Dodaj do ulubionych

Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się podoba?

02.09.04, 23:28

Obserwuj wątek
    • tawananna Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 02.09.04, 23:30
      Flora - nie mam zdania, chyba nie, ostatecznie to wyraz pospolity. Poza tym
      jakoś nie brzmi mi to "fl" - i to "zarzut"wink w stosunku do wszystkich imion.
      Myślę jednak, że może się podobać smile.

Florentyna - nie lubię imion kończących się na "tyna".

Florencja - a to nawet by mi się podobało, ale dyskwalifikuje je zbieżność z
      nazwą miasta.

Wybacz mi surowy osądsmile.
      • cysia.b Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 09:58
        A mnie się podoba Florentyna, a zwłaszcza lubię zdrobnienie Florkasmile
        • sabe Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 10:03
          Florentyna!!!!!!!!!- śliczne, dynamiczne, delikatne i fantazją - 100% kobiecesmile
    • szczekuszka Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 11:33
      Ja bym dodala jeszcze Floriannęsmile.
      Z tych juz teraz czterech wariantow, wybieram Florentynę i Floriannę. Moim
      zdaniem bardzo ladne imiona.

Flora zbyt kojarzy sie z fauną;P a Florencja brzmi bardzo geograficznie.
      Ogolnie nie na polskie warunki.
    • adziunia Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 14:46
      Gdzies tak od miesiaca Flora jest moim ulubionym imieniem, strasznie mi sie
      podoba. Znam dziewczyne ktora ma tak na drugie imie smile
    • forencja Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 14:54
      Zarówno Florencja (popatrzcie na mój nick wink), jak i Florentyna oraz Florianna
      to wg. mnie prześliczne imiona. Podobają mi się już od bardzo długiego czasu.
      Zdrobnienie Flora również - chociaż jako pełna forma imienia zarejestrowana w
      urzędzie jest wg. mnie nie do przyjęcia. "Pełne" wersje tych imion są tysiąc
      razy ładniejsze smile
    • gaudencja Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 03.09.04, 15:02
      Wszystkie imiona zaczynajace się na "Flora" podobają mi się, z wyjatkiem
      Florencji (jako tozsamej z nazwą miasta).
    • konsonans Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 04.09.04, 15:01
      Florentyna najbardziej ze wszystkich trzech
      jak juz wcześniej napisano Florencja kojarzyłaby się z miastem a Flora z
      fauną ;>
      ale nie są to imiona w moim typie.
      pozdrawiam
      A
    • avarja Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 04.09.04, 18:52
      Flora, najkrótsze i najładniejsze!
      • abiela Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 07.09.04, 14:29
        Flora to obok Klary moje ulubione imie. Wlasnie Flora, ale Florentyna tez nie
        jest zla. Zaleta tego imienia jest wiele pieknych zdrobnien.
        I mnie skojarzenie z fauna nie przeszkadza.
        A.
    • gaudencja Florentyna 20.09.04, 22:08
      Właśnie niedawno poznałam Florentynę (lat dwadzieścia kilka) i mam wyłącznie
      pozytywne odczucia co do imienia, osoby, oraz dopasowania imienia do osoby.
      Imię sugeruje od razu taki radosny charakter, że chyba nawet podświadomie
      jestem "na wejściu" szczególnie pozytywnie do niej nastawiona smile
      • mamajagody Re: Florentyna 21.09.04, 11:38
        Mnie też bardzo podoba się imię Florentyna. Pamietacie bajeczkę z dawnych lat
        wydaną w serii "Poczytaj mi mamo" o Florentynce, która nie potrafiła
        mówić "tak"? Mam bardzo ciepłe skojarzenia z tym imieniem. Poza tym, tak jak
        pisała któraś z moich poprzedniczek, uważam, że jest bardzo kobiece.
    • wilenka Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 21.09.04, 11:44
      Flora,Florentyna - cudne. pozdrwiam smile
    • polixena Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 16.06.14, 20:40
      Sympatycznie się kojarzą, zwłaszcza Florentyna! smile
      • miraflores5 Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 22.03.19, 18:15
        Wszystkie mi się podobają. Florentyna- w tej chwili 5-letnia to córka znajomych-reakcje od zachwytu po normalkę. Flora-niezłe
        Florencja-jest ich w Polsce ogółem 31 z czego 10 urodziło się w ostatnich 2 latach-dla mnie c.u.d.o.w.n.e-ale nie miałabym wystarczająco dużo "jaj".
    • dalenia Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 23.03.19, 20:46
      Uwielbiam Florentynę i jest ona dość mocnym typem dla drugiej córki. Za Florą i Florencją średnio przepadam. Ta pierwsza za bardzo biologicznie-bakteryjna, a druga zbyt geograficzna.

Z Florkowych baaardzo lubię jeszcze Floriannę, ale chyba bałabym się wiecznego "Jak?!" wink
      • miraflores5 Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 24.03.19, 21:09
        zbyt geograficzna.
        >

I dlatego bałabym się nadać w Polsce Florencję. Ale za granicą w wersji Florence-nadałabym śmiało.
    • chayah Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 14.09.19, 20:29
      Stary wątek, ale wyciągam wink
      Florentyna bardzo mi się podoba. Moje główne skojarzenia do tego imienia to: ryjówka Florka z książeczek dla dzieci oraz Florentyna z "Lalki". Mimo to, na razie nie planuję nadania wink
      Florę odbieram neutralnie. Kiedyś w jednej z książeczek dla dzieci trafiłam na historyjkę obrazkową, której bohaterką była mała Flora. Wraz z rodzicami i bratem Cyrylem podróżowała po świecie wink
      Florencji bym nie nadała, za bardzo kojarzy mi się z miastem wink
      • mamaitwinsy Re: Flora, Florentyna, Florencja - jak wam się po 14.09.19, 21:41
        Ja uwielbiam Florentynę, Florę również wink
        Florianna też mi się podoba, ciężko byłoby mi wybrać z tych 3.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.