remigia1 30.04.22, 18:39 Imię mitologiczne. "Reja (także Rea; gr. Ῥεία Rheía, Ῥέα Rhéa, łac. Rhea) – w mitologii greckiej jedna z tytanid, bogini płodności. Opiekunka dzieci. Utożsamiana z Kybele". (Wikipedia) Co sądzicie o tym imieniu? Mi niezbyt się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Rea, Reja 30.04.22, 19:33 Rea idealnie pasuje na imię mitologiczne, a Reja kojarzy mi się zbyt żeglarsko. Nie w moim guście. Reę doceniłabym za odwagę, ale sama podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Rea, Reja 30.04.22, 20:42 Reja mi rowniez kojarzy sie zeglarsko, a Rea znowu oprocz mitologi z ptakiem nielotem. Nie za bardzo ogolnie, ale ja w ogole nie jestem fanka imion trzyliterowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rea, Reja 02.05.22, 13:08 Mnie również niezbyt. Od Rei blisko już do "rui". A jeszcze od razu przypomina mi się taka wyliczanka z dzieciństwa "Na ulicy Reja złapano złodzieja... " Myślę natomiast, że Reja mogłaby znaleźć swoich fanów, patrząc na dzisiejsze trendy w imiennictwie. Rea też nieszczególnie mi podchodzi, choć chyba nawet wolałabym ją od mdłej Lei. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Rea, Reja 02.05.22, 16:30 Ciężko się odnieść bo nie jestem z tymi imionami osłuchana, ale chyba wolałbym drugi wariant czyli Rea niż Reja. Tylko Rea jest moim zdaniem trudna w odmianie. Za to spotkałam na oko 3 - 4 latke o imieniu Raja. Wolę ją od Rei. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Rea, Reja 02.05.22, 21:41 Piesek w parku ma na imie Rhea, czarny pitbull Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rea, Reja 14.08.22, 00:55 W ogóle nie jestem fanką nazywania dzieci imionami bogów czczonych w ramach jakichś religii (nawet wymarłych). Jeszcze pół biedy, jeśli jest ich dużo, ale akurat Rea w mitologii greckiej jest matką wielu bogów. Odpowiedz Link Zgłoś