29.12.18, 19:14
Nie znalazłam dyskusji na temat tego imienia, więc otwieram nowy wątek smile
Imię mi się podoba, brzmieniowo. Nigdy jednak nie rozważałam i raczej nie będę brała pod uwagę.
Zapraszam do dyskusji, jaki odbiór ? Może znacie jakiegoś małego lub większego Augusta? Jakie zdrobnienia?
Obserwuj wątek
    • chayah Re: August 11.11.20, 14:34
      August podoba mi się od dawna, mogłabym rozważyć go dla swojego dziecka, ale dopiero dla dziesiątego czy dwudziestego big_grin
      • humbelina Re: August 11.11.20, 16:40
        Dla 20 to i ja mogłabym rozważyć 😆
      • decadent46 Re: August 08.09.21, 22:36
        August ostatnio znacznie spadł w moim rankingu. Zaczął mi się kojarzyć ze służącym Bucholca z "Ziemi obiecanej" - niby skojarzenie nie jest złe, ale jak sobie przypomnę, co ów Bucholc zrobił z owym Augustem, to mi się odechciewa.
    • katarzynkaa Re: August 11.11.20, 18:38
      Znam Augustyna, zwanego Guciem. Teraz ma z 16-17 lat.
      Z trójki Gustaw, Augustyn, August wybieram to pierwsze.
      August trochę kojarzy się z angielską nazwą sierpnia.
      • humbelina Re: August 13.11.20, 12:32
        Wszystkie mi się podobają, ale zrobienie Gucio jest dla mnie nie do przyjęcia wink
    • dalenia Re: August 12.11.20, 11:11
      Jest w tym imieniu coś, co sprawia, że nie mogę się do niego jednoznacznie ustosunkować wink z jednej strony spoko, coś w nim mi się podoba, Guciowie zdrobnienia też fajne. Ale z drugiej strony jest jakiś nieco nadęty, poważny. Jak już August to tylko Stanisław Poniatowski dookoła niego. Więc ogólnie u kogoś bym go doceniła, z pewnością. Może i sama bym nadała, gdyby to było baaaardzo ważne dla mojego męża. Ale no mam sporo wątpliwości i kilka "ale" wink

A, a żadnego Augusta nie znam.
    • juta.malcolm Re: August 08.09.21, 22:23
      Jedno z moich ulubionych imion, mam duży sentyment ponieważ mój chrześniak nazywa się Augustyn (nie August ale imię podobne). Większość woła na niego Gucio, osobiście nazywam go Auguś.
      • oliwiakleczekgmail.com Re: August 10.09.21, 11:45
        Ja też mam w rodzinie Augustyna smile Teraz idzie do przedszkola😁 Podoba mi się to imię. Rodzice zdrabniają go Augustyś😄
    • nadeeka Re: August 10.09.21, 12:50
      August bardzo mi się podoba. Przez kilka lat miałam go w swoim top 10 imion do nadania, ale mój obecny partner jest obcokrajowcem, z którym porozumiewam się po angielsku. August oznacza "sierpień", w dodatku wymawiany "ogest". Niby ładne znaczenie, ale dla mnie to tak jakbym dosłownie nazwała syna Sierpień. Więc niestety to imię odpadło.

Bardzo lubię wszelkie Guciowe zdrobnienia: Gucio, Gutek, Gustlik, ponadto jakiś Auguś, Augustek, zdrobnień od tego imienia można stworzyć dużo.

Znam jednego pana, który nosi imiona Stanisław August. Był moim wykładowcą na studiach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.