kachnab 01.06.05, 09:53 Poznalam taka dziewczynke i zaczelam szukac. Imie zenskie uzywane w Holandii (niezbyt czesto) i nazwa geograficzna. Pochodzi od meskiego imienia Emerentius, a to z laciny (emereo(r): niestety nie znam laciny). Mnie sie podoba. Natomiast smieszy mnie imie Rezon (wprawdzie biblijne, ale postac negatywna, na szczescie mniej znana od np. Judasza). Maly Rezon chodzi do przedszkola z moja corka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sawonarola Re: Amarens 01.06.05, 10:52 emereo to łac.czasownik znaczący zasłużyć /na coś/wysłużyć /coś/Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Emerencjanna 02.06.05, 20:21 Są polskie imiona Emerencjusz i Emerencja(nna). Są nadawane, pojawialy się już kilkakrotnie na forum w rożnych kontekstach, zwłaszcza Emerencja(nna). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Emerencjanna 31.10.05, 12:06 O, Emerencja brzmi bardzo ciekawie, ile nadań ma to imię? Ma w brzmieniu coś eleganckiego, dostojnego . Jak Konstancja . I zdrobnienia mogłyby być ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emerencjanna 31.10.05, 13:23 tawananna napisała: > O, Emerencja brzmi bardzo ciekawie, ile nadań ma to imię? 10 nadan. Emerencjanna 4 nadania Emerentia 1 Emerentiana 3 Emarcjanna 1 Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amarens 29.10.05, 20:42 Ciekawe imie, mnie sie chyba Amarens bardziej podoba, ale na polskie warunki oczywiscie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś