dariaa76 10.09.04, 12:33 Witam, mój uparty mąż wymyślił sobie ze nasze dziecko nazwiemy Salma i nie mam juz pomysłów na to, żeby wybić mu to z głowy. Osobiście wolałabym inne imię, chociaż nie twierdzę ze to akurat jest jakies okropne, ale nie bardzo mi pasuje, a poza tym nie znalazłam go w żadnym kalendarzu, może ktoś wie coś więcej na ten temat, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aka10 Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 12:42 Salmy nie znam,ale Selma istnieje,jest imieniem celtyckim i oznacza "piekny widok".Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 14:06 Selma, jak najbardziej - całkiem ładnie, natomiast Salma, to chyba w jakims innym narzeczu? nie od Salmy Hayek to wytrzasnął Twój małżowin? sabe Odpowiedz Link Zgłoś
segoleene Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 11.09.04, 01:08 Mój ukochany twierdzi, ze imię Salma jest dialektalną wersją arabskiego imienia Salama, rozpowszechnioną w krajach Maghrebu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 15:16 dariaa76 napisała: > Witam, mój uparty mąż wymyślił sobie ze nasze dziecko nazwiemy Salma i nie > mam juz pomysłów na to, żeby wybić mu to z głowy. Lubię Salmę Hayek, ale bez przesady )) Bardziej niż Pamelę Anderson, ale umówmy się, że będzie to imię o brzmieniu hollywoodzkim, z serii Alanów, Kewinów i Dżesik. Na gruncie polskim poza tym kojarzy mi sie z salami. Słownik Ossolineum nie notuje takiego imienia, nawet jako zagranicznej wersji jakiegokolwiek innego imienia. Z najbardziej zbliżonych jest Salmija, Saloma i Salmeja, a wszystko to są różnojęzyczne wersje przepięknego moim zdaniem imienia Salomea. Może go przekonasz przynajmniej do Salomei, przecież będzie mógł mówić na córkę, jak chce, a nie będzie pretensjonalnie. Poza tym, po drugie, nie rozumiem, jak współmałżonek może sie do tego stopnia uprzeć, nie liczac sie z gustem drugiej osoby. To się nie godzi Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 15:24 Też myslę, że Salomea będzie dobrym rozwiązaniem Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Salma, selma i Salomea 24.09.04, 14:56 cysia.b napisała: > Też myslę, że Salomea będzie dobrym rozwiązaniem Imie faktycznie piekne, ale nie na warunki polskie. Takie jest moje zdanie. W tym przypadku zalezy tez duzo od nazwiska. A co do Selmy i Salmy, to oprocz skojarzen z aktorka, widze kota czarnego jak smola, choc to dziwne bo nie znam zadnego kota o tym imieniu))). Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Salma, selma i Salomea 24.09.04, 14:58 A dlaczego uważasz, że Salomea nie jest dobrym imieniem na warunki polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Salomea Kruszelnicka 24.09.04, 15:38 cysia.b napisała: > A dlaczego uważasz, że Salomea nie jest dobrym imieniem na warunki polskie? Otóż to, a Salomea Kruszelnicka to pies? Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Salomea Kruszelnicka 24.09.04, 21:19 Tak, Salma to imie pochodzenia arabskiego, jak juz dziewczyny napisaly. Co do aktorki, to ona jest urodzona w Meksyku, ale jej rodzice sa pochodzenia Lebanskiego (Lebanon). Salomea jest ladnym imeniem, pardziej stosownym w Polsce (mozna zawsze w skrocie coreczke wolac Salma). Chyba ze nie mieszkacie w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salomea Kruszelnicka 24.09.04, 21:41 mgna napisała: Co do > aktorki, to ona jest urodzona w Meksyku, ale jej rodzice sa pochodzenia > Lebanskiego (Lebanon). libańskiego (Liban) To ciekawe, nie wiedziałam o tym Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Salomea Kruszelnicka 24.09.04, 22:19 Ja tez nie, az kolega z Libanu mi powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Salma, selma i Salomea 25.09.04, 10:03 cysia.b napisała: > A dlaczego uważasz, że Salomea nie jest dobrym imieniem na warunki polskie? Nie ma ladnych zdrobnien (mnie na przyklad Salma, Selma, Mea zupelnie sie nie podobaja), jest dosyc dlugie i takie powazne, trudno mi wyobrazic mala Salomeę w pisakownicy. Lubie je (i to od dawna) tak samo jak imie Konstancja, ale dziecku bym tak na imie nie dala, bo chyba bym nie zniosla jakby ktos te imiona zdrabnial. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 17:23 Imie SELMA jest bardzo stare,bo pochodzi z mniej wiecej 1700 roku;wtedy zaczelo byc nadawane (choc zapewne nie w Polsce).W polskich warunkach jednak-wydaje mi sie-moze funkcjonowac calkiem spokojnie.Nie wydaje mi sie pretensjonalne,jest krotkie,bez typowych polskich liter(jesli ktos uwaza,ze dziecko na pewno za granice wyjedzie na studia i nie ma chyba obawy,zeby zostalo "przekrecone",czy zle zrozumiane.Salomea wydaje mi sie duzo bardziej "skomplikowanym" imieniem dla dziecka.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 17:50 Nikt nie pisał, że SELMA jest pretensonalna. Opinie wyżej dotyczyły imienia SALMA. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 20:20 tawananna napisała: > Nikt nie pisał, że SELMA jest pretensonalna. Opinie wyżej dotyczyły imienia > SALMA. Tak jest. Selma zaś, jeśli o mnie akurat chodzi, nie zachwyca mnie wcale jak na polskie realia; taka Malma (chodzi mi o makarony, żeby nie było wątpliwosci). Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 22:17 Mnie Selma tez nie zachwyca,ale z dwojga zlego wybralabym Selme,nie Salme.A jak chodzi o te typy imion,to jest jeszcze Alma i Alwa,obydwa bardzo stare.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 22:24 aka10 napisała: > Mnie Selma tez nie zachwyca,ale z dwojga zlego wybralabym Selme,nie Salme.A jak > > chodzi o te typy imion,to jest jeszcze Alma i Alwa,obydwa bardzo > stare. Może i stare, ale wszystkie te imiona są bez tradycji w PL, co oznacza, ze tu są zupełnie nowym wynalazkiem. Alan też jest wszak starym imieniem, a w PL brzmi pretensjonalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 23:08 gaudencja napisała: > > > > > > > > > > > > > > Może i stare, ale wszystkie te imiona są bez tradycji w PL, co oznacza, ze tu > są zupełnie nowym wynalazkiem. Alan też jest wszak starym imieniem, a w PL > brzmi pretensjonalnie... Zgadzam sie oczywiscie z Toba.Alan jest "stary jak swiat",podobnie np. Olivia,ale nie sa to polskie imiona i pewnie duzo lat minie,zanim sie tak "zadomowia" jak Zosia,Kasia i inne.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 10.09.04, 22:43 Też proponowałabym namówić małżonka na Salomeę - piękne imię! Salmy pewnie nawet nie zarejestrują, a kojarzy się wyłącznie z aktorką... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 11.09.04, 21:42 SALMA f Usage: Arabic Means "safe", derived from Arabic salima "to be safe". www.behindthename.com A. Odpowiedz Link Zgłoś
ondine Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 14.09.04, 23:18 nio, jest arabskie, popularne nawet wsrod mieszkanek magrebu. mi sie podoba, jak i wiele arabskich zenskich imion. sa krotkie, maja klase i czesto piekne znaczenie w prostocie brzmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa Re: Salma - czy ktoś wie coś więcej!!!! 20.09.04, 14:18 a na nazwisko macie pewnie Pazdziorek-doskonaly zestaw Odpowiedz Link Zgłoś