iziula1 20.04.14, 20:36 Mamert — imię męskie pochodzenia italskiego. Wywodzi się od oskijskiego lub sabińskiego wariantu imienia boga Marsa. Patronem tego imienia jest św. Mamert, biskup Vienne nad Rodanem, brat Mamerta Klaudiusza, poety i teologa. Mamert imieniny obchodzi: 11 maja. Takie imię nosił mój pradziadek ze strony matki, więc jestem z nim osluchana. Jednak nie znam nikogo osobiście o tym imieniu. Uważam je za ciekawe choć nieco zbyt " egzotyczne". U innych doceniłabym , własnemu dziecku bym nie nadała. Natomiast żeńska odmiana tego imienia Mamerta absolutnie mi nie odpowiada. Jak Wy odbieracie to imię ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Mamert 20.04.14, 23:19 Dzięki Znaczy Kapitanowi jestem oswojona z tym imieniem od wczesnych lat, podoba mi się i bez wahania bym po nie sięgnęła, gdybym miała takie tradycje rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Mamert 20.04.14, 23:53 jakoś ta zbitka sylab "ma" "me" koło siebie nie bardzo mi pasuję, Mamerta brzmi lepiej to "a" na końcu dopełnia to imię tworzy słowo "merta" które podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Mamert 21.04.14, 07:58 Mój tata miał znajomego Mamerta, więc osłuchałam się z tym imieniem, ale sama nigdy nie brałabym go pod uwagę przy nadawaniu dziecku imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Mamert 21.04.14, 10:45 Powtarzam je sobie i niestety nie mogę dostrzec żadnego uroku .Podobny Mamertyn,chociaż ma tylko dwie literki więcej,wydaje mi się dużo bardziej znośny. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Mamert 21.04.14, 12:40 Znaczy Kapitan Brzmieniowo kojarzy mi się z mamrotaniem, więc raczej bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Mamert 21.04.14, 18:11 Nie podoba mi się - kojarzy mi się z mamrotaniem i generalnie nie dostrzegam w nim żadnego wdzięku. W wersji żeńskiej również. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Mamert 22.04.14, 10:29 Kojarzy mi się wyłącznie z książkami Musierowicz, w związku z czym zupełnie nie pasuje w moim odczuciu do dziecka, a wyłącznie do dorosłego, dzieciatego wąsacza-choleryka. Wydaje mi się trochę wydumane i przez to śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Mamert 23.04.14, 10:59 > Wydaje mi się trochę wydumane i przez to śmieszne. "Wydumane" na foruym Wszytsko o imionach często uznaje się za zaletę Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Mamert 22.04.14, 18:53 Tak średnio mi się podoba, złe nie jest, ale też mnie nie powala. Troszkę ,,zbyt egzotyczne" jak dla mojego syna, ale u kogoś ok. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Mamert 23.04.14, 11:14 Mamert Kowalik u Musierowicz Jak Ci się podoba, to czemu nie? Na pewno będzie oryginałem nad oryginały, bo oprócz znajomości z książki nigdy tego imienia nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
mama.malegomuminka84 Re: Mamert 24.04.14, 11:58 ja bardzo lubię oryginalne imiona, ale chyba trzeba z nimi uważać. jeśli już jednej osobie skojarzyło się z mamrotaniem, to co dopiero całej klasie dzieciaków, które nie czytały Musierowicz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mamert 25.04.14, 22:20 Jak słowo daję, lektura "Znaczy kapitana" powinna być przymusowa Odpowiedz Link Zgłoś