anndelumester 18.10.04, 22:59 Jak będę miała synka, będzie miał własnie tak na imię Chyba nie ma wielu Dymitrów, ani wśród starszych, ani wśród maluchów? Macie może jakieś dane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Dymitr 18.10.04, 23:14 1926 osób. Przyznam, ze nigdy nie fascynowało ani nie zachwycało mnie to imię; odnoszę sie do niego raczej z (dużym) dystansem. Jest to zasadniczo imię Demetriusz. Dymitr kojarzy mi się nieodłącznie z Maryną (Mniszchówną), a idąc dalej tym tropem - z Modestem (Mussorgskim). A moze Modest? ;-P Serio, oba te imiona są IMO mniej więcej na tym samym poziomie urody, tyle że zaletą Modesta jest to, że nie jest to imię ruskie Ooo, albo Maryn. Jest takie imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dymitr 18.10.04, 23:25 Tak jeszcze trochę bardziej na serio - a nie myślałaś o innych imionach "wschodnich" typu Maksym, Aleksy, Nikanor? Albo litewskich - Olgierd, Kiejstut, Giedymin? Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Dymitr 18.10.04, 23:30 Demetriosa mąz by nie przeżył Dymitr Doński - to był gość Maksym - niestety Żeleźniak odpada Kiejstut - skojarzenia o bajce o Kiejstucie (prymitywne niestety ale zawsze skojarzenie )) Olgierd - moja teściowa zapisałaby mi wille z basenem i jaguara )) zastanowie się Giedymin hmm?? Aleksy odpada - w rodzinie już jest jeden Serio - bierzemy jeszcze pod uwagę Jaremę, ale tak w ogóle 2 dziecię to na razie plany, raczej bardzo przyszłe ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dymitr 19.10.04, 00:38 anndelumester napisała: > Serio - bierzemy jeszcze pod uwagę Jaremę, Uffff ale tak w ogóle 2 dziecię to na > razie plany, raczej bardzo przyszłe ) to wyczytałam ) Jest dużo fajnych spolszczonych imion kresów wschodnich, np. białoruskich (Nicefor, Eudoksja?), a rosyjskie imiona to taka trochę linia najmniejszego oporu Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: Dymitr 19.10.04, 05:15 Mozna tez powiedziec,ze imiona rosyjske spotykaja sie z linia NAJWIEKSZEGO oporu pewnych osob.Nieprawdaz Gaudencjo?) Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dymitr 19.10.04, 10:24 bea-chiara napisała: > Mozna tez powiedziec,ze imiona rosyjske spotykaja sie z linia NAJWIEKSZEGO > oporu pewnych osob.Nieprawdaz Gaudencjo?) Ależ prawdaż - na równi z Nikolami i Dżesikami. Już pisałam, że nadawanie rosyjskich imion to dla mnie mniej więcej taka sama konfekcja, jak imion z amerykańskiej popkultury, tylko w drugą stronę... Identycznie bym zareagowała zresztą na propozycję nazwania dziecka Helmut czy dziewczynki Johanna. No, chyba że kto ma rosyjskie (niemieckie) korzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Dymitr 20.10.04, 08:25 Ale białoruskie to już zupełnie inna historia? Rozwiń proszę wątek "najmniejszej linii oporu", to może być ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Dymitr 19.10.04, 10:40 Mnie się to imię bardzo podoba. I trochę nie zgodzę się z Tobą Gaudencjo. Imię Dymitr funkcjonuje w polskiej "kresowej" kulturze bardziej niż np. Nicefor. Chociażby Dymitr Wisniowiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
martael Re: Dymitr 19.10.04, 11:17 Znam Dymitra rocznik 2003. Imię jest świetne i jak dla mnie bardzo piękne. Bardzo lubię zresztą imiona greckie i rosyjskie, pewnie dlatego, że wyrosłam blisko prawosławia (białostocczyzna)i ten klimat i kultura są mi bliskie. Z Waszych propozycji bardzo podobają mi się również Maksym i Nikanor. Na studiach miałam nauczycielkę SCS-u o imieniu Nijola. Bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Dymitr 19.10.04, 11:19 martael napisała: Na studiach > miałam nauczycielkę SCS-u o imieniu Nijola. Bardzo ciekawe. Bardzo ładne. Ciekawe, co to za imię - pierwszy raz słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
martael Nijola 19.10.04, 11:28 Szukałam informacji, bo nie pamiętam, co właścicielka imienia nam o nim opowiadała (jeżeli cokolwiek), ale nic godnego uwagi nie udało mi się znaleźć. Wydaje mi się, że może być to imię litewskie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Nijola 19.10.04, 11:40 Ja znalazłam tylko dane statystyczne. Oprócz Nijoli (24) jest też Nijole (3) i Nijoletta (1). Może gaudencja coś znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nijola 19.10.04, 16:44 Wyśledziłam dużo imienniczek na Litwie, ale poza tym nic mi sie nie udało znaleźć. No, poza: NIJOLE Gender: Female Meaning: Slavic form of NICOLE Origin: Slavic www.babynames.com ...ale nie wiem, czy temu wierzyc, choć sie to narzuca samo - ale etymologia ludowa niekoniecznie jest godna zaufania. Moniuszko napisał mało znaną kantatę Nijola(Wundyny) do słów cześciowo z Witoloraudy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dymitr 19.10.04, 16:56 cysia.b napisała: > Mnie się to imię bardzo podoba. I trochę nie zgodzę się z Tobą Gaudencjo. Imię > Dymitr funkcjonuje w polskiej "kresowej" kulturze bardziej niż np. Nicefor. Cho > ciażby > Dymitr Wisniowiecki. Czy "bardziej" - trudno mi przesądzić. Czy masz, Cysiu, jakieś badania porównawcze? Myślę, że tylko to mogłoby wyjaśnić, jak było naprawdę Dymitr był wodzem kozackim, z gałęzi zapoczątkowanej przez Iwana Wisniowieckiego, a przecież trudno powiedzieć, że imię Iwan funkcjonuje w polskiej "kresowej" kulturze. Był w tej rodzinie też Fiodor - po polsku Teodor. Nicefor (inną wersją tego imienia jest Nikifor), Nikanor, Aleksy czy Maksym są imionami w jak najbardziej spolszczonych wersjach; znajdziesz je w kazdym co nieco bardziej szczegółowym wykazie świętych. Dymitra natomiast w takowym nie uświadczysz, choć jest św. Demetriusz. Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Dymitr w kosciele prawosławnym jest 19.10.04, 17:07 chyba nawet nie jeden na pewno ten z Salonik i Dymitr Iwanowicz patron dzieci, ale musze dokładnie poszukać Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester św Dymitr - sztuk 6 :) 19.10.04, 17:17 www.cerkiew.pl/swieci.php?id=209 no chyba, że święty prawdziwy, z to musi być koniecznie Polak katolik najlepiej z Kieleckiego Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: św Dymitr - sztuk 6 :) 19.10.04, 18:50 hmmm... to jest tak. Imię Dymitr nie podoba mi się. A osoba Dymitra Dońskiego zupełnie nie zachęca do tego imienia. Może dlatego nie robi na mnie wielkiego wrażenia bycie bohaterem w ramach rosyjskiej tradycji scalania terytoriów i wzmacniania potęgi kraju, że moi przodkowie opierali się właśnie kontynuatorom Dymitra Dońskiego w dziele scalania ziem rosyjskich i wzmacniania potęgi Rosji. Lądowali nawet z tego powodu na Syberii, po odebraniu im majątku oczywiście. A przecież mogli być lojalni wobec dziedziców Dymitra Dońskiego, zmienić imiona na Sasza czy Iwan i całkiem dobrze sobie żyć. Moja ewentualna nagła miłosć do imion typu Iwan czy Dymitr (które, przypominam, nie podobają mi sie z brzmienia) z powodu sukcesów wojskowych znanych imienników miałaby znamiona sadomasochistyczne niemalże. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: św Dymitr - sztuk 6 :) 20.10.04, 09:22 Dymitr Doński też nie jest dla mnie postacią godną upamiętnienia, ale samo imię Dymitr, jako imię ruskie, nie rosyjskie podoba mi się i już. Demetriusz zupełnie mi nie leży. Uważam, że imię Dymitr może w Polsce funkcjonować tak jak Kiejstut, będący zdecydowanie imieniem litewskim. Dlaczego litewski kniaź ma być bardziej faworyzowany niż kozacki wódz Chociaż faktycznie ze zdrobnieniami od Dymitra raczej krucho... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: św Dymitr - sztuk 6 :) 20.10.04, 13:43 cysia.b napisała: Uważam, że imię Dymitr może w Polsce funkcjonować tak jak Kiejstut, będą > cy zdecydowanie imieniem litewskim. Dlaczego litewski kniaź ma być bardziej > faworyzowany niż kozacki wódz Hmm... wódz kozacki jest w zasadzie ok, ale Dymitr kojarzy mi sie zdecydowanie bardziej rosyjsko niż ukraińsko. Tym się zas imiona rosyjskie różnią od ukraińskich, białoruskich i litewskich (odpowiedź dla lady), że państwo tworzyllismy wspólnie z tymi trzema pierwszymi nacjami, a nie z Rosjanami (tzn. z Rosjanami byliśmy we wspólnym państwie, ale przymusowo, a nie suwerennie, a jest to kolosalna różnica). Ponadto i tak nie jestem zwolenniczką nadawania w PL posiadających polskie formy imion w formach ukraińskich, białoruskich i litewskich (o ile ktoś nie ma takich korzeni) - z przyczyn tych samych, z których jestem przeciwniczką nadawania Polakom imion Thomas czy Matthias. Z tego punktu widzenia np. Kiejstut (który zresztą jest polską formą, bo po litewsku jest to o ile się nie mylę Kestutis) jest w porządku, ale Natasza (która jest Natalią) to niestety głupi pomysł. Dymitr to Demetriusz i oba te imiona nie wzbudzają mojego zachwytu, ale Dymitr jest właśnie o tyle gorszy, że to taki Iwan (po polsku Jan) czy Michaił (po polsku Michał). BTW, Demetriusz zdrabnia sie lepiej po polsku, bo Demek, ale to już doprawdy kwestia poboczna. Co do pytania lady o linię najmniejszego oporu. Tak, jest to linia najmniejszego oporu. Jeszcze 20-30-40 lat temu nazywanie dzieci po rosyjsku świadczyło albo, delikatnie mówiąc, o małym wyczuciu realiów historycznych, albo o chęci podlizania sie Wielkiemu Bratu i polskim realizatorom jego woli. To sytuacja analogiczna np. do ew. nazywania dzieci w vichystowskiej Francji, dalece współpracującej z Niemcami hitlerowskimi, imionami niemieckimi zamiast francuskich. Teraz zas nadawanie rosyjskich imion to jeszcze jeden przykład mało refleksyjnego przejmowania mody z Zachodu, bo moda na rosyjskie imiona przyszła z Zachodu właśnie. A ponieważ nie lubię wszelkich owczych pędów, to tego również nie. W ogóle fajnie jest pielęgnowac cudze kultury, tylko zastanawiam się, czy inni równie skwapliwie i bez zastanowienia będą pielegnowali naszą. Raczej wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: św Dymitr - sztuk 6 :) 20.10.04, 18:37 >Tym się zas imiona rosyjskie różnią od >ukraińskich, białoruskich i litewskich (odpowiedź dla lady), że państwo >tworzyllismy wspólnie z tymi trzema pierwszymi nacjami, a nie z Rosjanami > (tzn. >z Rosjanami byliśmy we wspólnym państwie, ale przymusowo, a nie suwerennie, a >jest to kolosalna różnica). Doprawdy poważna różnica p o m i ę d z y i m i o n a m i... Rozumiem stosunek do narodów uzależniony (w pewnym stopniu) od wydarzeń historycznych, ale uzaleznianie preferencji imienia... no cóż, to w sumie dobrze, że każdy kieruje się innymi kryteriami - jest ciekawiej. Gdyby nie to, musiałabym - jako żona zdeklarowanego frankofila - szukac pewnie francuskiego imienia dla dziecka, bue... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: św Dymitr - sztuk 6 :) 20.10.04, 21:22 lady napisała: > Doprawdy poważna różnica p o m i ę d z y i m i o n a m i... Rozumiem stosunek > do narodów uzależniony (w pewnym stopniu) od wydarzeń historycznych, ale > uzaleznianie preferencji imienia... no cóż, to w sumie dobrze, Chyba nie wyjaśniłam wystarczająco dokładnie, albo nie zrozumiałaś moich wyjaśnień Jestem przeciwna nadawaniu w PL zarówno imion angielskich, franuskich, niemieckich, jak i rosyjskich. Helmut, Dymitr, Ghislain czy Alan - wszystko to równie bardzo nie pasuje mi do polskiego dziecka, a Natasza nie jest ani trochę lepsza od Nikoli (czyli - jeden kierunmek geograficzny nie jest lepszy od drugiego). Natomiast imiona białoruskie, litewskie czy ukraińskie sa trochę bardziej "nasze", bo byliśmy w jednym państwie. Mimo to nadal pomysł nadania imienia Taras (którego nie mamy swojej wersji w polszczyźnie, ale kojarzy się z tarasem), Giedyminas (mamy Giedymina), Ona (imię litewskie) czy np. Siarhij (biał. Sergiusz) uważałabym za co najmniej dziwaczny. Pisząc o "naszych" imionach litewskich tak naprawdę mam na myśli Kiejstuta i Giedymina (Olgierd i Witold są już znacznie częstsze), a o białoruskich czy ukraińskich - te imiona, które sa bardziej tradycyjne w kulturze prawosławia, ale posiadają swoje polskie warianty. Są to właśnie np. Aleksy, Maksym, Nikanor, Eudoksja, Prascewia (Paraskewia) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: św Dymitr - sztuk 6 :) 15.03.22, 00:35 gaudencja napisała: > trochę bardziej "nasze", bo byliśmy w jednym państwie. Mimo to nadal pomysł > nadania imienia Taras (którego nie mamy swojej wersji w polszczyźnie, ale > kojarzy się z tarasem) Autopoprawka - oczywiście Taras to Tarazjusz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dymitr w kosciele prawosławnym jest 19.10.04, 17:33 Ten z Salonik Demetriusz on ci był właśnie. Nie wiem, jakiej narodowości, ale obstawiałabym coś grecko-rzymskiego, a w onszym jezyku oryginału jako żywo Dymitrów nie ma. Dymitr to juz wschodnio- lub południowosłowiańskie przekształcenie, na moje oko coś jak Jewdocha od Eudoksji (a po polsku wszak lepiej dra ta pierwsza). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dymitr w kosciele prawosławnym jest 19.10.04, 17:50 na moje oko coś jak Jewdocha od Eudoksji (a po polsku wszak > lepiej dra ta pierwsza). hmmm.. Ta druga oczywiście. Gra Odpowiedz Link Zgłoś
marrom1 Re: Dymitr w kosciele prawosławnym jest 28.10.04, 15:54 Droga Gaudencjo, naprawdę zadziwiająca jest Twoja znajomość imion pochodzących ze wschodu i ich obecność w kulturze kościoła prawosławnego. Już od dłuższego czasu zabierasz głos właśnie w tym temacie "imion ze wschodu" i obserwuję z wielką ciekawością co jeszcze ciekawego można wymyśleć w tym temacie. W sumie myślę, że sama masz jakieś korzenie prawosławne i się tego wstydzisz (niewiem tylko dlaczego) i stąd ta niechęć do rusko brzmiących imion.... Myślę, że niektórzy rodzice nadają swoim dzieciom, tak wg Ciebie brzmiąco rusko imię tylko dlatego, że mają do tego imienia sentyment albo kieruje nimi coś innego niż tylko zwykła "moda". A tak na marginesie jak mają na imię Twoje dzieci, czy masz pewność, że sa to typowe imiona polskie..... Pozdarwiam mama Sergiusza Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja ...ale zwłaszcza w rosyjskim 28.10.04, 17:55 Zadziwia mnie powtarzalnośc ataków i ich monotematyczność. To tak jak wegetarian niektorzy mięsożercy usiłują "zawstydzić" przy użyciu zawsze tych samych trzech argumentów i nie są w tym ani trochę oryginalni, choć wydaje im sie, ze właśnie odkryli Amerykę. Niestety trafiłaś jak kulą w płot. Oczywiście NIE podam imienia mojego dziecka (wyjaśniałam to juz wiele razy, do znudzenia, ostatni raz wczoraj czy przedwczoraj - stąd wybacz moje poirytowanie, ale ileż można). Po drugie, mój synek nosi jedno imię w formie bardziej typowej dla obszaru prawosławnego (choć po polskim przodku, ale żyjącym na pograniczu z Białorusią), a drugie w ogóle bardziej typowe dla obszaru prawosławnego - o tym już na forum pisałam. Aha, jedno imię jest pochodzenia greckiego, a drugie hebrajskiego, więc na pewno nie są to imiona polskie, tylko spolszczone. Po trzecie, częściowo jest to zrządzenie przypadku, bo żadnych korzeni prawosławnych niestety nie mam, choć fascynują mnie i obrządek prawosławny, i śpiewy. Po czwarte, nie wiem, czemu się tak obruszasz i czujesz się osobiście dotknięta. Imię Twojego syna mieści się jak najbardziej w kategorii, co do której nigdy nie wyraziłam najmniejszych zastrzeżeń. No, chyba żeby to był Siergiej - wtedy byłabym krytyczna w stopniu większym, niż wobec Dymitra. Po piąte, interesuje mnie, czy za Twoim stwierdzeniem o tym, ze coś "wymyślam" stoi jakakolwiek krytyka merytoryczna (której na razie nie dotrzegłam). Odpowiedz Link Zgłoś
marrom1 Re: ...ale zwłaszcza w rosyjskim 28.10.04, 20:59 Droga Gaudencjo, pozdrawiam Cię serdecznie i przepraszam, że Cię uraziłam.....Mylisz się jeżeli myślisz że mnie zdenerwowałaś, ponieważ nie brałam tych Twoich wypowiedzi do siebie. Niestety tak dokładnie nie śledzę Twoich wypowiedzi i tych o Twoim dziecku nie czytałam (a szkoda...).Tak naprawdę cała puenta z tego Twojego listu jest taka, że przecież i tak nie wiesz co czeka Cię w przyszłym życiu i na jakich ludzi trafisz, nawet nosząc to prawdziwie polskie imię........... Buziaki))) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: A co ze zdrobnieniem? 20.10.04, 08:04 A jak będziesz do synka się zwracać? - Dymitr, Dymitrze? (to takie oficjalne) - Dima? (jak Rosjanie; w porządku, tylko czy w naszych warunkach ujdzie?) - Dymek? (fajne, ale czy trochę nie przefajnowane?) Imię Dymitr bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Dymitr i inni :) 20.10.04, 22:07 No i znalazłam jeszcze kilka ciekawych imion )) Bazyli ! Leonidas Rościsław Witalis Leoncjusz Atanazy www.psd.edu.pl/absolwenci.php Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dymitr i inni :) 20.10.04, 23:30 Nicefor też jest ) I Anatolia. Jeśli chodzi o popularnośc, to Dymitr jest 2 razy (nie oszałamiająco duzo, jak na tradycyjne imię ;-P), tyle samo Dionizy, Witalis - 3 razy, Aleksy - 9 razy, Bazyli - 14, a Anatol - 17 razy Ciekawe, co to za imię Lewkiusz i Paisjusz (pierwsze słyszę oba te imiona). Z oryginalniejszych wypatrzyłam też Pantalejmona (-> Pantaleon) i Wiaczesława (-> Wacław). Odpowiedz Link Zgłoś
witka06 Re: do anndelumester- Dymitr 25.10.04, 22:42 hej, zastanawiam sie, czy rzeczywiscie jest Ci potrzebna opinia np. gaudencji pozdrawiam serdecznie Wiola i Dymitr (2003) Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester ale ja lubię 29.10.04, 01:25 czytać teksty Gaudencji ))))))) A jak dam dziecku na imię, jak już kiedyś się pojawi, to i tak "sprawa rodzinna" będzie Pozdrawiam Dymitra i jego Mamę ! Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Dymitr 21.12.04, 11:43 imie to pojawialo sie na ziemiach polskich juz w XIV wieku. wystepowalo w wielu roznych formach. znane bylo nie tylko na kresach, choc tam wystepowalo o wiele czesciej niz gdzie indziej. istnieja jednak zapisy tego imienia z terenu malopolski, wielkopolski czy mazowsza. najciekawsze zdrobnienie jakie znalazlem to mitek. jezeli komus formy dymitr czy demitr kojarza sie zbyt wschodnio (a obie byly znane juz w jezyku staroczeskim) to jest jeszcze forma demetriusz (pochodzaca z lac. demetrius), ktorej uzywa obecnie u nas 13 osob. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Mitek 21.12.04, 14:53 pejsaty napisał: > najciekawsze zdrobnienie jakie znalazlem to mitek. Fajne Odpowiedz Link Zgłoś