tawananna Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 02.09.04, 23:30 Flora - nie mam zdania, chyba nie, ostatecznie to wyraz pospolity. Poza tym jakoś nie brzmi mi to "fl" - i to "zarzut" w stosunku do wszystkich imion. Myślę jednak, że może się podobać . Florentyna - nie lubię imion kończących się na "tyna". Florencja - a to nawet by mi się podobało, ale dyskwalifikuje je zbieżność z nazwą miasta. Wybacz mi surowy osąd. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 09:58 A mnie się podoba Florentyna, a zwłaszcza lubię zdrobnienie Florka Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 10:03 Florentyna!!!!!!!!!- śliczne, dynamiczne, delikatne i fantazją - 100% kobiece Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 11:33 Ja bym dodala jeszcze Floriannę. Z tych juz teraz czterech wariantow, wybieram Florentynę i Floriannę. Moim zdaniem bardzo ladne imiona. Flora zbyt kojarzy sie z fauną;P a Florencja brzmi bardzo geograficznie. Ogolnie nie na polskie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 14:46 Gdzies tak od miesiaca Flora jest moim ulubionym imieniem, strasznie mi sie podoba. Znam dziewczyne ktora ma tak na drugie imie Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 14:54 Zarówno Florencja (popatrzcie na mój nick ), jak i Florentyna oraz Florianna to wg. mnie prześliczne imiona. Podobają mi się już od bardzo długiego czasu. Zdrobnienie Flora również - chociaż jako pełna forma imienia zarejestrowana w urzędzie jest wg. mnie nie do przyjęcia. "Pełne" wersje tych imion są tysiąc razy ładniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 15:02 Wszystkie imiona zaczynajace się na "Flora" podobają mi się, z wyjatkiem Florencji (jako tozsamej z nazwą miasta). Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 04.09.04, 15:01 Florentyna najbardziej ze wszystkich trzech jak juz wcześniej napisano Florencja kojarzyłaby się z miastem a Flora z fauną ;> ale nie są to imiona w moim typie. pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
avarja Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 04.09.04, 18:52 Flora, najkrótsze i najładniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 07.09.04, 14:29 Flora to obok Klary moje ulubione imie. Wlasnie Flora, ale Florentyna tez nie jest zla. Zaleta tego imienia jest wiele pieknych zdrobnien. I mnie skojarzenie z fauna nie przeszkadza. A. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Florentyna 20.09.04, 22:08 Właśnie niedawno poznałam Florentynę (lat dwadzieścia kilka) i mam wyłącznie pozytywne odczucia co do imienia, osoby, oraz dopasowania imienia do osoby. Imię sugeruje od razu taki radosny charakter, że chyba nawet podświadomie jestem "na wejściu" szczególnie pozytywnie do niej nastawiona Odpowiedz Link Zgłoś
mamajagody Re: Florentyna 21.09.04, 11:38 Mnie też bardzo podoba się imię Florentyna. Pamietacie bajeczkę z dawnych lat wydaną w serii "Poczytaj mi mamo" o Florentynce, która nie potrafiła mówić "tak"? Mam bardzo ciepłe skojarzenia z tym imieniem. Poza tym, tak jak pisała któraś z moich poprzedniczek, uważam, że jest bardzo kobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 21.09.04, 11:44 Flora,Florentyna - cudne. pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 16.06.14, 20:40 Sympatycznie się kojarzą, zwłaszcza Florentyna! Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 22.03.19, 18:15 Wszystkie mi się podobają. Florentyna- w tej chwili 5-letnia to córka znajomych-reakcje od zachwytu po normalkę. Flora-niezłe Florencja-jest ich w Polsce ogółem 31 z czego 10 urodziło się w ostatnich 2 latach-dla mnie c.u.d.o.w.n.e-ale nie miałabym wystarczająco dużo "jaj". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 23.03.19, 20:46 Uwielbiam Florentynę i jest ona dość mocnym typem dla drugiej córki. Za Florą i Florencją średnio przepadam. Ta pierwsza za bardzo biologicznie-bakteryjna, a druga zbyt geograficzna. Z Florkowych baaardzo lubię jeszcze Floriannę, ale chyba bałabym się wiecznego "Jak?!" Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 24.03.19, 21:09 zbyt geograficzna. > I dlatego bałabym się nadać w Polsce Florencję. Ale za granicą w wersji Florence-nadałabym śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 14.09.19, 20:29 Stary wątek, ale wyciągam Florentyna bardzo mi się podoba. Moje główne skojarzenia do tego imienia to: ryjówka Florka z książeczek dla dzieci oraz Florentyna z "Lalki". Mimo to, na razie nie planuję nadania Florę odbieram neutralnie. Kiedyś w jednej z książeczek dla dzieci trafiłam na historyjkę obrazkową, której bohaterką była mała Flora. Wraz z rodzicami i bratem Cyrylem podróżowała po świecie Florencji bym nie nadała, za bardzo kojarzy mi się z miastem Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 14.09.19, 21:41 Ja uwielbiam Florentynę, Florę również Florianna też mi się podoba, ciężko byłoby mi wybrać z tych 3. Odpowiedz Link Zgłoś