mamasebunia 21.11.04, 21:42 Mam wrażenie, że niektóre imiona zyskały na popularności dzięki serialom, których bohaterowie je noszą. I tak: Kacper - "Złotopolscy" Amelia - "Na dobre i na złe" Czy zgadacie się ze mną. Może cos dodacie ? A oto Sebuś forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17821869 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amelia83 Re: "Serialowe" imiona :) 21.11.04, 23:10 zosia, kuba "na dobre i na złe" jas "klan" julia "na dobre i na złe" Odpowiedz Link Zgłoś
planetka1 Re: "Serialowe" imiona :) 21.11.04, 23:22 dla mnie to TRAGEDIA po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 00:16 A ja myślę, że to działa też w drugą stronę - scenarzyści, by bohaterowie nie byli zupełnie "z innego świata" proponują dla bohaterów dość typowe imiona. Tak jak z Jasiem - wydaje mi się, że powróciło do rankingów zanim pojawił się Jasio w "Klanie". Zosia, Kuba, Julia i Amelia niestety nic mi nie mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
antylopa1 Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 09:50 uważam, że przyjemniej mieć imię po dziadku/babci/kimś wielkim niż po serialowej Basi czy innej Pelasi... pewnie ktoś się oburzy, ale według mnie to prymitywne - całą ta tendencja. Świadczy o baaardzo wąskich horyzontach. Szkoda... gdyby w "M jak Miłość" pojawił się Apolinary Eustachy to pewnie byłby wysyp (no, jeszcze musiałby być przystjny i grać "dobrego") tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 11:42 Oczywiscie, masz rację. Scenarzyści proponują imiona modne. Zosia, Kuba, Jaś były poularne duzo wcześniej Co do Amelii i Kacpra będę się upierała A to Sebuś forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17821869 Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 10:25 Mam wrazenie, ze ten trend rozciaga sie rowniez na inne dziedziny zycia, np. imiona nadawane przez prominentow, "Polka" Gretkowskiej??? Co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 10:49 Niestety, też to obserwuję Babcia, dowiedziawszy się, jakie imię wybraliśmy dla synka ostrzegała, że Igor będzie na pewno łobuzem (bo w serialach był czarną owcą). Dopiero, jak przypomniała sobie Igora Przegrodzkiego, to zaakceptowła to imię. Cieszyłam się wówczas, że przynajmniej ludzie nie będa tak nazywać dzieci. Niestety, w serialu Igor przeszedł metamorfozę ("Na dobre...")i stał się dobry, a w innym też pojawił sie pozytywny bohater o tym imieniu ("Na Wspólnej"). Z niepokojem obserwuję statystyki i obawiam się,że Igorów będzie coraz więcej: ((( Odpowiedz Link Zgłoś
tromysza Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 11:55 No wlaśnie. Zauważcie proszę, że od kiedy w serialu "na dobre i na złe" pojawiła się bohaterka o imieniu Lena, wnikliwy (jak również mniej wnikliwy) obserwator z pewnością zauważy wzrost popularności tego imienia (patrz. ostatnie 2 "Witajcie na Świecie", od Lenek niemal się roi.) Tylko przypadek? P.S Specjalnie pozdrowienia dla Gaudencji. Jak zwykle ))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 20:35 tromysza napisała: > P.S Specjalnie pozdrowienia dla Gaudencji. Jak zwykle ))))))))))) Dziękuję )))) I wzajemnie!!!! A co do tematu, to mam wrażenie, ze wszyscy tu w wątku mają po trosze rację. Zapewne twórcy serialów dają postaciom imiona, które im już jakoś wpadły w ucho (mało wiem na ten temat, bo nie mam telewizora, ale mam np. wrażenie, ze o Amelce z jakiegoś serialu usłyszałam dopier po filmie "Amelia"), z drugiej strony - ludzie podchwytują też tylko niektóre imiona, do których już i tak zaczęli się przekonywać, a które stanowią dla nich nadal względną nowość (stąd np. nie tak duża ilosć nadań Tomasza, który już się zdażył osłuchać 30 lat temu). A co do popularności Jakuba, to jakkowiek nie było to imię aż tak przeważająco popularne, to zawsze miałam w otoczeniu wielu Jakubów w swoim wieku i młodszych i zawsze uważałam, ze to JEST imię popularne. Tak samo Ola, która dopiero później wysforowała się do bezwzględnej czołówki rankingów, ale i 30 lat temu była imieniem pospolitym. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 12:02 Mam wrazenie, ze przed Amelka z "Na dobre i na zle" byla Amelia z "Amelii" )) Odpowiedz Link Zgłoś
edyta39 Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 12:44 a ja mam amelke i imie odziedziczyła po praprababci a nie po serialowym bohaterze Odpowiedz Link Zgłoś
merrlin Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 15:36 Teza mocno naciągana, bo: -w serialach występuje duużo imion -a jednak nie każde staje sie popularne. Będac przy "Na dobre i na złe" -czemu niby Kuba, Zosia i Amelka, a nie Bruno i Tomasz? eeee tam - raczej scenarzyści nadają popularne imiona swoim postaciom. Zawsze dajac imię ryzykujemy, że będzie w serialu. Teraz w "Na dobre..." jest mała Hania. Za rok ktoś powie, że to przez serial. A ja obserwuję wysyp Hanek wśród maluchów już gdzieś od roku. Odpowiedz Link Zgłoś
rhynox Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 15:57 nie wiem czy teza naciągana, ale pisała o tym i POLITYKA i PRZEKRÓJ... coś w tym jest... Odpowiedz Link Zgłoś
grazynka13 Re: "Serialowe" imiona :) 26.11.04, 19:12 Nikt nie pisał o Weronice. Kiedyś usłyszałam, że moja córeczka też nosi serialowe imię. Chyba ze "Złotopolskich". Czy to chociaż była pozytywna bohaterka? Odpowiedz Link Zgłoś