agg72 25.11.04, 11:33 Mam do was prośbę. Chciałabym aby mój synek nosił imię Maks ale nigdzie nie znalazłam takich imienin. Wszędzie jest Maksymilian a to mi się nie podoba. Czy któraś z Was spotkała sie z tym imieniem? Pozdrawiam Ana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 12:02 Imie Maks jest dobre dla...pieska Serio, pelne imie Maksymilian, lub Maksym brzmi zupelnie inaczej i inaczej wyglada w akcie urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 12:14 Moim zdaniem nie można zarejestrować takiego imienia. Jesli nie podoba Ci się Maksymilian to może Maksym, jak podpowiada Szczekuszka? Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 14:00 Zgadzam się z poprzedniczkami. Maks to dobre imię dla psa. Jeśli nie podoba Ci się Maksymilian, proponuję Maksyma. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 11.12.05, 23:59 z tego co wiem nadaja takie imiona jak Maks i Max, także warto spróbowac Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 12.12.05, 16:47 shilla01, nieco spóźniona porada; Maksymilian już jest na świecie. Zapewne dlatego, że Maksa ani Maxa USC nie zarejestrował. Odpowiedz Link Zgłoś
owiesia24 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 29.11.04, 13:10 Oj-jak sie moze nie podobac Maksymilian??Jest śliczne.No ale jak nie to może Maksym??Samo Maks-szczerze głupio brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 16:54 ja sie spotkalem. znam dwa jamniki o imieniu maks, jednego pudelka i jeszcze jednego teriera, ale nie wiem czy on jest stuprocentowym terierem czy to jakis mieszaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
e-maminka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 01.12.04, 23:50 Moj synek ma na imie Maksymilian i czesto wolamy na niego Maks albo Maksiu. A to ze ludzie nazywaja psy jak ludzi swiadczy o ich glupocie. Moja kolezanka, ktora ma na imie Magda zna kobiete, ktora na swojego kota wola Magda. Czy w zwiazku z tym z kalendarza powinno zniknac imie Magda, bo kot tak sie nazywa??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 02.12.04, 10:13 e-maminka napisała: Moja kolezanka, > ktora ma na imie Magda zna kobiete, ktora na swojego kota wola Magda. Czy w > zwiazku z tym z kalendarza powinno zniknac imie Magda, bo kot tak sie nazywa??? Co do imienia Magda, to uważam, ze tak, ale nie dlatego, że kot się tak nazywa, tylko dlatego, ze jest to zdrobnienie a nie pełne imię, i ze nie podoba mi się rozpowszechniający się ostatnio zwyczaj nadawania dzieciom od razu zdrobnień. To takie upupianie własnych dzieci, które przecież nie pozostaną do końca życia dziećmi. Natoamist Magdalena i Maksymilian są w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 06.12.04, 12:26 Moja kolezanka, > ktora ma na imie Magda zna kobiete, ktora na swojego kota wola Magda. Czy w > zwiazku z tym z kalendarza powinno zniknac imie Magda, bo kot tak sie nazywa??? No właśnie. Moje trzy chomiki nazywały się Kubuś. I okazuje się, że według mnie chomicze imię jest top trendy Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam do e-maminki, jesli to jeszcze przeczyta 17.02.05, 23:45 Nie sadze, zeby to, ze ktos da swemu psu na imie Maks mialo swiadczyc o jego glupocie. Czy kazdy pies musi byc Burkiem lub Azorkiem? Mnie nie przeszkadza nadawianie zwierzetom ludzkich imion. I osobiscie wolalbym nazwac psa Maksymilian, jak Maks, co nie znaczy, ze uwazam, ze to imie dla psa a nie chlopca. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia201 Pies - Agnieszka 09.07.05, 19:02 Ja znam suczkę , która wabi się Agnieszka =))) Odpowiedz Link Zgłoś
gusianka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 10.12.04, 14:33 A wszystkie terierki i inne szczurowate szczekające paskudztwa o imieniu Maks gorąco pozdrawiam....Samo to ,ze się nadaje ulubieńcom takie imie to chyba o czymś znaczy.Tylko nie każdy ma tyle odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 26.11.04, 09:26 a Mariusz Max Kolonko to pies? PS. czy na Maksymiliana nie można wołać po prostu "Ksymek"? "Maksym" to mi się jakoś z Gorkim kojarzy (zazbytnio) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 26.11.04, 17:52 edzioszka napisała: > a Mariusz Max Kolonko to pies? Chyba tak Albo może ma rodziców z rozmaitymi obywatelstwami, których polskie zalecenia (m.in. nienadawania imion zdrobniałych i nieuzywania "x") nie obowiązywały. Albo może uprzejmie przybrał sobie takie imię, bo jego mu sie nie bardzo podobalo, tak jak to podobno zrobił nieszczęscny Olivier Janiak (o którym poza tym nic nie wiem). Zresztą, proszę mi wybaczyć szczerosć, ale ten cały jego zestaw imion z nazwiskiem wygląda humorystycznie, a do niego samego jako do dziennikarza się nie odniosę, bo widziałam go w akcji raz czy dwa i postanowiłam, że nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 26.11.04, 14:43 a nie lepiej zarejestrować jako Maksymilian, a mówić i pisać kiedy się tylko da Maks - będzie i wilk syty, i owca cała. pomyśl, że kiedy chłopak przekroczy czwarty krzyżyk i wejdzie w wiek średni imię Maks może niekoniecznie do niego pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
bondx007 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 27.11.04, 23:39 Maks super imię. Niestety szukałem i nie znalazlem tego imienia. Proponuje jednak przez x -> Max. Imie Max jest i jest czesto uzywane przynajmniej w USA (w rankingu jest na 162 miejscu na 1000 imion meskich). www.behindthename.com/nm/m3.html www.behindthename.com/top/1000us2003.html W epoce w której zyjemy imiona krótkie sa dobre i sa miedzynarodowe - to wazne. Nie zwracaj uwagi na tych wszystkich palantow co pisza o psach. Sa z epoki kamienia. Ja jednak proponuje imie MAX, gdyz takie jest na 100%. Pozdrawiam Bond Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 27.11.04, 23:58 bondx007 napisał: > Ja jednak proponuje imie MAX, gdyz takie jest na 100%. Jest, ale zalecenia Rady Języka Polskiego - moze nie z tej epoki, ale obowiązujące w PL - zakazują rejestrowania imion z "X" oraz innymi literami nieznajdującymi się w polskim alfabecie, tak samo jak i imion w formie zdrobniałej. Radzę Ci się douczyć, zanim coś napiszesz. Pozostaje Maksym, jeśli się nie chce nadać Maksymiliana. Imię to jest zresztą całkiem popularne na Zachodzie, np. we Francji jest w pierwszej dziesiątce imion obecnie nadawanych: pl.wikipedia.org/wiki/Najpopularniejsze_imiona_na_świecie#Francja czyli jest lepsze od np. Marcela, ktore niby brzmi zagramanicznie, ale ponoć we Francji brzmi mniej więcej tak, jak u nas Czesław. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja jeszcze kilka imion do wyboru do zdrobnienia... 28.11.04, 00:01 ...na Maksa: Maksymin, Maksencjusz, Maksymian Odpowiedz Link Zgłoś
kafreen Re: jeszcze kilka imion do wyboru do zdrobnienia. 30.11.04, 09:16 Mo synek ma na imię właśnie Maksymilian (miało być Maxim po przyjacielu męża, ale ja przeforsowałam Maksymiliana , więc mogę podpowiedzieć jeszcze kilka śmiesznych zdrobnień. Np.: Maksymiłek, Miłek, Maksymiś. Pozdrawiam! Kasia z Maxem (pierwszy raz na forum, szukająca inspiracji imienia dla kolejnej dzidzi) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja ...a kafreen gratuluje Helenki :) 05.12.05, 18:29 kafreen napisała: > Kasia z Maxem (pierwszy raz na forum, szukająca inspiracji imienia dla kolejnej > > dzidzi) Jak w temacie - gratuluje coreczki i wyboru imienia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28883&w=26926601&a=26926601 Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: jeszcze kilka imion do wyboru do zdrobnienia. 30.11.04, 09:36 gaudencja napisała: > Maksymin, Maksencjusz, Maksymian Maksymin jest bardzo ciekawy!!! Fajne imie. Reszta taka sobie, ale tez oka nawet ten Maksymian. Odpowiedz Link Zgłoś
bondx007 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 15.02.05, 01:17 Moze sie dużo uczysz, ale brakuje Ci chyba praktyki. Wez telefon i zadzwon do paru urzedów stanu cywilnego. Ja tak zrobiłem i otrzymalem informacje ze mozna zarejestrowac imię Max. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 15.02.05, 01:59 Powtórzę pewne kluczowe stwierdzenie, które ciągle przewija się na forum: To, że jakiś USC zgadza się na zarejestrowanie imienia, nie znaczy jeszcze, że to imię można zarejestrować w każdym USC, o jego zgodności z regułami języka polskiego nie wspominając. Niestety, jak to wszędzie, wiele zależy od urzędników, którzy nie zawsze mają odpowiednie przygotowanie merytoryczne, nie mówiąc już o tym, że sami mają jakieś preferencje imiennicze . W niektórych USC - tak jest - jak wnioskuję po tym, co wielokrotnie pisano na forum - w USC w Warszawie, imiona z "x" albo mające polskie odpowiedniki zarejestrowane nie zostaną. A opinia RJP na temat imienia "Max" jest jednoznacznie negatywna - choć decyzje RJP nie są wiążące, to w sytuacjach wątpliwych (jeśli USC nie zgodzi się na rejestrację) zwykle USC się na niej opiera. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Do Gaudencji 15.02.05, 02:00 Dałoby się jakąś króciutką notkę dotyczącą tej kwestii umieścić w opisie forum? Myślę, że rozwiązałoby to parę problemów . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do Gaudencji 15.02.05, 17:43 tawananna napisała: > Dałoby się jakąś króciutką notkę dotyczącą tej kwestii umieścić w opisie forum? > > Myślę, że rozwiązałoby to parę problemów . Tawi, tu by chyba trzeba dłużej wyjaśniać; obawiam się, ze bardzo by to zwiększyło objętość opisu... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Czegóż jeszcze chcieć od Gaudencji? 10.07.05, 15:32 tawananna napisała: > Dałoby się jakąś króciutką notkę dotyczącą tej kwestii umieścić w opisie forum? > > Myślę, że rozwiązałoby to parę problemów . Toż przecież jest w opisie link do zaleceń RJP. Odpowiedz Link Zgłoś
gusianka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 10.12.04, 14:26 Mój w tej chwili 6 -letni syn ma na imię Maks. Ponieważ jesteśmy z Krakowanie wiązało się to z większymi problemami, poza napisaniem oficjalego pisma do Urzędu stanu Cywilnego z wyrażeniem zgody na nadanie takiego imienia. Maksiojest wspaniały i wszystkim się imie bardzo spodobało. jakoś końcówka~milian nie bardzo mi sie podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 15.02.05, 09:16 Podoba mi sie Maksymilian oraz Maksym. Mozna przeciez skracać imie i mowic Maks. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
ahava91 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 15.02.05, 11:02 Dziewczyno ale masz gust! Tak dziecko krzywdzić. Ciekawe, może ciebie w dzieciństwie skrzywdzili? Jak masz na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
kajustka Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 18.03.05, 17:48 Moj synek Maksymilian ma 2,5 roku i bardzo nie lubi jak mowi sie do niego Maks. My mowimy Maksymek, Maksymeczek, Maksymus, Maksymenio, Maksio, Maksiulek, Maksiulo, Maksiul, Maksym i jak akurat mi sie na mysl nasunie. K. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Maksymilian Seweryn 11.06.05, 13:04 W "Wyborczej" Andrzej Seweryn tłumaczy dziś, dlaczego jego syn nazywa się Maksymilian: "Roman Pawłowski: Dlaczego dał Pan swemu najmłodszemu synowi na imię Maksymilian? Andrzej Seweryn: (śmiech) Nikogo nie chcieliśmy uczcić! Mojej żonie i mnie po prostu bardzo podobało się to imię. A nie miało to związku z postacią Maksymiliana Robespierre'a, którego zagrał Pan w filmie "Rewolucja francuska"? - (śmiech) Rzeczywiście, pracowałem wtedy na planie filmowym. W dniu urodzin mojego syna jako Robespierre wygłaszałem przemówienie na posiedzeniu Stanów Generalnych. Ale to było bez znaczenia. Są zresztą inni nosiciele tego imienia, być może ważniejsi, jak święty Maksymos, wielbiony w kraju mojej żony - w Libanie, jest też cesarz, jest święty Maksymilian Kolbe." Oczywiście Maksymos to raczej Maksym, ale to juz insza inszość. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja A jednak Maksymilian 05.12.05, 18:27 agg72 napisała: > Mam do was prośbę. Chciałabym aby mój synek nosił imię Maks ale nigdzie nie > znalazłam takich imienin. Wszędzie jest Maksymilian a to mi się nie podoba. Urodzil sie jednak Maksymilian, gratuluje bardzo serdecznie!!! )) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=20601659&a=20850593 Odpowiedz Link Zgłoś
klarinia Re: A jednak Maksymilian 11.12.05, 18:16 Moj syn ma na imie Max i w cale nie uwazam zebym zwracajac sie do niego, czula jakbym wolala do psa.No ludzie.. W KAZDYM RAZIE FANTASTYCZNE IMIE,czy Wam sie podoba czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 11.12.05, 20:30 Maksymilian zdecydowanie, wzgląędnie Maksym. Maks i Max są dla mnie niestrawne. M. Odpowiedz Link Zgłoś