17.10.14, 14:12
Rüdiger (English Ruediger, Rudiger, Roger) is a German given name. The meaning comes from Old High German: hruod (fame) and ger (spear).

Co sądzicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • liliowewzgorze Re: Rydygier 17.10.14, 14:55
      Przypomina bardziej nazwisko, poza tym brzmi twardo, nie podoba mi się.
      • liliowewzgorze Re: Rydygier 17.10.14, 14:56
        poza tym jak zdrabniać Ryduś, Rydzyk? big_grin
    • dalenia Re: Rydygier 17.10.14, 15:30
      Ten drugi "y" mi nie pasuje, jakoś zgrabniej by brzmiał Rydgier. A sam Rydygier kojarzy mi się ze szpitalem.
      • dolcevita007 Re: Rydygier 18.10.14, 00:51
        A mi z nazwa ulicy.
    • iziula1 Re: Rydygier 18.10.14, 19:53
      Twarde, dużo "r". Nie podoba mi się. Kojarzy mi się z powieścią Sienkiewicza "Krzyżacy" i pasuje do tamtych czasów wink
      Natomiast jako nazwisko i owszem.
    • niwius Re: Rydygier 19.10.14, 22:07
      Nawet ładne, ale wydaje się być potencjalne trudne w wymówieniu przez to "gier". Pewnie często byłby Rydygerem.
    • azazella Re: Rydygier 20.10.14, 21:02
      To ten Niemiec, ktorego Wanda nie chciala i wolala sie utopic. Nazywal sie Rydygier smile
      Mialam taka ksiazeczke w dziecinstwie. Rydygier mial tam dluga, plomienną rudą brodę. Więc tak mi się to ładne skądinąd imię kojarzy.
    • hersylijka Re: Rydygier 22.10.14, 14:53
      Kojarzy mi się z takim skeczem kabaretowym "Wizyta księdza". Nie pamiętam tylko, jaki to kabaret...
      Ksiądz: Będziesz nosił figurę św. Rydygiera...
      Facet: A ile waży ten granadier?
    • syksy Re: Rydygier 25.10.14, 10:20
      Dziękuję za odpowiedzi. smile Cóż, mnie się to imię podoba od wielu lat, a znam je z serii książek, którą uwielbiałam w dzieciństwie, więc dodatkowo mam do niego sentyment. Nigdy jednak nie rozpatrywałam go przez pryzmat zdrobnień (czy też ich braku), Rydygier to Rydygier. Ale może Dyzio, Dyziek?
    • florianne Re: Rydygier 25.10.14, 13:26
      Bardzo podobałoby mi się takie nazwisko, ale nie widzę Rydygiera w roli imienia.
      • dolcevita007 Re: Rydygier 31.10.14, 23:18
        Mi tez pasuje jedynie w roli nazwiska.
    • ksiezna_pani1 Re: Rydygier 25.10.14, 13:42
      Niestety nie podoba mi się. Kojarzy mi się ze słowem rygor. uncertain

nomenomen.blog.pl/
    • gaudencja Re: Rydygier 31.10.14, 22:01
      Całkiem ładna forma, choć kojarzy mi się głównie nazwiskowo.
      Roger to skrócona forma tego imienia, więcej tu:
      www.deon.pl/imieniny/imie,2665,roger-ruger.html
      W średniowiecznej Polsce występowało m.in. w formach Redeger, Rodeger, Roder, Rodger, Rudeger, Rudiger, Rudgierz.
      • syksy Re: Rydygier 06.11.14, 12:13
        Dziękuję, Gaudencjo, za link. smile O tym Rogerze już wiedziałam, ale o pozostałych nie.
    • vi0let Re: Rydygier 31.10.14, 23:44
      Mi się kojarzy i z ulicą i ze szpitalem. Łatwo może zostać Rydgierem. Super np. dla bohatera literackiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.