Dodaj do ulubionych

"Serialowe" imiona :)

21.11.04, 21:42
Mam wrażenie, że niektóre imiona zyskały na popularności dzięki serialom,
których bohaterowie je noszą. I tak:
Kacper - "Złotopolscy"
Amelia - "Na dobre i na złe"
Czy zgadacie się ze mną. Może cos dodacie ? smile

A oto Sebuś smile
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17821869
Obserwuj wątek
    • amelia83 Re: "Serialowe" imiona :) 21.11.04, 23:10
      zosia, kuba "na dobre i na złe"
      jas "klan"
      julia "na dobre i na złe"
      • planetka1 Re: "Serialowe" imiona :) 21.11.04, 23:22
        dla mnie to TRAGEDIA po prostu...
      • tawananna Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 00:16
        A ja myślę, że to działa też w drugą stronę - scenarzyści, by bohaterowie nie
        byli zupełnie "z innego świata" proponują dla bohaterów dość typowe imiona. Tak
        jak z Jasiem - wydaje mi się, że powróciło do rankingów zanim pojawił się Jasio
        w "Klanie".

Zosia, Kuba, Julia i Amelia niestety nic mi nie mówiąsmile.
        • antylopa1 Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 09:50
          uważam, że przyjemniej mieć imię po dziadku/babci/kimś wielkim niż po
          serialowej Basi czy innej Pelasi...
          pewnie ktoś się oburzy, ale według mnie to prymitywne - całą ta tendencja.
          Świadczy o baaardzo wąskich horyzontach.
          Szkoda...
          gdyby w "M jak Miłość" pojawił się Apolinary Eustachy to pewnie byłby wysyp
          (no, jeszcze musiałby być przystjny i grać "dobrego") tragedia
        • mamasebunia Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 11:42
          Oczywiscie, masz rację. Scenarzyści proponują imiona modne. Zosia, Kuba, Jaś
          były poularne duzo wcześniejsmile Co do Amelii i Kacpra będę się upierała smile

A to Sebuś smile
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17821869
    • abiela Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 10:25
      Mam wrazenie, ze ten trend rozciaga sie rowniez na inne dziedziny zycia, np.
      imiona nadawane przez prominentow, "Polka" Gretkowskiej???
      Co sadzicie?
      • tatjana Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 10:49
        Niestety, też to obserwujęsad
        Babcia, dowiedziawszy się, jakie imię wybraliśmy dla synka ostrzegała, że Igor
        będzie na pewno łobuzem (bo w serialach był czarną owcą). Dopiero, jak
        przypomniała sobie Igora Przegrodzkiego, to zaakceptowła to imięwink.
        Cieszyłam się wówczas, że przynajmniej ludzie nie będa tak nazywać dzieci.
        Niestety, w serialu Igor przeszedł metamorfozę ("Na dobre...")i stał się dobry,
        a w innym też pojawił sie pozytywny bohater o tym imieniu ("Na Wspólnej").
        Z niepokojem obserwuję statystyki i obawiam się,że Igorów będzie coraz więcej:
        (((
    • tromysza Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 11:55
      No wlaśnie. Zauważcie proszę, że od kiedy w serialu "na dobre i na złe"
      pojawiła się bohaterka o imieniu Lena, wnikliwy (jak również mniej wnikliwy)
      obserwator z pewnością zauważy wzrost popularności tego imienia (patrz.
      ostatnie 2 "Witajcie na Świecie", od Lenek niemal się roi.) Tylko przypadek?
      P.S Specjalnie pozdrowienia dla Gaudencji. Jak zwykle smile)))))))))))
      • gaudencja Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 20:35
        tromysza napisała:

> P.S Specjalnie pozdrowienia dla Gaudencji. Jak zwykle smile)))))))))))

Dziękuję smile)))) I wzajemnie!!!!
        A co do tematu, to mam wrażenie, ze wszyscy tu w wątku mają po trosze rację.
        Zapewne twórcy serialów dają postaciom imiona, które im już jakoś wpadły w ucho
        (mało wiem na ten temat, bo nie mam telewizora, ale mam np. wrażenie, ze o
        Amelce z jakiegoś serialu usłyszałam dopier po filmie "Amelia"), z drugiej
        strony - ludzie podchwytują też tylko niektóre imiona, do których już i tak
        zaczęli się przekonywać, a które stanowią dla nich nadal względną nowość (stąd
        np. nie tak duża ilosć nadań Tomasza, który już się zdażył osłuchać 30 lat
        temu). A co do popularności Jakuba, to jakkowiek nie było to imię aż tak
        przeważająco popularne, to zawsze miałam w otoczeniu wielu Jakubów w swoim
        wieku i młodszych i zawsze uważałam, ze to JEST imię popularne. Tak samo Ola,
        która dopiero później wysforowała się do bezwzględnej czołówki rankingów, ale i
        30 lat temu była imieniem pospolitym.
    • isma Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 12:02
      Mam wrazenie, ze przed Amelka z "Na dobre i na zle" byla Amelia z "Amelii" wink))
    • edyta39 Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 12:44
      a ja mam amelke i imie odziedziczyła po praprababci a nie po serialowym
      bohaterze
    • merrlin Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 15:36
      Teza mocno naciągana, bo:
      -w serialach występuje duużo imion -a jednak nie każde staje sie popularne.
      Będac przy "Na dobre i na złe" -czemu niby Kuba, Zosia i Amelka, a nie Bruno i
      Tomasz? eeee tam - raczej scenarzyści nadają popularne imiona swoim postaciom.
      Zawsze dajac imię ryzykujemy, że będzie w serialu. Teraz w "Na dobre..." jest
      mała Hania. Za rok ktoś powie, że to przez serial. A ja obserwuję wysyp Hanek
      wśród maluchów już gdzieś od roku.
      • rhynox Re: "Serialowe" imiona :) 22.11.04, 15:57
        nie wiem czy teza naciągana, ale pisała o tym i POLITYKA i PRZEKRÓJ... coś w
        tym jest...
        • grazynka13 Re: "Serialowe" imiona :) 26.11.04, 19:12
          Nikt nie pisał o Weronice. Kiedyś usłyszałam, że moja córeczka też nosi serialowe imię. Chyba ze "Złotopolskich". Czy to chociaż była pozytywna bohaterka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.