Dodaj do ulubionych

Siostra Leopolda

05.06.16, 13:24
Szukamy imienia dla naszej coreczki. Mamy juz Poldka. Imie dla dziewczynki powinno byc tradycyjne, jednoczesnie łatwe do wymowienia po angielsku. macie jakies propozycje?
Obserwuj wątek
    • polifonia1983 Re: Siostra Leopolda 05.06.16, 14:44
      Marianna, Ludwika, Adela, Eleonora, Eugenia, Melania, Aurelia, Bibianna, Cecylia
    • paula.anna Re: Siostra Leopolda 05.06.16, 14:50
      Moja ulubiona Eleonora byłaby wg mnie świetna!
      Proponuję także Klarę, Kornelię, Stefanię, Aurelię, Felicję, Floriannę, Antonię, Mariannę.
      Tyle mi na szybko przychodzi do głowy, z tym ze nie wiem, czy te imiona są szczególnie łatwe do wymówienia dla anglojęzycznych.
      A może mają mieć angielski odpowiednik???
      • poppy00 Re: Siostra Leopolda 07.06.16, 12:51
        Eleonora jest ładne jednak brzmi bardzo poważnie podobnie jak Klara i wolałabym chyba coś krótszego . Marianna jest na liście do rozpatrzenia.
        • lily-beth Re: Siostra Leopolda 07.06.16, 18:51
          Dla mnie Leopold brzmi zdecydowanie poważniej niż Klara. Może podobna do Marianny - Florianna?
        • abiela Re: Siostra Leopolda 08.06.16, 00:34
          poppy00 napisał(a):

> Eleonora jest ładne jednak brzmi bardzo poważnie podobnie jak Klara i wolałabym
          > chyba coś krótszego . Marianna jest na liście do rozpatrzenia.

Eleonora i Klara nie wydają mi się być poważniejsze od Leopolda. Klara moim zdaniem jest bardzo zadziorna, do tego krótka. Marianna bardzo fajnie się sprawdza w warunkach angielskich, znam jedną, tylko oczywiście wymowa inna.
          Podrzucam:
          Aurorę
          Różę
          Agatę
          Adelę
          Leonię
          Leę
          Melanię
    • annthonka Re: Siostra Leopolda 05.06.16, 14:52
      Eleonora/Eleanor, Urszula/Ursula, Marianna, Teresa/Theresa.

Zaproponowałabym jeszcze Helenę, ale jeżeli mieszkacie w UK to pamiętajcie, że tam Helen/Helena będzie odbierana ciotkowato, bo to imię było popularne w pokoleniu dzisiejszych czterdziestolatek. Coś jak np. Marzena w Polsce.
    • dalenia Re: Siostra Leopolda 05.06.16, 15:33
      Świetne imię nosi Wasz syn! smile

Dla córki proponuję:
      Alina, Aurelia, Adela, Aniela, Barbara, Eleonora, Felicja, Florentyna, Idalia, Jadwiga, Julianna, Klementyna, Klara, Ludwika, Lidia, Marianna, Melania, Otylia, Petronela, Rozalia, Stefania, Sabina, Teresa, Wanda, Waleria
    • lily-beth Re: Siostra Leopolda 05.06.16, 15:59
      Adela, Aurelia, Eleonora, Laura, Lilla
    • ilia.1 Re: Siostra Leopolda 05.06.16, 18:18
      Adela, Aurelia, Eleonora, Emilia, Flora (Florencja/Florentyna/Floriana, Florianna), Helena, Idalia, Klara, Konstancja, Kornelia, Lawinia, Letycja, Lilia, Liliana, Ludwika, Łucja, Matylda, Melania, Natalia, Olimpia, Rozalia, Salomea, Serafina, Stefania, Teresa, Weronika.
    • liliowewzgorze Re: Siostra Leopolda 06.06.16, 18:50
      Antonina, Stefania, Róża
    • karola1705 Re: Siostra Leopolda 08.06.16, 00:16
      Ja od siebie też kilka dorzucę. Proponuję: Alicja, Emilia, Amelia, Hanna, Maja ( w Polsce bardzo,ale to bardzo popularne imiona ale w UK plusem jest łatwa wymowa dla obcokrajowców i angielski odpowiednik imienia). Kolejne jakie przyszły mi na myśl to Melania, Marta, Sonia, Sara, Laura, Kornelia, Karolina, Paulina, Milena, Monika, Rozalia, Natalia, Anna, Aleksandra, Izabela, Agata,Lilianna, Oliwia. Wiem,że sporo z tych imion nie jest tradycyjna, ale zaproponowałam Ci takie, które według mnie bez problemu przyjmą się za granicą,a ich wymowa i pisownia nie będzie sprawiać dodatkowych problemów wink
    • vi0let Re: Siostra Leopolda 08.06.16, 21:37
      Leopold to jedno z moich ulubionych imion. smile Dla jego siostry świetna byłaby moim zdaniem Ludwika, Leonia, Barbara lub Teresa. smile
      • dalenia Re: Siostra Leopolda 08.06.16, 22:09
        Zdecydowałabyś się na Leonię przy Leopoldzie? Ja oba imiona uwielbiam, ale przyznam, że nie połączyłabym ich w duet wink
        • vi0let Re: Siostra Leopolda 09.06.16, 20:45
          Przy założeniu, że funkcjonowaliby jako Lonia i Poldek mogłabym to rozważyć.
    • gaudencja Re: Siostra Leopolda 11.06.16, 17:34
      Moje propozycje to: Adamina, Celestyna, Edwina, Eulalia, Felicja, Helena, Wanda, Wilhelmina,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.