gaudencja 28.03.05, 20:30 ...to kolejne dzisiejsze znalezisko (też nie bezpośrednio z mojej rodziny). Przy okazji zaobserwowałam, że w tej rodzinie imiona pojawiają sie seriami - po kilka identycznych w tym samym czasie. Ciekawe, skąd to się wzięło. Co jeszcze ciekawsze, akurat w tym przypadku wszystkie trzy Józefaty (bo mylono imię Jozafata z Józefą) o tym samym nazwisku nie są ze sobą spokrewnione. A co do Jozafaty, to imię to podoba mi się zdecydowanie bardziej, niż Józefa, a mniej niż Józefina (ale na zbliżonym poziomie). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Jozafata 29.03.05, 14:09 Gdziej juz spotkalam sie z tym imieniem, ale nie moge sobie przypomniec... Podzielam Twoje zdanie, ladniejsza od Jozefy ale nic nie przebije Jozefinki Ania Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jozafata 17.08.05, 12:42 gaudencja napisała: > Przy okazji zaobserwowałam, że w tej rodzinie imiona pojawiają sie seriami - > po kilka identycznych w tym samym czasie. Bo jedni ludzie małpują takie same imiona od innych (patrz: wątek "Irmina - u nas wysyp"). Czytałam także wyjaśnienie jednej z forumowiczek, która tłumaczyła fenomen popularności Oliwii w Warszawie (pewna nastoletnia mama nadała to imię swojej córce i zaczęło się) Jozafata brzmi interesująco, ale Józefina jest ładniejsza PS.: Gaudencjo, odbierz pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jozafata 17.08.05, 16:32 Ciekawe, a rzucisz linkę do tych wyjaśnień? Ps. już odbieram Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jozafata 17.08.05, 17:02 gaudencja napisała: > Ciekawe, a rzucisz linkę do tych wyjaśnień? > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=22628376&a=22637165 - zresztą to już czytałaś Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jozafata 31.01.06, 18:17 theodorka napisała: > Bo jedni ludzie małpują takie same imiona od innych (patrz: wątek "Irmina - u > nas wysyp"). Myślę, że to może jednak nie jest do końca wyjasnienie, zwłaszcza w małych, zamkniętych społecznościach, gdzie zachodzi ryzyko, ze wszystkie dziewczynki urodzone w danym 10-leciu będą mieć tak samo na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Jozafata 17.08.05, 13:38 A ja dla odmiany wolę Józefę. Jozafata jakaś taka kanciasta w brzmieniu. Zgadzam się z abielą, że żadne z tych imion nie przebije Finki ))) Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Jozafata 03.09.05, 15:34 Takie starodawne,czyli dla mnie nieładne. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_koza Józefina - trochę na marginesie wątku. 31.01.06, 18:57 Co powiecie na zestawienie imienia Józefina z (niestety) dość pospolitym nazwiskiem Kowalska? Józefina Kowalska - bardzo razi? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Józefina - trochę na marginesie wątku. 31.01.06, 19:00 Ależ skąd! Nie razi ani trochę, Józefina to nieczęsto spotykane, ale zwyczajne imię. Śmiało nadawaj córeczce Odpowiedz Link Zgłoś