polifonia1983 16.07.14, 15:44 Jedna z lekarek w mojej przychodni. A z nią panie doktor Nikola i Linda. Bracia? Bratka? Miłka? Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Bratomiła 16.07.14, 18:14 Ja poznałam dawno temu jedną Bratumiłę albo Bracisławę, teraz nie mogę sobie przypomnieć. Mówiliśmy na nią Bratka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Bratomiła 18.07.14, 20:06 Mogłabym ją nadać na drugie, bo znaczenie ma ładne. Zdrobnienie Bratka też ma w sobie coś uroczego. Ze wszystkich form najbardziej pasowałaby mi chyba Bratmiła. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Bratomiła 19.07.14, 04:41 Zdrobnienia urocze, ale reszta mnie nie zachwyca. Moją córeczkę po narodzinach oglądała pani doktor o imieniu Roksolana, tak nawiasem mówiąc Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Bratomiła prawdziwe polskie imię słowiańskie 20.07.14, 15:04 Bratumiła - to rdzenne polskie imię, zawierające w sobie słowo "Brat" - brat i mił - miłośc, czyli miła bratuu, miłująca brata, Brat miłosci (w tym przypadku siostra ) Linda - to germańskie, czyli niemieckie, niepolskie imię Nikola - ładne ale też niepolskie imię Poczytaj sobie o imionach słowiańskich pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_słowiańskie polifonia1983 napisała: > Jedna z lekarek w mojej przychodni. > A z nią panie doktor Nikola i Linda. > > Bracia? Bratka? Miłka? Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Bratomiła prawdziwe polskie imię słowiańskie 20.07.14, 18:12 Lubomiro, wiedziałam, że twoje natręctwo zmusi cię do popełnienia wpisu, ale zlituj się. 1. Pani ma na imię Bratomiła, nie Bratumiła. 2. Wiem wystarczająco dużo na temat imion słowiańskich, nie musisz mnie pouczać. 3. Doprawdy, nikt tu nie jest takim idiotą, żebyś musiał mu tłumaczyć znaczenie tego imienia. Udowodnij kiedyś, że masz wiedzę na temat imion wykraczającą poza Wikipedię, to cię zaczną (może) traktować poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Bratomiła prawdziwe polskie imię słowiańskie 20.07.14, 18:35 dobra,idem na pifo... Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Bratomiła 20.07.14, 15:22 Bratomiła, także i Bratumiła - podobają mi się. Bratmiła - nie, brakuje mi w tym imieniu interfiksu o. Bez niego dla mnie jest takie niedokończone. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Bratomiła 20.07.14, 22:21 Fajnie slyszec, ze coraz wiecej odwaznych. Coz Bratomila kojarzy mi sie z Bratumila, czyli jakas szczegolnie umilowana dla brata, czyli jakos nie specjalnie, bo dlaczego akurat dla brata. Chyba, ze jest jakies inne znaczenie. Zdrobniale? Chyba Bratka. No ciezko. Pani doktor Linda i Nikola, no prosze jaka "patologia" szerzy sie wsrod wspolczesnych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bratomiła 30.07.14, 21:37 Pięknie. Nie muszę dodawać, że podoba mi się to imię ogromnie w odróżnieniu od Nikoli i Lindy. Odpowiedz Link Zgłoś