Dodaj do ulubionych

Imię dla brata Aleksandra?

06.09.14, 16:10
Cześć smile
Proszę o wsparcie, bo nie możemy dojść do porozumienia w związku z wybraniem imienia dla drugiego syna wink
Mieszkamy w UK, a nasze 6literowe nazwisko kończy się na 'y' smile
Moje typy to: Julian, Leon, Milan (tylko tutaj zdrobnienie mi zgrzyta), Antoni, Adam.
Typy męża: Gabriel, Dawid, Marcel, Dominik, Sebastian.
Chciałabym żeby imię podobnie brzmiało w obydwóch językach.
Pomożecie? smile
Obserwuj wątek
    • vi0let Re: Imię dla brata Aleksandra? 06.09.14, 16:44
      Według mnie najbardziej pasują Julian, Leon, Adam, Gabriel.
    • olkat90 Re: Imię dla brata Aleksandra? 06.09.14, 17:29
      Jak dla mnie Gabriel lub Sebastian smile Przejrzałam sobie różne imiona i proponuję: Stefan, August, Feliks, Florian, Klemens, Modest, Robert, Maksymilian.
      • naftalka5 Re: Imię dla brata Aleksandra? 06.09.14, 17:46
        Dziękuję za odpowiedzi smile
        O ile Sebastiana mogłabym jeszcze zaakceptować to Sebka czy Bastka już nie,a tak zapewne dziadkowie i reszta rodziny będzie się do niego zwracać. Gabriel, Gabryś, Gab? Nie podoba mi się.
        Felix to najbardziej znana angielska firma produkująca kocią karmę, węc odpada, choć imię mi się podoba. Robert jest w bliskiej rodzinie, z Maksymilianem mam złe skojarzenia. Klemens, Modest i August odpadają w przedbiegach, jak je zdrabniać?
        Florek i Stefek lądują na mojej liście smile
        • liliowewzgorze Re: Imię dla brata Aleksandra? 06.09.14, 20:31
          Gabriela można zdrabniać: Gabinio, Gabiś, Gabroś, Gabryś, Gabrysio, Gabunio, Gabuś, Ryś
        • olkat90 Re: Imię dla brata Aleksandra? 07.09.14, 08:57
          Od Augusta - Gucio, Gutek big_grin Ale Stefan i Florian to świetne imiona, mam nadzieję, że któreś z nich przejdzie dalej. O Felixie nie wiedziałam big_grin
    • liliowewzgorze Re: Imię dla brata Aleksandra? 06.09.14, 20:24
      Hej! Ja również szukam imienia uniwersalnego także z chęcią pomogę a raczej wyrażę swoją opinię. Z Twoich propozycji najbardziej podoba mi się Leon, Milan'a odbieram za to bardzo pretensjonalnie, nie podoba mi się bardzo. Julian zbyt bardzo podobny do Julii która jest na pierwszych miejscach co do popularności, Antonii i Adam również są popularni. Z imion proponowanych przez męża podoba mi się Gabriel, Marceli (nie Marcel) oraz Dominik, Sebastian i Dawid źle mi się kojarzą z chłopakami spod bloków z piwkiem w ręku uncertain Reasumując imiona na TAK: Leon, Gabriel, Marceli, Dominik - z nich imiona pisane wszędzie tak samo: Leon, Gabriel - z nich, najbardziej pasujące do Aleksandra - Gabriel
      • saraanna Re: Imię dla brata Aleksandra? 06.09.14, 20:49
        Dawid albo Adam smile
      • mme_marsupilami Re: Imię dla brata Aleksandra? 07.09.14, 17:34
        Aleksander i Gabriel <3
        Aleksander i Florian
    • noushka Re: Imię dla brata Aleksandra? 06.09.14, 21:12
      Gabriel w UK to raczej imie dla dziewczynki - u mnie tez odpadlo w trakcie eliminacji.
      Mi najbardziej sie podoba Leon smile Byc moze tak wlasnie nazwe mego synka smile
      A z takich uniwersalnych imion, to jeszcze ci podpowiem Teodor.
      Aha, a dla chlopca, ktory ma brata Alexandra - Maximiliansmile
      • noushka Re: Imię dla brata Aleksandra? 06.09.14, 21:13
        o sorry, dopiero przeczytalam, ze ci sie Maximilian zle kojarzy
    • agjato Re: Imię dla brata Aleksandra? 06.09.14, 21:59
      Popieram Stefana.
    • nataszaasza Re: Imię dla brata Aleksandra? 07.09.14, 11:17
      Większość podanych imion jest śliczna smile Julian, Leon, Antoni, Adam, Gabriel nawet Sebastian myśle fajnie by przy Aleksandrze wyglądał smile Wybierając jedno z tych wszystkich wybrała bym jednak Leona ;D
    • dalenia Re: Imię dla brata Aleksandra? 07.09.14, 13:25
      Właściwie wszystkie imiona są okej, jeśli mają pasować na polsko-brytyjski grunt. Dla swojego syna wybrałabym pewnie Leona lub Antoniego, choć oba są dość popularne. Odrzuciłabym na pewno Milana (pretensjonalny), Gabriela (zniewieściały) i Marcela (powinien być "Marceli").
      • dalenia Re: Imię dla brata Aleksandra? 07.09.14, 13:26
        O, widzę, że rozważasz jeszcze Floriana i Stefana. Wobec tego moje mocne "tak" na Stefka! smile
        • naftalka5 Re: Imię dla brata Aleksandra? 07.09.14, 15:09
          Dzięki dziewczyny smile
          Na Stefana mąż się nie zgadza, zresztą tak przewidywałam uncertain I teraz kiedy mnie mocniej ciągnie w stronę Leona, to jego w stronę Juliana wink
          W dodatku syn wybrał imię dla brata: Tomek i inaczej nie chce się do brzucha zwracać wink
          Jak to dobrze, ze mamy jeszcze chwilę smile
          • abiela Re: Imię dla brata Aleksandra? 07.09.14, 18:42
            I Julian, i Leon wydają mi się być dobrym wyborem. Ja bym może preferowała Leona, bo w wymowie jednak mniejsza różnica.
    • kompotmalinowy Re: Imię dla brata Aleksandra? 07.09.14, 20:23
      Leon
    • nowalij_ka0 Re: Imię dla brata Aleksandra? 09.09.14, 11:16
      Znajomi mają 6letniego Aleksandra, a w tym roku przyszedł na świat Antek smile
    • olinininka Re: Imię dla brata Aleksandra? 10.09.14, 20:28
      Z wymienionych jestem za Dominikiem
      • dolcevita007 Re: Imię dla brata Aleksandra? 10.09.14, 22:28
        Leon Antoni ew. Gabriel
    • olianka Re: Imię dla brata Aleksandra? 11.09.14, 09:19
      Gabriel, zdecydowanie!
      • naftalka5 Re: Imię dla brata Aleksandra? 11.09.14, 18:05
        Doszliśmy do porozumienia (ciekawe na jak długo big_grin ) i będzie Julian smile
        • liliowewzgorze Re: Imię dla brata Aleksandra? 11.09.14, 20:28
          co prawda nie mój typ, ale ładne, wolę Juliana niż Juliusza.
          • olinininka Re: Imię dla brata Aleksandra? 11.09.14, 20:55
            Moim zdaniem pasuje do Aleksandra
            Moi znajomi mają Julka i też mieszkają w UK. Imię się sprawdza jak na warunki zagraniczne.
        • dalenia Re: Imię dla brata Aleksandra? 11.09.14, 23:40
          Cieszę się, że podjęliście decyzję smile Mam nadzieję, że pochwalisz się, gdy Julek będzie już na świecie.
        • gaudencja Re: Imię dla brata Aleksandra? 25.09.14, 22:46
          IMO bardzo dobry typ smile
          • naftalka5 Re: Imię dla brata Aleksandra? 20.10.14, 23:57
            Pragnę poinformować, że nasz syn jednak jest dziewczynką big_grin
            Otrząsnęliśmy się z szoku i zrobiliśmy listę imion wink
            Zostały w końcu dwa: Alicja i Pola smile z tym, ze to drugie bardziej mi się podoba i mam nadzieję, że już zostanie smile
            • olka0208 Re: Imię dla brata Aleksandra? 21.10.14, 09:56
              Obydwa imiona mi się podobają, ale Alicja, według mnie, bardziej pasuje do Aleksandra.
            • iziula1 Re: Imię dla brata Aleksandra? 21.10.14, 14:28
              Jeśli Pola to Apolonia ?
              Samo imię Pola nie podoba mi się bo uznaje je za skrót, zdrobnienie.
              Do pięknego imienia Aleksander z tych dwóch, które podałaś wybrałabym Alicję albo właśnie Apolonię i zdrabniałabym do Poli.

Z moich propozycji: Antonia, Anastazja, Gabriela ( skoro wcześniej Gabriel był ok. ).

Gratuluje dziewuszki smile
            • dolcevita007 Re: Imię dla brata Aleksandra? 21.10.14, 16:19
              Apolonia, Gabriela, Weronika, Dominika, Karolina, Emilia, Salomea,
            • dalenia Re: Imię dla brata Aleksandra? 21.10.14, 22:23
              Dla mnie Pola to zdrobnienie. Wiem, że coraz częściej nadawane jako pełne imię, ale o ile mogę zaakceptować "zdrobniałą" Mirę czy Jagnę, to Pole, Leny, Nele i inne tego typu - jestem na "nie". Nie wyobrażam sobie być 30-letnią panią doktor Nelą czy panią sędziną Polą - no nie i już wink

Wobec tego mój głos na Alicję! Ładne imię smile I do Aleksandra świetnie pasuje.
            • paula.anna Re: Imię dla brata Aleksandra? 22.10.14, 11:21
              Jeśli Pola to Apolonia, to bardzo podoba mi się ten pomysł smile.
              Jeśli Pola to Pola, to już wolę Alicję. Tzn Alicja brzmi wg nie ładnie itp, jednak Ala już nie. No i często nadawana. Jednak wolę ją niż Polę, zdecydowanie.
              A może inna opcja?
              • naftalka5 Re: Imię dla brata Aleksandra? 24.10.14, 16:12
                Kurcze, namieszałyście mi w glowie z tą Apolonią wink Pola jak najbardziej zaakceptowana przez drugą połowę ale Apolonia już nie uncertain
                Julia, Emilia, Lena, Karolina i Magdalena występują w najbliższej rodzinie.
                Na liście znajdowały się imiona takie jak: Dominika, Weronika, Antonina, Blanka, Anastazja ale zostały wykreślone.
                Może faktycznie zmienimy na tą Alicję... A tak mi się zawsze marzyła mała Polusia wink
                • dalenia Re: Imię dla brata Aleksandra? 24.10.14, 16:45
                  Naftalko, jeśli czujesz, że to ma być Pola, to dawaj Polę! smile Mnie to imię nie przekonuje jako pełna wersja, uważam, że jest infantylna. Ale z drugiej strony, Pol rodzi się naprawdę sporo - pewnie za kilka lat nikogo już taka dorosła Pola-Pola, nie Pola-Apolonia, nie będzie dziwić.
                • lily-beth Re: Imię dla brata Aleksandra? 24.10.14, 16:58
                  Jeśli marzyła Ci się mała Polusia, a mąż nie akceptuje Apolonii (lub sama nie jesteś do niej przekonana), to daj Pola. Nie ma co się zmuszać do innego imienia, bo będziesz żałować.
                  Mnie do Aleksandra też ta Pola średnio pasuje, jest taka niedokończona, jakby jedno dziecko miało pełne imię, a drugie tylko część. Aleksander i Apolonia, Pola i Olek brzmi super. Ale przecież nie trzeba mieć kompletu. Zresztą znam rodzeństwo Pola i Julian i nigdy mi tam nic nie zgrzytało.
                  A jakby Pola odczuwała w przyszłości brak pełniejszej formy, to bez problemu może zmienić sobie imię urzędowo na Apolonię. Podejrzewam zresztą, że w dobie Leny, Neli i Niny nic jej brakować nie będzie.
                  A jak zdrabniacie Aleksandra? Bo jeśli nie Olek, tylko Alek/Aleks to Alicja chyba nie bardzo - Ala i Alek? Chyba że nie zdrabniacie wcale, to nie ma problemu.
            • luska.s Re: Imię dla brata Aleksandra? 24.10.14, 15:54
              Pola bardzo ładnie, też podoba mi się
              • naftalka5 Re: Imię dla brata Aleksandra? 24.10.14, 20:10
                Syna wołamy różnie, w zależności od wagi przewinienia lub jego braku big_grin Głównie Olek smile
                Do Apolonii ja nie mam absolutnie nic, równie podoba mi się np. i Ida i Idalia smile
                Z pełną wersją tego imienia, tutaj za granicą możemy mieć problem, np w przedszkolu czy gdziekolwiek indziej.
                A ja byłam pewna, że to z męskim imieniem mieliśmy problem wink
                • lily-beth Re: Imię dla brata Aleksandra? 24.10.14, 20:23
                  Ala i Olek - też trochę plącze język.
                  Jeśli Apolonia ma Wam komplikować życie, a Pola się bardzo podoba, zostancie przy Poli smile Wam ma się podobać, nie anonimowym forumowiczom.
                  • dolcevita007 Re: Imię dla brata Aleksandra? 24.10.14, 22:29
                    Do Aleksandra wybralabym Pole, bo Alicja wydaje mi sie zbyt podobne do imienia brata. Jestem zwolenniczka dlugich , klasycznych imion stad proponowalam Apolonie ktora mozna zdrobnic do Poli, ale to moj gust. Ty moze wolisz skroty typu Pola, Lena etc
                    Oczywiscie nadaj takie, ktore dyktuje Ci serce.
                    • naftalka5 Re: Imię dla brata Aleksandra? 25.10.14, 10:28
                      Tutaj nie chodzi o ostatnie słowo 'anonimowych forumowiczów' Dziewczyny są w temacie od dawna i wyrażają swoje zdanie oraz poddają pomysły, których pewnie sama bym nie wzięła pod uwagę wink No i wolałam poprosić o opinię tutaj niż na forum rodzinnym ;D Inaczej do porodu miałabym pytania: a może takie, a może inne, a dlaczego wybraliście takie brzydkie? itp. itd. A tego wolimy uniknąć.
                      Dziękuję Wam za opinie smile smile
                • olinininka Re: Imię dla brata Aleksandra? 27.10.14, 11:16
                  W takim razie jestem za Idalkąsmile
                  • lily-beth Re: Imię dla brata Aleksandra? 27.10.14, 11:38
                    Wybór jest między Polą a Alicją.
                    • naftalka5 Re: Imię dla brata Aleksandra? 29.10.14, 12:14
                      To teraz drugie imie wink
                      Jakies propozycje? smile
                      • lily-beth Re: Imię dla brata Aleksandra? 29.10.14, 12:23
                        Skoro podoba Wam się Pola i Alicja, to może po prostu
                        Pola Alicja
                        Alicja Pola?
                        smile
                      • dalenia Re: Imię dla brata Aleksandra? 29.10.14, 15:34
                        Alicja Pola uszłaby w tłumie, ale Pola Alicja już mi zupełnie nie pasuje - to "la-al" tworzy wg mnie niefajną melodię.

Alicja Marianna
                        Alicja Klara
                        Alicja Laura
                        Alicja Hanna
                        Alicja Blanka
                        Do Alicji najbardziej pasowałoby mi jakieś 2-sylabowe imię. No i jakieś twardsze, żeby ożywić trochę tę delikatną IMO Alicję.

Pola Antonina
                        Pola Marianna
                        Pola Kornelia
                        Pola Matylda
                        Pola Aurelia
                        Pola Weronika
                        To z kolei szukałabym czegoś 3-sylabowego, no i też raczej z tych "twardych" imion.
                        • lily-beth Re: Imię dla brata Aleksandra? 29.10.14, 16:44
                          dalenia napisała:

> Alicja Pola uszłaby w tłumie, ale Pola Alicja już mi zupełnie nie pasuje - to "
                          > la-al" tworzy wg mnie niefajną melodię.
                          >
                          Pewnie tak, ale jakoś nigdy nie mogę pojąć dobierania drugiego imienia tylko po to, żeby ładnie brzmiało z pierwszym i nazwiskiem. Tzn. oczywiście dobrze, żeby ładnie brzmiało, ale moim zdaniem jest po coś - albo nadaje się jedno z ulubieńców, które nie trafiło na pierwsze miejsce, albo ulubieńca partnera (nagroda pocieszenia wink ), albo po kimś - babci, prababci itp., świętej, jesli jest się religijnym. Nie ma takich imion? To po co dawać coś kompletnie pozbawionego znaczenia? No chyba, że w zestawach z gatunku Anna Kowalska, gdzie potrzebne jest rozróżnienie od piętnastu innych Anek Kowalskich (w tym pokoleniu Lena lub Julia Kowalska powinna mieć obowiązkowo drugie).
                          Np. moja córka ma na drugie ulubione imię męża - nie dostała na pierwsze, bo już było w rodzinie, nie chcieliśmy dublować. Moja siostra ma żeńską wersję imienia dziadka - bo urodziłą się w rocznicę jego śmierci i babcia o tym marzyła. Mąż też ma na drugie bardzo znaczące imię w jego rodzinie itd. Oczywiście nie wymagam, żeby wszyscy się dostosowali smile
                          • dalenia Re: Imię dla brata Aleksandra? 29.10.14, 16:54
                            Ja się zgadzam, bo sama swoim dzieciom planuję nadać drugie imię z jakiegoś konkretnego powodu, a nie "ot tak" smile Co nie zmienia faktu, że nawet wybierając imię po kimś ważnym dla mnie, starałbym się dobrać je do pierwszego. I jak np. rozważałabym dla syna Rocha na pierwsze, to na drugie nie nadałabym Piotra, po moim tacie. Znalazłabym po prostu inne imię, z gatunku tych ważnych dla mnie.
                            • naftalka5 Re: Imię dla brata Aleksandra? 29.10.14, 20:08
                              Wszyscy w rodzinie mamy nadane drugie imiona wink Ja i siostra mamy po babciach, brat i kolejna siostra maja juz jakies tam wybrane przez rodzicow.
                              Nie nadam dziecku imienia, ze wzgledu na jakas osobe, jesli mi sie ono nie podoba.
                              Syna nazwalismy Aleksander Jan, ot tak. smile
                              Antonina mi sie bardzo podoba, zostalo odrzucone przez meza jako pierwsze, ale moze przejdzie jako drugie? wink
                              • dalenia Re: Imię dla brata Aleksandra? 29.10.14, 20:38
                                Pola Antonina - jak najbardziej smile
                                Alicja Antonina - dla mnie za dużo "a", ale dramatu nie ma
                              • gaudencja Re: Imię dla brata Aleksandra? 01.11.14, 00:55
                                Naftalko, a rozmawialiście o odbiorze Poli z Brytyjczykami? Pamiętam taki post:
                                forum.gazeta.pl/forum/w,12924,59981363,60004011,Re_Pola.html
                                Autor: manarai
                                Jestem zdecydowanie przeciw Poli. Nie tylko dlatego, że to wyrywające się na wolność zdrobnienie, ale przede wszystkim z powodu skojarzeń, z jakimi zetknęłam się na anglojęzycznym forum jakiś czas temu. Pytała o to imię - tak ogólnie, o jego odbiór - Polka mieszkająca w Stanach, żona Amerykanina. Kilka z odpowiedzi wskazywało jednoznacznie, że może to spowodować w anglojęzycznym otoczeniu niewybredne uwagi z powodu skojarzenia z tancerką na rurze (ang. pole dancer). Ktoś powiedział coś takiego, że już i tak określenia naszej narodowości się po angielsku niekorzystnie kojarzą (Pole z rurą do tańczenia, Polish z czynnością polerowania i pastą do butów), więc okrucieństwem byłoby dokładać do tego jeszcze imię "kojarzące się"... Tamta dziewczyna chyba ostatecznie zdecydowała się na Olgę. [...]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.