Dodaj do ulubionych

Prześmiewcze imiona

22.06.18, 17:20
No denerwuje mnie niepomiernie ta szydera co do Janusza i Grażyny. Skąd sie to wzięło (geneza, powód, że akurat te imiona?).
Nie, nie mam na imie Grażyna, ani moja matka czy córki. Więc nie o osobisty żal tu chodzi. Janusz to akurat brat matki, bardzo fajny wujek.
I mój szef w czasie swej poprzedniej kadencji, typ sztywniaka i formalisty. Ale żaden z niego "janusz biznesu"...

Jak myslicie czy i kiedy ta moda przeminie? Czy jakies echa pozostana dla np. następnego pokolenia?
Obserwuj wątek
    • miraflores5 Re: Prześmiewcze imiona 22.06.18, 22:13
      Nie wiem, dlaczego akurat te imiona, ale ani Janusz, ani Grażyna w moim odczuciu nie należą do zbyt szlachetnych. Dość popularne wśród rówieśników moich rodziców(bardziej mamy), często spotykane wówczas na wsiach w rodzinach o dość niskim wykształceniu-tak mi się wydaje, dlatego może dziś są tak odbierane? Jan-wiele można by o tym imieniu powiedzieć, ale to jednak imię ładne, klasyczne, Janusz-zbędna końcówka, tak odbieram to imię. A Grażyna kojarzy mi się z grubawą , zaniedbaną gospodynią domową koło 50-tki-60-tki, tudzież wiejską plotkarą. Nie wiem tylko skąd to skojarzenie, bo znam kilka w porządku Grażyn, oczywiście każda z nich spokojnie mogłaby być moją mamą. Poza tym ma niezły rodowód-imię literackie utworzone przez Mickiewicza od litewskiego słowa "grażus" oznaczającego piękno. No i jeszcze niefortunny skrót "Graża". Co ciekawe Janusz stał się synonimem tzw. robola do spółki z Andrzejem, który z kolei przez wieki był w czołówce najpopularniejszych imion, był więc nadawany raczej przez cały przekrój społeczny w odróżnieniu od Janusza. Słyszałam też o szyderze z Sebastiana, który podobno stał się synonimem blokersa . Tu jest artykuł na ten tematwiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21774346,janusze-grazyny-i-seby-eksperci-z-pwn-tlumacza-co-to-wlasciwie.html
    • gaudencja Re: Prześmiewcze imiona 25.06.18, 18:58
      Moim zdaniem wyśmiewane są imiona, które miały jedną fazę popularności i były nadawane przeciętnie przez ludzi o średnim lub niższym statusie społecznym. Oczywiście nie są to jedyne tego typu imiona (mówię o Januszu, Grażynie czy Sebastianie), ale jedne z imion o tej charakterystyce, z różnych pokoleń.

Być może zjawisko posługiwania się imionami w taki sposób ma swój rodowód w Anglii, kiedyś pisałyśmy o analogicznym użyciu w tym kraju imion Kevin i Tracey.
    • rosynanta Re: Prześmiewcze imiona 26.06.18, 12:40
      Janusz i Grażyna, Sebix i Karyna, Brajan i Dżesika. Nie wiem, skąd się wzięło, stereotypy tak jak trendy, mają nieokreślone źródła.

Informacja, że jeden konkretny Janusz, którego znasz, nie pasuje do stereotypu, jest równie oczywista co stwierdzenie: "jestem blondynką i wcale nie jestem głupia" lub też "jestem ruda i wcale nie jestem fałszywa". Toż to stereotyp, nie prawda objawiona i prawo obowiązujące wink

Każdy człowiek, jakiego spotkałam, ma jakieś skojarzenia z różnymi imionami. Że to dla psa, to dla kota, to dla striptizerki, a to jak spod budki z piwem, a to dla grubego człowieka. Często te skojarzenia są zupełnie od czapy dla innych ludzi big_grin Sama noszę imię Olga i parokrotnie spotkałam się z tekstem, że nie jestem wredna, a przecież wszystkie Olgi to takie wredne Helgi. No gdyby tak było, że nadanie imienia determinowałoby charakter, to wychowanie nie byłoby potrzebne - wystarczyłoby nadać i czekać, aż zadziała "magia imienia" big_grin

Tu na forum jest podlinkowany tekst o tym, jakie imiona były uznawane za imiona "z gminu" czy "ekscentryczne" 100 lat temu. Każda epoka ma swoje Janusze i Grażyny wink

Brzmieniowo mi się Grażyna podoba, od Janusza wolę Jonasza.
    • itka-julitka Re: Prześmiewcze imiona 26.07.18, 12:24
      Moim zdaniem są to imiona typowe dla pewnego pokolenia, nie będące zbyt popularne w innych pokoleniach. I stąd pomysł pokazywania poprzez pryzmat tych imion, pewnych stereotypowych zachowań / wad danego pokolenia. Bo jak mówisz Grazyna - to raczej wiekszość z nas ma przed oczami panią około 50-60 lat. A jak powiesz Jan - to każdy z nas zna Janów w róznym wieku - statecznych panów, mlodych Janków jak i małych Jaśków w przedszkolu. Oczywiscie - moze się zastanawiac dlaczego padło na Janusza, a nie np. na Zbigniewa, albo na Grazynę, a nie na Bożenę. Ot tak sie przyjęło i już. Też sama kiedyś na tym forum chyba zadałam podobne pytanie w kwestii Marioli - dlaczego właśnie Mariola (a nie inne sezonówki typu wioletta) stała się synonimem głupiej blondynki ?
      Podobny los spotkał Sebastiana i Karinę (jako przedstawicieli pokolenia obecnych około 30- i 40-latków) oraz Brajana i Dżesikę - jako przedstawicieli "młodzieży".
      • florianne Re: Prześmiewcze imiona 28.07.18, 09:55
        Bozenie tez sie dostalo - mozna sie spotkac z nazywaniem tak zenskich narzadow plciowych. «Halyna» i «Zjarany Zbyszek» to bohaterowie memow, a «glupiutka Violetke» przedstawiono w serialu «Ranczo».
        • angelina7-83 Re: Prześmiewcze imiona 09.07.19, 19:47
          Heloł Mariolka - no przecież z kabaretu wink
    • majarzeszow Re: Prześmiewcze imiona 28.07.18, 07:14
      ja juz nawet widziałam prześmiewczy twór "Brajanusz". Tez sie zastanawialam kiedys czemu akurat padło na te imiona. Moja mama to Grażyna, a jej brat to Janusz smile oboje po 60-tce, wiec pokoleniowo sie wpisują. Imiona typowo sezonowe, jak wspomniana Mariola czy Wioletta (pisana na różne sposoby).
    • aledziwok Re: Prześmiewcze imiona 27.01.21, 02:51
      Ostatnio dowiedziałam się od mojej 19 letniej kuzynki notabene Julii, ze imię Julka jest używane w młodzieżowym slangu, cytuje „Julka - Określenie na dziewczynę, która dużo czasu spędza na Twitterze, ma mocno lewicowo-liberalne poglądy, interesuje się astrologią, słucha k-popu i regularnie występuje w obronie osób LGBT, przeżywając dyskusje bardzo emocjonalnie.”
      • aledziwok Re: Prześmiewcze imiona 27.01.21, 02:52
        Link sjp.pwn.pl/mlodziezowe-slowo-roku/haslo/Julka-czyli-jezyk-wojny-plci;6952038.html
      • sulimira Re: Prześmiewcze imiona 27.01.21, 23:02
        Niesamowite. Ciekawe, ze tylko te popularne imiona sa brane za przesmiewcze w nastepnch pokoleniach. Spotkal sie ktos z takim przesmiewczym okresleniem w stosunku do jakiegos rzadkiego imienia?
        • katarzynkaa Re: Prześmiewcze imiona 28.01.21, 11:26
          Wacek i Alfons. Oba rzadkie, ale mają konotacje prześmiewczo-negatywne.
          • sulimira Re: Prześmiewcze imiona 05.02.22, 00:02
            Tak, ale te imiona rowniez byly swego czasu popularne jak Janusz i Grazyna. Waclaw jest nadal, albo w pierwszej setce, albo tuz poza nia wsrod nappularniejszych imion w Polsce.
      • adalwinka Re: Prześmiewcze imiona 27.02.21, 21:12
        Hehe, znam i zdarzyło mi się użyć.winkwink Dla mnie julka jest przede wszystkim osobą, która włącza się w internetową dyskusję, mając nikłe pojęcie o jej temacie, nie umiejącą logicznie uzasadnić swojego zdania i wypowiadającą się w bardzo emocjonalny sposób ("w Rosji nie było wcale komunizmu", "jest mi wstyd, że jestem biała", "odbieram Ci tytuł kobiety" i tym podobne kwiatki).
        Nieco inna wersja definicji: "Określenie młodej kobiety zafascynowanej amerykańską kulturą i ruchami lewicowymi. Zazwyczaj używane w kontekście naiwnych acz wyrazistych wpisów na Twitterze […]".
        Aha, i męskim odpowiednikiem jest oskarek.
        • chayah Re: Prześmiewcze imiona 27.02.21, 21:52
          Hehe, też znam, ale nigdy nie zdarzyło mi się użyć 😁
    • hanna_konstancja_wraca Re: Prześmiewcze imiona 04.02.22, 15:28
      Dla mnie Janusz był ucieleśnieniem prawdziwego Janusza. Mój dziadek to prawdziwy Janusz był wink Grażyna Grażyną, ale czemu tak srogo oberwało się Sebastianowi i Karinie ? Dopóki nie spotkałam się z memem nawet nie przypuszczałam, że z tym imieniem jest coś nie tak. Nie w moim guście, ale nie wydawało mi się pretensjonalne czy stereotypowe.
      • katarzynkaa Re: Prześmiewcze imiona 04.02.22, 19:32
        Sebek mi pasuje, a obok niebo mógłby być Radek i Darek. Ale zamiast Kariny dałabym Mariolę i Iwonę i ich młodsze nieco siostry - Sandrę, Żanetę i Angelikę.
        • sulimira Re: Prześmiewcze imiona 05.02.22, 00:04
          Ja obok Sebka postawilabym Patryka i raczej Iwony nie bylby na tej liscie, ale mysle, ze kazdy ma jakies wlasne doswiadczenia i uprzedzenia.
          • katarzynkaa Re: Prześmiewcze imiona 05.02.22, 12:59
            Tak, Patryk jak najbardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.