fisz77 31.05.05, 19:15 Myślimy nad imieniem dla chłopca.Zależy nam, aby spełniało ono kilka warunków: 1.stosunkowo krótkie 2.w miarę międzynarodowe 3.w potocznej wymowie-tak jak pisane(np. Michał to Michał, a nie jak każdy Tomek to Tomasz) Mamy kilka typów - dajcie znać co o nich sądzicie i ewentualnie podajcie własne, niekoniecznie z tej listy: Adam,Bruno,Daniel,Damian,Emil,Hugo,Konrad,Kosma,Leon,Maksym,Olaf,Szymon. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemmy Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 31.05.05, 19:21 MSZ najlepsze z tej listy to:Emil,Hugo,Kosma,Leon i Maksym.Ale z tych ciężko byłoby mi wybrać jedno A Iwo,jak się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
fisz77 Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 31.05.05, 19:34 Dzięki.Iwo też jest OK. Masz śliczne Maleństwo.Pozdrawiam.Pa,pa Odpowiedz Link Zgłoś
guenon Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 31.05.05, 20:03 Mnie sie podoba Adam,Bruno, Emil i Maksym. A nie podoba Daniel, Damian, Hugo i Konrad... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 31.05.05, 22:33 Podoba mi się Bruno, Leon, Emil, Hugo, Kosma, Maksym - z nich najbardziej chyba Hugo. Dosyć podoba mi się również Szymon, którego wykluczyłabym z powodu popularności (poza tym zdrabnia się; wszyscy będą mówić Szymek, Szymuś). Z mocno umiarkowanym entuzjazmem odnoszę się do Adama, Konrada i Olafa, a zupełnie odpadają dla mnie Daniel i zwłaszcza Damian. Moje propozycje: Ernest, Eryk, Erazm, Oswald, Cyryl, Erwin, Edwin, Eliasz, Kilian, Gawin, Gwidon, Hilary (zapatrzyłam się dziś na Hilary Swank na afiszu ), Lambert, Linus, Wit, Tobiasz, Samuel, Zachary, Roch, Kalikst, Kornel, Lech (międzynarodowe, bo Wałęsa znany na całym świecie), Pius, i dorzucam jeszcze dwa imiona wbrew pozorom staropolskie - Nadar i Namir. Odpowiedz Link Zgłoś
fisz77 Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 31.05.05, 22:52 Dzięki Gaudencjo. Przynajmniej można się zorientować w gustach. Na trzy odpowiedzi najbardziej na plus wydają się być Emil i Maksym. Z Twoich propozycji interesujący jest Wit - swoją drogą czy słyszałaś o innym posiadaczu tego imienia poza Stwoszem? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 01.06.05, 21:58 np. Wit Żelazko - sędzia piłkarski Odpowiedz Link Zgłoś
brasiunia Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 02.06.05, 00:33 znam jednego Wita (około 60 -tki) Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 31.05.05, 22:58 Adam- entuzjazm umiarkowany Bruno-moze byc Daniel -nieeee Damian-zdecydowanie nie Emil-ostrozne tak Hugo-jw Konrad-nieeee Kosma-obok Leona dla mnie najsilniejszy typ Leon Maksym-nie podoba mi sie Olaf-moze byc, ale bez zachwytu Szymon-za bardzo popularne... Wit to chyba tez syn Darii Trafankowskiej ma na imie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 31.05.05, 23:07 martka_k napisała: > Wit to chyba tez syn Darii Trafankowskiej ma na imie? ...poza tym niedawno byl list w "Wysokich Obcasach" od czytelniczki, ktorej mały synek ma tak na imię, no i brat jednej z forumowiczek to Wit Chyba też się zresztą kiedyś mama Wita pojawiała na forum. Dodaję jeszcze Jeremiego - imię wprawdzie trzysylabowe, ale na pewno międzynarodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 02.06.05, 01:01 > Wit to chyba tez syn Darii Trafankowskiej ma na imie? On na pewno się podpisuje "Wit Dziki" (bo to jednocześnie syn Waldemara Dzikiego, tego reżysera), ale na imię to on ma Witold, o ile mnie pamięć nie myli... Odpowiedz Link Zgłoś
bianka26 Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 31.05.05, 23:07 podoba mi się Leon. Z moich propozycji:Igor Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 01.06.05, 09:46 Z podanych przez Ciebie imion podoba mi sie: Bruno, Hugo, Leon, Maksym, Olaf. Najbardziej chyba Hugo Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 01.06.05, 10:29 Z Twoich typow najbardziej podoba mi sie: Maksym, Leon, Emil, Daniel i Damian. Warunki spelniaja jeszcze: Filip, Dawid, Igor. Odpowiedz Link Zgłoś
monika9920 Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 01.06.05, 11:30 moja kolezanka ma syna Kosme i jak komus o tym mowie, to wszyscy sie pytaja czy to nie jest dziewczece imie, i w ogole nikomu sie nie podoba, a ja mialam ostatnio problem z odmiana (daj Kośmie czy Kosmie ? smoczek) - wiec ja bym nie ryzykowala z Kosma. Daniel i Damian sa potwornie popularne, wiec raczej tez nie, za to Emil, Igor, Szymon ok, a najladniejsze imie na swiecie to OLAF (i tak sie nazywa moj synek :) Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 01.06.05, 11:46 A moim zdaniem imie Daniel jest najlepsze. Moze w Polsce, imie Daniel niekoniecznie mi sie podoba, to za granica jak najbardziej ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 01.06.05, 19:58 szczekuszka napisała: > A moim zdaniem imie Daniel jest najlepsze. Moze w Polsce, imie Daniel > niekoniecznie mi sie podoba, to za granica jak najbardziej ))))) Szczekuszko, ale fisz77 chyba mieszka w Polsce, z tego co zrozumiałam Odpowiedz Link Zgłoś
fisz77 Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 01.06.05, 18:29 Dzięki serdeczne za wszystkie rady. Mam kolejne pytanie: o co tak naprawdę chodzi w nadawaniu dwóch imion? Czy jest to sprawa tradycji, możliwości wyboru (czy można używać oficjalnie tylko drugiego imienia), czy kryje się za tym coś innego? Większość ludzi, których znam - ma drugie imię, lecz zarówno pytanie o nie, jak i odpowiedź - z reguły dziwią. Z podanych typów jakie uznałybyście za dobre pary, no i czy w ogóle nadawałybyście drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 01.06.05, 19:57 Nadałam synkowi drugie imię, ale później, nie w czasie rejestracji (dodałam je dziecku). Dodałam je, bo mam problemy z ograniczeniem się do tych najwyzej kilku imion, które będę w życiu (mam nadzieję) miała okazję nadać. Ale sama noszę jedno imię. Jeśli nie masz problemów z wyborem, ograniczyłabym się na Twoim miejscu do nadania jednego imienia - mniej się reka męczy przy wpisywaniu jednego imienia do dokumentów Chyba ze wybierzesz popularne imię, wtedy nadanie drugiego byłoby wskazane, bo ułatwia ono identyfikację, gdyby pojawiła się osoba o tym samym imieniu i nazwisku. Odpowiedz Link Zgłoś
haydut Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 02.06.05, 12:07 Witam! Hugo mi sie podoba.Powinnas chyba zwrocic uwage na to by wolajac syna po imieniu nie przybieglo jeszcze kilku innych chlopcow.Moj starszy syn mial miec imie po dziadku meza-Tajfun ale sie nie zgodzilam i dalismy mu na imie Kubat (uwazam ,ze jest to bardzo meskie imie)i kiedy go gdzies wolam mam pewnosc,ze tylko on zareaguje.Ale z moim mlodszym synem jest juz problem kiedy go wolam na placu zabaw,podbiega kilku maluchow.Wierzcie mi czasami to denerwuje.Mlodszy syn ma bardzo popularne tutaj imie-Deniz.Chcialam bardzo dac mu na imie Koral ale tym razem maz sie nie zgodzil wiec jest Deniz.Ale wiecie co wam powiem,pierwsze imiona ktore maz i ja wymarzylismy dla dzieci i tak ujawnily sie w ich osobowosciach: Kubat jest jak tajfun ,nieobliczalny,grozny,nieugiety i potezny. Natomiast Deniz jest tak jak koral fascynujacy,tajemniczy i lagodny. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 03.06.05, 21:16 Można wiedzieć, w jakim kraju mieszkasz? Pozdrowienia! Tawi Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 02.06.05, 16:20 Bruno,Hugo,Kosma albo Leon ) tak najbardziej ) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotafrancis Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 02.06.05, 20:09 Adam, Hugo i Leon sa sliczne... Jezeli chodzi o miedzinarodowosc pozostalych, to Daniel w UK jest czesto nadawane dziewczynka, natomiast Bruno... psom. Odpowiedz Link Zgłoś
fisz77 Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 02.06.05, 22:35 Muszę przyznać, że to forum to fajna sprawa. Dzięki Waszym odpowiedziom (także w innych wątkach forum)- raczej wyeliminujemy imiona, które mogłyby sprawiać problemy z odmianą. Jednocześnie nabrałam wątpliwości co do imienia Maksym. Istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że funkcjonowałby tylko i wyłącznie Maks. Zastanawiam się także na ile Wasze typy wynikają z tego, że znacie kogoś o tym imieniu i dobrze się Wam kojarzy, na ile wydają się ładne, a na ile same dałybyście tak dziecku na imię. Mam wprawdzie jeszcze trochę czasu, bo to dopiero szósty miesiąc, ale jest to tak ważna decyzja, że juz o tym myślimy. Teraz nasze typy oscylują trochę bardziej wokół: Leona, Emila, Olafa i mimo wszystko Maksyma. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 02.06.05, 22:52 Mnie się z Twoich typów najbardziej podoba Leon. Olaf źle mi się kojarzy, więc nie jestem obeiktywna, natomiast Emil (choć sama jestem Emilia i bardzo swoje imię lubię) poprostu mi się nie podoba. Podoba mi się natomiast Emilian, którego tez można do Emila zdrobnić. Maksym jest super. Myślę, że będzie funkcjonować pod takim imieniem, pod jakim Wy zechcecie, a później on sam. Znam Jakuba, który jest Jakubem. Nigdy Kubusiem, Kubą itp. I otoczenie to zaakceptowało. Sądzę, że z Maksymem będzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 02.06.05, 23:09 fisz77 napisała: > Zastanawiam się także na ile Wasze typy wynikają z tego, że znacie kogoś o tym > imieniu i dobrze się Wam kojarzy, na ile wydają się ładne, a na ile same > dałybyście tak dziecku na imię. Jesli chodzi o moją skromną osobę, to ogólnie rzecz biorąc pisałam o imionach, które mi się podobają, niekoniecznie dlatego, ze znam kogoś o tym imieniu. Tylko dając Ci nastepne propozycje po prostu wypisałam wszystko, co mi przyszło do głowy i spełniało kryteria bazowe, nie zastanawiając się nad tym, jak bardzo mi się te imiona podobają. Mogłabym dać dziecku na imię Hugo, Bruno lub Leon - Hugo i Bruno odpadnie ze względu na kryteria zawężające, które przyjęłam (że imie ma wystąpić w mojje rodzinie; a Hugona i Brunona akurat nie było), a Leon jest na mojej krótkiej liście imion do nadania. Emila znam (to mój kumpel), i jest przefajny - wybitnie inteligentny, twórczy, dobrze wychowany. Maksym po prostu podoba mi się (choc mniej, niż Hugo, Bruno i Emil), a Olaf jakoś bezdźwięcznie się kończy i dlatego nie bardzo przypada mi do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Imię dla chłopca - kilka warunków 03.06.05, 09:06 fisz77 napisała: > Myślimy nad imieniem dla chłopca.Zależy nam, aby spełniało ono kilka > warunków: > 1.stosunkowo krótkie > 2.w miarę międzynarodowe > 3.w potocznej wymowie-tak jak pisane(np. Michał to Michał, a nie jak każdy > Tomek to Tomasz) > Mamy kilka typów - dajcie znać co o nich sądzicie i ewentualnie podajcie > własne, niekoniecznie z tej listy: > Adam,Bruno,Daniel,Damian,Emil,Hugo,Konrad,Kosma,Leon,Maksym,Olaf,Szymon. > Podoba mi się z tych imion Daniel, Kosma, Maksym i Olaf Stawiam na Daniela Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś