28.11.14, 18:39
Tym razem nie tylko w teorii szukamy imienia dla dziecka wink Dla córki mocne typy, ale możliwe, że będzie to syn.
Na placu boju pozostali: Roch, Lech, Jędrzej, Jeremi/Jeremiasz, Kazimierz. Stuprocentowego przekonania jednak brak. Nazwisko uniwersalne, podobne do nazwiska skrzypka jazzowego, eksmęża Urszuli Dudziak czy nazwiska Nataszy, żony Janusza Józefowicza. Słabo brzmią jedynie te z wygłosem w -r, no i średnio też niektóre imiona z niekorzystną zbitką z r np. Bruno(-n). Moje ulubione imię Witold odpada, bo nie przekonam męża ze względów rodzinnych. Podobnie jak Jerzy. Na drugie możliwy Jan lub Franciszek, zwłaszcza Jan średnio brzmi z niektórymi wymienionymi, ale to znów względy rodzinne - trudno. W domu Jagna, dopasowanie do imienia siostry nie musi być idealne, może to być trochę nieoczywisty zestaw. Chciałam różne inicjały, ale ponieważ naprawdę trudno nam wybrać myślimy także nad tymi na J.
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Syn? 28.11.14, 19:03
      Pod względem dopasowania do imienia siostry wygrywa IMO Jędrzej. Wydaje mi się, że dobrze brzmi z nazwiskiem. Jędrzej Franciszek i Jędrzej Jan - oba zestawy ok.

Jeśli miałabym wybierać to, co mnie się najbardziej podoba, to ja akurat lubię, jak się ta sama wyraźna spółgłoska powtarza w imieniu i nazwisku (nie przypominam sobie przykładu z R tak na szybko, ale np. z W - Iwo Zaniewski), dlatego wybrałabym imię z R. Uwielbiam Rocha (mój mąż się nie zgadza sad niestety) i Jeremiego.
      Roch Franciszek - super
      Jeremi Jan
      Jeremi Franciszek

Ale Lech i Kazimierz też fajne, więc co byś nie wybrała, będzie dobrze smile Z tym, że z drugimi imionami nieco dla mnie gorzej brzmią, Kazimierz Jan tylko ok.
      • makuffka Re: Syn? 28.11.14, 19:11
        Tak, ja też lubię aliteracje, ale -r jest specyficzną głoską, nie da się jej porównać z -w. W praktyce chodzi głownie o wygłos np. o to że Teodor Urb- jest trudny do wymówienia. A szkoda, bo lubię (bardzo) też to imię wink A jak widać R w nagłosie (czyli Roch) czy w środku imienia (Jeremi) nie przeszkadzają mi specjalnie.
        Poza tym dzięki za uwagi smile
        • lily-beth Re: Syn? 28.11.14, 19:20
          Racja, R w nadmiarze warczy smile. Ale nadal Roch Urb- i Jeremi Urb- brzmią dla mnie bdb.
          Teodor rzeczywiście odpada - zbitka dorurb to wyzwanie logopedyczne wink
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Syn? 28.11.14, 19:55
      Z wymienionych przez ciebie typów mi najbardziej podchodzi Kazimierz - mam nadzieję, że pomogłam suspicious big_grin I zarówno z Janem jak i Franciszkiem brzmi bardzo dobrze smile
    • olinininka Re: Syn? 28.11.14, 20:19
      Do Jagny najbardziej pasuje według mnie Kazimierz Jan i do nazwiska Urbański też. Pozostałe jakoś z nazwiskiem średnio brzmią może oprócz Jeremiego Urbańskiego on też nieźle ale tutaj na drugie wolę Franciszka ( Jeremi Franciszek Urbański)
      Jeremiasz Urbański - coś mi tutaj nie gra choć dodając Franciszka na drugie już lepiej może przez ten szur
      Lech Urbański - możliwe ale dla mnie nieco za krótkie do takiego nazwiska
      Roch Urbański - rochur ta zbita mi nie leży
    • annthonka Re: Syn? 28.11.14, 20:39
      Z podanych przez Ciebie najbardziej lubię Kazimierza. Z nazwiskiem też dobrze brzmi. W drugiej kolejności Jędrzej.
      Jeremi piękne imię, ale gorzej brzmi z nazwiskiem.
      Roch i Lech w połączeniu z nazwiskiem tworzą coś na kształt Rochur Baniak i Lechur Baniak, więc ja bym się nie zdecydowała.
      • miniaturka Re: Syn? 10.06.15, 09:55
        Popłakałam się ze śmiechu - dzięki smile
    • agjato Re: Syn? 28.11.14, 21:12
      Wybrałabym Jędrzeja albo Jeremiego, świetnie pasują do Jagny, choć wiem, że to nie warunek. Do Rocha mam wielki sentyment (mój stryjeczny prapradziadek był Rochem), ale tu słabiej komponuje mi się z nazwiskiem.
    • abiela Re: Syn? 28.11.14, 22:16
      Z Twoich propozycji najbardziej podoba mi się Jeremi i Kazimierz.
      Może jeszcze Olgierd, Kornel, Rufus?
      • dolcevita007 Re: Syn? 28.11.14, 23:08
        Moj zestaw idealny to Jeremi Franciszek .
      • makuffka Re: Syn? 29.11.14, 10:47
        Dziękuję za wszystkie uwagi. Jakoś nie słyszę tego w ogóle, tego rzekomego złego brzmienia z jednosylabowymi imionami. Roch Sulima, Lech Falandysz, Lech Majewski, a nawet Lech Janerka, który ma w ogóle nietypowe nazwisko jakoś te imiona noszą/nosili.

Na razie wciąż brak faworytów, one wszystkie są dobre, ale brak przekonania. Myślimy, mamy czas.

Co do innych pomysłów Olgierd był jednym z moich typów, ale nie przejdzie, zresztą też się go dość trudno wymawia z początkiem nazwiska. Kornel brzmi mężowi za miękko (również sprawdzałamwink, a Rufus jakoś nie przemawia do mnie.
        • lily-beth Re: Syn? 29.11.14, 17:22
          Myślę, że chodzi raczej o zbitkę imion z nazwiskami zaczynającymi się od samogłoski.
          Ale mnie też się akurat Lech i Roch nie zbijają. Gdyby to był Roch Urb lub Roch Urban to rzeczywiście robi się z tego jeden wyraz (rochurban i analogicznie Lech), bo akcent w nazwisku padałby na pierwszą sylabę. Ale przy trzysylabowym nazwisku całkiem mi się nic nie łączy.
        • dolcevita007 Re: Syn? 10.03.15, 16:40
          Mysle, ze z waszym nazwiskiem Kazimierz brzmi lepiej niz Jedrzej.
    • nati_28 Re: Syn? 28.11.14, 23:11
      Jeremi Franciszek albo Roch Jan
    • liliowewzgorze Re: Syn? 29.11.14, 11:30
      Roch i Jeremi/Jeremiasz - ładnie, Lech i Kazimierz - może być, Jędrzeja nie lubię, szczególnie zdrobnienia Jędrek ... moimi ulubionymi imionami męskimi są Andrzej i Krzesimir więc je zaproponuję wink
    • vi0let Re: Syn? 30.11.14, 14:40
      Na pierwszym miejscu Jędrzej, na drugim Kazimierz, na trzecim Jeremi.
    • gaudencja Re: Syn? 07.12.14, 15:55
      Przejrzałam swoje stare propozycje do podobnego nazwiska i poddaję jeszcze garść nowych propozycji pod rozwagę:
      January
      August
      Saturnin
      Lubomir
      Lutomir
      Samuel
      Paulin
      Eustachy
      Jurand
      Leoniusz
    • polixena Re: Syn? 08.12.14, 13:37
      Jeremi chyba najbardziej pasuje do nazwiska i imion proponowanych na drugie.

A może jeszcze:

Piotr Franciszek
      Marcel(i) Jan
      Józef Franciszek
      Ksawery Jan
      Teodor Jan
      Walenty Jan
      Wincenty Jan
    • dalenia Re: Syn? 08.12.14, 14:18
      Roch, Jędrzej lub Kazimierz - ta trójka wg mnie najlepiej pasuje do Jagny. Tworzą wtedy taki fajny, rustykalny zestaw, rodem z "Chłopów" wink A to u mnie bardzo na plus.
      • makuffka Re: Syn? 10.12.14, 15:01
        Dziękuję za wszystkie uwagi. Z propozycji gaudencji podoba mi się Jurand, ale nie sądzę by mąż również był tego zdania, a i ja nie jestem pewna czy podoba mi się aż tak, że chciałabym nadać. Z propozycji polixeny - Józef, Piotr były rozważane, ale z różnych względów odpadły wcześniej, inne jakoś tak średnio.
        Dalenia trafiła w punkt, tak, taki trochę rustykalny zestaw jest w naszym guście.
        Po długich naradach (a później po kompletnym odpuszczeniu tematuwink najbardziej skłaniamy się ku Jędrzejowi, zaczęłam o dziecku myśleć tym imieniem. Mamy jednak jeszcze sporo czasu.
        • dalenia Re: Syn? 10.12.14, 19:02
          Jędrzej i Jagna, Jędruś i Jagusia, Jędrek i Jagienka - no wg mnie bardzo fajnie smile

Trzymam kciuki, życzę zdrowia i czekam na rozwój sytuacji (i informację o narodzinach, być może, Jędrzeja smile)!
          • makuffka Kazimierz? Jędrzej? 10.03.15, 14:11
            Co myślicie? Rozważamy już głównie te dwa imiona. Dziecko jest chłopcem i kopie coraz bardziej zawzięcie. Narady trwają, brak jednak imienia, które chwyta za serce ostatecznie.
            Przy córce było łatwiej, od pewnego momentu widzieliśmy, że jest wybrane i już.
            • olianka Re: Kazimierz? Jędrzej? 10.03.15, 15:20
              Obydwa świetne, ale postawilabym na Jędrzeja.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kazimierz? Jędrzej? 10.03.15, 16:03
                A ja na Kazimierza smile
            • dalenia Re: Kazimierz? Jędrzej? 10.03.15, 18:07
              Zgadzam się, że oba świetne smile Ja bym wybrała Kazika - marzy mi się, ale odpada z powodów rodzinnych.
            • liliowewzgorze Re: Kazimierz? Jędrzej? 10.03.15, 19:15
              Kazimierz,
              Jędrzeja nie lubię brzmi nieciekawie: Jędrek - jądro... uncertain
              • olinininka Re: Kazimierz? Jędrzej? 10.03.15, 19:52
                Też jestem za Kazimierzemsmile
                Kazimierz Jan Urbański pięknie brzmismile
            • lily-beth Re: Kazimierz? Jędrzej? 10.03.15, 21:47
              A ja jestem za Jędrzejem, od początku pisałam, że mi najbardziej do Jagny pasuje smile
              Kazimierz to bardzo królewskie imię, ale Kazio, Kazik, Kazek juz do mnie nie przemawiają zupełnie, a wątpię, czy pełna forma będzie używana przez kogokolwiek.
            • abiela Re: Kazimierz? Jędrzej? 10.03.15, 22:18
              Oba ładne, chyba wybrałabym Kazimierza. Także by uniknąć podwójnego "j" u rodzeństwa.
            • annthonka Re: Kazimierz? Jędrzej? 11.03.15, 09:11
              Kazimierz zdecydowanie.
    • makuffka Re: Syn? 12.03.15, 13:26
      Dziękuję. Mąż jest trochę bardziej za Kazikiem, ja już nie mam zdania. Jędrzej jest fajny, nie przeszkadzają mi skojarzenia, fajnie się zdrabnia, ma używaną formę podstawową, ale nie byłby specjalnie funkcjonalny za granicą (a kto wie, co nas lub go w życiu spotka) i jakiś taki góralski zestaw tworzy z Jagną. Chyba trochę mi to przeszkadza.
      Natomiast Kazimierz jak na mój gust ma nieużywaną formę podstawową, zdrobnienia mi wprawdzie odpowiadają, ale znam tylko dorosłych Kazimierzy, którzy całe życie są Kaziami, Kazikami. Ma burzycielskie znaczenie, ale ma też formę międzynarodową. Jest znane, choć nieosłuchane w tym pokoleniu. Nie stanowi już takiego ewidentnego kompletu z Jagną, to dla mnie też plus.
      Chyba jestem skłonna przystać na Kazika, ale wciąż się zastanawiam jeszcze.
      Nie sądziłam, że będziemy mieli taki problem z imieniem dla syna.
      Moje utracone dziecko miało na imię Jerzy, to było imię idealne i pasujące nam obojgu, ale nie chciałabym go już powtarzać.
      • lily-beth Re: Syn? 12.03.15, 13:57
        A jaka jest międynarodowa forma Kazimierza? Pytam z ciekawości, bo zawsze mi się wydawało, że to imię, od tórego Anglicy dostają migreny big_grin
        A może Krzesimir?
        • lily-beth Re: Syn? 12.03.15, 13:58
          A Jerzy piękne, sama bym chciała, ale mąż jest bardzo na nie.
          • makuffka Re: Syn? 12.03.15, 14:28
            Casimir smile Niespecjalnie może wygodna, ale jest wink
          • makuffka lily beth 12.03.15, 14:35
            A u Ciebie w końcu syn - potwierdzone już? smile
            • lily-beth Re: lily beth 12.03.15, 14:54
              A Casimir, no tak smile Ale Anglicy nie używają raczej takich form, nie wiem, jak inne nacje. Mnie - Edytę - uparcie wymawiali jako Editę i odmawiali przerabiania na Edith big_grin Ale Jędrzej pod tym względem chyba rzeczywiscie gorszy.
              Za 2 tyg. mam połówkowe, wreszcie się chyba dowiem... Ale po cichu liczę na córę, Klarę smile Syn pewnie będzie Olafem, mąż twardo obstaje przy tym imieniu. Ja mu przedstawiam wady i zalety różnych imion, a w odpowiedzi słyszę niezmiennie "a mnie sie podoba Olaf" big_grin
              • makuffka Re: lily beth 12.03.15, 15:12
                Pocieszę Cię, ja nie jestem w stanie przeforsować wymarzonego Witolda, mogłabym też nadać Gustawa, ale tu też opór. I tak to wygląda z kompromisami, ech, niby ok, ale tak jakoś nie do końca. No nic, będziemy jeszcze myśleć. Jerzego mi szkoda również, bo naprawdę się mi podobał.
                Klara fajna, fajnie brzmi z Elizą. Chyba w sumie lubię nie do końca oczywiste zestawy. Dla córki jakoś łatwiej mi się wybierało i miałam mocne typy w zanadrzu.
                • dolcevita007 Re: lily beth 12.03.15, 16:33
                  A dlaczego odpadly Jeremi i Roch?
                  • makuffka Jeremi i Roch 12.03.15, 20:51
                    Jeremi odpadł, bo trudno nam było znaleźć odpowiadające nam zdrobnienia. Podobał nam się w pierwszej ciąży, sympatia jakoś osłabła z czasem. Znamy też trochę irytującego chłopca o tym imieniu. Roch jakoś się jeszcze przewija, ale nie do końca leży mężowi.
                    Jeszcze odczekam chwilę, może jakiś przełom nastąpi.
                    Dziękuję za pomoc tak czy inaczej.
                    • dolcevita007 Re: Jeremi i Roch 12.03.15, 23:57
                      Powodzenia w takim razie. Rozumiem, bo u nas podobnie bylo przy drugim dziecku. wciaz brakowalo tej pewnosci.
                • lily-beth Re: lily beth 08.04.15, 17:56
                  Fajnie, że jednak się udało z Witoldem smile U mnie potwierdzony chłopak, a poszukiwania alternatywy dla Olafa chwilowo bez powodzenia.
      • dalenia Re: Syn? 13.03.15, 12:16
        Makuffko, na Waszym miejscu poczekałabym do porodu. Macie wybrane 2 imiona, nie ma co teraz zadręczać sobie głowy tym, które lepsze. Skoro nie możecie się zdecydować, to poczekajcie - może Was olśni, jak już się Mały pojawi na świecie smile
        • meggan79 Re: Syn? 24.03.15, 14:54
          Jestem za Jędrzejem chociaż Kazik też ok.
          • gaudencja Re: Syn? 07.04.15, 13:17
            A ja popieram Kazimierza.
            A Tytus?
            • makuffka A jednak... Witold 07.04.15, 20:26
              Decyzja już zapadła jakiś czas temu, miałam z informacją zaczekać do porodu, ale widzę, że w wątku ciągle pojawiają się uwagi. Dziękuję za wszystkie sugestie, ale jednak udało mi się przekonać początkowo niechętnego męża i spodziewamy się Witolda. Dla mnie to imię wymarzone, odpowiadają mi skojarzenia wschodnie i literackie, odpowiadają mi zdrobnienia, odpowiada mi nawet nieoczywisty zestaw z Jagną. Jest też poniekąd rodzinne, ale nie w prostej linii, co dodatkowo wzmacnia ten typ. Nie znam małego Witusia, w ogóle jakoś niewielu znam Witoldów, choć w województwie, w którym mieszkam jest stosunkowo często nadawane.
              Czekamy więc, zostały ostatnie tygodnie.

---
              panipoczytalna.wordpress.com/

• paula.anna Re: A jednak... Witold 08.04.15, 08:24
                Cieszę się! Bardzo lubię to imię.
                Daj znać, kiedy Witold się urodzi.
              • dalenia Re: A jednak... Witold 08.04.15, 17:37
                Super! Witek chyba podoba mi się nawet bardziej od Kazimierza smile Powodzenia! I koniecznie się pochwal małym Witkiem.
              • abiela Re: A jednak... Witold 08.04.15, 19:20
                Świetnie, że już wybrane imię. Szczęśliwego porodu!
              • gaudencja Re: A jednak... Witold 01.05.15, 13:39
                Świetnie! Bardzo się cieszę i trzymam kciuki.
              • silwer81 Re: A jednak... Witold 07.06.15, 20:48
                Świetny wybór!!! Jestem mamą już nie takiego małego, bo 10-letniego kawalera o tym imieniu. Imię wyjątkowe, dziecko z pewnością też takie będzie. Powodzenia! My czekamy na syna, być może Jerzego.
                • makuffka Re: A jednak... Witold 08.06.15, 10:18
                  smile A jak często syn spotyka rówieśników o tym imieniu? Ja znam ze słyszenia tylko jednego małego Witolda, 5 letniego.
                  • silwer81 Re: A jednak... Witold 11.06.15, 22:28
                    makuffka napisała:

> smile A jak często syn spotyka rówieśników o tym imieniu? Ja znam ze słyszenia tyl
                    > ko jednego małego Witolda, 5 letniego.
                    Bardzo rzadko. Jest jeszcze jeden Witold oprócz niego w szkole. Syn bardzo lubi swoje imię, zwłaszcza formę Witold, cieszy go też książęcy rodowód.
    • makuffka Re: Syn! 05.06.15, 12:09
      Dziękuję raz jeszcze za pomoc, nie zmieniliśmy już decyzji w sprawie imienia i mały Witold urodził się w Dzień Dziecka. Na drugie będzie nosił imię po dziadku i pradziadku - Jan, niewyszukane, ale dla nas ważne ze względów rodzinnych.
      • paula.anna Re: Syn! 05.06.15, 12:26
        Świetna wiadomość, że nie zmieniliście zdania!
        Witoldzie Janie- witaj na świecie.
        Gratulacje dla ciebie.
      • meggan79 Re: Syn! 05.06.15, 12:39
        Gratulacjesmileimię, a raczej cały zestaw bardzo ładny. Dla mnie Witold to wciaż b.rzadkie imię chociaż mam jednego, 20latka, w rodzinie.Wszystkiego dobrego dla Witka i fajnie, że nadałaś swoje ulubione imięsmile
      • annthonka Re: Syn! 05.06.15, 13:23
        Bardzo pięknie smile
      • dalenia Re: Syn! 05.06.15, 16:01
        Moje gratulacje smile Przepiękne imiona nadaliście synowi!
      • nati_28 Re: Syn! 08.06.15, 10:44
        Cudne imiona. Gratulacje!!!
      • luska.s Re: Syn! 08.06.15, 12:31
        o super Witek najlepsze z możliwych
      • olianka Re: Syn! 08.06.15, 19:51
        serdecznie gratuluję! Mój brat Witold jest jedną z niewielu znanych mi osób, która zawsze była ogromnie zadowolona ze swego imienia. Niech i małemu Witusiowi dobrze nosi się to imię.
    • luska.s Re: Syn? 08.06.15, 12:28
      Roch - nie praktyczne bo Roch za poważnie, a zdrobnienie Rożek? odpada
      Lech - kojarzy mi się tylko z panem Kaczyńskim, a zdrobnienie Leszek kompletnie mi sie nie podoba
      Jędrek - z podanych jeszcze jedno z lepszych
      Jeremi - z podanych zdecydowanie najlepsze
      Kazik - nie podoba mi siię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.