może alternatywne propozycje?

Ja uważam, że Gucio jest super, ale także używałabym pełnej formy imienia. Gustlik na Śląsku jest popularny i ma swój urok.
    • rosynanta Re: Gustaw 28.03.14, 11:43
      Wychowałam się na Górnym Śląsku, więc Gustliki mnie atakowały zewsząd - nienajlepiej odbieram to zdrobnienie. Sam Gustaw wydaje mi się w porządku, tylko trochę mało uniwersalny. Guciem można nazywać niemowlaka, Gutkiem kilkulatka, a później? "Gustaw, wynieś śmieci"?

Wolałabym Gwidona, ostatnio podoba mi się też Gilbert.
      Z tej samej bajki co Gustaw wydają mi się też Helmut, Bernard i Gerard/Gerald.
      • paula.anna Re: Gustaw 28.03.14, 11:50
        > Sam Gustaw wydaje mi się w porządku, tylko troch
        > ę mało uniwersalny. Guciem można nazywać niemowlaka, Gutkiem kilkulatka, a późn
        > iej? "Gustaw, wynieś śmieci"?

No ja bym tak mówiła. W końcu tak brzmi to imię wink
        Lubię imiona które nie wymagają zdrobnień, skróceń, tzn są nie za długie, takie "poręczne" na co dzień. Gustawa właśnie do takowych zaliczam.
        • sangrita Re: Gustaw 28.03.14, 15:02
          Tylko "Gustaw, wynieś śmieci" brzmi mniej więcej jak "Fryderyku, wynieś śmieci". Nie ten "rejestr", że to tak określę - Gustaw to imię dobre dla króla Szwecji, a nie dla chłopca kłopotającego się samodzielnym wynoszeniem śmieci wink

Zreszą już pal licho śmieci - myślisz, że koledzy przy grze w piłkę będą wołać "Gustaw, podaj"? Czy raczej młody Gustaw szybko dorobi się łatwego w wymowie pseudonimu ("Gusto, podaj!")?

Poręczne imiona na codzień to dla mnie np. Paweł albo Adam. Gustaw aż prosi się o zdrobnienia.
          • dalenia Re: Gustaw 28.03.14, 17:52
            sangrita napisała:
            > Poręczne imiona na codzień to dla mnie np. Paweł albo Adam. Gustaw aż prosi się
            > o zdrobnienia.

A widzisz, dla mnie Adam zupełnie nie jest poręczny wink I uważam, że "Adam, podaj piłkę" brzmi zupełnie tak samo jak "Gustaw, podaj piłkę". No ale to już kwestia subiektywnych odczuć.
          • paula.anna Re: Gustaw 29.03.14, 08:45
            > Zreszą już pal licho śmieci - myślisz, że koledzy przy grze w piłkę będą wołać
            > "Gustaw, podaj"? Czy raczej młody Gustaw szybko dorobi się łatwego w wymowie ps
            > eudonimu ("Gusto, podaj!")?

No właśnie tak, Gustaw podaj, nie widzę tu kłopotu. Dla mnie to imię "nie prosi się o zdrobnienia" wcale.
            Czy dorobi się ksywki? Kto to wie?
            Mam Matyldę, tez wołam na nią bardzo często tą formą, nawet w aspekcie sprzątania smile
            A Gustaw do wg mnie imię dobre nie tylko dla króla Szwecji, nawet mi to przez myśl nie przeszło.
          • paula.anna Re: Gustaw 29.03.14, 08:47
            sangrita napisała:

> Tylko "Gustaw, wynieś śmieci" brzmi mniej więcej jak "Fryderyku, wynieś śmieci"
            > . Nie ten "rejestr", że to tak określę - Gustaw to imię dobre dla króla Szwecji
            > , a nie dla chłopca kłopotającego się samodzielnym wynoszeniem śmieci wink

A tak przy okazji, z żeńskimi imionami też tak masz?
            Czy generalnie połączenie facet i śmieci ci nie gra wink
            • sangrita Re: Gustaw 03.04.14, 14:46
              > A tak przy okazji, z żeńskimi imionami też tak masz?
              > Czy generalnie połączenie facet i śmieci ci nie gra wink

"Konstancjo, wynieś śmieci" nie gra mi jeszcze bardziej, bo śmieci to męska robota. Ja na przykład nie dotknę big_grin
              • paula.anna Re: Gustaw 08.04.14, 14:30
                > "Konstancjo, wynieś śmieci" nie gra mi jeszcze bardziej, bo śmieci to męska rob
                > ota. Ja na przykład nie dotknę big_grin

To dla mnie zupełnie nowy aspekt wyboru imienia dla dziecka smile
                Imię a polecenie wyniesienia śmieci.
                Choć jesli sama nie tkniesz, to dzieciom chyba też nie każesz? Masz od tego specjalnych ludzi?
                • sangrita Re: Gustaw 08.04.14, 15:41
                  > Choć jesli sama nie tkniesz, to dzieciom chyba też nie każesz? Masz od tego spe
                  > cjalnych ludzi?

Tak, faceta big_grin
          • dalenia Re: Gustaw 29.03.14, 10:48
            A ja jeszcze sobie pomyślałam, że różnicę tu robi użycie imienia w odpowiednim przypadku. O ile "Paweł/Adam/Fryderyk/Gustaw, wynieś śmieci" brzmią wg mnie zupełnie naturalnie, o tyle "Pawle/Adamie/Fryderyku/Gustawie, wynieś śmieci" już średnio. Nawet "Jakubie, wynieś śmieci" brzmi jakoś ... dziwnie wink
          • rosynanta Re: Gustaw 03.04.14, 14:23
            sangrita napisała:

> Tylko "Gustaw, wynieś śmieci" brzmi mniej więcej jak "Fryderyku, wynieś śmieci"
            > . Nie ten "rejestr", że to tak określę - Gustaw to imię dobre dla króla Szwecji
            > , a nie dla chłopca kłopotającego się samodzielnym wynoszeniem śmieci wink

Nawet nie chodzi o te śmieci, bo "Gustaw, chodź na obiad" też mi jakoś nie brzmi smile
            Poza tym lubię używać wołacza. "Gustawie, wynieś śmieci" do dorosłego człowieka brzmi trochę jak rozkaz dla kamerdynera wink

> Zreszą już pal licho śmieci - myślisz, że koledzy przy grze w piłkę będą wołać
            > "Gustaw, podaj"? Czy raczej młody Gustaw szybko dorobi się łatwego w wymowie ps
            > eudonimu ("Gusto, podaj!")?

Gusto jest super smile Może być jeszcze Gucci big_grin
      • betty842 Re: Gustaw 04.04.14, 09:12
        rosynanta napisał(a):

> Wychowałam się na Górnym Śląsku, więc Gustliki mnie atakowały zewsząd - nienajl
        > epiej odbieram to zdrobnienie

Ja mieszkam na G.Śląsku i własnie imię Gustaw od razu nasuwa mi Gustlika. Sam Gustaw jest mi obojętny (ani grzeje ani ziębi) ale już Gustlik mi się nie podoba.
        • rosynanta Re: Gustaw 04.04.14, 09:42
          betty842 napisała:

> rosynanta napisał(a):
          >
          > > Wychowałam się na Górnym Śląsku, więc Gustliki mnie atakowały zewsząd - n
          > ienajl
          > > epiej odbieram to zdrobnienie
          >
          > Ja mieszkam na G.Śląsku i własnie imię Gustaw od razu nasuwa mi Gustlika. Sam G
          > ustaw jest mi obojętny (ani grzeje ani ziębi) ale już Gustlik mi się nie podoba.

Jest kilka takich imion, które mają śląskie zdrobnienia - żadne mi się nie podoba, chociaż pełne formy tych imion czasem lubię.
    • liliowewzgorze Re: Gustaw 28.03.14, 14:52
      Imię jak dla mnie zbitka słów "gust" i "staw" tak średnio mi się podoba.
    • panna_turkus Re: Gustaw 28.03.14, 17:21
      uwielbiam gustawa - nawet rozważałam dla syna... co do zdrobnień/skrótów poza oczywistymi (gucio i gutek) przychodzi mi do głowy jeszcze: gustek, gusti, gustuś... wink
    • dalenia Re: Gustaw 28.03.14, 17:51
      Bardzo mi się podoba! Mój Gustaw byłby Guciem, Gutkiem i przede wszystkim Gustlikiem, za którym przepadam. I wcale nie uważam, że "Gustaw, wynieś śmieci" brzmi źle czy dziwnie. "Fryderyk, wynieś śmieci" też mnie zresztą zupełnie nie razi wink
    • agjato Re: Gustaw 28.03.14, 18:24
      Gustaw bardzo mi się podoba. Kiedyś nawet myślałam, że mogłabym nazwać tak trzeciego syna jakby się trafił. Gustaw - imię chyba dość osłuchane i znane (choćby z literatury) ale niezbyt (chyba jeszcze) popularne pasowałoby do dość popularnych (chociaż w starszych rocznikach) imion moich synów. I ma świetne zdrobnienia - Gucio, Gutek, Gustlik (już wspomniane), Gucinek.
      Poza tym dla mnie "Gustaw wynieś śmieci" brzmi równie dobrze/niedobrze (niepotrzebne skreślić wink) jak np. "Tomasz wynieś śmieci". Moim zdaniem to tylko kwestia osłuchania.
    • polifonia1983 Re: Gustaw 28.03.14, 21:10
      Bardzo mi się to imię podoba.
      Gusto, Gustlik, Gut?
      • dolcevita007 Re: Gustaw 29.03.14, 11:04
        Gustaw ciekawe imie, popieram.
    • misselene Re: Gustaw 30.03.14, 20:09
      Pełna wersja imienia jest bardzo ładna, ale jak dla mnie brakuje ładnych zdrobnień. Gucio, Gutek czy Gustlik zupełnie mi się nie podobają.
    • niwius Re: Gustaw 03.04.14, 16:09
      Bardzo lubię to imię, należy do moich ulubionych. Uważam, że w pełnej formie brzmi świetnie i nie widzę problemu w nazywaniu kogoś pełną formą, nie zdrobnieniem.
      • merche Re: Gustaw 03.04.14, 17:08
        No, do noworodka trudno raczej zwracać się per "Gustawie" - tak jak i do Witka nie mówię Witoldzie, tylko Witusiu.
        • paula.anna Re: Gustaw 04.04.14, 10:07
          merche napisała:

> No, do noworodka trudno raczej zwracać się per "Gustawie" - tak jak i do Witka
          > nie mówię Witoldzie, tylko Witusiu.

Ale można po prostu Gustaw smile
          Choć wiem, że jestem w mniejszości, nie jestem fanką zdrobnień i jeśli imię się do tego nadaje, jak wymieniana już Matylda czy omawiany Gustaw, to używam pełnej formy, bardzo często.

Dla mnie GustawIE brzmi nienaturalnie, niezależnie od wieku odbiorcy.
          • abiela Re: Gustaw 04.04.14, 11:35
            To tez kwestia przywiązania językowego. Jestem przyzwyczajona do nazywania dzieci pełnymi imionami, nie razi mnie to, że Julian jest zawsze Julianem, Antonia Anotnią, Gustaw Gustawem a Ludwik Ludwikiem.
            Gdy jednak jestem w Polsce i rozmawiam tylko w jednym języku, czuję lekki dysonans.
    • kuku1978 Re: Gustaw 03.04.14, 17:09
      Podoba mi się. Znam 7 latka o tym imieniu, rodzice wołają na niego Gucio, Gut, Gutek.

• angelina7-83 Re: Gustaw 04.04.14, 13:03
      Podoba mi się Gustaw smile Nie lubię zdrabniać imion, więc Gustaw byłby dla mnie Gustawem, niezależnie czy jest małym dzieckiem, nastolatkiem czy też starszym panem.
    • milamala Re: Gustaw 07.04.14, 14:12
      Mnie sie nie specjalnie podoba, ale rozumie, ze ogolnie sie podobac moze. Mialam znajomego Gustawa i byl po prostu Gutkiem.
      • domi_33 Re: Gustaw 08.04.14, 20:56
        dla mnie Gustaw jest super i przy mojej tendencji do zdrobnien bylby Gustawsonem pewnie. smile
        • dalenia OT 09.04.14, 15:33
          Czyżby Ziemek skończył wczoraj 5 lat? smile Wszystkiego najlepszego dla niego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.