biedrona1 17.04.05, 23:45 Przypomniało mi się nagle imię którym byłam zachwycona jako 7-letnia dziewczynka. Miałam wtedy koleżankę o tym imieniu i strasznie jej go zazdrościłam. Nie spotkałam się z nim potem wiecej, choć w podstawówce miałam koleżankę Kornelie Rominę ale że pierwsze imię jej się nie podobało to przedstawiała się Romina i tak też na nią mówiliśmy. A Roma nadal ma dla mnie jakiś swoisty urok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cynta Re: Roma 18.04.05, 07:18 Niestety mnie sie to imie kojarzy z cyganami, z tego zlego punktu widzenia (bez obrazy prosze!) Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Roma 18.04.05, 10:34 Ale o co się tu obrażać to jest chyba romskie imię a raczej na pewno choć koleżanka była jak najbardziej polką śliczna blądyneczka,urody jej też zazdrościłam. Podczas wakacji spędzanych na wsi u babci często niedaleko przyjeżdżały tabory cyganskie, całe noce palili ogniska, śpiewali tańczyli i było tam wesoło a my obserwowaliśmy z daleka, strasznie mi się to wtedy podobało zresztą żałowałam bardzo że nie jestem cyganką ( czego to też dzieci nie wymyślą) i właśnei to imię jest dal mnie takim synonimem tańca, wolności i kobiecości oraz beztroski dlatego ma dla mnie jakiś tam urok. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Roma 18.04.05, 12:00 Mnie się Roma w ogóle nie kojarzy z Cyganami, tylko z Rzymem. "Roma - caput mundi" i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Roma 18.04.05, 12:01 Nie podoba mi sie to imie, kojarzy mi sie z Romanem, a w tym imieniu rowniez nie gustuję. M. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Roma 18.04.05, 14:03 Podoba mi sie bardzo. Nie kojarzy mi sie z Cyganami a z Rzymem. Z reszta nie jest to imie pochodzenia romskiego. Znam jedna Romane, na ktora mowimy Roma. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Roma 18.04.05, 14:16 Romana nie trawię, ale Romanę... Podobnie jak większości kojarzy mi się z Wiecznym Miastem i- między innymi- dlatego wywołuje we mnie jakieś miłe odczucia, wrażenia. W każdym razie jest ok. Nawet bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna1983 Roma 18.04.05, 18:49 Swietne imie, mialam kolezanke Romę, ladna, wysoka, madra dziewczyna jej ojciec byl dyrektorem mojego liceum. Zawsze kojarzylo mi sie to imie z kims kto bedzie mial powodzenie w zyciu ) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Roma 18.04.05, 20:54 Całkiem ładne. Aczkolwiek zdrobnienie Romka nieodparcie przywodzi mi na myśl wyraz "kromka". I kojarzy mi się z jakimiś akcjami dożywiania dla ubogich dzieci ("Kromka chleba" bodajże). Ale mam skojarzenia, no nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Roma 20.04.05, 18:25 hahah no zupełnie niecodzienne ale wiesz jak to przeczytałam nie odparcie też take mam skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
natina0 Re: Roma 14.05.05, 00:01 Roma to piékne i oryginalne imie,od urodzenia jestem bardzo przywiazana do niego.Tak ma na imie bliska mi osoba ktora jest piekna kobieta,wspaniala matká i moja ukochaná ciocia. nie wyobrazam sobie zeby mogla miec inaczej na imie.Mysle ze nie doceniane i zbyt rzadko nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Roma 10.10.05, 12:39 Mnie Roma nadal sie podoba, w przeciwienstwie do Romany czy Rominy. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Roma 10.10.05, 19:15 urok czy ja wiem...dla mnie nic specjalnego Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Roma 10.10.05, 20:13 Dawno temu mialam kolezanke Ramone.Roma jest-moim zdaniem-ladniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś