Dodaj do ulubionych

MAKS A NIE MAKSYMILIAN

25.11.04, 11:33
Mam do was prośbę. Chciałabym aby mój synek nosił imię Maks ale nigdzie nie
znalazłam takich imienin. Wszędzie jest Maksymilian a to mi się nie podoba.
Czy któraś z Was spotkała sie z tym imieniem?
Pozdrawiam
Ana
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 12:02
      Imie Maks jest dobre dla...pieska

Serio, pelne imie Maksymilian, lub Maksym brzmi zupelnie inaczej i inaczej
      wyglada w akcie urodzenia.
      • cysia.b Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 12:14
        Moim zdaniem nie można zarejestrować takiego imienia. Jesli nie podoba Ci się Maksymilian to może Maksym, jak podpowiada Szczekuszka?
        • zaino Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 14:00
          Zgadzam się z poprzedniczkami. Maks to dobre imię dla psa. Jeśli nie podoba Ci
          się Maksymilian, proponuję Maksyma.
        • shilla01 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 11.12.05, 23:59
          z tego co wiem nadaja takie imiona jak Maks i Max, także warto spróbowac smile
          • gaudencja Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 12.12.05, 16:47
            shilla01, nieco spóźniona porada; Maksymilian już jest na świecie. Zapewne
            dlatego, że Maksa ani Maxa USC nie zarejestrował.
      • owiesia24 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 29.11.04, 13:10
        Oj-jak sie moze nie podobac Maksymilian??Jest śliczne.No ale jak nie to może
        Maksym??Samo Maks-szczerze głupio brzmiuncertain
    • pejsaty Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 16:54
      ja sie spotkalem. znam dwa jamniki o imieniu maks, jednego pudelka i jeszcze
      jednego teriera, ale nie wiem czy on jest stuprocentowym terierem czy to jakis
      mieszaniec.
      • e-maminka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 01.12.04, 23:50
        Moj synek ma na imie Maksymilian i czesto wolamy na niego Maks albo Maksiu. A
        to ze ludzie nazywaja psy jak ludzi swiadczy o ich glupocie. Moja kolezanka,
        ktora ma na imie Magda zna kobiete, ktora na swojego kota wola Magda. Czy w
        zwiazku z tym z kalendarza powinno zniknac imie Magda, bo kot tak sie nazywa???
        • gaudencja Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 02.12.04, 10:13
          e-maminka napisała:

Moja kolezanka,
          > ktora ma na imie Magda zna kobiete, ktora na swojego kota wola Magda. Czy w
          > zwiazku z tym z kalendarza powinno zniknac imie Magda, bo kot tak sie
          nazywa???

Co do imienia Magda, to uważam, ze tak, ale nie dlatego, że kot się tak nazywa,
          tylko dlatego, ze jest to zdrobnienie a nie pełne imię, i ze nie podoba mi się
          rozpowszechniający się ostatnio zwyczaj nadawania dzieciom od razu zdrobnień.
          To takie upupianie własnych dzieci, które przecież nie pozostaną do końca życia
          dziećmi. Natoamist Magdalena i Maksymilian są w porządku.
        • wij-drewniak Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 06.12.04, 12:26
          Moja kolezanka,
          > ktora ma na imie Magda zna kobiete, ktora na swojego kota wola Magda. Czy w
          > zwiazku z tym z kalendarza powinno zniknac imie Magda, bo kot tak sie
          nazywa???

No właśnie. Moje trzy chomiki nazywały się Kubuś. I okazuje się, że według mnie
          chomicze imię jest top trendy
        • lukrecja_mniam do e-maminki, jesli to jeszcze przeczyta 17.02.05, 23:45
          Nie sadze, zeby to, ze ktos da swemu psu na imie Maks mialo swiadczyc o jego
          glupocie. Czy kazdy pies musi byc Burkiem lub Azorkiem? Mnie nie przeszkadza
          nadawianie zwierzetom ludzkich imion. I osobiscie wolalbym nazwac psa
          Maksymilian, jak Maks, co nie znaczy, ze uwazam, ze to imie dla psa a nie
          chlopca.
        • pysia201 Pies - Agnieszka 09.07.05, 19:02
          Ja znam suczkę , która wabi się Agnieszka =)))
      • gusianka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 10.12.04, 14:33
        A wszystkie terierki i inne szczurowate szczekające paskudztwa o imieniu Maks
        gorąco pozdrawiam....Samo to ,ze się nadaje ulubieńcom takie imie to chyba o
        czymś znaczy.Tylko nie każdy ma tyle odwagi.
    • edzioszka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 26.11.04, 09:26
      a Mariusz Max Kolonko to pies? wink

PS. czy na Maksymiliana nie można wołać po
      prostu "Ksymek"? "Maksym" to mi się jakoś z Gorkim kojarzy (zazbytnio) wink

• gaudencja Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 26.11.04, 17:52
        edzioszka napisała:

> a Mariusz Max Kolonko to pies? wink

Chyba tak smile Albo może ma rodziców z rozmaitymi obywatelstwami, których polskie
        zalecenia (m.in. nienadawania imion zdrobniałych i nieuzywania "x") nie
        obowiązywały. Albo może uprzejmie przybrał sobie takie imię, bo jego mu sie nie
        bardzo podobalo, tak jak to podobno zrobił nieszczęscny Olivier Janiak (o
        którym poza tym nic nie wiem). Zresztą, proszę mi wybaczyć szczerosć, ale ten
        cały jego zestaw imion z nazwiskiem wygląda humorystycznie, a do niego samego
        jako do dziennikarza się nie odniosę, bo widziałam go w akcji raz czy dwa i
        postanowiłam, że nigdy więcej.
    • lilith76 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 26.11.04, 14:43
      a nie lepiej zarejestrować jako Maksymilian, a mówić i pisać kiedy się tylko da
      Maks - będzie i wilk syty, i owca cała.
      pomyśl, że kiedy chłopak przekroczy czwarty krzyżyk i wejdzie w wiek średni
      imię Maks może niekoniecznie do niego pasować.
    • bondx007 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 27.11.04, 23:39
      Maks super imię. Niestety szukałem i nie znalazlem tego imienia. Proponuje
      jednak przez x -> Max. Imie Max jest i jest czesto uzywane przynajmniej w USA
      (w rankingu jest na 162 miejscu na 1000 imion meskich).
      www.behindthename.com/nm/m3.html
      www.behindthename.com/top/1000us2003.html
      W epoce w której zyjemy imiona krótkie sa dobre i sa miedzynarodowe - to wazne.

Nie zwracaj uwagi na tych wszystkich palantow co pisza o psach. Sa z epoki
      kamienia.
      Ja jednak proponuje imie MAX, gdyz takie jest na 100%.

Pozdrawiam
      Bond
      • gaudencja Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 27.11.04, 23:58
        bondx007 napisał:

> Ja jednak proponuje imie MAX, gdyz takie jest na 100%.

Jest, ale zalecenia Rady Języka Polskiego - moze nie z tej epoki, ale
        obowiązujące w PL - zakazują rejestrowania imion z "X" oraz innymi literami
        nieznajdującymi się w polskim alfabecie, tak samo jak i imion w formie
        zdrobniałej. Radzę Ci się douczyć, zanim coś napiszesz. Pozostaje Maksym, jeśli
        się nie chce nadać Maksymiliana. Imię to jest zresztą całkiem popularne na
        Zachodzie, np. we Francji jest w pierwszej dziesiątce imion obecnie nadawanych:

pl.wikipedia.org/wiki/Najpopularniejsze_imiona_na_świecie#Francja
        czyli jest lepsze od np. Marcela, ktore niby brzmi zagramanicznie, ale ponoć we
        Francji brzmi mniej więcej tak, jak u nas Czesław.
        • gaudencja jeszcze kilka imion do wyboru do zdrobnienia... 28.11.04, 00:01
          ...na Maksa:
          Maksymin, Maksencjusz, Maksymian
          • kafreen Re: jeszcze kilka imion do wyboru do zdrobnienia. 30.11.04, 09:16
            Mo synek ma na imię właśnie Maksymilian (miało być Maxim po przyjacielu męża,
            ale ja przeforsowałam Maksymiliana smile, więc mogę podpowiedzieć jeszcze kilka
            śmiesznych zdrobnień. Np.: Maksymiłek, Miłek, Maksymiś.
            Pozdrawiam!
            Kasia z Maxem (pierwszy raz na forum, szukająca inspiracji imienia dla kolejnej
            dzidzi)
            • gaudencja ...a kafreen gratuluje Helenki :) 05.12.05, 18:29
              kafreen napisała:

> Kasia z Maxem (pierwszy raz na forum, szukająca inspiracji imienia dla
              kolejnej
              >
              > dzidzi)

Jak w temacie - gratuluje coreczki i wyboru imienia smile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28883&w=26926601&a=26926601
          • szczekuszka Re: jeszcze kilka imion do wyboru do zdrobnienia. 30.11.04, 09:36
            gaudencja napisała:

> Maksymin, Maksencjusz, Maksymian

Maksymin jest bardzo ciekawysmile!!!
            Fajne imie. Reszta taka sobie, ale tez oka nawet ten Maksymian.
        • bondx007 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 15.02.05, 01:17
          Moze sie dużo uczysz, ale brakuje Ci chyba praktyki. Wez telefon i zadzwon do
          paru urzedów stanu cywilnego. Ja tak zrobiłem i otrzymalem informacje ze mozna
          zarejestrowac imię Max.
          • tawananna Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 15.02.05, 01:59
            Powtórzę pewne kluczowe stwierdzenie, które ciągle przewija się na forum:

To, że jakiś USC zgadza się na zarejestrowanie imienia, nie znaczy jeszcze, że
            to imię można zarejestrować w każdym USC, o jego zgodności z regułami języka
            polskiego nie wspominając.

Niestety, jak to wszędzie, wiele zależy od urzędników, którzy nie zawsze mają
            odpowiednie przygotowanie merytoryczne, nie mówiąc już o tym, że sami mają
            jakieś preferencje imiennicze wink.

W niektórych USC - tak jest - jak wnioskuję po tym, co wielokrotnie pisano na
            forum - w USC w Warszawie, imiona z "x" albo mające polskie odpowiedniki
            zarejestrowane nie zostaną.

A opinia RJP na temat imienia "Max" jest jednoznacznie negatywna - choć decyzje
            RJP nie są wiążące, to w sytuacjach wątpliwych (jeśli USC nie zgodzi się na
            rejestrację) zwykle USC się na niej opiera.
            • tawananna Do Gaudencji 15.02.05, 02:00
              Dałoby się jakąś króciutką notkę dotyczącą tej kwestii umieścić w opisie forum?
              Myślę, że rozwiązałoby to parę problemów wink.
              • gaudencja Re: Do Gaudencji 15.02.05, 17:43
                tawananna napisała:

> Dałoby się jakąś króciutką notkę dotyczącą tej kwestii umieścić w opisie
                forum?
                >
                > Myślę, że rozwiązałoby to parę problemów wink.

Tawi, tu by chyba trzeba dłużej wyjaśniać; obawiam się, ze bardzo by to
                zwiększyło objętość opisu...
              • a_weasley Czegóż jeszcze chcieć od Gaudencji? 10.07.05, 15:32
                tawananna napisała:

> Dałoby się jakąś króciutką notkę dotyczącą tej kwestii umieścić w opisie
                forum?
                >
                > Myślę, że rozwiązałoby to parę problemów wink.

Toż przecież jest w opisie link do zaleceń RJP.
    • gusianka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 10.12.04, 14:26
      Mój w tej chwili 6 -letni syn ma na imię Maks. Ponieważ jesteśmy z Krakowanie
      wiązało się to z większymi problemami, poza napisaniem oficjalego pisma do
      Urzędu stanu Cywilnego z wyrażeniem zgody na nadanie takiego imienia.
      Maksiojest wspaniały i wszystkim się imie bardzo spodobało. jakoś
      końcówka~milian nie bardzo mi sie podobała.
      • madziarek_edziecko Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 15.02.05, 09:16
        Podoba mi sie Maksymilian oraz Maksym. Mozna przeciez skracać imie i mowic Maks.
        Pa
        Madzia
    • ahava91 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 15.02.05, 11:02
      Dziewczyno ale masz gust! Tak dziecko krzywdzić. Ciekawe, może ciebie w
      dzieciństwie skrzywdzili? Jak masz na imię.
    • kajustka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 18.03.05, 17:48
      Moj synek Maksymilian ma 2,5 roku i bardzo nie lubi jak mowi sie do niego Maks.
      My mowimy Maksymek, Maksymeczek, Maksymus, Maksymenio, Maksio, Maksiulek,
      Maksiulo, Maksiul, Maksym i jak akurat mi sie na mysl nasunie.
      K.
    • gaudencja Maksymilian Seweryn 11.06.05, 13:04
      W "Wyborczej" Andrzej Seweryn tłumaczy dziś, dlaczego jego syn nazywa się Maksymilian:

"Roman Pawłowski: Dlaczego dał Pan swemu najmłodszemu synowi na imię
      Maksymilian?

Andrzej Seweryn: (śmiech) Nikogo nie chcieliśmy uczcić! Mojej żonie i mnie po
      prostu bardzo podobało się to imię.

A nie miało to związku z postacią Maksymiliana Robespierre'a, którego zagrał
      Pan w filmie "Rewolucja francuska"?

- (śmiech) Rzeczywiście, pracowałem wtedy na planie filmowym. W dniu urodzin
      mojego syna jako Robespierre wygłaszałem przemówienie na posiedzeniu Stanów
      Generalnych. Ale to było bez znaczenia. Są zresztą inni nosiciele tego imienia,
      być może ważniejsi, jak święty Maksymos, wielbiony w kraju mojej żony - w
      Libanie, jest też cesarz, jest święty Maksymilian Kolbe."

Oczywiście Maksymos to raczej Maksym, ale to juz insza inszość.
    • gaudencja A jednak Maksymilian 05.12.05, 18:27

agg72 napisała:

> Mam do was prośbę. Chciałabym aby mój synek nosił imię Maks ale nigdzie nie
      > znalazłam takich imienin. Wszędzie jest Maksymilian a to mi się nie podoba.

Urodzil sie jednak Maksymilian, gratuluje bardzo serdecznie!!! smile))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=20601659&a=20850593
      • klarinia Re: A jednak Maksymilian 11.12.05, 18:16
        Moj syn ma na imie Max i w cale nie uwazam zebym zwracajac sie do niego, czula
        jakbym wolala do psa.No ludzie..
        W KAZDYM RAZIE FANTASTYCZNE IMIE,czy Wam sie podoba czy nie smile
    • martuszkaw Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 11.12.05, 20:30
      Maksymilian zdecydowanie, wzgląędnie Maksym. Maks i Max są dla mnie niestrawne. M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.